Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Čuo sam za par tih, ali oni nanose više štete nego koristi. To su neki zaludjeni ljudi kojima tako odgovara da idu tamo u ta plemena i napijaju se i teraju neki otpor bezveze ... Anglosaksonski mentalitet je da su oni dobri ljudi sa oštrom vladom i sprovodjenjem zakona. Za neke koji više vole divljinu, drogu i alkohol, fanatizam i ubistva ljudi i necivilizaciju je to možda problem...
Sto se tice tog lika znam samo ono sto sam cuo na tv i procitao na nteu zato me i interesuje sta se prica po Australiji za njega, u svakom slucaju deluje kao osobenjak. O kakvim ubistvima je rec?

Nisam mislio na genetiku vec na jezik i poreklo, aboridzini su u australiji desetinama hiljada godina, ovi po okeaniji su se rasirili sa tajvana u poslednjih par hiljada godina a jezici im spadaju u razlicite grupe.

Sa Tajvana i okoline su se sirili O1 i O3 ali nisu C2. O tome govorim.
A iz prilozenih podataka se lepo vidi da nije rec o malim procentima nosilaca C2 koji, kako vec rekosmo, nisu sa Tajvana.

Izvini, nemaju M173*. Bio sam pogrešio u koloni, pa sam popravio.

E ada mi stvarno nista nije jasno )))))
Zapravno, nije mi jasno sta si hteo da kazes....

Nama je od interesa kolona NA i tu za divno cudo imamo svih mogucih haplogrupa od C, pa E preko G, I, J, pa onda najvise onih sa Q i na kraju nesto R1a i dobar deo R1b.

Ja ne znam o cemu je rec ali sam vise nego siguran da podaci za prave indijance ne mogu izgledati ovako :D

Lawrence G. Mayka: "CTS10936 is now available for order. It apparently delimits the Dinaric clade just as L147.2 does, but is more likely to gain acceptance in FTDNA's official haplotree because--as far as we know--CTS10936 only occurs in haplogroup I, whereas L147 occurs in several other haplogroups."

Tesko nama... sada cemo morati da pisemo 8 alfanumerickih znakova da bi rekli da je rec o haplogrupi I2a-Dinaric. CTS10936 mi zaista ne zvuci kao nesto sto se lako pamti :-/

Sto se tice tog lika znam samo ono sto sam cuo na tv i procitao na nteu zato me i interesuje sta se prica po Australiji za njega, u svakom slucaju deluje kao osobenjak. O kakvim ubistvima je rec?

Pa ništa se ne priča, nekad se provuče neki nagoveštaj o njima kad su neke emisije o indigenous i to. Imaš tako te romantike i zanesenjake, kojima odgovara tako da klošare. Inače mislim na to da su ubistva u njihovoj zajednici opravdana i to nekim hladnim oružijima, žene pogotovu smeju da ubijaju bez pardona i tako dalje...( u svojim ubedjenjima, sreća pa postoji zakon). Verovanja i legende na stranu. Praktično je druga priča.Imaju tu tradiciju da to rade i nekako se sve zasniva na toj morbidnosti. Takodje van čak i te tradicije, dosta njih su zavisni od droge, alkohola i upleteni u kriminal.

Zato ih ovi Tongs ne vole, jer su oni više ono pristojni ljudi da tako kažem i medju njima ti je totalno prijatno. Dobri su jako, al opasni kad se naljute, svi dvometraši od 200 kila, besni. Imaju tu ratničku tradiciju. Skoro ti kažem, bili nemiri u jednom kraju zbog toga.

podaci za prave indijance ne mogu izgledati ovako :D

Zašto sumnjaš u podatke?

Ali zapravo mnogo više me zanima ona teorija uskog grla. Prevaljujem po moždanim čvorićima, i ne nalazim rešenje. Ne mogu da shvatim da jedna čitava populazija IJ postoji tokom 10000 godina, i na kraju ostane samo jedan koji produžava lozu. Isto to se događa i sa I, i sa I1, štaviše gotovo sa svakom granom nadole prema čvorovima i stablu. Ostane jedan ili kao kod F i P malobrojni. I da se tome nadovežem, postoje li pored I* takođe i nosioci grupa kao I1* ili I2* ili npr. I2a1*?

Zašto sumnjaš u podatke?

Ali zapravo mnogo više me zanima ona teorija uskog grla. Prevaljujem po moždanim čvorićima, i ne nalazim rešenje. Ne mogu da shvatim da jedna čitava populazija IJ postoji tokom 10000 godina, i na kraju ostane samo jedan koji produžava lozu. Isto to se događa i sa I, i sa I1, štaviše gotovo sa svakom granom nadole prema čvorovima i stablu. Ostane jedan ili kao kod F i P malobrojni. I da se tome nadovežem, postoje li pored I* takođe i nosioci grupa kao I1* ili I2* ili npr. I2a1*?

Zasto sumnjam? Pa zbog toga sto nema skoro haplogrupe koje nema kod indijanaca. Pri tome su tamo haplogrupe koje su nastale davno posle dolaska indijanaca u ameriku. Razumem da su indijanci tamo bili u jos gorem polozaju nego cigani kod nas i da se nad njima izivljavao ko je god stigao. Ali opet... ispade da ih je grubo polovina originalno indijanskog porekla. U principu, nije nemoguce imajuci u vidu pravila divljeg zapada. Slicna stvar se ponavlja i sa crncima.

To sa cime ti lomis glavu jeste veliki problem. Jos se nije doslo do odgovora kako funkcionise taj mehanizam. Bottleneck je definitivno postojao kroz istoriju ali da svaki put ostane ziv samo nosilac jedne grane a da drugi izumru.... e pa to se kosi sa zdravom logikom.

Ja sam uveren da ce u narednih nekoliko godina doci do pomaka kako u kalkulacijam starosti haplogrupa, tako i u nalazenju odgovora zasto dolazi do takvih fenomena.

- - - - - - - - - -

Otkrivena nova grana pri samom dnu stabla.
Izgleda da su pomalo i razmišljali da preimenuju celo stablo u npr. A2a1a1a1a1a1a2a1a2a... :) ali su ipak odustali.
http://www.familytreedna.com/public/Haplogroup_A/default.aspx?section=results
http://www.familytreedna.com/public/Haplogroup_A/

Da, grana koja nema direktnu vezu sa ostatkom ljudskog roda. Sada imamo A00 i A0 kao haplogrupe koje ne dele snipove sa svim ostalim haplogrupama. A1 ima tu vezu.

Градови су мултиетнички, просперитетни, али у ратовима и разарањима њихово становништво је аутсајдер у преживљавању.
Земљорадничке заједнице имају развијену културу, али нису прилагодљиве.
Највиталније су радовске сточарске заједнице. Ту се јачи родови шире на рачун слабијих. Слабијима се гаси мушка лоза.

Izgleda da sve hpl grupe imaju rok trajanja i onda nestaju, a njihovi mutirani potomci nastavljaju pa i oni nestaju kad se promene okolnosti etc.
Што не значи да немају континуитет јер су рођени у том окружењу претходне мутације, одатле научили језик. А овде се представља да мутацијом губе континуитет. Као кад су у "Застави" уградили нове спојлере на "Југа" променили цену и представљали то као потпуно нови ауто.

Што не значи да немају континуитет јер су рођени у том окружењу претходне мутације, одатле научили језик. А овде се представља да мутацијом губе континуитет. Као кад су у "Застави" уградили нове спојлере на "Југа" променили цену и представљали то као потпуно нови ауто.

Pa da, potomci ... Mada nisu takav loš kvalitet kao iz primera. Više kao neki super hi-tech adaptivni sistemi :D

Razumem da su indijanci tamo bili u jos gorem polozaju nego cigani kod nas i da se nad njima izivljavao ko je god stigao. Ali opet... ispade da ih je grubo polovina originalno indijanskog porekla. U principu, nije nemoguce imajuci u vidu pravila divljeg zapada. Slicna stvar se ponavlja i sa crncima.

Kod afroamerikanaca - stražari, čuvari, nadzornici "begot-ovaše" ropčad, manje vlasnici kako se rašireno misli.

To sa cime ti lomis glavu jeste veliki problem. Jos se nije doslo do odgovora kako funkcionise taj mehanizam. Bottleneck je definitivno postojao kroz istoriju ali da svaki put ostane ziv samo nosilac jedne grane a da drugi izumru.... e pa to se kosi sa zdravom logikom.

Malo mi je sumnjivo postojanje potomaka kod kojih više nema nikakvih mutacija - ono što se obeležava zvezdicom, npr. I* (paragrupa). Po pravilu pronalaze nove markere pa dodaju novu grupu umesto X*, ne brišu, pak, sasvim X* kada nisu u mogućnosti da provere sve starije uzorke da li su neki negativni na novi marker. ???

И71
Kod afroamerikanaca - stražari, čuvari, nadzornici "begot-ovaše" ropčad, manje vlasnici kako se rašireno misli.
To je jasno kao dan.
Kada vidis sve te rezultate po americi sada ispada da su Turci kod nas za 500 godina bili veliki dzentlmeni i gospoda za ove zapadnjake. Mada je moja pretpostavka da nedostatak turske genetike kod Srba nije znak da nije bilo seksualnog nasilja. Ono je postojalo uvek i na svim kontinentima.
Posto sada imamo dovoljno podataka, moze se zakljuciti da su nosioci tog nasilja bile domace poturice a ne maloazijski Turci.

Malo mi je sumnjivo postojanje potomaka kod kojih više nema nikakvih mutacija - ono što se obeležava zvezdicom, npr. I* (paragrupa). Po pravilu pronalaze nove markere pa dodaju novu grupu umesto X*, ne brišu, pak, sasvim X* kada nisu u mogućnosti da provere sve starije uzorke da li su neki negativni na novi marker. ???

Sa * se oznacavaju "nedefinisane" haplogrupe. One su tu vise kao tehnicka pomoc dok se ne dodje do nekih novih saznanja. Tako smo na primer imali slucaj I2a* koji su posle prebaceni pod I2c.

И71

To je jasno kao dan.
Kada vidis sve te rezultate po americi sada ispada da su Turci kod nas za 500 godina bili veliki dzentlmeni i gospoda za ove zapadnjake. Mada je moja pretpostavka da nedostatak turske genetike kod Srba nije znak da nije bilo seksualnog nasilja. Ono je postojalo uvek i na svim kontinentima.
Posto sada imamo dovoljno podataka, moze se zakljuciti da su nosioci tog nasilja bile domace poturice a ne maloazijski Turci.
.

Pa druge su okolnosti to. Oni su vazalizovali te zemlje i narod koji je tu živeo i pravili baze, već od izgradjene neke osnove,na dalje. Gledali su da smire region da mogu da se prošire dalje. Nasilja i one masovne ludosti i zločini dolaze kasnije sa konvertovanim stanovništvom i renesansom religijskog fanatizma kod Turaka. Kad je počelo da se gleda ko je veći musliman i te fore po dvoru u Istambulu. Po Americi je bilo naseljavanje u drugom maniru i kolonizacija, a sa druge strane imamo ljude koji su maltene deo divljine i ne baš izgradjeni i oformljeni, koji su često trgovali i ženama...

Sa * se oznacavaju "nedefinisane" haplogrupe. One su tu vise kao tehnicka pomoc dok se ne dodje do nekih novih saznanja. Tako smo na primer imali slucaj I2a* koji su posle prebaceni pod I2c.

Dobro da sam to konačno razbistrio. Znači, po svoj logici ne postoje neki mistični nosioci I grupe koji su ostali kod prve mutacije, nego to je prosto još jedan ogranak I grane (eventualno više grana, mada manje verovatno zbog malobrojnih nosilaca). A šta je sa onim IJ koje su nedavno po svoj prilici našli u Iranu? To ne bi trebalo da budu nikakvi preci IJ? Pa nisu našli IJ mutaciju u starim kostima! (Koliko se sećam ni ne postoji IJ mutacija, nego se posredno zaključilo o IJ grani). Nego ovi Iranci bi trebalo da budu još jedna grana nastala iz IJK. Pošto su pozitivni na IJK, a negativni na I i J, takođe i negativni na K, onda bi po sadašnjem imenovanju ta grana trebalo da se nazove IJK bez IJ i bez K, tj. IJK (xIJxK). Svejedno, bitno da je jasno ovo račvanje grana.

И71

Znači, po svoj logici ne postoje neki mistični nosioci I grupe koji su ostali kod prve mutacije, nego to je prosto još jedan ogranak I grane (eventualno više grana, mada manje verovatno zbog malobrojnih nosilaca).

Videces da u nekim starijim istrazivanja figurisu i haplogrupe kao sto su F* ili K*, sto u stvarnosti znaci jedino da su pri testiranju dosli do zakljucka da je rec o haplotipu koji ima mutaciju specificnu za F pa na dalje.... Prakticno to moze biti svaka haplogrupa od G pa do T ali ne mogu biti haplogrupe A-E.

A šta je sa onim IJ koje su nedavno po svoj prilici našli u Iranu? To ne bi trebalo da budu nikakvi preci IJ? Pa nisu našli IJ mutaciju u starim kostima! (Koliko se sećam ni ne postoji IJ mutacija, nego se posredno zaključilo o IJ grani). Nego ovi Iranci bi trebalo da budu još jedna grana nastala iz IJK. Pošto su pozitivni na IJK, a negativni na I i J, takođe i negativni na K, onda bi po sadašnjem imenovanju ta grana trebalo da se nazove IJK bez IJ i bez K, tj. IJK (xIJxK). Svejedno, bitno da je jasno ovo račvanje grana.

Nema nikakvih novih informacija o tome, na zalost, A bilo bi zanimljivo da se neko zauzme za to.

Koliko vidim, nadjene su neke mutacije kod jednog Poljaka koji ima za razliku od ostalih Din dve netipicne mutacije: CTS10228 i CTS5966. Ostale 3 mutacije su iste kao kod ostalih Din (CTS10936, CTS11768, CTS4002), a fora je da svih 5 mutacija se nalaze kod haplogrupe DIsles.

Ovo u sustini znaci da je rec o nosiocu grane haplogurupe Dinaric koja je najbliza "tacki cepanja" u odnosu na ostrvske "Dinarike".

Turska
Combined results from multiple studies show the following Y-DNA haplogroup distributions among Anatolian Turks:
E1b1b = 11%
G = 11%
I1 = 1%
I2* + I2a = 4%

I2b = 0.5%

J2 = 24%
J* + J1 = 9%
N = 4%
Q = 2%
R1a = 7.5%
R1b = 16%
T = 2.5%
http://www.khazaria.com/genetics/anatolian-turks.html
Ако је 5,5% на теритогији целе Турске, онда је то 4,2 милона људи. Ни у Србији нема више.
Не могу да пронађем где су скоцентрисани (осим оне старе карте са расподелом И2, која их лоцира на истоку)
Wikipedia:
Some of the percentages identified were:
J2=24% - J2 (M172) Typical of populations of Caucasus, the Near East, Southeast Europe, Southwest Asia with a moderate distribution through much of Central Asia, South Asia.
R1b=14.7% -Typical of Western Europeans, Eurasian People, and typical of Uyghurs in the Central Asia [21][22] http://en.wikipedia.org/wiki/Uyghurs
G=10.9% - Typical of people from the Caucasus and to a lesser extent the Middle East.
E1b1b1=10.7% - Typical of people from the Mediterranean
J1=9% - Typical amongst people from the Arabian Peninsula and Dagestan (ranging from 3% from Turks around Konya to 12% in Kurds).
R1a=6.9% - Typical of Central Asian, Caucasus, Altaic people, Eastern Europeans and Indo-Aryan people.
I=5.3% - Typical of Central Europeans, Western Caucasian and Balkan populations.
K=4.5% - Typical of Asian populations and Caucasian populations.
L=4.2% - Typical of Indian Subcontinent and Khorasan populations. Found sporadically in the Middle East and the Caucasus.
N=3.8% - Typical of Uralic, Siberian and Altaic populations.
T=2.5% - Typical of Mediterranean, Middle Eastern, Northeast African and South Asian populations
Q=1.9% - Typical of Northern Altaic populations.

Poslednja izmena:
ne radi se samo o srbima (I2 + R1a) koji su se "poturcili" u srednjem veku. Kao sto sam ovde vec pisao, pre toga je vizantija naselila stotine hiljada balkanskih slovena (I2 + R1a) na istocne granice tadasnjeg carstva (anadolija prema siriji) da cuvaju granice. A pre toga imamo raseljavanja starih balkanskih I2 plemana za koja ja mislim da su nosioci vucije kulture u malu aziju...

Srednjovekovni srbi (I2 + R1a) su verovatno concetrisani u sirem istambulu i evropskom delu zato sto je tu bio centar drzave a srbi su cinili veliki procenat vojne i drzavne oligarhije. Janicari i Delije su bili verovatno svuda po carstvu.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back