Игорь
Ističe se
- Poruka
- 2.088
Јест страшно бесмислено. Исправио си се био тек касније када си видео како ти противречи сам извор на који се позиваш, ноKako št i žd mogu biti srpski, šta sam tačno rekao?
Tvrditi da su štokavski i kajkavski direktne grane PIE je apsolutno besmisleno. Kada sam video šta sam napisao ispravio sam.
No, izgleda da to od mene bolje znaš šta ja mislim.
чињеница је да си ту апсолутну бесмисленост овде писао и тврдио све док си мислио да се можеш позвати на Маројевића.
Додуше, направих грешку, Маројевић заправо тврди да су *тш,*дж првобитни српски одразиPokušaj da se setiš, ili nađeš post, kada si se podsmevao Maraojeviću, a ja ti ukazivao da i Kortland isto tvrdi.
Tada si me proglaso ludakom.
No dobro barem si spreman da se koriguješ, i to je ok.
прасловенских *tј,*dj, па су Бугари, тобоже, тек потом добили њихове одразе метатезом.
Наравно, опскурни Маројевић је једини који такву несувислост наводи.
А ти си тврдио следеће:
U ćirilici su se upotrebljavale tri ligature: ako su dvije od njih komponovane tako da lijevo slovo zauzima donji, a desno gornji dio ligature (Ş =ñt, Ô = ou), onda se s dosta sigurnosti može smatrati da je i ligatura ú komponovana na isti način: tš. Vidjeli smo da je tš’ srpski refleks glasovne grupe *tj i da je slivanjem dviju komponenti nastala afrikata ć. Kada je žarište slovenske pismenosti bilo preneseno u Bugarsku, ligatura ú je dobila novo čitanje — „št", u skladu s glasovnom vrijednošću koja je lokalno dobijena kao rezultat jotovanja t (od primarnog tš’ metatezom je, kao što smo vidjeli, dobijeno št).
Потом си био прочитао који ред Кортландтова рада који сам ти био проследио, и наишао на податак који си објавио овде:
http://forum.krstarica.com/showthre...ЕНЕАЛОГИЈА?p=26467549&viewfull=1#post26467549
Као што видимо, ти си био уверен да они говоре о истој ствари. У на почетку цитираној објави се види како ти и даље
мислиш да си био у праву, заборављајући да ти ја одавно одговорих да је Ф. Кортландт заправо говорио о следећем:
http://forum.krstarica.com/showthre...ЕНЕАЛОГИЈА?p=26498310&viewfull=1#post26498310
И ето још једне демонстрације тога како умишљаш да се у све разумеш, и како с тим свезнањем друге можеш критиковати.
Poslednja izmena: