Postavio sam link. Otvoriš link pored karte imaš SNP-ove, čekiraš, i na karti se pojavi raspodela.А откуд теби то?
Poslednja izmena:
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Postavio sam link. Otvoriš link pored karte imaš SNP-ove, čekiraš, i na karti se pojavi raspodela.А откуд теби то?
Postavio sam link. Otvoriš link pored karte imaš SNP-ove, čekiraš, i na karti se pojavi raspodela.
Anglo-saksonci i nisu nešto pretjerano visoki i krupni... mislim da tu ima uticaj predgermansko stanovništvo...Blagoje³
I meni je tako, mada i vecini ljudi ja mislim. Ja uglavnom jedem, voce, povrce, ribu, piletinu, morsku hranu, ne puno hleba. Ne jedem puno mlecnih proizvoda i jaja, maltene vrlo slabo, slatko retko, ne pusim, ne pijem alkohol ni kafu itd itd. A isto nekako kad god hocu mogu da se umisicavim, ili da se svedem na 81-2 Kg ako predjem, i nekako mi je vrlo lako da ostanem fit kao sto si objasnio na neku visinu od 182 otprilike.
Mada evo opet imamo Nemce koji su banderasi uglavnom visoki i jaki ljudi, a evo i u Australiji vecina Australijanaca, koji su poreklom iz UK su visoki i krupni, bas kao drvosece neke a obicni ljudi, to je opsta pojava. NIje bas da moraju da treniraju da bi bili nesto, mozda za definicije ili neki specifican sport, ali prirodno su krupni i jaki ljudi... Cak u Srbiji procentualno ima vise sitnih ljudi, mnogo vise.

Anglo-saksonci i nisu nešto pretjerano visoki i krupni... mislim da tu ima uticaj predgermansko stanovništvo...
Najviši i najkrupniji su Holanđani (uključujući i Flamance) i Njemci sa sjevera Njemačke... mada grmalja ima i po Austriji, Mađarskoj, Baltiku itd. ...
Погледај табелу на овој страни
http://en.wikipedia.org/wiki/Human_height#Average_height_around_the_world
Је ли би се и Ти класифицирао као кромаљонац? Да ниси случајно урадио онај тест мерења лобање?I meni je tako, mada i vecini ljudi ja mislim. Ja uglavnom jedem, voce, povrce, ribu, piletinu, morsku hranu, ne puno hleba. Ne jedem puno mlecnih proizvoda i jaja, maltene vrlo slabo, slatko retko, ne pusim, ne pijem alkohol ni kafu itd itd. A isto nekako kad god hocu mogu da se umisicavim, ili da se svedem na 81-2 Kg ako predjem, i nekako mi je vrlo lako da ostanem fit kao sto si objasnio na neku visinu od 182 otprilike.
Немци? Има само пар крајева, где има или високих или громада, али уопштено Немци су средњег раста, мишићна маса им је нешто испод просека, а масти имају неки мање али већина је једноставно дебела. У читавој Европи Немци су најдебљи. Ти типови дрвосеча, то су прото-европљани тј. кромањонци, изглед им једино варира од регије и удела других типова.Mada evo opet imamo Nemce koji su banderasi uglavnom visoki i jaki ljudi, a evo i u Australiji vecina Australijanaca, koji su poreklom iz UK su visoki i krupni, bas kao drvosece neke a obicni ljudi, to je opsta pojava. NIje bas da moraju da treniraju da bi bili nesto, mozda za definicije ili neki specifican sport, ali prirodno su krupni i jaki ljudi... Cak u Srbiji procentualno ima vise sitnih ljudi, mnogo vise.
Да, то предгерманско становништво је прото-европско а њихов фенотип је кромањонски. Кромањонаца једноставно има свуда по ЕвропиAnglo-saksonci i nisu nešto pretjerano visoki i krupni... mislim da tu ima uticaj predgermansko stanovništvo...
Najviši i najkrupniji su Holanđani (uključujući i Flamance) i Njemci sa sjevera Njemačke... mada grmalja ima i po Austriji, Mađarskoj, Baltiku itd. ...
Ti živiš u Australiji? Svaka ti čast pa se tako zdravo hraniš!![]()
Погледај Динарске Алпе, најубедљивије највиши у Европи.Pogledao sam... Šta hoćeš da kažeš?
skoro sam bio u Cesku,Slovacku,Nemacku,Austriju i Francusku i tamo da se vidi sve i svasta,npr u severnu Nemacku su dosta svetliji ljudi negu u juznu a u Slovacku posebno Cesku su vise smedji nego plavi.Isto su zanimljivi ljudi u okolini Ivanjice veoma visoki i krupni ljudi,imao sam dvojicu u vojsci jedan i drugi su imali oko 195 onda su koda nas radili neki radnici iz Ivanjice neku montaznu kucu, isto veoma visoki ljudi !?Pogledao sam... Šta hoćeš da kažeš?
Је ли би се и Ти класифицирао као кромаљонац? Да ниси случајно урадио онај тест мерења лобање?
Немци? Има само пар крајева, где има или високих или громада, али уопштено Немци су средњег раста, мишићна маса им је нешто испод просека, а масти имају неки мање али већина је једноставно дебела. У читавој Европи Немци су најдебљи. Ти типови дрвосеча, то су прото-европљани тј. кромањонци, изглед им једино варира од регије и удела других типова.
Да, то предгерманско становништво је прото-европско а њихов фенотип је кромањонски. Кромањонаца једноставно има свуда по Европи
Али грешиш што се висине тиче. Овде на немачком говорном подручју све студије, које су објављиване, кажу да су Срби по висини број један у Европи, онда долазе Швеђани, па тек онда Саксонци (из Немачке), Померанци, Фризи (северно-западна долина у Немачкој близу Холандске границе), Холанђани, Фламанци итд.
Не, ја живим у Баварској (тачније у Франконији - Франконци не воле када их неко назива Баварцима/Бајуварима). Исхрана код мене варира, али негде од Ђурђица па до недано је био огроман талас неких прослава, рођендана итд. па сам делом незапажајући набацио неколо кило масти. Сад планирам да опет мало уведем регулативу у свакодненој исхрани.
Погледај Динарске Алпе, најубедљивије највиши у Европи.![]()
Sad nadjoh nesto, vrlo interesantno:Visina je poprilicno uslovljena okruzenjem pre svega ishranom, ja sam naisao na podatak da je prosecna visina srpskog vojnika 1914. bila 165-167 cm, a secam se iz jedne knjige o kosovu ( jako dobra knjiga al ne mogu da se setim ko je radio, negde iz medjuratnog perioda ) da je prosecna visina srba na kosovu bila isto tako oko 167 a siptara 168, ili obrnuto, autor je licno radio antropoloska merenja, merio je i lobanje, boju kose i ociju i slicno. u svakom slucaju secam se da mi je bilo smesno kako je valjda po nekim tadasnjim merilima to smatrano za visok rast, a preko 169 za vrlo visok rast. Dakle do ogromne promene je doslo za samo 100 godina, obilnija ishrana, higijena, zdravstvena zastita cine svoje.
http://www.koreni.net/modules.php?name=News&file=print&sid=2592
И мени се чини исто.Мени се чини да се области са највишом просечном висином јако добро поклапају са областима са највишом фреквенцијом хаплогрупе I.

Po zvaničnim statističkim podacima najviši narod u Evropi su Holanđani sa oko 185-186 cm prosječnom visinom muškaraca... to sam siguran...
Abstract
This study contributes to an update of average heights among European populations. Our investigation covering 2705 boys and 2842 girls aged 17 years, shows that, contrary to the general belief, adolescents of the Dinaric Alps are, on average, the tallest in Europe. With an average height of 185,6 cm, they are taller than Dutch adolescents (184 cm on average). Above all, the density of very tall subjects appears to be characteristic of the Dinaric Alps, since 28% measure 190 cm or more in height, as opposed to only 20% in Holland and 1.5% in France. Although our information is not complete, adolescent girls in the Dinaric Alps, with an average height of 171 cm come a close second to girls in Holland.
Извор: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16168365
Да, ако се добро сећам једне табеле, коју сам недавно видео, Холанђани/Фризи имаје око 50% Р1б и негде око 30-35% И.Nisam siguran kakav je kod njih raspored hg, ali mislim da imaju ubjedljivo najviše R1b ...
Anglo-saksonci i nisu nešto pretjerano visoki i krupni... mislim da tu ima uticaj predgermansko stanovništvo...
Ti živiš u Australiji? Svaka ti čast pa se tako zdravo hraniš!![]()
Је ли би се и Ти класифицирао као кромаљонац? Да ниси случајно урадио онај тест мерења лобање?
Немци? Има само пар крајева, где има или високих или громада, али уопштено Немци су средњег раста, мишићна маса им је нешто испод просека, а масти имају неки мање али већина је једноставно дебела. У читавој Европи Немци су најдебљи. Ти типови дрвосеча, то су прото-европљани тј. кромањонци, изглед им једино варира од регије и удела других типова.
Да, то предгерманско становништво је прото-европско а њихов фенотип је кромањонски. Кромањонаца једноставно има свуда по Европи
Али грешиш што се висине тиче. Овде на немачком говорном подручју све студије, које су објављиване, кажу да су Срби по висини број један у Европи, онда долазе Швеђани, па тек онда Саксонци (из Немачке), Померанци, Фризи (северно-западна долина у Немачкој близу Холандске границе), Холанђани, Фламанци итд.
Погледај Динарске Алпе, најубедљивије највиши у Европи.![]()
Још један доказ, да се антрополошки фенотип и припадност једној генетској групи, не могу баш тако лако повезати, иако има неких додирних тачака, али то није .Na tom testu mi je izaslo mediteranac, a merio sam se i ovim tehnickim alatima od caletaPa sam ga onda zaintrigirao pa i on ubacio svoje rezultate i isto. Mada sam Hg I2a1b1.
Да, баш ту има доста, можда чак претежно фелида - централно-европска варијанта кромањонца. То би био један од крајева, где има доста крупних Немаца. Прошао сам ја више делова Немачке и поуздано знам, да Немци нису толико крупан народ. Ситни нису сасвим сигурно, али у просеку ништа посебно. Шта знам, код њих често имаш или тотално мршаве и жгољаве, или оне дебеле и помасне, често имам утисак да оних из неке здраве средине и нешто слабо има. Али на сву срећу теретане ничу као печурке, па мршави/дебели могу изједначити своје мањке/вишке.Ja sam se uglavnom kretao po jugo-zapadnoj Nemackoj posto su moji tamo i imam i Nemce u familiji i sve maltene koje sam sreo gde god su krupni uglavnom... Medjutim Svedjani su nizi i sitniji malo, ali ono normalne su visine, samo spram' ovih. Bas znam neke. Pricam kako sam ja licno sretao, sad ne znam istrazivanja kako se rade i to.
По неком мом мишљењу има. Чисто са физиолошке тачке гледишта мислим, да су динарци и кромаљонци повезанији, него што уопште влада јавно мњење на овој области.
Када погледамо грађу кромањонаца, небитно о ком подтипу се ради, они нагиљу ка робуснијој грађи, а у случају да се баве спортом они са ралтивном лакоћом набаце веће количине мишићне масе, сасвим супротно од многих других типова попут нордијаца, медитеранаца итд. Динарци чак, иако по природи имају мање мишићне масе, ипак имају малкице робусније зглобове и развијенији скелет и од многих кромањонских типова. И да не запоставимо висок проценат тестостерона. Када се погледа широка маса по теретанама у западној Европи, наши доле са Балкана делом брже расту у ширину, него многи домаћи који користе хемију.
И динарци и кромањонци су углавном добре грађе. Неко ко у породици има и медитеранског или атлант.-мед. типа, је вероватно жгољвији, али углавном сразмерно изгледају. Једина мана оба типа је, да када се хране сасвим супротно, него што је њихов метаболизам природно програмиран, ипак више масти накупе и то углавном на стомаку. Док на пример сви остали евроспки типови веома добру сразмерну поделу масти имају.
Када погледамо разпрострањеност кромањонаца у Европи, јасно се види, да су то све подручја са доминантном И хаплогрупом. Када се погледа разпрострањеност динараца, онда се најчешће ради о И2 подручјима. Постоји могућност, да су динарци уствари настали од кромањонаца, али због сталног боравка у планинама су развили тај горштачки менталитет и веома су отпорни на спољне утицаје, док су кромањонци претежно (не искључино!) живели по равницама и били приморани (поготово при конфликтима са Р1 становништвом тадашње Европе) да се као камелеони прилагоде својој околини и ситуацији.
Има ту још доста каракеристика, које ваља упоредити, али и немам тренутно баш времена нашироко да пишем, а и немам конкретна испитивања, осим личних посматрања.
Грешиш, грешиш жестоко.Не знам зашто сам конструишеш нешто о чему и сам додајеш, да се не познајеш најбоље са материјом.
Ни ја нисам неки експерт, али Ти веома храбро дајеш неке изјаве без детаљних образложења зашто тако мислиш.
Најглавнији тип у Европи су заправо кромањонци. Од њих после настају разне регионалне варијанте попут балканских дунаваца, централноевропски далофелида и брун типа, нешто источније балтиди, нешто северније од централне Европе трондер и на западнијем северу англо-саксонски тип, онда нешто јужније око Алпа настају алпинци и у једном ширем појасу бореби тип, док на западној Европи се често срећу палеоатлантиди и разне мешавине палеоатлантида са нордидима и медитеранцима.
Друга та грана коју ти спомињеш би пре била грана медитеранаца, нордијаца, иранида, атлантида, берберида итд. који имају сасвим другачију грађу. Ови једни су претежно мезоморфни са мањим локалним варијантама, које имају или ендоморфне или ектоморфне елементе. Док је овај други тип претежно ектоморфан, а има и гомила ендоморфних типова, тек у оним подручијма где је било већих асимилација староседеоца Европе, има и по који са добрим уделом мезоморфних елемената.
Али иако неко препозна неку логику поделе на два типа, никад не бих читав спектар фенотипова у Европи редуцирао на само два првобитна типа.
Још један доказ, да се антрополошки фенотип и припадност једној генетској групи, не могу баш тако лако повезати, иако има неких додирних тачака, али то није .![]()
naravno da fenotip ima veze sa genima, samo sto nema veze sa Y hromozomom niti sa mtDNK, vec sa telesnim hromozomima a geneticka geneologija se bavi samo sa Y DNK i mtDNK.
Da, ali to je jako nekompletna slika, mada može da pruži uvid neka kretanja. Samo problem je što se tako uska istraživanja posle generalizuju.
Fenptip, naročito karakteristike koje su antropolozima važne, npr. morfologija i morfometrija lobanje, mora da bude povezan sa genotipom jer u genima piše sve. Ako nema korelacije između fenotipa i prisustva/odsustva određenog gena to samo može da znači da genetičari tipuju pogrešne gene. Možda bi trebali obratiti pažnju na grupe i klastere gena jer je i to takođe važan fakotr.

negde sam citao,mozda i ovde. da po nekim istrazivanjima skoro 30 % USA crnaca ima " belu " Y halpogrupu. zvuci mi preterano ali, "vaj not"![]()