Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
lesandar

Sa Maltom je situacija čista, postojao je jedan narod koji je dizao megalite ( veoma je zanimljiv broj nosilaca I2 na Malti kojima je fenotip potpuno promenjen) . U isto vreme kad i na Siciliju, vreme nepisane istorije počinje naseljavanje Malte sa obala severne Afrike, kasnije dolivano nekoliko puta, poslednji put 870

mi govorimo o potpuno razlicitim migracijama. ona o kojoj ja procam se desila 10000 godina pne kada je kapsijska kultura presla sa severa afrike u evropu. to je kultura koja je kasnije evoluirala u megalitsku kulturu. nisu svi megaliti po svetu isti i nisu sve megalitske kulture iste. ali ovi evro africko americki megalicani su imali jako puno identicnih kulturnih karakteristika pored megalita da mogu da se odvoje u posebnu kulturu. u pisanoj istoriji su severnu afriku naseljavali potpuno razliciti ljudi.

ja jos jednom ponavljam da je moja teza da su morsku (vodenu) civilizaciju evro afriko amerike nosili I* ljudi.

covek koji je posao knjigu o "berberima" je germanin iz evrope. i on takodje kaze da ono sto je najteze za ljude da prihvate danas je da su severna afrika i evropa kao i severna amerika hiljadama godina bile jedan kulturni jezicki i verovatno genetski jedinstven prostor koji je poceo da se deli tek u vreme islama. nekad je sredozemno more bilo u sredini evro afrike a atlantik u sredini atlantide odnosno evro afro amerike.

Poslednja izmena:
macor

Spanish armada je isla pored Francuske kroz kanal pa okolo, nije ih nanela struja, nego su posli da pokupe pojacanja iz Holandije ja mislim... Samo sto je to kasnilo a Englezi su vrlo vesto i maltene umetnicki zaobilazili i skidali ih mnogo manjom silom. Na kraju su oplovili UK i stigli na zapadnu Irsku obalu gde su i dalje bili napadani.

spansku armadu je nevreme odnelo na severozapadnu obalu irske gde su se razbili o stene. vise od 90% posto brodova je stradalo bre no sto je stiglo do irske.

no to nije bitno. pogledaj karte pravca golfske struje.

275px-Golfstream.jpg

dakle od spanije pored zapadne obale irske do skandinavije pored grenlanda do velikih jezera u americi. to je put praistorijskih migracija.

Ali sve jedno ne vidi se direktna veza izmedju berberske kulture, hriscanstva, misionara i porekla zapadne evrope od berbera...

ne kazem da zapadna evropa potice od berbera (da ponovim onih starih I* a ne ovih novih E1b) vec da je bila pod jakim uticajem vise hiljada godina.

Hriscanstvo su sirili svi zivi posebno iz nekih vukojebina u pocetku odakle ih nisu proganjali jer im bilo nepotrebno da idu tamo da ih jure.

ovo nije tacno. ono sto mi danas, naviknuti da gledamo svet sa kopna, zovemo vukojebine po koje kakvim obalma, su u to vreme bili glavni populacioni i kulturni centri. svi su bili ili na obali, ili u zaledju do koga se lako stizalo.

Poreklo Germana je i samo sastavljeno iz vise elemenata od kojih ni jedan nema veze sa Berberima direktno kao uzrokom.

jako puno pre indo evropskih reci (pre slovenskih reci) u germanskim jezicima su identicne sa berberskim odnosno proto indo africkim recima. isto je je i gaelic jezicima (koje danas pogresno zovu keltski). kod njih je procenat ovih reci jos veci jer je uticaj indo evropljana na njih bio manji.

meni je vise interesantan uticaj na nas srbe jer je jedan od glavnih centara I* bas u juznom baltiku u sorbskim i vendskim zemljama.

lesandar

mi govorimo o potpuno razlicitim migracijama. ona o kojoj ja procam se desila 10000 godina pne kada je kapsijska kultura presla sa severa afrike u evropu. to je kultura koja je kasnije evoluirala u megalitsku kulturu. nisu svi megaliti po svetu isti i nisu sve megalitske kulture iste. ali ovi evro africko americki megalicani su imali jako puno identicnih kulturnih karakteristika pored megalita da mogu da se odvoje u posebnu kulturu. u pisanoj istoriji su severnu afriku naseljavali potpuno razliciti ljudi.

ja jos jednom ponavljam da je moja teza da su morsku (vodenu) civilizaciju evro afriko amerike nosili I* ljudi.

covek koji je posao knjigu o "berberima" je germanin iz evrope. i on takodje kaze da ono sto je najteze za ljude da prihvate danas je da su severna afrika i evropa kao i severna amerika hiljadama godina bile jedan kulturni jezicki i verovatno genetski jedinstven prostor koji je poceo da se deli tek u vreme islama. nekad je sredozemno more bilo u sredini evro afrike a atlantik u sredini atlantide odnosno evro afro amerike.

Taj sa tom knjigom je lupio zescu glupost. Svi bili jedan narod i kultura i jezik isti i sve do 7.-og veka n.e. ?! Znaci nije postojao ni RIm, ni Arapi, ni Fenicani, Etrurci, Egipcani ... niko :D Za genetski jedinstven prostor tek da ne pricamo, lepo su datirane grupe i markeri svojom brzinom mutacija i daljim istrazivanjem na desetine hiljada godina OZBILJNIM RADOM. Takodje antropoloski, arheoloski, svi ti rezultati su tu i odlicno znani i opste znanje.

kyrios

U određivanje starosti DNK uzorka imam mnogo više poverenja nego u određivanje starosti mutacije, jer mislim da je bazirana na prilično preciznom metodu. Naime, pronađu se ostaci nekog ljudskog bića, i ako je moguće, izoluje se DNK i odredi haplogrupa. Sa druge strane, starost tih ostataka određuje se pomoću radioaktivnog ugljenika C-14, što je prilično pouzdana metoda.

ovo je ok. ako su stvarno nasli gene u ostatcima datiranim sa c14 i one kazu da je r1a i da je stara 7000 godina onda to znaci da je stara "najmanje" 7000 godina. ja licno mislim da je starija al nismo nasli ostatke kojima to mozemo da dokazemo. al ako pratimo kulturu onda ja mislim da mozemo.

Ako je tačno da se najveća koncentracija hg I u Irskoj sreće na zapadnoj obali, za mene je to sasvim logično. Moje mišljenje je da je R1b ganjao hg I celom Evropom i da si hg I bežali sve dok nisu došli do zida - do Atlantika. Tu su stali pa ko je preživeo... Možda to važi i za R1a, koja ima dosta veliku koncentraciju u Škotskoj, s tim što nisam siguran da je scenario potpuno isti, jer je moguće i da su dobar deo hg R1a u Škotsku doneli Vikinzi.

zapadna obala irske je bila ulaz u irsku ne izlaz. na starim pomorskim kartama (arapskim i spanskim) irska je uvek crtana juznije od engleske. to zato sto te golfska struja prvo nanese na irsku i to bas na zapadnu obalu. sve velike stare luke u irskoj su bile na jugu i zapadu. tek od kad su vikinzi sa istoka poceli da nadolaze pocele su da se razvijaju luke na istoku.

R1a u irskoj je interesantan. sve zavisi dokle se nekad prostirala R1a pre dolaska R1b iz severne afrike. ja licno mislim da su I* i R1a bile i na obalama lamansa. stari gali (sorbi) i vendi koji su dali imena tolikim "slovenskim" toponimima po juznoj galiji mora da su bili R1a i I*. takodje imamo jako puno "slovenskih", sorbskih i vendskih toponima hidronima i arheoloskih tragova po engleskoj i irskoj da ja mislim da je definitivno postojala veza izmedju baltika, galske (sorbsko vendske) francuske i irske i engleske i pre dolaska vendsko danskih vikinga.

evo ovde dobrog sajta koji pokazuje gde su megalitski nalazi po irskoj. vecina su na zapadnoj obali od korka do donegola

http://www.megalithicireland.com/

macor

Taj sa tom knjigom je lupio zescu glupost. Svi bili jedan narod i kultura i jezik isti i sve do 7.-og veka n.e. ?! Znaci nije postojao ni RIm, ni Arapi, ni Fenicani, Etrurci, Egipcani ... niko Za genetski jedinstven prostor tek da ne pricamo, lepo su datirane grupe i markeri svojom brzinom mutacija i daljim istrazivanjem na desetine hiljada godina OZBILJNIM RADOM. Takodje antropoloski, arheoloski, svi ti rezultati su tu i odlicno znani i opste znanje.

ti stvarno neces da razmisljas.

kultura je bila jedinstvena pre 10000 - 2000 godina pre nove ere i ja mislim da je bila I*. ja govorim samo o zapadnom mediteranu. izvinjavam se ako nisam bio precizan.

naravno da se ta jedinstvena kultura kasnije raslojavala i jezicki i obicajno i politicki i genetski.

ali je sve do dolaska arapa bila jako kulturno ekonomski i politicki povezana. pa rim, koga su arapi unistili, je bio centriran oko mediterana. more je bilo centar.

o brzini genetskih mutacija i kako se racunaju sam vec pisao kao o nepouzdanoj pa necu da se ponavljam. pogledaj sta sam pisao pa ces da vidis sta mislim.

@Dublin

Kako nije stigla kad su imali okrsaje duz celog Engleskog kanala/English chanel ?! I cuveni podvig engleske flote kad su plovili uz vetar da obidju armadu i dodju im iza ledja ... :D Jesu se dosta brodova izgubili u olujama ili ostali navuceni na stene, ali tek posto su oplovili Skotsku i dosli do Irske u povratku za Spaniju pod konstantnim okrsajima ...

Molim te to su osnovne stvari, ne bi trebalo da se uopste i diskutuje o tome.

ovo je potpuni diletantizam, debilizam i lupanje. Brukas sebe i ostale koje dele istu religiju s tobom.
očajan si potpuno, te u skladu s tim tako jadni odgovori koji ukazuju na svu tovju frustraciju

I kako te nije sramota svog pra-pra-pra dedu nazivati "divljakom sa severa"? Ja bi ga castio sa drugim atributom u skladu sa njegovim potomstvom.
moji predaci su pecali ribe i roštiljali kraj Bosne, dok su tvoji preci "divljaci sa sjevera doseljavali na Balkan"
Uzgred.... bilo bi super kada bi nam pokazao kartu varijanse koja bi u tom podrucju trebala da bude dvostruko gusca nego u recimo Ukrajini. Ajde, mozes ti to, Paint u ruke i na skrabanje.
potreb za paintom nema, karte već postoje, posatvljane, znaš ti njih dobro Distribution of haplogroup I2a1

Sa ovim mogu da se složima ali uslovno, naime, mnogo pre pojave islama pojavili su se drugi faktori koji su razjedinili genetiku, recimo, kada govorimo o Feničanima kao o ekskluzivcima haplogrupe I možemo da govorimo samo do trenutka dok se nisu doselili u Kartaginu. Vojnu moć su postigli mešanjem i asimilacijom okolnih Semita.

nego ja imam jedno pitanje koje me kopka godinama a na koje nemam odgovor.

http://www.beyond-the-pale.org.uk/zxCavan.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/Sheela_na_gig

i lepenski vir.

izgleda da je lepenski vir bio deo iste megalitske kulture.

ta kultura je bila matrijarhalna sto mi cesto zaboravljamo.

kad pogledamo megalitske karte evrope balkan je prazan a nije. pun je megalitskih ostataka.

Baš sam hteo da dodam nešto ali me preteče Agarta sa temom "Opservatorija Kokino".

eeeee blago babi i mami kakvog inteligenta napravise
bolje bi bilo da je babo potrazio bukvu u sumi, bio bi jedan spamer manje.

I gde je ta tvoja karta varijanse? Nisi jos nacrtao?
ajde pa da ti se narod jos malo smeje.
ajd što si očajan i isfrustriran pa ti ništa drugo nije ostalo osim da valjaš gluposti, ali dobro razumijem te, nije lako podnijet da ti je neko razbio koncepciju notornih gluposti i mitomanije, nije to lako podnijeti
nego si posto i ćorav ili nepismen, karta postavljena u jednom od gornjih postova

Ne druzis sa inteligencijom sto pokazujes u skoro svakom postu.

Imas net pa prvo procitaj sta je to varijansa.

opet se iz očaja hvataš za nebitne gluposti
postavi ih ti, za mene nemaju značaja, a ti ako misliš da je to bitno, postavi i te budalaštinje
ja sam postavio ono što je bitno (iako imam i to što tražiš)

Poslednja izmena:
nego ja imam jedno pitanje koje me kopka godinama a na koje nemam odgovor.

http://www.beyond-the-pale.org.uk/zxCavan.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/Sheela_na_gig

i lepenski vir.

izgleda da je lepenski vir bio deo iste megalitske kulture.

ta kultura je bila matrijarhalna sto mi cesto zaboravljamo.

kad pogledamo megalitske karte evrope balkan je prazan a nije. pun je megalitskih ostataka.

Računa li se ovo?
http://www.vizijadanas.com/povlenske_kugle.html
http://www.24sata.info/vijesti/regija/30585-VIDEO-Cudesne-kamene-kugle-Hrvatskoj.html
http://www.bug.ba/u-dvoristu-kuce-a...-pretpostavlja-se-da-su-iz-prethistorije.html
http://www.zastita-prirode.hr/Novos...e-proglasene-zasticenom-prirodnom-vrijednoscu
http://www.blic.rs/Vesti/Srbija/14699/Misteriozne-kamene-kugle-kod-Priboja
Ovo se mora računati
http://hr.scribd.com/doc/100950952/Megalitska-enigma
"Prvi otkriveni megalit 1921. na području Srbije nalazi se u selu Rasno u blizini Srndelja. Prvi ga je opisao mr Živko Petković u časopisu "Starinar". Taj monolit je nepravilnog oblika, dug oko 3,2 metra i visok 2,5 metra. U kamen su urezani nepravilni geometrijski likovi poput romboida i spirala, kao i crteži koji vjerovatno prikazuju konje (dva s jahačima). Pretpostavlja se da megalit potiče iz gvozdenog doba i tzv. Halštatske kulture, iz 1. milenijuma prije nove ere."
Zna li ko gde je ovo?

Poslednja izmena:
opet se iz očaja hvataš za nebitne gluposti
postavi ih ti, za mene nemaju značaja, a ti ako misliš da je to bitno, postavi i te budalaštinje
ja sam postavio ono što je bitno (iako imam i to što tražiš)

ti blage veze nemas o temii o kojoj zelis da diskutujes, covece

Neznanje osnovnih pojmova kao sto su varijansa, TMRCA, SNP, STR, i sl. te izbacuje iz konkurencije za dostojnog sabesednika. Mozemo jedino da se sprdamo na tvoj racun i to pred tvojim ocima a da ti to ne vidis, sto dovoljno govori o intelektualnom nivou.

Stvarno nemam nameru da diskutujem sa covekom koji ne zna da je varijansa haplogrupe o kojoj govori najmanja tamo gde bi po njegovom misljenju trebala biti najvisa. Jos crnje, sa covekom koji unazad par dana nije znao ko je Ken Nortdvedt i koji tvrdi da je pametniji od istoga :hahaha:

Da li si znao zasto asfalt puca kada p njemu hoda bosanac?
pametniji popusta :hahaha::hahaha:

Moj ti je savet da se sklonis sa foruma, citas i ucis. Ovako se samo brukas do besvesti.

Bio sam slobodan da se danas obratim gospodinu Bernie Cullen-u, sa pitanjem u vezi sa našom nedoumicom oko pozicioniranja haplotipa I2a-M359.2/P41.2+ u aktuelnoj verziji ISOGG stabla (gdje ima oznaku I2a1b1), kao i mogućnosti testiranja uzoraka koji pripadaju tom haplotipu na SNP-ove L621/S392 i L147.2, kako bi se, eventualno, I2a-M359.2/P41.2+ repozicionirao u odnosu na I2a1b3 i I2a1b3a.

Dobio sam slijedeći odgovor:

Thank you for your email. I only have time to write a few sentences. I will write more later.

I agree with most of your email. Unfortunately I do not know anyone who is P41.2+. Dr. Thomas Krahn of FTDNA has one or two DNA samples from P41.2+ provided to him by scientists, and Dr. Krahn's tests are the reason for the placement of P41.2.

But I agree with you, I think there is some mistake in the testing and P41.2 is not correctly placed in the tree.

As part of the new Genographic 2.0 project, a new tree for all haplogroups will be released very soon, maybe in a few days. I hope this will help answer the question of P41.2.

Sincerely,

(Mr) Bernie Cullen
volunteer administrator, I2a Project

Bio sam slobodan da se danas obratim gospodinu Bernie Cullen-u, sa pitanjem u vezi sa našom nedoumicom oko pozicioniranja haplotipa I2a-M359.2/P41.2+ u aktuelnoj verziji ISOGG stabla (gdje ima oznaku I2a1b1), kao i mogućnosti testiranja uzoraka koji pripadaju tom haplotipu na SNP-ove L621/S392 i L147.2, kako bi se, eventualno, I2a-M359.2/P41.2+ repozicionirao u odnosu na I2a1b3 i I2a1b3a.

Dobio sam slijedeći odgovor:

Trebao si da ga pitas da li je polozaj na stablu pravilno odredjen.
Po Kenovim recima iz onog mejla koji smo gledali, nije.

ono sto je interesantno u vezi lepenskog vira i boginje majke kako je tu prikazana

06010154.jpg

je da je to najstarije pojavljivanje ovakve predstave boginje majke u evropi. ovakvo predstavljanje boginje majke se takodje pojavljuje samo na istim onim mestima gde je bila rasprostranjena megalitska kultura i gde je (po meni) bio rasprostranjen I*. evo primera iz irske

images

ovaj zapadni oblik se zove "sheela na gig". to je irski naziv i sve se ove reprezentacije boginje majke se zovu tako jer su prvi put dokumentovane u irskoj i dugo se smatralo da samo tamo postoje i da su irski kuriozitet. na zvanicnoj wiki strani jos nema pomena o loepenskom viru. ja sam jednom pokusao da izmenim stranu al su mi promene izbrisali.

evo liste ostalih lokacija gde su nadjene seele:

Ireland
France
Spain
Galicia
Britain
England
Wales
Scotland
Norway
Switzerland
Czech Republic
Slovak Republic

ja mislim da uz to sto su u ranom periodu lepenci uvek koristili crvenu boju za posipanje pokojnika isto kao i atlantski "berberi" dokaz da je postojala kulturna veza izmedju lepenaca i megalicana na zapadu evrope. ja mislim da su lepenci dosli niz dunav sa severa ane uz dunav sa crnog mora. i to lepenski vir upada u sam pocetak megalitske kulture u zapadnoj evropi. sto (po meni) znaci da su I* (ako se pokaze da su nosioci megalitske kulture i ja mislim da jesu) bili na balkanu u vreme lepenskog vira.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back