Pericicka nije podlac tipa jednog Primorca, u to sam siguran. Pretpostavljam da je radila istrazivanje po svim parametrima dostojnim jednog naucnog rada ali mi nije jasno kako su dosli do ovid DYS392=13 (u prethodnom postu sam nehoticno napisao 391) i to na prostoru Srbije, Makedonije i BiH. Imali smo posle toga jos istrazivanja koja su bila i veca po obimu ali tiih starih R1a nema pa nema. Isto tako, siguran sam da ona nije radila politicki motivisana istrazivanja.
ne tvrdim da je u pitanju Peričićka...
Primorac je mislim bio ministar kulture u to vreme....
ako je on (ili struja koja ga je stavila na poziciju sa ciljem da dokaže posebnost i veličinu Hrvata) zabranio rezultate koji su suprotni njegovim dogmama onda je ona mogla samo da se preorjentiše na neke druge stvari...
koliko dugo bi mogla da bude znanstvenik u Hrvatskoj da je na primer došla do zaključka da su izvorni Hrvati doneli R1a a da "hrvatski" I2a Din dolazi od Vlaha (starih Dalmata) i Srba i da je to objavila...
Sto se tice Hrvata i njihove "napaljenosti" na genetiku, stvarno je indikativno da su uspeli da predju put od najstrastvenijih tumaca do nezainteresovanih posmatraca. Treba samo pogledati sa kakvom su euforijom pisali po stranim forumima pre 10-ak godina. To je strasno.
A o patoloskoj potrebi o kojoj govoris, upravo imamo pred ocima jedan klasicni primer manifestacije istog

Jako poucna manifestacija konvertitskog sindroma sa izlivima mrznje prema onima od kojih se potice.
da su im uzorci dali argumentaciju u onome što su hteli da dokažu u vezi posebnosti Hrvata ne bi mogli da živimo od njihovih radova... ovako su se njihovi znanstvenici ućutali i preorjentisali na druge teme....
problem Hrvata je što svoj identitet grade kao antitezu srpstvu....
to je tzv. nacionalizam malih razlika....gde su sličnosti mnoge a razlike male postoji tendencija da se fokus stavi na razlike koje bi opravdale zasebni identitet....
...to je process upravo tipičan za nove ili mlade ili istorijski frustrirane narode u procesu izdvajanja iz starijih ili većih naroda i država...
to je npr. slično kao odnos Ukrajinaca i Poljaka prema Rusima...
naravno ima i podsticanja sa strane iz raznih interesnih sfera da se nacionalni identitet gradi na nalaženju razlika a ne na osnovu nalaženja sličnosti.... klasično "zavadi pa vladaj"