Postojanje Isles i Disles na britanskim ostrvima , najbližih rođaka I2a Dinarica, kao i opšta varijansa haplogrupe I2a postavlja centar te haplogrupe svakako više u centralnu, a manje u istočnu Evropu. Prostor oko gornjeg Dunava (Bavarska, Češka, donja Austrija, Moravska, zapadna Mađarska) predstavlja ne samo prostor sa ubjedljivo najviše spomenika paleolitskog čovjeka već vjerovatno pripadnicima I2a najgušće naseljenu teritoriju u prošlosti. Određena I2a1 populacija živjela je tu za vrijeme Halštatskog perioda i učestvovala u etnogenezi određenih keltizovanih plemena koja su prihvatila keltsku Latensku kulturu (Boja, Tauriska, Skordiska). Dolaskom Rimljana, dio tih plemena u okviru kojih se javlja Dinaric mutacija, ako ne i glavnina (sjetimo se deserta Boiorum) odlaze na istok, u područje između Dnjestra, Dnjepra i Pripjata i zajedno sa starosjediocima formiraju Zarubinjecku kulturu. ..
Ako I2a1 ucestvuje u etnogezi kelta u Halstatu, kako ga nema kod Kelta, i ako znamo da se posle toga Kelti sire ? Zasto nestaju (ili kako) svi I2a1 koji nisu din ? Ako su Boji, Skordisci, Taurisci zadnja plemena Evrope sa vecinom I2a1 din, onda smatras da se I2a1 din nije rodio na severo-istocnim Karpatima, nego da se se njegovi potomci prvom veku tamo naselili ? Ako sam razumeo, predlazes da se I2a1 din rodio oko gornjeg Dunava, da je primio Keltsku kulturu, odnosno da se spojio sa R1b keltskim narodom? Odnosno, bolje receno, I2a1 din je preziveo dolazak Kelta, i usao u njegova istocna plemena, pa od 600 pne do prvog veka, se rodio narod Boji gde su preci I2a1 din prevladali i postali velika vecina (skoro 90%, posto skoro nemamo R1b keltski medju slovenskim plemenima), i tako krenu ka Istoku gde se lepo pomesaju sa R1a Z280 i stvore slovensku kulturu, i prime jezik od R1a Z280 ?
Nije nemoguce, ali nisam ubedjen. Argument koji ide uz tu mogucnost je to sto je I2a1 din samo preziveo od svojih rodjaka, tako da je mogao nastradati od keltskog R1b. Ono sto mi ne ide u prilog je spoj sa R1a Z280 na Istoku, i prihvacenje njegovog jezika tako jednostavno.
Svako se slazem, da zbog I2a1 disles, moramo traziti poreklo I2a1 din nesto severno-zapadnije, i ako ih deli 4000 godina ako se ne varam.
I ovo mi nij jasno :
Dolaskom Rimljana, dio tih plemena u okviru kojih se javlja Dinaric mutacija, ako ne i glavnina (sjetimo se deserta Boiorum) odlaze na istok i zajedno sa starosjediocima formiraju Zarubinjecku kulturu.
U vreme Rimljana, svi I2a1 su din, zasto bi ostali koji nisu din nestali tek tako ? na koje starosedeoce mislis, na R1a ?
Znaci da po ovoj prici, mozemo imati I2a1 din N zapadno od karpata a da nije dosao sa Slovenima, odnosno da su istocna Keltska plemena donela deo I2a1 din N na Balkanu ?
Na širokom centralnoevropskom prostoru pod kontrolom Huna ujednačava se već postojeća simbiotička grupa koju je od Germana (Nijemaca) jasno odvajao jezik i formira se Slovenski etnos sastavljen od sarmatskih indoevropskih Anta R1a Z280 , Sklavina I2a Din i Venda R1a 458 koji čine glavninu stanovništva hunske države. Kako se Germani povlače, tako se Sklavini Anti, i Vendi polako pomjeraju na zapad formirajući tri različite arheološke kulture Praško korčakovsku, Sukovsku i Penkovsku.
Slazem se, ali ne i sa sirenjem Vendima, Vendi su starosedoeci u centralnoj Evropi, nisu se sirili, ili jako malo pocetkom milenjuma (mozda Bodrici koji stizu do severnog mora). Sklaveni i Anti jesu, sire se i pomesaju se sa Vendima, i stvaraju danasnje zapadno slovene.
Svakako, cela ta prica je moguca. Ali mi ipak teze razumeti da I2a1 din prevlada u istocna keltska plemena, a tako je mlad. To bi isto zancilo da je najveca varijansa I2a1 din u Panoniji, ali mislim da je u severnoj Moldaviji-Ukrajini. Znacilo bi i da imamo odvojene I2a1 din N, ostaci Boja, Skordica koji nisu ucestovali u etnogezi Slovena, to bi znacilo da bi genetski trebalo biti moguce identifikovati tu grupaciju po nekim posebnim mutacijama. Verenich tvrdi da, koliko sam razumeo, da nema te podele.
Ja sam imao neko jednostavnije resenje, I2a1 se mnogo ranije u vreme Corded Ware kulture, pre dolaska R1b u Evropi utopio u R1a masi. Uz R1a i I2a1 disle stize do Engleske. To bi zacilo da od pocetka neolitika, nema vise populacije gde je nosilac I2a na istocnu polovinu Evrope. Nas I2a1 din je ziveo medju R1a Z280, i nije bio deo posebnog naroda, i njegovi preci isto tako jos pre 3000 godina njegovog rodjenja. Nekako mi je vise verovatno.
A mozda je istina negde izmedju.