Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Српског и архаичног Санскрта, не и осталих.
Структура индоевропских језика је слојевита.

Да али сем тога (звучности) санскрит има више сличности са савременим руским језиком (па и словеначким) и наравно старословенским. Овде мислим на граматику (деклинације, постојање двојине...). Такође имамо и речи заједничке руском и санскриту, којих у српском нема (додуше имамо и обрнут случај, који се може објаснити отоманским утицајем).
Иначе структура свих језика је слојевита

http://borissoff.wordpress.com/2012/11/18/russian-sanskrit-verbs-3/

Говорим упроштено.
Односи се на популацију коју карактерише највише И2а маркера. Атрополошки то су брахикефални динарци, или динаризовани подунавски кромањонци.

По мени српски језик је словенизирани пра И2а језик.
Култура би трабало да припада дакомезијској групи, како ју је Срејовић дефинисао.
...
Ово је занимљиво:
http://forum.krstarica.com/showthre...-i-Alemani?p=21786933&viewfull=1#post21786933
Изгледа да су Келти и Скити (односно Франци и Саксонци, као њихови потомци), најзаслужнији за ширење Р1б Европом.

pra I2a jezik ne postoji, postoji jezik kormanjonaca, a kormanjonci nestaju u pocetku neolitika kao kultura, tako da su preziveli I2a uklopili u jednu neoliticku kulturu. Od tada ne postoji vise I2a jezik.
Ja sam misljenja da je indo evropski jezik nosi koren u corded ware kulturi, koja je bila dominantno R1a, i po mojoj logici sa prisustvom I2a. Ako r1a usao pre 10000 godina u Evropi, postoji mogucnost da je primio jezik neke kromanjonske populacije, ali ne mora da znaci.
Svakako, to je totalno drugi period o kojem ti govoris, nije se sacuvao kromanjonski jezik preko srba, ne moguce je i totalno besmisleno. I svakako, svi su sloveni govorili jedna isti jezik kad su Srbi stigli na Balkan, ako je srpski evoluirao na drugi nacin, to je zbog "mesanja" sa autohtonom populacijom.

pra I2a jezik ne postoji, postoji jezik kormanjonaca, a kormanjonci nestaju u pocetku neolitika kao kultura, tako da su preziveli I2a uklopili u jednu neoliticku kulturu. Od tada ne postoji vise I2a jezik.
Ja sam misljenja da je indo evropski jezik nosi koren u corded ware kulturi, koja je bila dominantno R1a, i po mojoj logici sa prisustvom I2a. Ako r1a usao pre 10000 godina u Evropi, postoji mogucnost da je primio jezik neke kromanjonske populacije, ali ne mora da znaci.
Svakako, to je totalno drugi period o kojem ti govoris, nije se sacuvao kromanjonski jezik preko srba, ne moguce je i totalno besmisleno. I svakako, svi su sloveni govorili jedna isti jezik kad su Srbi stigli na Balkan, ako je srpski evoluirao na drugi nacin, to je zbog "mesanja" sa autohtonom populacijom.
Наравно да се није могао сачувати језик 10000 година.
Нама је тешко да разумемо српски од пре 100 година. Језици не непрестано мењају.
Али ми имамо нешто што нас разликује од осталих Словена.
И у језику, и антрополошки, и културно и генетски...

Да али сем тога (звучности) санскрит има више сличности са савременим руским језиком (па и словеначким) и наравно старословенским. Овде мислим на граматику (деклинације, постојање двојине...). Такође имамо и речи заједничке руском и санскриту, којих у српском нема (додуше имамо и обрнут случај, који се може објаснити отоманским утицајем).
Иначе структура свих језика је слојевита

http://borissoff.wordpress.com/2012/11/18/russian-sanskrit-verbs-3/

И савремени санскрит се разликује од најстаријег, архаичног обилка санскрита.
Наши санскритолози (на жалост сви покојни) су тврдили да је тај архаични сличан са српским, нарочито што се граматике тиче.
А што се генетике тиче Аријевци су Р1а по мушкој линији, али У4,5 и 7 по женској. Значи Р1а војска која је побила мужаве и узала жене староевропљанке.

Poslednja izmena:
Ко је опште говорио о I2a као о културној групи? Носиоци I2a могли су припадати било којој културној групи која је у то доба обухватала простор где је I2a обитавала, а то је, по мом мишљењу Централна Европа. Колико се сећам, ти сматраш да се још у неолиту I2a смешала са R1a, али мени то није прихватљиво, јер је данас I2a помешан са другим варијантама R1a, а не са оним које су обитавале у Централној Европи.

Ne zaboravi da se pre oko 2500 godina sve izbrisalo od Evropse populacije, i krece iz pocetka sa nekoliko koji su preziveli.
Mozemo pogledati koliko su R1a old european pomesani sa I2a disle i isle po ostrvima na primer.

I kako da ne razmisljam o mesanju I2a i R1a jos u ranom neolitku kad pre dolaska R1b, severno od Alpa i Dunava bile prisutne skoro R1a i I2a (uz malo neolitckih G2a i E1b). I da je u celom prostoru centralne evrope sa danasnjom Nemackom vladala corded ware kultura do dolaska R1b.

O kojem periodu govoris kad pricas o" са оним које су обитавале у Централној Европи."? A u pravo zbog toga, smatram da je I2a1 din, grupa rodjaka koja je prezivela, nasla bila skolniste na karpatima pre 2500 godina gde se malo kasnije izmesala sa R1a Z280. Ali ta grupa prezivelih rodjaka I2a1 din je svakako po mojoj logici potekla iz corded ware kulture.

Нама је тешко да разумемо српски од пре 100 година. Језици не непрестано мењају.

U jeziku se ralikujemo samo od kada su Srbi poceli zivetti na Balkana. Genetski se Srbi kao slovenska grupa ne razlikuje od ostalih izvornih Slovena, razlikuje samo raspodela izmedju R1a / I2a. Ostale genetske razlike, veliko prisustvo E1b na primer je uticaj autohtone populacije.
Razika u jeziku, kulturi i geneteci je vezana za uticaj od oko 50% balkanske pre slovenske populacije u nas danas. Kao sto smo geografski izmedju Grcke i Poljske, tako smo i kulturno izmedju.

Наши санскритолози (на жалост сви покојни) су тврдили да је тај архаични сличан са српским, нарочито што се граматике тиче.
А што се генетике тиче Аријевци су Р1а по мушкој линији, али У4,5 и 7 по женској.

Da, i najstari oblik latinskog vise lici na srpski nego danasnji italjanski, narocito sto se gramatike tice. Sve sto su jezici indo evrpske grupe stari, sve vise lice jedan na drugi.

Poslednja izmena:
Непроцењив цитат:
"Cassius Dio says: Bastarni, having then
crossed the Ister, conquered Moesia which was opposite their land, and then also
the Triballi who were her neighbours, and the Dardani living in their (Triballian)
land."
Бастарни су живели у данашњој Влашкој области, у Румуији. Касније су потиснути на север.
"'the Scordisci will let the Bastarnae pass without difficulty; their languages
and customs are, after all, very similar
, and the Scordisi may well join up with
the Bastarnae, seeing that the latter are going in search of spoils to a very
wealthy people' (quoted from Shchukin)."
U jeziku se ralikujemo samo od kada su Srbi poceli zivetti na Balkana. Genetski se Srbi kao slovenska grupa ne razlikuje od ostalih izvornih Slovena, razlikuje samo raspodela izmedju R1a / I2a. Ostale genetske razlike, veliko prisustvo E1b na primer je uticaj autohtone populacije.
Razika u jeziku, kulturi i geneteci je vezana za uticaj od oko 50% balkanske pre slovenske populacije u nas danas. Kao sto smo geografski izmedju Grcke i Poljske, tako smo i kulturno izmedju.

Da, i najstari oblik latinskog vise lici na srpski nego danasnji italjanski, narocito sto se gramatike tice. Sve sto su jezici indo evrpske grupe stari, sve vise lice jedan na drugi.
Ова разлика није занемарњива. Мада је у прошлости, вероватно, била мања.
Рекао бих да ни етноним није словенског, већ староевропског порекла.

Poslednja izmena:
Мислим да си овде убо (овако ли се пише?) суштину проблема. Али И2а је млађа од осталих зар не?
Да ли је могуће да су се из заједничког језгра на Балкану (а што не рећи Србије?) носиоци група Р1а и И поделили: и један крак Дунавом кренуо на северозапад (преци Норвежана итд.), а други Тисом на исток (ка Трипољу - преци Словена)?

I2a1 din nije maldja od ostalih, pogledaj grane od R1a i videces da imamo desetinu markera R1a Z280 koji su stari koliko i I2a1din.

Ne zaboravi da se pre oko 2500 godina sve izbrisalo od Evropse populacije, i krece iz pocetka sa nekoliko koji su preziveli.
Mozemo pogledati koliko su R1a old european pomesani sa I2a disle i isle po ostrvima na primer.

I kako da ne razmisljam o mesanju I2a i R1a jos u ranom neolitku kad pre dolaska R1b, severno od Alpa i Dunava bile prisutne skoro R1a i I2a (uz malo neolitckih G2a i E1b). I da je u celom prostoru centralne evrope sa danasnjom Nemackom vladala corded ware kultura do dolaska R1b.

O kojem periodu govoris kad pricas o" са оним које су обитавале у Централној Европи."? A u pravo zbog toga, smatram da je I2a1 din, grupa rodjaka koja je prezivela, nasla bila skolniste na karpatima pre 2500 godina gde se malo kasnije izmesala sa R1a Z280. Ali ta grupa prezivelih rodjaka I2a1 din je svakako po mojoj logici potekla iz corded ware kulture.
Слажем се

To baš ne ide u prilog tezama da je I2a1-din-s došao sa karpata. Pre liči na romanizaciju/kolonijalizaciju Ilirikuma i regije od strane J2, naprimer. Te na pokolje i progon na sever.
Običaj spaljivanja mrtvih bi mogao pokazati, naročito s početka antičkih civilizacija kad nije još bilo homogenizacije, odakle je ko došao. Nisam istoričar ali mi se čini da oni govore kako su Sloveni spaljivali svoje mrtve, te Japodi i Dalmati. Vikinzi takodje. Čini mi se i Avari. Pa i sam Kubrat/HorBat vladar stare Bugarske.

Dok se u persijanaca uveliko preti kažnjavanjem smrću svakog i pokušaja. A kolevka E1 više negovaše balsamovanje. E sad kad bi neko to malo ozbiljnije...

To baš ne ide u prilog tezama da je I2a1-din-s došao sa karpata. Pre liči na romanizaciju/kolonijalizaciju Ilirikuma i regije od strane J2, naprimer. Te na pokolje i progon na sever.
Običaj spaljivanja mrtvih bi mogao pokazati, naročito s početka antičkih civilizacija kad nije još bilo homogenizacije, odakle je ko došao. Nisam istoričar ali mi se čini da oni govore kako su Sloveni spaljivali svoje mrtve, te Japodi i Dalmati. Vikinzi takodje. Čini mi se i Avari. Pa i sam Kubrat/HorBat vladar stare Bugarske.

Dok se u persijanaca uveliko preti kažnjavanjem smrću svakog i pokušaja. A kolevka E1 više negovaše balsamovanje. E sad kad bi neko to malo ozbiljnije...
Zašto? Ne razumijem kakve veze ima ovo što je rekeo Hayka s tim...

А што се генетике тиче Аријевци су Р1а по мушкој линији, али У4,5 и 7 по женској. Значи Р1а војска која је побила мужаве и узала жене староевропљанке.

Прво зашто се не може сачувати 10000 година? Мислим на законе језика, а не на поједине речи и изговор.
Друго САВРЕМЕНИ САНСКРИТ?
Треће зашто би Р1а војска побила мужеве? Зашто мислиш да је постојала таква војска? Мислим да за потомство нису потребни ни мужеви ни жене, већ девојке:) И до сада све говори у прилогу мирног живота Р1а и И (у ствари говори о мирном суживоту Р1а и са осталим групама), што се не може рећи за Р1б.

Прво зашто се не може сачувати 10000 година? Мислим на законе језика, а не на поједине речи и изговор.
Друго САВРЕМЕНИ САНСКРИТ?
Треће зашто би Р1а војска побила мужеве? Зашто мислиш да је постојала таква војска? Мислим да за потомство нису потребни ни мужеви ни жене, већ девојке:) И до сада све говори у прилогу мирног живота Р1а и И (у ствари говори о мирном суживоту Р1а и са осталим групама), што се не може рећи за Р1б.
Ваљда се и данас користи, у неким религиозним обредима, мислим.
10000 година је велико. Неки елементи, могуће.
За очекивати је Р1а - Х и И - У комбинацију.

Poslednja izmena:
Говорим упроштено.
Односи се на популацију коју карактерише највише И2а маркера. Атрополошки то су брахикефални динарци, или динаризовани подунавски кромањонци.

.

Pa ovde ocigledno dosta foruasa to svhataju jako bukvalno.

Ne zaboravi da su danasnji markeri I2a1b, 10ak grana R1a Z280 stare izmedju 2200 i 2900 godina. Odnosno, da u tom periodu gvozdenog doba, samo nekoliko njih prezivelo. Od cele corded ware kulture ostalo 20 muskaraca. Tako da ne moze nijedan marker tako mlad da pripadne grupi vece kulture.

Da, ja sam mislio pre doseljavanja na Balkan... Uglavnom sve upucuje da je to mlada populacija ....

.
За очекивати је Р1а - Х и И - У комбинацију.

Па имамо те комбинације на више места у праисторији:
http://www.buildinghistory.org/distantpast/ancientdna.shtml.

Такође имамо митохондријску Х (ћирилицом све) у Кини са Р1а.
Колико сам пратио У је у Индији.
Мени звучи логично носиоци напредне технологије (пољопривреде) Р1а+У долазе у додир са примитивним ловцима (И+Х) и асимилују их (културно). Касније се део преко јужног Сибира шири до Кине.

Како нема?
Има сасвим довољно. Изглада да ниси погледао линк који сам поставио http://forum.krstarica.com/showthre...-i-Alemani?p=21786933&viewfull=1#post21786933

Ево како нема! Погледај мапу, на већем делу територије где живе Словени фреквенција I-M223 je мања од 2%.

Haplogroup-I2b.gif

"Zna se da su se Dardanci borili i protiv tračkog plemena Bastarni, " http://dijaspora.wordpress.com/2012...ardanci-pise-prof-dr-kaplan-burovic-akademik/

Ево цитата где се види колико је „тачно“ да су Бастарни трачко племе.

Цар Филип V после пораза од Римљана 197 пне. се припрема да обнови рат, за који је око 180 пне. е. ступио у савез са Бастарнима и чак намеравао да га укрепи са династичким браком. У 179 пне. Филип умире усред припрема, али Бастарни су дошли у помоћ Филипу и са великом војском прешли доњи Дунав. Према плану, они су морали да прођу кроз Тракију (савремена јужна Бугарска) до земље Дарданије (данашња Србија), где је Филип намеравао да их насели након уништења непријатељске Дарданије. Још далекосежнији Филипови планови су укључивали Бастарне у нападе на Римску републику:

"Бастарни након што одведу у Дарданију жене и децу могу бити послани да пустоше Италију. Пут до Јадранског мора и Италије пролази кроз област Скордиска, другим путем је немогуће провести војску. Скордиски би лако пропустили Бастарне пошто су били блиски једни другима по језику и обичајима, а и они би се придружити походу након сазнања да су Бастарни пошли пљачкати најбогатији народ."

Са смрћу Филипа његов ранији договор да пропусти Бастарне кроз трачке земље више не важи, и почео је рат Бастарна са Трачанима. У почетку су успех имали Бастарни, али након пораза они су се разделили. 30.000 Бастарна којих предводи вођа Клондик настављају поход на Дарданију, а остатак се вратио у доње Подунавље. Бастарни Клондика су се борили против Дарданије до 175 п.н.е., али је на крају морао да се повуче. Када су се враћали преко замрзнутог Дунава, лед је попуцао, и многи Бастарни су ту погинули.

Када је наследник Филипа македонског цар Персеј започео још један рат са Римом, он као плаћенике у 168 пне. позива Клондика са 10 хиљада коњаника и исто толико пешадије. Тит Ливије назива ове Бастарнае Галима локализујући њихово станиште иза Дунава и преко пута Тракији. Плутарх, понављајући причу о Ливија, користи етноним Бастарнае за опис ових варвара:

"Сви до последњег су плаћеници, људи који нису у стању да ору земљу или пливју у мору или да напасају стоку и искусни само у једној уметности - да се боре и поражавају непријатеља [...] високи, сјајно окретни и агилни."

Што се разлика у језику тиче, оне могу да буду само новијег датума. Све до 8. века Словени су имали јединствен језик, тек онда је почело да долази до раздвајања.

Шта подразумеваш под тим „Аријевци“? Словене? Словени и Аријевци су две одвојене гране хаплогрупе R1a. Иначе, овај сценарио са R1a војском који си поменуо ми је сасвим прихватљив. Тако нешто се десило и у Западној Европи, где су R1b урадили то исто. Сећаш се да смо раније коментарисали рад који говори да данас на Иберијском полуострву преовладава Y-DNA генетика R1b дошљака, и mtDNA генетика Староевропљана. Само што аутори тог рада нису то тумачили на овај начин, него као мању репродуктивну способност староевропљанских мушкараца.

@Hrastko
Колин Ренфру и Мелори сигурно нису помињали R1a. О доласку R1a на Балкан пре 9000 година говори само Кљосов, али ја у то не верујем превише. Цео пут који Кљосов описује није ми много убедљив: R1a је настао негде у јужном Уралу и северозападној Кини, одатле је почео да се шири према Индији, Иранском платоу и Арабијском полуострву, преко Мале Азије је пре 9000 година доспео на Балкан, ту је боравио неко време, пре 6000 година прошао кроз уско грло, а онда почео да се шири ка западној, централној и источној Европи, па је онда из источне Европе поново дошао на просторе где је настао, данашњу јужну Русију и Казахстан, одакле почиње експанзија Аријеваца ка Индији и Иранском платоу, и одакле, према Курганској хипотези, почиње експанзија европске гране индо-европљана на запад. Мени све то није превише уверљиво. Ја више верујем у то да главна база хаплогрупе R1a био поменути простор јужне Русије и Казахстана (култура Андроново и културе које су јој претходије), и да се одатле ширила и ка Европи, и ка Индији и Иранском платоу.
Мени се чини да Кљосов хоће да покаже да је R1a стигао на простор Европе много пре R1b, у шта баш нисам сигуран. У Немачкој (Тирингија), су пронађени R1b хаплотипови у костима из периода 2600-2500 BCE, у налазишту које приписују Bell Beaker култури, а најстарији пронађен R1a је такође из времена 2600 BCE, на налазишту такође у Тирингији које приписују Corded Ware култури. Колико је мени познато, то су најстарији пронађени R1a и R1b хаплотипови.

Такође, Курганска хипотеза говори о доласку европског дела индо-европљана у Европу, а не о доласку Аријеваца. Аријевци посебна грана индо-европљана, која нема много везе са Европом. И нема никаквог заједничког језгра R1a и I на Балкану, за I нема доказа да је боравила на Балкану пре досељавања Словена, а о боравку R1a на Балкану пре доласка Курганаца говори само Кљосов и нико други.

@Наука
У суштини, подједнако је вероватно да је I2a1b могао да преживљава и у централној и у источној Европи. Међутим, како су најближи рођаци пронађени у централној Европи, мени је варијанта са централном Европом вероватнија, а онда ми није вероватно да је тамо дошло до мешања са R1a, већ је вероватније да се то десило онда када је I2a1b отишао на исток. Како на истоку и југу нису пронађени блиски рођаци, верујем да је I2a1b на исток отишао као I2a1b-Din.

Ево како нема! Погледај мапу, на већем делу територије где живе Словени фреквенција I-M223 je мања од 2%.

Haplogroup-I2b.gif

Ево цитата где се види колико је „тачно“ да су Бастарни трачко племе.

Што се разлика у језику тиче, оне могу да буду само новијег датума. Све до 8. века Словени су имали јединствен језик, тек онда је почело да долази до раздвајања.

Шта подразумеваш под тим „Аријевци“? Словене? Словени и Аријевци су две одвојене гране хаплогрупе R1a. Иначе, овај сценарио са R1a војском који си поменуо ми је сасвим прихватљив. Тако нешто се десило и у Западној Европи, где су R1b урадили то исто. Сећаш се да смо раније коментарисали рад који говори да данас на Иберијском полуострву преовладава Y-DNA генетика R1b дошљака, и mtDNA генетика Староевропљана. Само што аутори тог рада нису то тумачили на овај начин, него као мању репродуктивну способност староевропљанских мушкараца.

Качиш карту коју су правили аматери и ма којој нису приказани људи који су, евидентно И м223, и којих има и по Балкану и међу Словенима.
Очигледно са ова карта не ваља. А ни 2% није мало. To je само у Украјини милион људи.
Или погледајмо Румунију (наравно, све је ово недовољан и ненаучно узет узорак, као маса осталих података којима баратамо)
http://www.familytreedna.com/public/m223-y-clan/default.aspx?section=ymap
http://www.familytreedna.com/public/I2aHapGroup/default.aspx?section=ymap
Седам Дин Н, један Дин С, један И2ц и пет И2 м223
То што су Бастарни ратовали са Трачанима, не значи да нису истог порекла. С ким смо све ми ратовали.
Но не мислим да су Бастарни и Трачани исто, односно истог порекла.
Под Аријевцима подразумевам повратни талас Р1а популације. Из Европе (преко Балкана?), до Ирана и Индије.

Постоји један пкоблем код повезивања носилаца Зарубињецке културе са каснијим Словенским становништвом Русије и Украјине.
Проблем су Сармати и Готи.
Черњаховска култура представља одређени дисконтинитет. Сахрањивање, постепено потискује спаљивање покојника.

Poslednja izmena:
...
Под Аријевцима подразумевам повратни талас Р1а популације. Из Европе (преко Балкана?), до Ирана и Индије.

Какав повратни талас! Из Европе до Ирана и Индије, и то преко Балкана(?)! Аријевци су у Индију и Иран дошли из области културе Андроново, то је опште прихваћено.

Indo-Iranian_origins.png

Archaeological cultures associated with Indo-Iranian migrations (after EIEC). The Andronovo, BMAC and Yaz cultures have often been associated with Indo-Iranian migrations. The Swat, Cemetery H, Copper Hoard and PGW cultures are candidates for cultures associated with Indo-Aryan movements.

Interesuje me da li rasne odlike i podgrupe imaju veze sa halpogrupama ? Ako imaju jel moze neka okvirna procena koja podgrupa koji halpotip? Po mojoj slobodnoj proceni Srbi u Srbiji su uglavnom pontid i to north mada ima i meditranskih sve manje dinaraca i kromanjonaca :) zaista su divne ta prelamnja ,preklapanja raznoraznih rasnih tipova valjda smo zato tako lepi :))))) Kako je moguce da moj otac i stric ne pripadaju istom rasnom tipu? Otac je pontid cist a stric mediteran i to onaj teski zabar :) sa sve loknicama a deda neki atlantomed. a njegov brat borreby?!!!..... da mi je baka ziva porazgovarala bih sa njom :)
P.S
sto se tice jezika srpski je bio pod uticajem grckog mnogo vise nego drugi slovenski , onda je imao polavu turcizama( persijskih i arapskih reci doduse uglavnom).... i da... nas uglavnom i razlikuje jak uticaj mediterana i bliskog istoka pa i sama genetika pokazuje tako ...kakav smo mi miks nespojivih kultura rasa dobro smo i dovde dogurali :)

Какав повратни талас! Из Европе до Ирана и Индије, и то преко Балкана(?)! Аријевци су у Индију и Иран дошли из области културе Андроново, то је опште прихваћено.

Indo-Iranian_origins.png

Archaeological cultures associated with Indo-Iranian migrations (after EIEC). The Andronovo, BMAC and Yaz cultures have often been associated with Indo-Iranian migrations. The Swat, Cemetery H, Copper Hoard and PGW cultures are candidates for cultures associated with Indo-Aryan movements.

Одакле су ту дошли.
И како општеприхваћено.
Повратни талас је теза Анатолија Кљосова. Пола теме је прича на ту тему.
Ако је ГГ, до сада, дала неки допринос, то је ова веза на коју је Кљосов указао.
Interesuje me da li rasne odlike i podgrupe imaju veze sa halpogrupama ? Ako imaju jel moze neka okvirna procena koja podgrupa koji halpotip? Po mojoj slobodnoj proceni Srbi u Srbiji su uglavnom pontid i to north mada ima i meditranskih sve manje dinaraca i kromanjonaca :) zaista su divne ta prelamnja ,preklapanja raznoraznih rasnih tipova valjda smo zato tako lepi :))))) Kako je moguce da moj otac i stric ne pripadaju istom rasnom tipu? Otac je pontid cist a stric mediteran i to onaj teski zabar :) sa sve loknicama a deda neki atlantomed. a njegov brat borreby?!!!..... da mi je baka ziva porazgovarala bih sa njom :)
P.S
sto se tice jezika srpski je bio pod uticajem grckog mnogo vise nego drugi slovenski , onda je imao polavu turcizama( persijskih i arapskih reci doduse uglavnom).... i da... nas uglavnom i razlikuje jak uticaj mediterana i bliskog istoka pa i sama genetika pokazuje tako ...kakav smo mi miks nespojivih kultura rasa dobro smo i dovde dogurali :)
Тешко је успоставити корелацију. Морали би се гледати и Y - DNA i mtDNA.
Гледајући mtDNA, Сби су 41% индоевропска хг H. И цела Европа има приближан однос хг H и U (разликују се подгрупе).
Међутим, гледајући Y - DNA, ту је највише заступљен староевропски I2а, близу 40 % (ипак не и апсолутна већина). Жариште је у Херцеговини. Претпоставка је да овој хг припада и Брно - пешмост кромањонски тип, који је био заступљен у Лепенском виру. И други елементи указују да би могла да се успостави колерација између I2а и динарског типа (и то оног робусног, херцеговачког).

Poslednja izmena:
Одакле су ту дошли.
И како општеприхваћено.
Повратни талас је теза Анатолија Кљосова. Пола теме је прича на ту тему.
Ако је ГГ, до сада, дала неки допринос, то је ова веза на коју је Кљосов указао.

Рекао сам да не верујем у ту тезу Кљосова. Кљосов тврди да је R1a ту настала, и у то потпуно верујем, као што верујем и да је ту и остала, и да се одатле ширила на све стране. Међутим, потпуно ми је невероватно да је, како Кљосов каже, направила круг око Касписјког и Црног мора, па тек када је затворила пун круг, онда креће да се шири ка Индији, Иранском платоу, и поново ка Европи. То је теза коју једино он подржава и не слаже са оним што каже археологија. Стичем утисак да је Кљосов хтео да R1a "доведе" у Европу много пре R1b, да избегне пут ширења о коме говори Курганска хипотеза, и да све злочине које су Курганци извршили према Староевропљанима припише само носиоцима R1b. У сваком случају, бесмислено је говорити о повратном таласу "Аријеваца" из Европе. Прави Аријевци су настали на простору Андроновске културе и ширили су се одатле.

И ја имам одређене резерве према Кљосову, али бих рекао да у овоме има истине.
Прво нема разлога да заобилаза Кајсписко Језеро, могу проћи јужним приобаљем.
Кључно је:
У Индијеи иамо Европске mtDNA, док је хг H ретка

И колико раумем, културе које су приказане на слици, су у вези са Аријевским миграцијама, али а веза није прецизно дефинисана.
Наодио сам цитате који правац ирано - аријевских миграција, дефиниши ка северозападу.

Poslednja izmena:
Не бих се баш у потпуности сложио. Јесте велика заступљеност понтида, али апсолутно најдоминантнији фенотипови код Срба су брахикефални динарци и доликефални кромањонци, по некој мојој процени рекао бих да су подједнако заступљени. А остатак се дели на разне медитеранско/нордијске варијанте, алпинце, балтиде итд.
А то у вези рођака, то је делом као на лутрији, који ће шта од кога да наследи. Ево ја нпр. претежно сам наследио изглед оца, али по гестици и начину говора пар од старјиих генерација на селу ме увек гледају као да виде духа, кажу гледају мене а као да виде 100% њиховог деду кад су били мали. :D Значи свако носи одређену генетску структуру у себи, а који део тог ланца ће на следећој генерацији доћи више до изражаја, се никад не може унапред рећи. :)

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back