Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Koji su to rezultati iz Srbije? Svugdje u svijetu se rade ta istrazivanja samo u Srbiji nista. Koliko je takvih ozbiljnih istrazivanja bilo u RH a koliko u Srbiji u zadnjih par godina?

Srbi u Srbiji su samo u poslednje dvije godine testirani dvaput na velikom broju uzoraka. Pored te dvije poslednje studije imamo još tri studije za Srbe: jednu za vojvođanske Srbe, jednu za bosanske Srbe i još jednu za Srbe iz Srbije. Sveukupno testiralo se preko 600 pojedinaca kroz sve ove studije, ako dodamo na to još sigurno nekih 150 sa javnih baza, imamo prilično visoku cifru od 750 ljudi. Omjeri haplogrupa u svim testiranim situacijama su manje više isti, tako da se Srbi u Srbiji, Srbi u Srbiji i Srbi u Vojvodini genetski uopšte ne razlikuju. Na ovo još treba dodati i Crnu Goru u kojoj je testirano čini i se oko 400 ljudi.

Ukratko, Srbi su kao narod u ovom trenutku poprilično testiran narod u gentskom smislu. Mislim čak više i od Hrvata. Mada su Hrvati u početku vodili.

Pa možda je Maciamo pretjerao sa 15 %, ali je 8-10% sasvim realno. Tako bar pokazuju dosadašnji genetski rezultati. Ako na I1d1 od 5% dodamo još 1% I2b1, 2% R1bS21, a vjerovatno je i neki procenat R1a takođe skandinavski dobijamo tih nekih 10%. E sad kad bi na ovo dodali još istočnoevropski I1 cifra bi se možda i popela do 15%. Ali mislim da je 10% sasvim realno.

Znači jedna desetina Srba.

Za r1bS21 može biti Germanski.
Ali hg I1 i I2 su bile prisutne na Balkanu, kad je sever Evrope bio pod ledom.
Glavna migracija je nastala pre 4500 do 5000 gog (propast Vinče).
Meni sasvim realnom izgleda mogućnost da je deo tih starih gena ostao na Balkanu (I1d1 nastao pre 5500 godina).

Meni sasvim realnom izgleda mogućnost da je deo tih starih gena ostao na Balkanu (I1d1 nastao pre 5500 godina).

Ali I1d1 nije nastao prije 5500 godina već prije 2500 godina i sa Vinčom ima veze taman koliko ima veze sa Jomon kulturom u Japanu.

Ako sa početkom industrijske revolucije, imamo ekspanziju iz zapadne Hercegovine u rastuće gradove i u sela (kao radna snaga), i ako na tom području dominira R1a sa malim učešćem I2a1a, onda se mogu očekivati ovakvi rezultati.

Ja ne sporim da su ekonomske migracije postojale. Slicno kao sto se I2a1 Din-S sirio po Srbiji iz Hercegovine i CG, to isto se desavalo sa katolickim predelima.

Medjutim, nedostaje mi dovoljno imaginacije da objasnim onakve proporcije haplogrupe Din N i S a posebno ne mogu da objasnim vrlo visoke frekvencije nosilaca DYS19=14 u pojedinim oblastima.

jednostavno..... nedostaje previse logike u svemu tome.

E-V13 u sjevernovelškom gradu Aberdeenu je stara genetička priča. Englezi smatraju da su to ostaci rimskih legija sa Balkana, imaju čak i neke istorijske izvore koji potvrđuju da su vojnici iz Mezije boravili tu. Mislim da u tom gradu E-V13 dostiže 30%.

Evo jednog rada koji o tome govori (ne znam gde je publikovan).

http://www.jogg.info/32/bird.htm

Samo sam sumirao rezultate iz onog zadnjeg istrazivanja. To je ono istrazivanje gde je stanovnistvo severne Hrvatske vrlo udaljeno od stanovnistva Slovenije (sto je tesko poverovati). Treba sacekati podatke iz Slovenije. Ukoliko tamo bude znacajan procenat Din-S, tada moja (mada ne samo moja) hipoteza o Din-S kao srpskom markeru nije tacna. Ukoliko se pak dokaze da je u Sloveniji Din-S <20% onda su svi ovi Din-S Hrvati srpskog etnickog porekla. Jos bi valjalo uneti ove Din-S haplotipove u program za pravljenje geneaoloskog stabla pa da vidimo odakle pojedini haplotipovi vode poreklo.

Šta nam kažu dosadašnja iskustva sa Primorcem, Marjanovićem...? Ako je ovde Primorac hteo da stanovništvo severne Hrvatske približi stanovništvu južne Hrvatske i drugih krajeva Hrvatske, onda će se ono svakako udaljiti od Slovenaca. A možda je i to bio jedan od ciljeva.

Eupedia o I1 haplogrupi:

"...The I1 branch is estimated to have split away 20,000 years ago and evolved in isolation in Scandinavia during the late Paleolithic and Mesolithic.
I1 is defined by at least 15 unique mutations, which indicates that this lineage experienced a serious population bottleneck. Men belonging to this
haplogroup all descend from a single ancestor who lived between 10,000 and 7,000 years ago...
"

Šta ovo znači? Da li to znači da se I1 pojavila pre 20,000 godina, ali da svi I1 vode poreklo od jednog čoveka koji je živeo pre 10,000 do 7,000 godina,
jer su se grane onih starijih I1 u međuvremenu ugasile?

Koji su to rezultati iz Srbije? Svugdje u svijetu se rade ta istrazivanja samo u Srbiji nista. Koliko je takvih ozbiljnih istrazivanja bilo u RH a koliko u Srbiji u zadnjih par godina?
u Hrvatskoj do sada nije bilo ozbiljnih istraživanja nego politički motivisanih. Ono što su radili u BiH je kriminal. Prvo ozbiljno istraživanje će biti kada se rezultatima svakog kraja u Hrvatskoj pridodaju i podaci o poreklu naroda u tom kraju koji su vrlo poznati.

Kako se ovo uklapa u teoriju koju razvijaš?

The Story of Y-DNA Haplogroup I

Mislis da je E-V13 vecinom stigao sa rimljanima u Britaniji ? Ja pre mislim da je neoliticki. Mozda je posebno za Aberdeen, ali za ostale krajeve? Englezi vole da potenciraju udeo rima na njohovu istoriju, na primer pravdaju engleski reci latinskog poreklo kao ostatak rimljana, ali 99% latinskih porekla reci su dosli preko francuskog u engleski jezik.

Pa ne bas preko francuskog, vec doista preko samog latinskog. Preko crkve.

Evo šta je prije nekog vremena o ovoj temi komentarisao Maciamo, glavni administrator eupedie:

"I have wondered before if the presence of haplogroup I1 in the Balkans might be due to Germanic migrations (notably the Goths, who are known to have settled in the Eastern Roman Empire) or simply to Paleolithic/Mesolithic remnants. A new study of Serbian Y-DNA by Regueiro et al. (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22310393?dopt=Abstract) provides for the first time data for subclades deep enough to confirm this. The sample size is rather small (n=103), but they tested I1d1 (P109) as well as R1b-S28 (U152) and R1b-S21 (U106, M405). I1d corresponds to the northern cluster of I1, found mostly in Norway, Sweden and Finland. I1d1 is much rarer in Finland, but more common in Denmark. It is typically Scandinavian. There is no less than 5% of I1d in this Serbian sample + 3% of other I1.

This much could confirm the presence of a major Germanic, probably a Gothic settlement in the region. If that is so, we should expect a considerable presence of matching Germanic R1b. This is just what the study found, with 2% of R1b-S21. There is an additional 3% of R1b-L23 that is neither S21 nor S28. Unfortunately they don't separate the Greek L23* from the Celto-Germanic L11. But some of it could also be Germanic. There is also plenty of R1a (20%), and only 6% of was positive for the Balto-Slavic M458 mutation. There is also potentially a lot of Germanic or Mesolithic R1a. The most important was the identification of a substantial amount of unmistakably Germanic I1 and R1b. We can't assess exactly the percentage of Germanic paternal lineages in Serbia, but my guess is around 15%."

Nisam obratio pažnju na R1b iz studije, a sad vidim da ima među Srbima i R1b koji je nordijskog porijekla 2% R1b S21.
E sad što on to pripisuje Gotima je već druga stvar...Kao što već rekosmo I1d1 ne može biti gotski jer ga u istočnoj Evropi praktično nema.

Ako I1d1 ne moze biti gotski, sve ovo sto govore gore pada u vodu. R1b S21 (U106) je ipak u krajnje malom broju, samo 2% prema 8% I1. Nekoliko ostatka Germana kod nas su logicna, preko Gota, Gepida, Saksonaca, tako da tih 2% R1b U106 su ocekivana (ja sam ocekivao vise), a toliko bilo bi i ocekivano I1, a ne 8%.
M458 nije balto-slovenska nego zapadno slovenska, odnosno vendska. Balti i Sloveni u vecini nose Z280. R1a koji nisu M458 su veliko vecinom Z280. Tako da njegov "guess" od 15% je glupost.

Nism hteo da odgovaram do sad a poceo si da budes dosadan. I1d1 nema veze sa Balkanom, a najmanje sa Vincom. 80% Evroplajana je preslo kroz Balkan, pa sta sad, svi su poreklom Srbi? Bilo migracija i pre i posle Vince, ali u Vinci nije bilo I populacije.

Pa možda je Maciamo pretjerao sa 15 %, ali je 8-10% sasvim realno. Tako bar pokazuju dosadašnji genetski rezultati. Ako na I1d1 od 5% dodamo još 1% I2b1, 2% R1bS21, a vjerovatno je i neki procenat R1a takođe skandinavski dobijamo tih nekih 10%. E sad kad bi na ovo dodali još istočnoevropski I1 cifra bi se možda i popela do 15%. Ali mislim da je 10% sasvim realno.

Znači jedna desetina Srba.

Naravno da je preterao, i mislim da je igrom slucajeva u ovom istrazivanju I1d1 u vecem broju nego sto jeste. 8-10% je neki maksimum Germanskog porekla, sto nije cudno.

Poslednja izmena:
Ja ne sporim da su ekonomske migracije postojale. Slicno kao sto se I2a1 Din-S sirio po Srbiji iz Hercegovine i CG, to isto se desavalo sa katolickim predelima.

Medjutim, nedostaje mi dovoljno imaginacije da objasnim onakve proporcije haplogrupe Din N i S a posebno ne mogu da objasnim vrlo visoke frekvencije nosilaca DYS19=14 u pojedinim oblastima.

jednostavno..... nedostaje previse logike u svemu tome.

Mislim da je jasno zasto nema logike, i hvala sto si izracunao sve te postotke. Ovo istrazivanje Primoraca je dokazalo da su svi din S u Hrvatskoj poreklom iz dalmacije (prosta statistika objsanjava), koji su poreklom iz Bosne, Hercegovine, koji su dosli kao Srbi na Balkanu. Tesko verovati, i ako slabo poznajem istoriju i selidbe u severnu Hrvatsku, da taj deo ima toliko procenat doseljenika. Jednostavno, cilj Primoraca je bio da ukaze u jedinstvu hrvatskog naroda, pa je znao gde da trazi uzorke.
Vremenom, ce slika postati krsitalno jasna, pa onda kao sto se smejemo o bliskosti Nemaca i Hrvata, tako i za 4 godine smejacemo se kad bude neko izvadio to istrazivanje ( i ako je i danas smesno).

Poslednja izmena:
Eupedia o I1 haplogrupi:

"...The I1 branch is estimated to have split away 20,000 years ago and evolved in isolation in Scandinavia during the late Paleolithic and Mesolithic.
I1 is defined by at least 15 unique mutations, which indicates that this lineage experienced a serious population bottleneck. Men belonging to this
haplogroup all descend from a single ancestor who lived between 10,000 and 7,000 years ago...
"

Šta ovo znači? Da li to znači da se I1 pojavila pre 20,000 godina, ali da svi I1 vode poreklo od jednog čoveka koji je živeo pre 10,000 do 7,000 godina,
jer su se grane onih starijih I1 u međuvremenu ugasile?

Mislim da to znaci to, da. Izgleda da nam istoriju bila jako surova, nije jedini slucaj sa I1. Previse jednog prezivelog u istorijij covecanstva.

Konačno smo rešili pitanje porekla Srba. Krenuli smo od toga da smo pošli sa severa Nemačke, pa smo došli do toga smo mi zapravo Nemci. Ili barem više Germani nego Sloveni.

I kad si vec kod Nemaca, Germani postaju to sto su sa dolaskom R1b na kraju neolitika, marker Germana je R1b S21 (U106), I1 populacija ima uticaja, pogotovo u Skandinaviji ali Nemacku kultura je nasledstvo R1b U106. Odnosno, Horde koje se istrebili neoliticko stanovnistvo na zapadu. Tako tvoje snove da smo mi Germani mozes da resetujes. Germani nisu starosedoci evrope poreklon sa Balkana nego dosljaci iz verovatno anatolije i dalje Aziije. I1 NISU Germani, nego su germanizovani.

Ne, preko francuskog 99%

Pa imali su oni latinski i pre francuskog. Posle 1066 u redu... Mada opet sve sluzbe su se drzale na latinskom i neko ko je bio nacitan, informisan je morao da ga zna i tako je ulazio u svakodnevicu. Francuski takodje, ali sve te reci su dosle preko latinskog u engleski, kao sto su dosle i u francuski preko crkve.

Oni su tek za vreme Henrija VIII ( Henry VIII ) uveli engleski kao sluzbeni jezik crkve.

Pa imali su oni latinski i pre francuskog. Posle 1066 u redu... Mada opet sve sluzbe su se drzale na latinskom i neko ko je bio nacitan, informisan je morao da ga zna i tako je ulazio u svakodnevicu. Francuski takodje, ali sve te reci su dosle preko latinskog u engleski, kao sto su dosle i u francuski preko crkve.

Oni su tek za vreme Henrija VIII ( Henry VIII ) uveli engleski kao sluzbeni jezik crkve.

Ne, nisu latinske reci usle preko crkve. Proto-francuski se stvorio kao jezik pre hriscanstva, za vreme rimskog carstva, to je trajalo i bile razne faze onog sto zovu vulgarni jezik ili popularni latinski. Engleski je primio francuske reci zato sto dvor (cela noblesse) govorio francuski, tako da od danasnjih engleskih reci, 99% (neka bude 95%) koje imaju latinski koren su dosle preko francuskog. Francuski mi je materni, engleski znam dovoljno da bi to tvrdio. Tipican primer je rec Rosebeef. Ali, to englezi nece nikad priznati, i zato svuda gde mogu da povecaju uticaj rima u njohovoj kulturi to i rade. Tako da me ne cudi da sve ne keltogermanske gene objasnjavaju kao ostatak rimskog carstva. I Englezi su iskompleksiran narod, barem koliko Balkanci.

Ne, nisu latinske reci usle preko crkve. Proto-francuski se stvorio kao jezik pre hriscanstva, za vreme rimskog carstva, to je trajalo i bile razne faze onog sto zovu vulgarni jezik ili popularni latinski. Engleski je primio francuske reci zato sto dvor (cela noblesse) govorio francuski, tako da od danasnjih engleskih reci, 99% (neka bude 95%) koje imaju latinski koren su dosle preko francuskog. Francuski mi je materni, engleski znam dovoljno da bi to tvrdio. Tipican primer je rec Rosebeef. Ali, to englezi nece nikad priznati, i zato svuda gde mogu da povecaju uticaj rima u njohovoj kulturi to i rade. Tako da me ne cudi da sve ne keltogermanske gene objasnjavaju kao ostatak rimskog carstva. I Englezi su iskompleksiran narod, barem koliko Balkanci.

Uh ne bih ja to tako poredio ... Balkanci sve sami sebi upropaste, generalno, a Englezi bar znaju da unapredjuju sebe i razvijaju se. To tu vec mi cini da ne mogu zajedno u poredjenje. Znam ovo za Normane i 1066. i da je veliki uticaj ostavio na moderan engleski. Mada mislio sam za one cisto latinske reci, ali eto ...

Uh ne bih ja to tako poredio ... Balkanci sve sami sebi upropaste, generalno, a Englezi bar znaju da unapredjuju sebe i razvijaju se. To tu vec mi cini da ne mogu zajedno u poredjenje. Znam ovo za Normane i 1066. i da je veliki uticaj ostavio na moderan engleski. Mada mislio sam za one cisto latinske reci, ali eto ...

Dobro, nisam mislio da izjednacim engleze i balkance na sva polja, pogotovu ne u razvoju. Mozes biti iskompleksiran zbog svooje proslosti i biti napredan.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back