Да се укратко јавим за заинтересоване, који би такође код ФТДНА да ураде тест. Наруџбина и плаћање су прошли без проблема, једино пошиљка је трајала месец, месец и по. Али зато им је сервис супер, било какво питање да им се пошаље, и-мејлом одговарају истог дана.
И тако, јуче је стигло, јутрос сам према упутству у размаку од ~4 сата два пута "гребао" унутар образа. Послао сам и сад ми је једино остало да чекам.
Мада како ствар стоји потрајаће то 2-3 месеца - док моје писмо стигне месец и нешто, па на то још месец, два за анализу. Начекаћу се.
@Марин80
Нема разлога бити емотиван, ти гени су настали у време када је Срба и Хрвата додуше било, али не под нама данас познатим називима. Тако да једноставно одбаци емоције и исчитавај, шта се тренутно у науци пише и прича. Када човек мало боље разуме како ти гени настају и како се шире, онда сва та питања - ко је од кога настао и слично - постану неверноватно досадна, јер онда се схвати како смо ми на овим просторима фиксирани на неки мали временски период, а када се сагледају више хиљада година, шта су онда пар векова...
ЕДИТ: А што се тиче процената, нема логике поредити нпр. западну Херцеговину са рецимо пола милиона становника и целокупну Србију са (без Космета) 7 и кусур милиона.
По тој логици могли би и ми пронаћи која регија код нас има највишу стопу споменутог гена - узмимо да нпр западна Шумадија има чак 80% Дин-С - и онда би према твојој логици могли рећи, да је западна Шумадија уствари права прапостојбина Дин-С.
А то није тако - нити је западна Шумадија нити Херцеговина прапостојбина тих гена - она се уставари највероватније ни не налази на Балкану, него пре ће да је негде на простору источне Немачке (укључујући Франконију), јужне Пољске (Шлезија), Чешке, Словачке и деловима Панонске низије.