sad nesto o vodenim migratornim putevima. oni se POTPUNO ignorisu od vecine istoricara. mi smo se kao civilizacija jako udaljili od vode jer imamo tako dobre kopnene nacine transporta. mi zaboravljamo da za bilo kakav transport kopnenim putem mi moramo da imamo ili stepu, ili pustinju ili moramo da pravimo puteve, tunele mostove. ni sad to nije lako sa svom tehnologijom a u praistoriji je bilo NEMOGUCE. transportovanje bilo kakve vece grupe ljudi sa stvarima kopnenim putem sa balkana do irske je tehnoloski bilo jedino moguce ovom linijom:
crnomorska obala bugarske, rumunija, istocna strana karpata, severna poljska, severna nemacka, holandija, engleska, irska. evo ovde karte evrope sa elevacijom:
ovo zbog toga sto su R1b, po "keltskoj" teoriji bili konjanici i imali su ratne dvokolice. znaci trebalo su im putevi ili utabana zemlja. ovo gore je jedina ruta koja odgovara opisu. naravno na toj ruti su morali da savladaju sve najvece evropske reke na njihovim najsirim delovima kod usca, za sta su morali da imaju razvijenu brodogradnju ili mostogradnju koja bi im omogucila prelazak preko ovolikih reka. i naravno morali su da imaju razvijenu pomorsku brodogradnju da bi presli lamans i irsko more i stigli do irske.
nema sanse da jedna stepska kultura razvije tako naprednu brodogradnju.
ali napredna brodogradnja je postojala jako pre 4800 pne u severnoj africi i mediteranu. i skotskoj i irskoj najranije naseobine su sve bile sojenice ili su bile na ostrvima uz obalu ili u jezerima. klima je omogucila da se u kiselim vodama irske i skotske sacuvaju artefakti koji su nestali u centralnoj i juznoj evropi. nadjen je na primer kanu istesan iz hrasta pored sojenice, starost oko 5000 pne u kome su nadjeni persun i caure maka... znaci neko je iz mediterana trgovao ovim biljkama sa skotskom pre 7000 godina. takodje i u severnoj evropi sva prva naselja su bila sojenice. i na balkanu na ohridu isto.
reke i obale su bile mnogo lakse za kretanje i nastanjivanje nego unutrasnjost. to se danas zaboravlja. mnogo je lakse ziveti od vode nego od zemlje. ribu je lakse uhvatiti nego svinju ili pticu. kad imas samo kamene sekire krcenje puta kroz gudure balkana ili pirineje ili alpe je nemoguce. ali kretanje uz recne doline je mnogo lakse.
evo primer iz mog sela. dedina kuca. iznad kuce vocnjak iznad vocnjaka hrastova suma u sred sume livade. kad sam ja bio klinac otvoris kapiju na kraju dvorista, stazom kroz vocnjak do gornje kapije i kroz nju u sumu. u dvoristu nema trave, sva zemlja utabana od ljudi i zivotinja. u vocnjaku raste niska trava koju brste krave koje se tu napasaju s vremena na vreme. suma je siroka svetla. drze je cistom ovce koje sparataju po sumi jeduci mladice. livade su kosene redovno
poslednjih 20 godina, stari pomrli, mladi se odselili. otac i majka idu u selo preko leta. kad su otisli prve godine, godinu dana posto je baba umrla, a 4 godine posto se poslednja kokoska prosetala po dvoristu, nisu mogli da udju u dvoriste od trave i korova koji su izdzikljali preko jednog metra. sad je moja majka to dovela u red i tu sad raste trava i cvece al svako prolece ih doceka dzungla. vocnjak je toliko zarastao u bagrem, kupine mladice sljive i jabuke, koprive, da vise kroz njega ne moze da se prodje. suma iza je sada potpuno zakrcena mladicama i pretvorila se u gustu sikaru iz koje izbijaju stari hrastovi. livade vise ne postoje, pretvorile su se u sikaru i trnje. nema sanse da se kroz ovo prevali ni 50 metara sa motornom testerom a kamo li sa kamenom sekirom. kad gledate bilo kakve migracione karte obavezno pomislite na ovo. brda i planine = guste sume = nema prolaza. danasnje retke sume i brdsko planinske livade su stvorene od strane coveka i domacih zivotinja.
Komunikacija jeste bila otežana, ali ne i nemoguća. Zato je toliko i kasno neolit na Britanskim ostrvima. A krenuo je sa Balkana, gde je, po mnogima, i nastao. Balkan i Panonija su bili kulturni centar Evrope skoro kroz celu istoriju, a i praistoriju (Budimpešta je u panoniji, a i Beč je tu negde).
No sve u svemu dobro si opisao problematiku komunikacije u našim divljinama. To je meni argumaen za tezu da su ti ljudi koji su živeli u šumama sačuvali kulturu i u vreme Rimljana i Huna i Svih ostalih, odnosno da je stanovništvo Balkana, najvećim delom autohtono. Sumljam da su Rimljani, van glavnih saobraćajnica, smeli da zađu u šume Balkana. Poznato je da su inače imali velki strah od šuma.
Evropa je podeljena na dve kulture još vreme leenog doba. Tada se na istoku formirle organizovane i brojne zajednice lovaca na mamute, koje su se brzo kretala stepama Panonije i Rusije.
Ovaj mezokefalni čovek ("Брно-Пшедмост, оберкаселска варијанта кромањонског типа") je prvi otkrio keramiku, a kasnije se, za vreme poslednjeg zahladjenja skonio u Đerdapsku Klisuru, i pokrenuo točak istorije.
Poslednja izmena: