svarozic
Buduća legenda
- Poruka
- 35.145
Hmm ne ,znam, tako mi deluje ponekad u momentu kad cujem posle par sati kad se udubim. Mislio sam zato da nekako nacin intonacije podseca malo.
Možda zato što su vokali čisti?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Hmm ne ,znam, tako mi deluje ponekad u momentu kad cujem posle par sati kad se udubim. Mislio sam zato da nekako nacin intonacije podseca malo.
Nije. I danas se u Raškoj govori ekavski istočnohercegovački bez nepotrebnog moravskog zapevanja sa uzlaznim akcentima na prvim samoglasnicima a silaznim na poslednjim. S druge strane u Brusu, situacija je drugačija. Torlački počinje nekih pedesetak kilometara jugoistočnije.Pa zar se u Raškoj nije govorio ekavski sličan današnjem makedonsko-goransko-torlačkom (tako nešto), u Bosni štokavski ikavsko-ijekavski, a u Zahumlju (Hercegovini) vazda (i)jekavski?!
Pusti kako je sad... ja pričam o srednjevijekovnoj nemanjićkoj državi... kažu da se pričalo dosta drugačije nego danas i da je jezik Goranaca otprilike najsličniji tome... doduše veoma je teško utvrditi jezik običnog naroda jer se on dosta razlikovao od pisanog staroslovenskog jezika srpske redakcije...Nije. I danas se u Raškoj govori ekavski istočnohercegovački bez nepotrebnog moravskog zapevanja sa uzlaznim akcentima na prvim samoglasnicima a silaznim na poslednjim. S druge strane u Brusu, situacija je drugačija. Torlački počinje nekih pedesetak kilometara jugoistočnije.
Devet miliona mi je malo neverovatan podatak.
Ali, Znamo da je i za vreme Vizantije bilo preseljenja Srba u Malu Aziju
Šta kaže genetika ima li I2a2 i nekih mlađih R1a u današnjoj Turskoj. Za J2 znam da ima.
http://www.vestinet.rs/blog/verovali-ili-ne-u-turskoj-zivi-9-miliona-srba
Pa zar se u Raškoj nije govorio ekavski sličan današnjem makedonsko-goransko-torlačkom (tako nešto), u Bosni štokavski ikavsko-ijekavski, a u Zahumlju (Hercegovini) vazda (i)jekavski?!
A ja tebi pričam da je Kopaonik prirodna granica dinarskog i moravskog govora.Pusti kako je sad... ja pričam o srednjevijekovnoj nemanjićkoj državi... kažu da se pričalo dosta drugačije nego danas i da je jezik Goranaca otprilike najsličniji tome... doduše veoma je teško utvrditi jezik običnog naroda jer se on dosta razlikovao od pisanog staroslovenskog jezika srpske redakcije...
Možda zato što su vokali čisti?
Stvarno je zanimljivo pimetiti slicnost teritorija naseljenih Srbima po DAI i savremene karte dijalekata.
![]()
![]()
Poklapanje (presek) ove dve karte je negde u rangu 80%!
Да се надовежем...Р1а хаплогрупа у августу је добила још један нови СНП, под именом Л1280...(у фази је тестирање)
.
Znaci tako....
onda ispada da je 40-50% bosnjaka vlaskog porekla i da nisu dobri bosnjani koji su do toga bili starosedeoci Iliri vec dodjosi iz Rumunije.
I sto je najzalosnije, dele istu genetiku sa mrskim im srbima i nesto drazim latinima.
karte su ti bez veze a i prica ti je ista takva
Molio bi moderaciju da ukoliko doticni nastavi sa nebulozama istoga iskljuce sa foruma posto se vidi da ovde nije dosao radi diskusije vec da leci komplekse.
Slican SNP L1282 je otkriven u azijskoj grani R1a. i na karti skroz desno redosled bo izgledao ovako: Z94> L342> L1282
R1a je uz R1b jedna od najispitanijih haplogrupa. Jedno od najvaznijih otkrica u genetickoj genealogiji uopste je da IE jezici nisu dosli iz Indije vec iz Evrope. To je ono sto se na gornjoj shemi jako lepo vidi.
ko kaže da nisu Bošnjaci porijeklom Vlasi, a tvoje vezivanje s Rumunijom pokazuje koliko pojma nemaš o ovoj tematici
pa idemo redom da te malo obrazujem !
dakle, pojam Vlasi označava široku skupinu naroda kao kad se kaže Slaveni, Germani, Romani itd. Riječ "Wloch" (kako glasi original) potiče od germasnke "Walhs" i označava "Romane ili Rimljane" kao pripadnike Rimskog carstva. Doseljeni Slaveni su riječ Vlah dakle preuzeli od Germana i pod tim pojmom su podrazumijevali sve pripadnike nekadašnjeg Rimskog carstva, samim tim i STAROSJEDILAČKO stanovništvo Balkana koji UPRAVO DANAS ima tu starosjedilačku balkansku haplogrupu I2,
u to vrijeme ti "Vlasi" kako su dakle, starosjedilačko stanovništvo nazivali doseljeni Slaveni, je bilo sastavljeno kao uostalom i sami Slaveni ili germani o dmnogobrojnih RAZLIČITIH plemena, jedno od njih su bili i Desitijati koji su živjeli upravo u centralnom dijelu Bosne, onom koje je JEZGRO i prvobitne države Bosne, takozvana DAI Bosna, i upravo od tih Desitijata vuku genetičko-etničko porijeklo današnji Bošnjaci i čine njihovo osnovno etničko-gensko jezgro;upravo ti Desitijati su dakle starosjedioci koji su imali I2 haplogrupu
na jugu sa jezgrom u današnjoj Dalmaciji, po kojoj je usotalom i dobila ime, živjeli su najmoćnije pleme Dalmati, dakle takođe starosjedioci koji su svoje gene prenijeli sve do današnjih Dalmatinaca, koji upravo imaju dominantnu I2, a koji su danas NACIONALNO Hrvati !! iako po genetici veze nikakve s njima nemaju, jer su ovi kao Slaveni doselili tek 640te na Balkan i imali SLAVENSKU R1a
još značajna antička plemena su bila u području zapadne Hercegovine Ardijejci od kojih vuku porijeklo današnji NACIONALNO Hrvati zapadne Hercegovine, a isto eto veze nemaju po genetici s njima,
u istočnom dijelu Hercegovine su živjeli Daorsi od kojih potiču kasniji Zahumljani,
i to su bukvalno starosjedioci Balkana u području Bosne, Hercegovine i Dalmacije
u drugim dijelovima Balkana žive druga mnogobrojna strarosjedilačka vlaška plemena, koje je neke od njih historija zabilježila, a neke nije...
sva ta "vlaška" plemena se vremenom slaveniziraju, uglavnom primaju slavneski jezik, ali GENE niakd neće moći promijeniti, i oni vijekovima kasnije, tj. danas izlaze "na svjetlo dana" i otkrivaju nam da su ustvari to što jesu, starosjedioci koji su bili slavenizirani i koji danas čine sljedeće narode Balkana:
to su Bošnjaci, Dalmatinci, Hercegovci, bosasnki Srbi, bosanski Hrvati, Rumuni, Moldavci, Aromuni.
ODLIČAN tekst na ovu temu je napisao kolumnista Slobodne Dalmacije Boris Dežulović, gdje je na njemu svojstven šprdački način ismijao gluposti istraživanja hrvatskih "doktora" Primorca i Jurića
IZVOR
vrlo rado, vidim da si totalni amater koji palamudi ovdje ljudimaPosto vidim da si neverovatno inteligentan lik, samo cu zamoliti za par kratkih objasnjenja. Bez njih ignorisem tvoje postove:
ko kaže da je nastala u vrijeme Rimljana? da li ti uošte poznaješ osnovne stvari ? haplogupa I2 je nastala prije 17.000 godina na Balkanu, rimljani došli tek u prvim godinama poslije rođenja Isusa !!! dakle, milenijumima prije njih tu žive razna plemena, koja su u narednih 7 vijeka bila izložena ROMANIZACIJI, isto onako kao i kasnije slavenizaciji, pa su vjerovatno čak i jezik prihvatili od rimljana (isto onako kako su im i Slaveni kasnije nametnuli sovj jezik) a ako ne govorili su vjerovatno tako sličnim da su ih germani i slaveni sve smatrali istima i ZATO i nazvali Vlasi u smilsu Romani1. Zasto je "vlaska" haplogrupa nastala van prostora koga su kontrolisali Rimljani (u kontekstu u kom ga ti koristis)
kojim drugim područjima...EPICENTAR I2 je Dinarski masiv !!!2. Zasto je tamo gde ti govoris da su originalno ziveli ti vlasi varijansa znatno manja nego u mnogo daljim podrucijma?
3. Zasto je tamo gde ti govoris da su originalno ziveli ti vlasi TMRCA manji nego u mnogo daljim podrucijma?
ovo pitanje pokazuje tvoj totalni amaterizam4. Kako se mogu vezivati nekakvi Iliri za haplogurpu staru manje od 2000 godina?
poslije zadnjeg ledenog doba prije 10.000 godina balkansko stanovništvo SELI na sjever, mutacija I15. Kako to da je razdvajanje I2a D-Isle i Dinaric bilo negde na prostoru Nemacke?
ima tu jos mnogo toga ali i ovo je dovoljno
(inace, dosadilo mi je da postavljam ta i slicna pitanja svaki put kada naidje nekakav pseudointelektualac)
Stvarno nemam vremena da trosim na obaranje svih nebuloza koje si naveo.
Po svemu sudeci "pravi" jezik prvobitne Srbije je ijekavski