Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
On podseća da su još ta rana istraživanja pokazala da u srpskom uzorku ima najviše najstarijeg genoma HG2 i da smo po tome bliže Gruzinima, Ircima i nekim Nordijcima nego - Rusima.

Evo članka: http://www.novosti.rs/vesti/naslovn...:433640-Srbi-po-genima-blizi-Ircima-nego-Rusi

To je praistorija GG, prijatelju. Od tada je mnogo vode proteklo mnogim rekama.

Kao prvo, rec "najstariji gen" je zvaka za seljake koji ce to shvatiti banalno, kao sto se moze videti iz komentara na tom sajtu. Da je novinar imao malo vise znanja, napisao bi nesto kao "najstariji gen u Evropi (ako mili na hg I)" iako je i to neprecizno posto pre 45000 godina nije postojala hg I.

I onda... iz Bog zna kakvog budzaka se izvuku Irci koji sa "najstarijim genom" imaju tacno toliko veze koliko i Srbi sa Marsocvima.

Kako si postavio ovaj link, nije lose da izdvojim po koji biser od komentara ))))

Naravno,ovo nije nista ne ocekivano! To se znalo odavno i bez tih,istrazivanja americkih nauchnika! Mozes misliti... Nama ameri treba da kazu ko smo mi,kao da mi to ne znamo! Ali ipa k prija jel,kad se to, i kad god se to potvrdi,nekim novim iskopavanjima,arheoloskim nalazima,ili ovako... Genotip naroda u Evropi... Mislim da treba da smo ponosni na to! Ja uvek kazem,Srbija ima dve istorije! Grubo receno.Ima tu izvornu,pravu,narodnu ili nasu po dusi i srcu,ili ovu noviju,fake... Tursku! Birajte..

Bar su glupi ameri priznali da se najstariji gen nalazi u Srbiji pa se onda odatle sirio na druge zemlje,masoni kriju da smo mi najstariji narod na svetu i civilizacija i jedina prava vera prema Bogu.

Eto vam sad Deretica!!!!!!!! Jos samo da dokazu da su Dinarci najplemenitiji ljudi na Starom kontinentu, a mozda i svijetu!!!

Ne znam znate li vi Srbi ko ste i šta ste, ali mi Crnogorci možemo unazad nabrojati po imenu sve naše pretke. Tačno po plemenu znamo ko smo i odakle smo, od dolaska na Balkan do danas. Herojski smo čuvali svoj identitet i slobodu od Vizantije, Srbije, Turske, Njemačke, i svima smo slomili zube. Najpodmukliji neprijatelj nam je ipak Srbija, koja je preko pravoslavlja uvijek pokušavala da nam podmetne svetosavlje kao kukavičje jaje.

Срби су најстарија бела божија раса, нације и народи су изведени и настале су када је настао и језик. Србско писмо Словарица је доказ као и назив С лово Р еч Б ога који су основа нашег имена. Све сам доказао у књизи "СЛОБОДА", коју можете да нађете на интернету

Bio sam skeptican i sa velikom rezervom slusao sve sto Jovan Deretic prica ali nova istrazivanja pokazuju da ce Deretic izgleda biti u pravu, i da je sve vise istoricara i arheologa koji se slazu sa njegovim tvrdnjama.

NO COMMENT

U ranim fazama razvoja naukr zvane GG, haplogrupe su se oznacavale sa prefiksom EU. Tada je haplogrupa I bila EU2, pa mislim da je novinar-genijalac umesto EU2 stavio HG2.

Najssmesnija je stvar sto su taj tekst postavili na udarnom mestu (mada to ni najmanje ne zasluzuje) i vec se nasla gomila od 200 velikih znalaca (komentatora) koje je jednostavno tuga citati.

Tacno se bojim da ovo nije potplatio kolega Dublin :hahaha:

I ja sam isto to odmah pomislio, Dublin presao u novinare :)

To je praistorija GG, prijatelju. Od tada je mnogo vode proteklo mnogim rekama.

Kao prvo, rec "najstariji gen" je zvaka za seljake koji ce to shvatiti banalno, kao sto se moze videti iz komentara na tom sajtu. Da je novinar imao malo vise znanja, napisao bi nesto kao "najstariji gen u Evropi (ako mili na hg I)" iako je i to neprecizno posto pre 45000 godina nije postojala hg I.

I onda... iz Bog zna kakvog budzaka se izvuku Irci koji sa "najstarijim genom" imaju tacno toliko veze koliko i Srbi sa Marsocvima.

Kako si postavio ovaj link, nije lose da izdvojim po koji biser od komentara ))))

NO COMMENT
Mogu takvi da pričaju šta hoće za druge da su ovakvi-onakvi, ali oni rednecks su za ove ovakve doktori nauka :D Nažalost takvo je stanje uma većine...

Nisam ovo gledao ranije....
Sta reci, katastrofa za katastrofom! Pa vi citajte novine i verujte svemu sto tamo pise.

Jos samo da rekose, kako to da ovi svi nestadoe sa dolaskom "Spanaca". E tu pricu od zapadnjaka necete lako cuti.

Nisam znao da je Spanija u stepama Azije :hahaha:

Kor, ako gledamo R1b grupacija, moze malo da se poklopi. R1b jeste vrsio genocid po zapadnjoj Evropi (naravno da to ne pise), R1b jeste iz Spanije krenuo u ekspanziju (poreklo keltskog i germanskog R1b). Pitanje koje jos nismo dobili je, kako je stigao do Spanije iz Azije (ili male azije) u bronzano doba (koliko se secam), a pre njega su u Evropi vec tu bili I, J, G, R1a, E3b...

Svakako, to je samo kurir.

Кор ти је већ рекао оно главно, али да пробам ја да детаљније објасним. Није те било неко време на форуму, па си можда пропустио неке ствари. Наравно да нико озбиљан не мисли да су Бастарни учествовали у етногенези Словена као носиоци I2a1-Din само на основу прича о њиховом крупном расту.

Према ономе што каже генетичка генеалогија, I2a1-Din је по свему судећи настала негде у централној Европи, негде средином првог миленијума п.н.е. Јасно је да је I2a1-Din „органски“ везана за Словене, као и R1a-Z280 и R1a-M458. Питање је само: Где, када и како се I2a1-Din смешала са словенским R1a? Такође, питање је и: Како се десило да је у неким деловима словенске популације I2a1-Din остварила примат над R1a, а у неким није?

Да видимо и шта археолози кажу о етногенези Словена. Највећи број руских, украјинских, белоруских и румунских археолога/историчара сматра да су Словени настали у оквиру Зарубинецке археолошке културе. За ту културу кажу да, осим што садржи елементе који потврђују континуитет са ранијим археолошким културама на истом простору (прото-словенске), има и јасно изражене елементе неких централно европских култура (јасторфска, латенска). Питање је: Ко је те централно европске елементе донео на простор где се развила Зарубинецка култура (а такође и на простор Поенешти-лукашевске културе)? Археолози и историчари су апсолутно сагласни да најозбиљнији кандидат за то јесте најбројније и најзначајније племе које је живело на простору/у време где/када су се развијале Зарубинецка и Поенешти-лукашевске култура, племе Бастарна. Опште је прихваћена теза да су они донели јасторфско–латенске елементе из централне Европе (пољски део Шлезије), одакле потичу. Такође, за Бастарне кажу да су једино германско племе чији су припадници сасвим слободно склапали мешовите бракове са староседелачким становништвом, и сматра се да су они нестали са историјске позорнице тако што су асимиловани од стране староседелаца (чији су језик примили). Коначно, сматра се да су таквим мешањем Бастарна са локалним становништвом настали Словени. И чувени арапски историчар Масуди помиње Бастарне као једно од словенских племена.

Има још пуно тога о Бастарнима, али и ово што је речено је више него довољно да изведемо закључак да Бастарни јесу убедљиво најозбиљнији кандидат за племе које је учествовало у етногенези Словена као доносилац хаплогрупе I2a1-Din. Да ли се слажеш са тим? Наравно, не могу се потпуно искључити ни други сценарији, али у овом тренутку је сценарио са Бастарнима далеко, далеко вероватнији од свега другог.

Nikako ne usporavam bitnu ulogu Bastarna u etnogezi Slovena. Ono sto mi je sumljivo, je da su oni doneli I2a1 din. Razlog moje sumnje je sledeci :
Da se ta migracija desila pre oko 2600 godina (ili vise), slozio bi se, ovako, tesko mi razumeti kako nisu u prolazu, pre nego sto su presli karpate (prema istoku), ostavili tragove I2a1 din iz svoje zemlje porekla, i na raznim mestima gde su boravili. I2a1 din je star oko 2600 godina ? Bastarni stizu na istocnu stranu Karpata pre manje od 2000 godina (ako ne gresim), i sta sa onim 600 godina dok su ziveli zapdnije, kako da nigde ne ostave zapadnije druge potomke ?

Nikako ne usporavam bitnu ulogu Bastarna u etnogezi Slovena. Ono sto mi je sumljivo, je da su oni doneli I2a1 din. Razlog moje sumnje je sledeci :
Da se ta migracija desila pre oko 2600 godina (ili vise), slozio bi se, ovako, tesko mi razumeti kako nisu u prolazu, pre nego sto su presli karpate (prema istoku), ostavili tragove I2a1 din iz svoje zemlje porekla, i na raznim mestima gde su boravili. I2a1 din je star oko 2600 godina ? Bastarni stizu na istocnu stranu Karpata pre manje od 2000 godina (ako ne gresim), i sta sa onim 600 godina dok su ziveli zapdnije, kako da nigde ne ostave zapadnije druge potomke ?

Мислим да има пар места где грешиш. Прво, Бастарни се на тој источној страни Карпата помињу у 3. веку п.н.е., што значи да су тамо били још неко време пре тога. У изворима које сам читао помиње се да се да су се климатске и друге промене које су довеле до њихове миграције десиле средином првог миленијума п.н.е., дакле око 500. г. п.н.е., што значи да је миграција кренула пре нешто мање од 2500 година. Још већа грешка је то што сувише полажеш на те процене старости I2a1Din. Мислим да је јасно да је процена старости мутација најнепоузданија ствар у генетичкој генеалогији, све остало је прилично поуздано, али у ту старост треба највише сумњати.

Ја се слажем да је велика мистерија то где су преци хаплогрупе I2a1Din, али та мистерија стоји и ако претпоставимо да су I2a1Din донели Бастарни, или неко друго племе са запада, и ако претпоставимо да је I2a1Din рођен на истоку, да, рецимо, потиче из Кукутени-Трипољске културе, како су неки раније претпостављали. На порталу poreklo.rs Синиша Јерковић је недавно написао следеће:
У случају Бастарна и И2а1 Динарик поклапа се много тога.
Прво генетички гледано, простор на коме су се раздвојили Ислес, па потом и Дислес од Динарика одговара прије сјеверној Њемачкој и Пољској него Балкану или источној Европи. Сем тога континенталне форме Ислеса налазимо управо на том подручју. Логично би било да управо ту нађемо и људе који су М423, а нису ни Дислес ни Ислес ни Динарик. Таквих нема у јавним базама, али колико се сјећам Нордведт је спомињао неколицину хаплотипова које он има и који се могу класификовати као М423*, а који су нађени управо у Пољској и сјеверној Њемачкој. Ако је ова претпоставка тачна онда бисмо и најстарије гране И2а1 Динарик требали тражити управо на простору источне Њемачке и западне Пољске.

Коначно, можеш да размишљаш и на следећи начин. Рекао си да прихваташ то да су Бастарни играли кључну улогу у етногенези Словена. Прво питање је: Да ли су оставили генетски траг код Словена? Археолози и историчари тврде да су први Бастарни који су отишли на исток били прогнани младићи (уместо жртвовани, како је раније био обичај) који су се женили девојкама из староседелачке популације. У том случају, морали су оставити Y-DNA траг, и до доста јак. Друго питање је: Који је њихов Y-DNA траг код Словена? Ја не видим ниједан други вероватан траг осим I2a1Din. Мало је вероватно да то буде I1. Иако га има скоро код свих Словена, има га знатно мање и верујем да је сувише шаролик. Колико се сећам ранијих дискусија на овој теми, I1 који је присутан код Срба потиче са неке сасвим друге стране.

U kolko love da ce prvi sledecei post biti: to nisu pozajmice iz germanskog u slovenski, vec iz slovenskog u germanski.

Има и треће варијанте - да су то остаци из језика племена које је говорило неки дијалект германског, које су Прасловени асимиловали и који су прихватили језик Прасловена, а задржали само нешто мало од свог оригиналног језика. Вероватно погађате на које племе конкретно мислим, али можда може да буде и неко друго. Ако је неко Прасловенима могао да донесе елементе јасторфске културе, што уопште није дискутабилно, зашто исти тај не би могао да донесе и извесне елементе германског језика. Шчукин управо тврди да се прасловенски језик могао издвојити из балто-словенског контуинума тако што је то племе унело кентум елементе у тај језик.

Видиш ли да ниси погодио? :)

Poslednja izmena:
Jbg, sad je kasno, nije prihvatio opkladu.
Da se vratimo ozbiljnijim temama, gro tih reci je potvrdjeno preuzet iz gotskog , gotski je istocno-germanski jezik i kao tako verovatno blizak jeziku bastarna tako da moze biti i pozajmica iz njihovog jezika koje su identifikovane kao gotske, medjutim i goti su bili vise vekova u blizini slovena tako da se nista ne moze defeinitivno reci.

Poslednja izmena:
Мислим да има пар места где грешиш. Прво, Бастарни се на тој источној страни Карпата помињу у 3. веку п.н.е., што значи да су тамо били још неко време пре тога.

Ok, nisam bio naisao na dobre podatke.

У изворима које сам читао помиње се да се да су се климатске и друге промене које су довеле до њихове миграције десиле средином првог миленијума п.н.е., дакле око 500. г. п.н.е., што значи да је миграција кренула пре нешто мање од 2500 година. Још већа грешка је то што сувише полажеш на те процене старости I2a1Din. Мислим да је јасно да је процена старости мутација најнепоузданија ствар у генетичкој генеалогији, све остало је прилично поуздано, али у ту старост треба највише сумњати.

Vezano za ovu problematiku (starost na istocnim karpatima) , nije mi toliko bitno kad su krenuli u migraciju. Ono sto je za mene cudno je sto nisu ostavili tragove tokom migracije, ne kazem da nije moguce ali je cudno. I ako pomijes da su najkasnije 3 veka pne bili iza Karpata, koliko su bili nosilaca I2a1 din posle samo 2,3 veka postojanja zajednickog predaka ?

Ја се слажем да је велика мистерија то где су преци хаплогрупе I2a1Din, али та мистерија стоји и ако претпоставимо да су I2a1Din донели Бастарни, или неко друго племе са запада, и ако претпоставимо да је I2a1Din рођен на истоку, да, рецимо, потиче из Кукутени-Трипољске културе, како су неки раније претпостављали
.

Kako je preziveo I2a1 din, gde i sta se desilo sa njegovim rodjacima, je druga problematika,. Oko Bastarna, vreme koje je u pitanju je interval izmedju starosti I2a1 din, i njihova selidba na istoku Karpata.
Svakako su novi podaci o genetici iznenadili, ne toliko zbog raznovrsnosti, nego zbog starosti zajednickog predaka. Odnosno, delimo manje od desetak predaka koji su ziveli oko pre 3000 (okvirno, +/- 1000 godina), ko bi to pomislio pre?

Коначно, можеш да размишљаш и на следећи начин. Рекао си да прихваташ то да су Бастарни играли кључну улогу у етногенези Словена. Прво питање је: Да ли су оставили генетски траг код Словена? Археолози и историчари тврде да су први Бастарни који су отишли на исток били прогнани младићи (уместо жртвовани, како је раније био обичај) који су се женили девојкама из староседелачке популације. У том случају, морали су оставити Y-DNA траг, и до доста јак. Друго питање је: Који је њихов Y-DNA траг код Словена? Ја не видим ниједан други вероватан траг осим I2a1Din. Мало је вероватно да то буде I1. Иако га има скоро код свих Словена, има га знатно мање и верујем да је сувише шаролик. Колико се сећам ранијих дискусија на овој теми, I1 који је присутан код Срба потиче са неке сасвим друге стране.

Koji drugi trag ? sto ste zaglavili na slovo I?Pa imamo razne podgrupacije R1a, u okviru Z280 ili M458 (sto mi je najlogicnije). Po mojoj logici, Bastarni, zbog mesta porekla, su vecinom bili R1a M458, sa jos R1b verovatno. Svakako delovi istocne nemacke su vecinom R1a, i pre slovena.

I druga stvar, I2a1 disles i I2a1 din su razdvojeni vise hiljada godina. Zar za celo to vreme nije bilo moguce da se I2a1 din kroz ko zna koje migracije koje neznamo dodje do istocnih Karpata? Sto bi morao da dodje u zadnjem momentu u istoriji ?

Za kraj, ne tvrdim ja 100% da Bastarni nisu doneli I2a1 din, ali nisam ubedjen koliko ste vi ovde sigurni u taj scenario, zato sto postoji puno varijanta. Mozda su jos u corded ware kulturi, I2a1 bili asimilirani u vecinu R1a stanovnistva, i onda nisu bili vise neki poseban narod. Nesto surovo se desilo pre oko 2500 godina, preziveli desetak R1a Z280 i uz njih jedan I2a1 din, u okviru jedne iste populacije koja potice iz corded ware. Po vasoj prici, izgleda ovako, ocuvala se I2a1 populacije Bastarna u okviru do pre 2300 godina (kad bastarni nesataju u Slovene), koja se na prostorima istocne nemacke po-keltolizovala, pa mozda po germanizovala, pa onda po-sarmatila i po-slovenila, ali ostala I2a1 populacija krupnih kromanjonaca do mesanjem sa R1a na istoku karpata. Mogu da budem ipak skeptik, ne?
U centralno-istocni deo Evrope, prve popualcije su bile I2, i posle toga R1a. Po meni je logicno da se I2a u corded ware vec pomesao sa R1a, i da nije bilo pre 3000 godine posebne etnicke ili kulturne grupacije koja se razlikovala kao I2a1 populacija.

Svakako, dok nema nova istrazivanja kostiju raznih kultrunih grupacija, i dok ne pronadjemo kojim grupama su pripadali, ostacemo ograniceni da bi sto bolje tumacili pokrete raznih grupacija covecanstva.

Poslednja izmena:
Ако се погледа размештај појединих Р1а подгрупа, јасно је да је и средњем веку имали чисто Р1а племна, која карактерише одређена подгрупа.
Сходно томе и И2а племена.
Мешање је првобитно било културно, а тек доста касније и популацијско.
Да будем јаснији, све миграције Словена на Балкан су Р1а. М458 у доње подунавље, па у долину Марице, па до Солиуна. Хрватски З 280 у залеђе Сплита, блиска група ка Чешкој.
Српски З 280 у Подриње, а вероватно, и у област чија се генетика изменила после "Велике сеобе Срба".
Имамо и померање И2а са простора римске провинције Паноније, на простор римске провинције Далмације
Занимљиво
http://www.perunica.ru/arxeologia/1423-najdeny-poseleniya-tivercev.html

Poslednja izmena:
Ok, nisam bio naisao na dobre podatke.

Vezano za ovu problematiku (starost na istocnim karpatima) , nije mi toliko bitno kad su krenuli u migraciju. Ono sto je za mene cudno je sto nisu ostavili tragove tokom migracije, ne kazem da nije moguce ali je cudno. I ako pomijes da su najkasnije 3 veka pne bili iza Karpata, koliko su bili nosilaca I2a1 din posle samo 2,3 veka postojanja zajednickog predaka ?

.

Kako je preziveo I2a1 din, gde i sta se desilo sa njegovim rodjacima, je druga problematika,. Oko Bastarna, vreme koje je u pitanju je interval izmedju starosti I2a1 din, i njihova selidba na istoku Karpata.
Svakako su novi podaci o genetici iznenadili, ne toliko zbog raznovrsnosti, nego zbog starosti zajednickog predaka. Odnosno, delimo manje od desetak predaka koji su ziveli oko pre 3000 (okvirno, +/- 1000 godina), ko bi to pomislio pre?

Koji drugi trag ? sto ste zaglavili na slovo I?Pa imamo razne podgrupacije R1a, u okviru Z280 ili M458 (sto mi je najlogicnije). Po mojoj logici, Bastarni, zbog mesta porekla, su vecinom bili R1a M458, sa jos R1b verovatno. Svakako delovi istocne nemacke su vecinom R1a, i pre slovena.

I druga stvar, I2a1 disles i I2a1 din su razdvojeni vise hiljada godina. Zar za celo to vreme nije bilo moguce da se I2a1 din kroz ko zna koje migracije koje neznamo dodje do istocnih Karpata? Sto bi morao da dodje u zadnjem momentu u istoriji ?

Za kraj, ne tvrdim ja 100% da Bastarni nisu doneli I2a1 din, ali nisam ubedjen koliko ste vi ovde sigurni u taj scenario, zato sto postoji puno varijanta. Mozda su jos u corded ware kulturi, I2a1 bili asimilirani u vecinu R1a stanovnistva, i onda nisu bili vise neki poseban narod. Nesto surovo se desilo pre oko 2500 godina, preziveli desetak R1a Z280 i uz njih jedan I2a1 din, u okviru jedne iste populacije koja potice iz corded ware. Po vasoj prici, izgleda ovako, ocuvala se I2a1 populacije Bastarna u okviru do pre 2300 godina (kad bastarni nesataju u Slovene), koja se na prostorima istocne nemacke po-keltolizovala, pa mozda po germanizovala, pa onda po-sarmatila i po-slovenila, ali ostala I2a1 populacija krupnih kromanjonaca do mesanjem sa R1a na istoku karpata. Mogu da budem ipak skeptik, ne?
U centralno-istocni deo Evrope, prve popualcije su bile I2, i posle toga R1a. Po meni je logicno da se I2a u corded ware vec pomesao sa R1a, i da nije bilo pre 3000 godine posebne etnicke ili kulturne grupacije koja se razlikovala kao I2a1 populacija.

Svakako, dok nema nova istrazivanja kostiju raznih kultrunih grupacija, i dok ne pronadjemo kojim grupama su pripadali, ostacemo ograniceni da bi sto bolje tumacili pokrete raznih grupacija covecanstva.

Да сам једини који овако мисли, мање бих био уверен у то. Међутим, нисам једини. Разлог због чега сам ја (а вероватно и остали) уверен у ову варијанту са Бастарнима је то што се оно што каже генетичка генеалогија јако добро сложило са оним што кажу археолози и историчари. Мислим да ти грешиш јер ствари посматраш изоловано.
Није ми јасно какве си трагове током миграције очекивао. Имај у виду да археолози твде да су они који су мигрирали били младићи, који су највероватније из своје постојбине прогнани да не би били жртвовани, што се раније радило у време када је владала глад радило да би се одобровољили богови. Они су на исток дошли сами, без породица, вероватно се нигде успут нису посебно ни задржавали, па и нису могли оставити неке посебне трагове. На истоку су се женили девојкама из староседелачке популације, што почев од Тацита многи посебно истичу. Трубачев чак и етноним Бастарна доводи у везу с тим "деца робова", односно деца из "незаконитих" бракова мушкараца са странкињама.

Да сам једини који овако мисли, мање бих био уверен у то. Међутим, нисам једини. Разлог због чега сам ја (а вероватно и остали) уверен у ову варијанту са Бастарнима је то што се оно што каже генетичка генеалогија јако добро сложило са оним што кажу археолози и историчари. Мислим да ти грешиш јер ствари посматраш изоловано.
Није ми јасно какве си трагове током миграције очекивао. Имај у виду да археолози твде да су они који су мигрирали били младићи, који су највероватније из своје постојбине прогнани да не би били жртвовани, што се раније радило у време када је владала глад радило да би се одобровољили богови. Они су на исток дошли сами, без породица, вероватно се нигде успут нису посебно ни задржавали, па и нису могли оставити неке посебне трагове. На истоку су се женили девојкама из староседелачке популације, што почев од Тацита многи посебно истичу. Трубачев чак и етноним Бастарна доводи у везу с тим "деца робова", односно деца из "незаконитих" бракова мушкараца са странкињама.

I kad se desila ta migracija proteranih, iz kojeg kraja u koji ? I sta se desilo sa onima sto nisu bili proterani ? I svi su ti proterani bili rodjaci, svi I2a1 ?

Verovatno sam ogranicen pa ne vidim ociglednu direktnu vezu izmedju proteranih bastarna i I2a1 din, ne vidim drugi razlog zasato je svima to jasno a meni nije. Jedini nacin na koji bi mogao da vas ubedim, je da se u zemlji pronadju kosturi I2a1 koji vise od 2500 godina trunu negde okolo Poljske, Ukrajine. Ja verujem da postoje.
Napisao sam ono sto je za mene cudno, i zasto sam skeptican. Ne kazem da nije moguce, ali stvarno mi nije logicno.

Poslednja izmena:
Pa i Evropa se relativno brzo predje u to vreme, kroz godinu dana si već sa severa na jugu , tako da nije da idu metar po metar i da ostavljaju potomstvo ....

Dok sam citao na ovoj diskusiji price u Bastarnima, nism bio zakljucio da su "migrirali" o roku od manje od jedne generacije. Ali ok, prihvatam. Sta je bilo sa rodjacima koji su ostali da zive tamo odakle su proterani ?

Ono sto kaze genetika : I2a1 din, zajednicki predaka star 2700 godina, najaca varijacija istocno od Karpata. Najblizi rodjak, i2a1 disles, udaljen hiljadama godinama, na ostrovima.

Arheologija : jedna zapadna kultura je uticala u etnogezi slovena

Istorija : proterani mladi bastarni

Ja ne razumeme vezu. izmedju arhelogije i istorije, ok, zasto da ne, ali sa genetikom, tako cistu vezu ne razumem, ne vidim, ne predosecam... absolutno nista.

Istorija nije zapisala migracije od pre 3000 godine, 4000 godine, 5000 godine, i nijednom nije bilo moguce da je I2a1 stigao do kapata pre Bastarna ? pa zasto ne bi ?
I2a nije vise bio poseban narod, bio je verovatno deo corded ware kulture i vec asimilovan u vecinsku R1a kulturu. Nesto se gadno dogodilo pre 2500 godina, I2a1 din je bio jedan od prezivelih.

Трубачев чак и етноним Бастарна доводи у везу с тим "деца робова", односно деца из "незаконитих" бракова мушкараца са странкињама.

Da, bastardus znaci kopile na latinskom, sto lako moze objasniti naziv bastarni.

Они су на исток дошли сами, без породица, вероватно се нигде успут нису посебно ни задржавали, па и нису могли оставити неке посебне трагове. На истоку су се женили девојкама из староседелачке популације, што почев од Тацита многи посебно истичу

Ne razumem "od Tacita mnogi posebno isticu", da li to znaci da se ta migracija nije desila jednom nego vise puta ?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back