Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Obrnuto. E1b1 šire Rimljani.

Tačnije, i u skladu sa istorijom, E1b dolazi iz Grčke , Male Azije i Afrike na Apeninsko poluostrvo, posle petstogodišnjeg rata, hiperprodukcije žive sile i mešanja, postižući kritičnu masu osvaja vlast i formira Republiku, i docnije kreće sa ekspanzijom, između ostalog i povratak na Balkan. Veoma karakterističan fenotip sa nesrazmerno velikim očima i "tužnim veđama".

th_Fayum-40-1.jpg
1550-marija-serifovic.jpg

Po meni su Latini italo-kelti, mozda gresim, vecina Rb.

hm, možda jeste, a možda i nije... legenda im ne kaže tako, ali hebo legendu... po jeziku ne znam šta bih rekao, ali mislim da je latinski jezik i drugi italski jezici srodniji starogrčkom nego keltskim... ali to ne mora da znači jer su Heleni bili kulturno superiorni pa su izvršili uticaj...

Osim toga nikako se ne može govoriti o nekom jedinstvu ili zjedničkom porijeklu italskih naroda...

U Italiji je u vecini R1b U152 italokeltskog porekla, a ne germanskog U106. Rimljani jesu imali znacajan udeo R1b.

Ja ti kažem da to treba preispitati.
Goti dolaze na Apeninsko poluostvo a tamo nešto nemamo I1.
Kelti vrve Balkanom, Panonijom i Karpatma, a nešto nemamo U152.
Nešto tu ne štima.
U stvari štima, s tim što ti italokelti U152 nisu Kelti, već Goti (makar tu značilo da nisu Germani, a jesu samo druge vrste).
A protokelti nisu uopšte R1b ili Boji nisu Kelti.
A upravo su Boji bili i u Italiji i u Panoniji i u Bavarskoj i u Bohemiji i na Karpatima i u Ukrajini. A sad smo tu gde smo, a odakle smo i pošli.
Rekosmo da su prvi Rmljani nemaju mnogo veze sa današnjim stanovncima Italije.

Poslednja izmena:
hm, možda jeste, a možda i nije... legenda im ne kaže tako, ali hebo legendu... po jeziku ne znam šta bih rekao, ali mislim da je latinski jezik i drugi italski jezici srodniji starogrčkom nego keltskim... ali to ne mora da znači jer su Heleni bili kulturno superiorni pa su izvršili uticaj...

Osim toga nikako se ne može govoriti o nekom jedinstvu ili zjedničkom porijeklu italskih naroda...
Pa da završimo sa R1b: Varijanse istog R1b S 116 po zemljama:

Vaucluse, France(n=20) var=0.307

France(n=40) var=0.268

England(n=43) var=0.233

Ireland(n=73) var=0.208

Italy(n=72) var=0.198

Dakle, u ITALIJI JE NAJMLADJI. Došao sa Zapada, a koliko znamo ni Italski narodi ni Rimljani nisu došli sa Zapada.

Poslednja izmena:
Tačnije, i u skladu sa istorijom, E1b dolazi iz Grčke , Male Azije i Afrike na Apeninsko poluostrvo, posle petstogodišnjeg rata, hiperprodukcije žive sile i mešanja, postižući kritičnu masu osvaja vlast i formira Republiku, i docnije kreće sa ekspanzijom, između ostalog i povratak na Balkan. Veoma karakterističan fenotip sa nesrazmerno velikim očima i "tužnim veđama".

th_Fayum-40-1.jpg
1550-marija-serifovic.jpg

Zar nije ova pevacica romskog/ciganskog porekla ?

Postojanje Isles i Disles na britanskim ostrvima , najbližih rođaka I2a Dinarica, kao i opšta varijansa haplogrupe I2a postavlja centar te haplogrupe svakako više u centralnu, a manje u istočnu Evropu. Prostor oko gornjeg Dunava (Bavarska, Češka, donja Austrija, Moravska, zapadna Mađarska) predstavlja ne samo prostor sa ubjedljivo najviše spomenika paleolitskog čovjeka već vjerovatno pripadnicima I2a najgušće naseljenu teritoriju u prošlosti. Određena I2a1 populacija živjela je tu za vrijeme Halštatskog perioda i učestvovala u etnogenezi određenih keltizovanih plemena koja su prihvatila keltsku Latensku kulturu (Boja, Tauriska, Skordiska). Dolaskom Rimljana, dio tih plemena u okviru kojih se javlja Dinaric mutacija, ako ne i glavnina (sjetimo se deserta Boiorum) odlaze na istok, u područje između Dnjestra, Dnjepra i Pripjata i zajedno sa starosjediocima formiraju Zarubinjecku kulturu. ..

Ako I2a1 ucestvuje u etnogezi kelta u Halstatu, kako ga nema kod Kelta, i ako znamo da se posle toga Kelti sire ? Zasto nestaju (ili kako) svi I2a1 koji nisu din ? Ako su Boji, Skordisci, Taurisci zadnja plemena Evrope sa vecinom I2a1 din, onda smatras da se I2a1 din nije rodio na severo-istocnim Karpatima, nego da se se njegovi potomci prvom veku tamo naselili ? Ako sam razumeo, predlazes da se I2a1 din rodio oko gornjeg Dunava, da je primio Keltsku kulturu, odnosno da se spojio sa R1b keltskim narodom? Odnosno, bolje receno, I2a1 din je preziveo dolazak Kelta, i usao u njegova istocna plemena, pa od 600 pne do prvog veka, se rodio narod Boji gde su preci I2a1 din prevladali i postali velika vecina (skoro 90%, posto skoro nemamo R1b keltski medju slovenskim plemenima), i tako krenu ka Istoku gde se lepo pomesaju sa R1a Z280 i stvore slovensku kulturu, i prime jezik od R1a Z280 ?
Nije nemoguce, ali nisam ubedjen. Argument koji ide uz tu mogucnost je to sto je I2a1 din samo preziveo od svojih rodjaka, tako da je mogao nastradati od keltskog R1b. Ono sto mi ne ide u prilog je spoj sa R1a Z280 na Istoku, i prihvacenje njegovog jezika tako jednostavno.

Svako se slazem, da zbog I2a1 disles, moramo traziti poreklo I2a1 din nesto severno-zapadnije, i ako ih deli 4000 godina ako se ne varam.

I ovo mi nij jasno :
Dolaskom Rimljana, dio tih plemena u okviru kojih se javlja Dinaric mutacija, ako ne i glavnina (sjetimo se deserta Boiorum) odlaze na istok i zajedno sa starosjediocima formiraju Zarubinjecku kulturu.

U vreme Rimljana, svi I2a1 su din, zasto bi ostali koji nisu din nestali tek tako ? na koje starosedeoce mislis, na R1a ?

Znaci da po ovoj prici, mozemo imati I2a1 din N zapadno od karpata a da nije dosao sa Slovenima, odnosno da su istocna Keltska plemena donela deo I2a1 din N na Balkanu ?

Na širokom centralnoevropskom prostoru pod kontrolom Huna ujednačava se već postojeća simbiotička grupa koju je od Germana (Nijemaca) jasno odvajao jezik i formira se Slovenski etnos sastavljen od sarmatskih indoevropskih Anta R1a Z280 , Sklavina I2a Din i Venda R1a 458 koji čine glavninu stanovništva hunske države. Kako se Germani povlače, tako se Sklavini Anti, i Vendi polako pomjeraju na zapad formirajući tri različite arheološke kulture Praško korčakovsku, Sukovsku i Penkovsku.

Slazem se, ali ne i sa sirenjem Vendima, Vendi su starosedoeci u centralnoj Evropi, nisu se sirili, ili jako malo pocetkom milenjuma (mozda Bodrici koji stizu do severnog mora). Sklaveni i Anti jesu, sire se i pomesaju se sa Vendima, i stvaraju danasnje zapadno slovene.

Svakako, cela ta prica je moguca. Ali mi ipak teze razumeti da I2a1 din prevlada u istocna keltska plemena, a tako je mlad. To bi isto zancilo da je najveca varijansa I2a1 din u Panoniji, ali mislim da je u severnoj Moldaviji-Ukrajini. Znacilo bi i da imamo odvojene I2a1 din N, ostaci Boja, Skordica koji nisu ucestovali u etnogezi Slovena, to bi znacilo da bi genetski trebalo biti moguce identifikovati tu grupaciju po nekim posebnim mutacijama. Verenich tvrdi da, koliko sam razumeo, da nema te podele.

Ja sam imao neko jednostavnije resenje, I2a1 se mnogo ranije u vreme Corded Ware kulture, pre dolaska R1b u Evropi utopio u R1a masi. Uz R1a i I2a1 disle stize do Engleske. To bi zacilo da od pocetka neolitika, nema vise populacije gde je nosilac I2a na istocnu polovinu Evrope. Nas I2a1 din je ziveo medju R1a Z280, i nije bio deo posebnog naroda, i njegovi preci isto tako jos pre 3000 godina njegovog rodjenja. Nekako mi je vise verovatno.

A mozda je istina negde izmedju.

U pravo Grcki jezik dolazi sa Dorcima (Kelti) kod Grka. Ja zovem Kelte populacijom sa vecinom R1b U152, od njih se radjaju Gali na zapadu, i italokelti ili latini, Dorci su verovatno bliski tih Italo Kelta, logicno bi bilo i da je slucaj i sa Ilirima. R1b U152 ima u Grckoj bas u mestima gde se dosli Dorci, ali R1b kod Ilira nema.
Naravno da ne govorim o jednom poreklu italskih naroda, ali latini imaju svakako veliki uticaj italokelta, kao i Grci.

Ja ti kažem da to treba preispitati.
Goti dolaze na Apeninsko poluostvo a tamo nešto nemamo I1.
Kelti vrve Balkanom, Panonijom i Karpatma, a nešto nemamo U152.
Nešto tu ne štima.
U stvari štima, s tim što ti italokelti U152 nisu Kelti, već Goti (makar tu značilo da nisu Germani, a jesu samo druge vrste).
A protokelti nisu uopšte R1b ili Boji nisu Kelti.
A upravo su Boji bili i u Italiji i u Panoniji i u Bavarskoj i u Bohemiji i na Karpatima i u Ukrajini. A sad smo tu gde smo, a odakle smo i pošli.
Rekosmo da su prvi Rmljani nemaju mnogo veze sa današnjim stanovncima Italije.

Goti vise prolaze nego sto dolaze u Italiji.
Ima nelogicnosti, slazem se, u pravo zato jee tesko resiti celu zagonetku. Ali Halstat jeste vezan za R1b, Gali jesu R1b U152, jesu i Italijani koji su danas R1b, jesu i Grcki Dorci, to se sve podudara sa kentum jezikom. Keltskog R1b, u malim kolicinama ima i u Ukrajini, tu gde nema R1b U152, i jeste za mene iznenadjenje, to je na Balkanu. Imamo i U152 i u Madjarskoj, i Ceskoj ako se ne varam.

Pa da završimo sa R1b: Varijanse istog R1b S 116 po zemljama:

Vaucluse, France(n=20) var=0.307

France(n=40) var=0.268

England(n=43) var=0.233

Ireland(n=73) var=0.208

Italy(n=72) var=0.198

Dakle, u ITALIJI JE NAJMLADJI. Došao sa Zapada, a koliko znamo ni Italski narodi ni Rimljani nisu došli sa Zapada.

Oni koji su doprineli najvise latinskom jeziku jesu dosli sa zapada. Vaucluse je na samom jugo-istoku Francuske.

U pravo Grcki jezik dolazi sa Dorcima (Kelti) kod Grka. Ja zovem Kelte populacijom sa vecinom R1b U152, od njih se radjaju Gali na zapadu, i italokelti ili latini, Dorci su verovatno bliski tih Italo Kelta, logicno bi bilo i da je slucaj i sa Ilirima. R1b U152 ima u Grckoj bas u mestima gde se dosli Dorci, ali R1b kod Ilira nema.
Naravno da ne govorim o jednom poreklu italskih naroda, ali latini imaju svakako veliki uticaj italokelta, kao i Grci.

Za Grke Kelti su narod sa severa, svetle, negovane kose,
Po Herodotu Skiti sebe zovu Skoloti.

http://dienekes.blogspot.com/2012/10/mtdna-of-bronze-age-pastoral-nomads-of.html

Our data shows mtDNA lineages (haplogroups) of nomadic pastoralists in the NPR to have mainly common haplogroups with European hunter-gatherer cultures, with an inclusion of haplogroups common to farming cultures of Europe.

Nista novo, R1a stepska popualcija ima kromanjonske mtDNA. Nista cudno ako znamo da se R1a pre neolitika nalazio u Evropi. A to bi i potvrdilo rano mesanje I2a populaicje i R1a u Evropi.

Za Grke Kelti su narod sa severa, svetle, negovane kose,
Po Herodotu Skiti sebe zovu Skoloti.

Sto se tice nazivaci plemena, prvi sam koji govori da nacin na koji su Grci zvali plemena je jedno, a pravi naziv tog plemena nesto sasvim drugo. Skiti se medjusobno nisu zvali Skiti, takodje ni Sarmati se medjusobno nisu zvali Sarmati. I dalje tvrdim da su Sarmati sebe zvali Sorbe. Problem je sto su samo Grci ostavili pismene tragove.

Prvo, izbrisite taj kraj -ati, eti, -edi, iti, idi iz svakog naziva, Sarmati su vec Sarmi ( i onda znas odakle Sirmium), Kelti su Keli (= Gali) , za Skite dobijes Ske, moze lako da budu Sklavi (Sklaviti pa Skiti). Mozda da , mozda ne.

Da se nebi svadjali oko imena, grcki Dorci i Gali su rodjaci, imaju zajednickom pretka R1b U152. Osim toga, sapaja ih i kentum jezik.

I jos jedna zagonoetka, kako R1b u Evropi govori jezik indoevropski ? Da li je moguce da su primili jezik (muske) populacije koju su istrebili ? ako govorimo o maternim jeziku, jeste. To bi znacilo, da pre dolaska R1b, govrio se kentum jezik u zapadnoj Evropi ? Jezik kojem su govorili R1b osvajaci bi bio danasnji baskijski. R1b bi primio jezik od R1a-I2a populacije u danasnju juznu Nemacku, i krenuo kao Kelti na sirenje Halstat kulture u Evropi.
To bi znacilo da su zapadni R1a govorili kentum jezik pre dolaska R1b, i da su istocni R1a satemizirali jezik.

Da, sirenje beaker bell kulture (R1b nosilac) nosi sa sobom ubistva muskog stanovnika ostalih kultura, bilo postavljenih arheoloskih izvestaja na ovoj diskusiji vezani za ovu temu. Znaci da dokazi postoje.

Da bi se uvideo kontinuitet toga, vredi pročitati knjigu: Noam Čomski, GODINA 501 - Konkvista se nastavlja, Svetovi, Novi Sad, 1998. Preporučujem je svakom ko je već nije pročitao.

Ја сам увек Илире повезивао са Келтима због кентум језика(значи р1б), тако да теорија о И2 популацији која бива десткована од Келта а затим прима и језик од њих има логике. Можда се и Боји(И2) селе на исток бежећи од Келта и ту утапају у Словене.
Оно што фали су остаци тих келто'-илира , јер је најдоминантнија староседелачка група Е1б која може бити и остатак Гчких и Римских олонија.

I jos jedna zagonoetka, kako R1b u Evropi govori jezik indoevropski ? Da li je moguce da su primili jezik (muske) populacije koju su istrebili ? ako govorimo o maternim jeziku, jeste. To bi znacilo, da pre dolaska R1b, govrio se kentum jezik u zapadnoj Evropi ? Jezik kojem su govorili R1b osvajaci bi bio danasnji baskijski. R1b bi primio jezik od R1a-I2a populacije u danasnju juznu Nemacku, i krenuo kao Kelti na sirenje Halstat kulture u Evropi.
To bi znacilo da su zapadni R1a govorili kentum jezik pre dolaska R1b, i da su istocni R1a satemizirali jezik.

A zašto misliš da su ti jezici formirani u Evropi? I R1b i R1a su duže živeli u Aziji nego u Evropi. Verujem da su već tamo formirali bazične jezike, i ne bi trebalo biti ništa neobično ako su uticali jedni na druge još tamo u Aziji.

A zašto misliš da su ti jezici formirani u Evropi? I R1b i R1a su duže živeli u Aziji nego u Evropi. Verujem da su već tamo formirali bazične jezike, i ne bi trebalo biti ništa neobično ako su uticali jedni na druge još tamo u Aziji.

Pa to sam pre mislio, ali njihov kontakt je bio jako jako davno, pre 25000 godina. Azijski R1b je poseban, odvojen je od "evropskog". Nema kontakta izmedju R1a i R1b pre dolaska R1b u centralnoj Evropi. Previse zajednickog "recnika" da bi preziveo 25000 godina.

Ја сам увек Илире повезивао са Келтима због кентум језика(значи р1б), тако да теорија о И2 популацији која бива десткована од Келта а затим прима и језик од њих има логике. Можда се и Боји(И2) селе на исток бежећи од Келта и ту утапају у Словене.
Оно што фали су остаци тих келто'-илира , јер је најдоминантнија староседелачка група Е1б која може бити и остатак Гчких и Римских олонија.

Kentum karatker Ilirskog jezika je diskutabilan:

Centum vs. Satem
In the absence of sufficient lexical data and texts written in the Illyrian languages, the theories supporting the Centum character of the Illyrian language have been based mainly on the Centum character of the Venetic language, which was thought to be related to Illyrian, in particular regarding Illyrian toponyms and names such as Vescleves, Acrabanus, Gentius, Clausal etc. The relation between Venetic and Illyrian was later discredited and they are no longer considered closely related.
Scholars supporting the Satem character of the Illyrian languages highlight particular toponyms and personal names such as Asamum, Birzinimum Zanatis etc. in which these scholars claim that there is clear evidence of the Satem character of the Illyrian language. They also point to other toponyms including Osseriates derived from /*eghero/ (lake) or Birziminium from PIE /*bherg^h/ or Asamum from PIE /*ak^-mo/ (sharp).
Regarding the Illyrian toponyms and personal names like Vescleves, Acrabanus, Gentius, Clausal, the supporters of the Centum character of the Illyrian language have tried to explain those names through comparison with other old documented IE languages, such as Sanksrit or Ancient Greek or reconstructed PIE. For example, Vescleves has been explained as PIE *wesu-k'leves (of good fame).
Also, the name Acrabanus as a compound name has been compared with Ancient Greek /akros/ with no signs of palatalization. or Clausal has been related to /*klew/ (wash, rinse).
In all these cases the supporters of the Centum character of the Illyrian language consider PIE *k^ >/*k/ or PIE *g^>/*g/ followed by an /l/ or /r/ to be evidence of a Centum character of the Illyrian language. However, it has been shown that even in Albanian and Balto-Slavic, which are Satem languages, in this phonetical position the palatovelars have been generally depalatized (the depalatization of PIE *k^ >*k and *g^>*g before /r/ and /l/ regularly in Albanian).
Even the name Gentius or Genthius does not help to solve the problem since we have two Illyrian forms Genthius and Zanatis. If Gentius or Genthius derives from *g^en- (be born) this is proof of a Centum language, but if the name Zanatis is similarly generated (or from *g^en- know) than we have a Satem language. Another problem related to the name Gentius is the reason that nowadays it can not be stated surely if the initial /G/ of the sources was a palatovelar or a labiovelar.
Taking into account the absence of sufficient data and sometimes the dual nature of their interpretation the Centum/Satem character of the Illyrian language is still uncertain and requires more evidence.

Hvala, procitacu. Mislis da postoji neka tajna veza u R1b populaciji ? Nesto sto se nasledju ?

Ne mislim da je to nasledno. To je stvar kulture i prenosi se vaspitanjem. Često na internetu nabasam na druge forume na kojima se govori o genetičkoj genealogiji, a najviše ih ima gde nosioci R1b diskutuju o R1b. I onda se zaprepastim koja je to količina neznanja u sprezi sa strahovitom nadmenošću. Ne poznaju najelementarnije stvari iz geografije, istorije, ...

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back