Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nije Bosna bila pusta ali je bila OPUSTOSENA. Prvo klali Rimljani, zatim Goti pa onda Avari... Zar bi Romeji bili toliko glupi da zovu nekoga na vec naseljene teritorije? Zasto bi im trebali neki nepismeni varvari na njihovim zemljama?
koji rimljani ??
valjda grci, Bosna je pod avarskom kontrolom, u avraskom kaganatu, a sami grci su sejbani od strane avara jer su im došli pod sami carigrad, uostalom zato i zvou srbe i hrvate za POMOĆ u borbi protiv vara, pa hrvati par godina u ratuju po dolasku u Liku sa njima, a ne da bi NASELILI opustešen teritorije , jadan ne bio

Naucili su oni koji su se, recimo, spustili u Dubrovnik ali samo ako su morali zbog posla. Oni koji su ziveli samo par kilometara dalje nikada ga nisu znali ni beknuti.
pa ko su onda oni što pričaju i pisu latinski, koji uostalom i hrvatima napisaše prve povelje na latinskom
pa i onu prvom kralju Tomislavu koja kaže d aje krlaj hrvata i DALMATINACA, ključno pitanje ko su ovi Dalmatinci, kojima je Tomislav posato PO PRVI put kralj

Kada budes razumeo da su granice koje je postavio AVNOJ vestacke i kada budes razumeo da se narodi prostiru mimo granica, onda ce ti biti jasnije zasto i kako. Imas isto tako dosta Hrvata koji u svom govoru imju mnogo ekavskih reci. BTW uprincipu, Rusi su stokavci i ijekavci mada nikada nisu bili Rimljani
opet sebe lažeš, pravo ti je Dobrica održo lekciju
tačan odgovor je zato što su vlasi, zato što su ijekavicu donijeli i širili vlasi

u tekstu obratiti pažnju na stranu 138. i dio, žuto boldiran
"Taj njihov način govora bio je jednako tuđ i ostalim jezicima. Stari Hrvati kojima se ovaj inače jedri i zvonki govor nije sviđao, nisu mogli slutiti da će taj "VLAŠKI" JEZIK, kako su ga oni nazivali, jednom postati književni jezik i za njhove potomke. !!!

138n.gif

Poslednja izmena:
Tako je

Mozda su I2a-Din postali "Sloveni" tek malo pre stvaranja kulturalnog okvira poznatog pod tim imenom ali je neosporiva cinjenica da su nosioci I2a1 doziveli svoju ekspanziju u vremenu ekspanzije Slovena. Mogu reci mirne duse: onaj koji misli suprotno ili pojma nema ili namerno laze.

halooo, da li su rumuni i moldavci koji su din-N slaveni ?????
din-s su njihova braća, ogranak, starosjedioci Balkana, koji je nuždom slavenizirana, baš kao što su danas svi oni koji su u Ukrajini
jel to opet negiraš da su R1a slaveni, jel to jarana Kljosova demantuješ

ajmo malo konkretizovat vaše nebuloze, pokušat ću u par rečenica da napišem tvoju POSTAVKU genetičko-historijskih događaja

1. za vrijeme ledenog doba I2a ljetuje na obalama suženog Jadrana
2.poslije prestanka odlaze sjeverno, gdje se vremenom dijele na nekoliko podgrupa, za nas najvažnija podjela na I2a1b N i S
3. provalom slavena krajem 6. i početkom 7.vijeka na Balkan svo starosjedilačko stanovništvo je NESTALO, ***** li ga, vjerovatno je neki NLO došao po njih
4. Balkan, područje nekadašnje ex-YU je totalno PRAZNO
5.početkom 7.vijeka srbi doseljavaju na Balkna i DONOSE I2a1b din S, i šire ga sve do onih oblasti u kojima je danas dominantan, tj. u Dalmaciju, Hercegovinu, Bosnu koja je dakle bila PUSTA, bez stanovništva sve do dolaska srba
6. tako da danas, gdje god je dominantna I2a1b to su ustvari ti tada doseljeni srbi, samo su vremenom zaboravili j.ebiga da su srbi, u međuvremenu naučili i pisat i pričat latinski, kako se inače pisalo i pričalo u primorskim gradovima sve do u kasni srednji vijek
jesam li šta pogriješio ???

O ovome možemo da diskutujemo, ali samo ako svaku od ovih hipoteza ponaosob potkrepiš referencama. Dakle, ako je pretpostavka uzeta iz nekog izvora, treba navesti taj izvor (imena autora, naziv članka ili knjige, za članak treba navesti volumen, godinu izdavanja i redne bropjeve strana, a za knjigu izdavača i godinu izdavanja), a ako se radi o tvojoj ličnoj pretpostavci, to treba jasno da navedeš. Ovo nije ništa neobično, to je osnovno pravilo akademskog ponašanja u naučnoj diskusiji. Eto, možeš da kreneš sa prvom pretpostavkom, i možemo da razmotramo jednu po jednu.

O ovome možemo da diskutujemo, ali samo ako svaku od ovih hipoteza ponaosob potkrepiš referencama. Dakle, ako je pretpostavka uzeta iz nekog izvora, treba navesti taj izvor (imena autora, naziv članka ili knjige, za članak treba navesti volumen, godinu izdavanja i redne bropjeve strana, a za knjigu izdavača i godinu izdavanja), a ako se radi o tvojoj ličnoj pretpostavci, to treba jasno da navedeš. Ovo nije ništa neobično, to je osnovno pravilo akademskog ponašanja u naučnoj diskusiji. Eto, možeš da kreneš sa prvom pretpostavkom, i možemo da razmotramo jednu po jednu.
idi se ti umij
ja VAS pitam je li to VAŠA pretpostavka, na osnovu svega što se dosad razglabalo i mnogo zaključiti
pa stoga ti i ovi tvoji treba da potkrijepite neke od nabrojanih budaštinja

Ti bas napredujes danas, ima nade!
Znaci Hrvati uzeli knjizevni jezik od Srba.

ne znaš ni da čitaš
gdje piše srbi, jadan ne bio
vlasi !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! druga je stvar što ste ih vi kasnije zbog iste religije posrbili, pa sad vas izdaje jezik, oni što sad pričaju preko drine IJEkavicom su posrbljeni vlasi, a oni što pričaju EKAvicom su srbi

din-s su njihova braća, ogranak, starosjedioci Balkana, koji je nuždom slavenizirana, baš kao što su danas svi oni koji su u Ukrajini

Stepen logike prvog nivo, ako A pripada celini B , ne znaci da samo A pripada celini B. Na primer, ako u korpi imam jabuke, neznaci da u korpi imam samo jabuke, mogao sam i jos nesto kupiti na pijaci, kruske na primer. I onda u korpi imam i jabuke i kruske, mozda vise jabuka nego krusaka. Odnosno, ako R1a jeste pripadao slovenske grupacije u 6 om veku, neznaci da I2a din nije pripadao slovenskoj grupaciji u 6 om veku. Ja nisam jos procitao Kljosova da govori da I2a-din nije pripadao slovenskoj skupini, ako jesi, obavesti nas.
Sto se tice Rumuna i Moldavaca, videces veliki broj slovenskih toponima u tim zemljama, ko ih je tako nazvao? reka Bistrica na primer, ili grad Toplica ?

Poslednja izmena:
idi se ti umij
ja VAS pitam je li to VAŠA pretpostavka, na osnovu svega što se dosad razglabalo i mnogo zaključiti
pa stoga ti i ovi tvoji treba da potkrijepite neke od nabrojanih budaštinja

Prva pretpostavka je tvoja, pa je lepo obrazloži ako umeš. Dakle, objasni na osnovu čega tvrdiš da "za vrijeme ledenog doba I2a ljetuje na obalama suženog Jadrana". Da li je to tvoja pretpostavka? Ako si je uzeo iz nekog izvora kaži odakle.

ne znaš ni da čitaš
vlasi !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! druga je stvar što ste ih vi kasnije zbog iste religije posrbili, pa sad vas izdaje jezik, oni što sad pričaju preko drine IJEkavicom su posrbljeni vlasi, a oni što pričaju EKAvicom su srbi

Ајд објасни како смо их посрбили кад никад нисмо имали власт у Босни.

ne znaš ni da čitaš

Jeste, tako smo posrbili i ceo Kragujevac, i Beograd, i Uzice. Ekavica i ijekavica pripadaju jednom istom jeziku i narodu, kad bi se etnicke grupe odvajale po razlikama u govoru kao sto su ekavica i ijekavica, u jednoj Austriji bi imao preko 20 jezika. U samom Londonu ima vise razlika u govoru razlicitih kvartova nego sto ima razlika izmedju ekavice i ijekavice.
Stokavski je jedan jezik, to ne moze da se uspori u lingvistici, u pravo ti nam sad nam objasnio da je to srpski.:super:

Ja nisam jos procitao Kljosova da govori da I2a-din nije pripadao slovenskoj skupini, ako jesi, obavesti nas.
Sto se tice Rumuna i Moldavaca, videces veliki broj slovenskih toponima, ko ih je tako nazvao? reka Bistrica na primer, ili grad Toplica ?
prve glupsoti sa kruškama i jabukama nisu vrijedne gubljenja vremena
halooooooooooooo, ako Kljosov tvrdi stopostotno da je R1a slavenska čitajkako onda i2a može biit
ili jeidno da nisi neki novi ajštajn koji će dobiti nobelovu nagradu, pa imaju dvije haplogrupe sa istim identiteom
malo se umij

Stepen logike prvog nivo, ako A pripada celini B , ne znaci da samo A pripada celini B. Na primer, ako u korpi imam jabuke, neznaci da u korpi imam samo jabuke, mogao sam i jos nesto kupiti na pijaci, kruske na primer. I onda u korpi imam i jabuke i kruske, mozda vise jabuka nego krusaka. Odnosno, ako R1a jeste pripadao slovenske grupacije u 6 om veku, neznaci da I2a din nije pripadao slovenskoj grupaciji u 6 om veku. Ja nisam jos procitao Kljosova da govori da I2a-din nije pripadao slovenskoj skupini, ako jesi, obavesti nas.
Sto se tice Rumuna i Moldavaca, videces veliki broj slovenskih toponima, ko ih je tako nazvao? reka Bistrica na primer, ili grad Toplica ?

Ne moraš da gledaš samo toponime, pogledaj im imena i prezimena, ogroman broj je slovenskog porekla.

Ban Kulin

koji rimljani ??
valjda grci, Bosna je pod avarskom kontrolom, u avraskom kaganatu, a sami grci su sejbani od strane avara jer su im došli pod sami carigrad, uostalom zato i zvou srbe i hrvate za POMOĆ u borbi protiv vara, pa hrvati par godina u ratuju po dolasku u Liku sa njima, a ne da bi NASELILI opustešen teritorije , jadan ne bio

Pa oni sto su pomlatili Ilire, valjda. Koji jos mogu da budu. Vise stotina godina pre dogadjaja o kojim ti govoris.

pa ko su onda oni što pričaju i pisu latinski, koji uostalom i hrvatima napisaše prve povelje na latinskom
pa i onu prvom kralju Tomislavu koja kaže d aje krlaj hrvata i DALMATINACA, ključno pitanje ko su ovi Dalmatinci, kojima je Tomislav posato PO PRVI put kralj

Ovde smo vec obradjivali te teme. Logicno je da su povelje na latinskom ako je rec o teritoriju jedne mocne imperije. To je isto kao da su danas pisane na engleskom.

opet sebe lažeš, pravo ti je Dobrica održo lekciju
tačan odgovor je zato što su vlasi, zato što su ijekavicu donijeli i širili vlasi

A jel'? gde imamo bar jedan jedini istorijski izvor o tome?
Bio bih ti jako zahvalan ukoliko bi to mogao da potvrdis sa necim takim

u tekstu obratiti pažnju na stranu 138. i dio, žuto boldiran
"Taj njihov način govora bio je jednako tuđ i ostalim jezicima. Stari Hrvati kojima se ovaj inače jedri i zvonki govor nije sviđao, nisu mogli slutiti da će taj "VLAŠKI" JEZIK, kako su ga oni nazivali, jednom postati književni jezik i za njhove potomke. !!!

Tvoj je problem sto verujes svemu sto ti poture pod nos. Tema vlaha je mnogo puta obradjena u okviru ovog foruma. Potrazi pa procitaj.

Ban Kulin

Da te jos vise razocaram.... u Moldaviji postoji narod koji se zove Gagauzi i rec je o turskom narodu (koji je, zamisli- pravoslavan) Oni su bliski etnicki rodjaci sa Turcima ali imaju jednu veliku razliku. Oko 30% muskaraca su im I2a1.

Da si malo citao ovaj forum u poslednje vreme, ideo bi da razmatramo mogucnost da I2a1 mou biti po poreklu Bastarni koji su predstavljali veliko germansko pleme nastanjeno na Karpatima.

Opet..... da si citao.... video bi da on tvrdi da su glavne dve haplogrupe koje formiraju slovenski korpus: R1a i I2a.

Ne ako znaš kad su naučili rumunski , koliko ih ima slovenska imena i prezimena, koliko ima slovenskih toponima u Rumuniji i Moldaviji i koliko je još slovenskih reči ostalo u upotrebi u rumunskom jer jednostavno nije mogao da se izbaci ceo narodni jezik.

Na žalost, tu imaš ono "ako znaš", a on ne samo da ne zna, nego i ne želi da zna. Čovek ima neko SAMO SVOJE znanje, lepo mu je da misli da je ZAISTA TAKO, i jako bi voleo bi da to stvarno bude istina, pa onda ne želi čita ništa što bi eventualno moglo da pokvari to NJEGOVO ZNANJE i NJEGOVU ISTINU.

Na žalost, tu imaš ono "ako znaš", a on ne samo da ne zna, nego i ne želi da zna. Čovek ima neko SAMO SVOJE znanje, lepo mu je da misli da je ZAISTA TAKO, i jako bi voleo bi da to stvarno bude istina, pa onda ne želi čita ništa što bi eventualno moglo da pokvari to NJEGOVO ZNANJE i NJEGOVU ISTINU.

To je srz dijagnoze.
Pri tome je svako novo saznanje velikosrpskog karaktera i produzetak je agresije na mladu i neovisnu multi-kulti demokraciju. Medjutim, jaran kao svi hrabri bosnjani pokazuje zube otpora omrzenom fasistickom susedu sa istoka. Susedu koji uz pomoc zavedenih bosanskih pravoslavaca unistavaju idilu.

Jadno je ovo sto su katolici pokusali da lazu pre 100+ godina i pisu neistine da u Bosni zive iskljucivo Srbi, cak 98% stanovnika. Sram i stid da ih bude. Agresori!

Jadno je ovo sto su katolici pokusali da lazu pre 100+ godina i pisu neistine da u Bosni zive iskljucivo Srbi, cak 98% stanovnika. Sram i stid da ih bude. Agresori!

Тај попис је изгледа била последња прилика када је још било Срба католика. Срби муслимани су опстали нешто дуже. Занимљиво је и да је однос броја православаца, муслимана и католика према Аустријским пописима из 1895. и 1910. и попису Краљевине Југославије из 1931., био скоро идентичан односу броја Срба, Муслимана и Хрвата према попису ФНРЈ из 1948. године (44%-31%-23%). А онда је број Срба почео нагло да опада (до 31% 1991.), а за исто толико је порастао број муслимана (до 44% 1991.), док је број Хрвата такође пао (до 17% 1991.)

Sto se tice Rumuna i Moldavaca, videces veliki broj slovenskih toponima u tim zemljama, ko ih je tako nazvao? reka Bistrica na primer, ili grad Toplica ?

Много ти је апстрактно ово са јабукама и крушкама. :cepanje: Добро, после си се исправио, оно са Мујом и Хасом ти је нешто боље, али као што видим, није ни то помогло. :hahaha:

Или, да снизим степен апстракције, то је као кад serser69 сања ону његову сисату плавушу, па не би да се пробуди из сна! :per:

Da li je moguće da se uradi test na haplogrupu na ljudskim ostacima iz doba pre doseljavanja Slovena, koliko je to izvodljivo i koliko bi to koštalo? To bi bilo vrlo važno da se uradi

Mislim da je cena najmanji problem. Prvo, treba pronaći te ostatke, a mislim da arheološka iskopavanja koštaju najviše. Potom treba dokazati starost ostataka. To može da se uradi i prilično je pouzdano. Međutim, problem je iz tih ostataka ekstraktovati Y-DNA koji je moguće testirati. To može bitio jako teško, lakše je testirati mtDNA.
Evo, pogledaj na http://www.eupedia.com/europe/ancient_european_dna.shtml i videćeš u koliko malo slučajeva su uspeli da izdvoje i testiraju Y-DNA, uglavnom je testirana mtDNA.

Mislim da je cena najmanji problem. Prvo, treba pronaći te ostatke, a mislim da arheološka iskopavanja koštaju najviše. Potom treba dokazati starost ostataka. To može da se uradi i prilično je pouzdano. Međutim, problem je iz tih ostataka ekstraktovati Y-DNA koji je moguće testirati. To može bitio jako teško, lakše je testirati mtDNA.
Evo, pogledaj na http://www.eupedia.com/europe/ancient_european_dna.shtml i videćeš u koliko malo slučajeva su uspeli da izdvoje i testiraju Y-DNA, uglavnom je testirana mtDNA.

Ima tu jedan problem.
Naovim prostorima postoji jako duga tradicija spaljivanja pokojnika.
Srbi o kojima priča Janković, pepeo polažu ne polažu u urne.
Ni za Vinču se ne zna šta su radili sa pokojnicima, jer je za velu kulturu otkriveno jako malo kostiju, a pitanje je da li ti, što su otkriveni pripadaju orginalnoj kulturi ili je kolonija doseljenika.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back