Battlecat
Iskusan
- Poruka
- 6.977
To bi tek bilo smejanje
Bugarski komiti
LOL Ako mi ne jave ovi ništa ionako krajem godine Bože zdravlje radim u Sydney na 44 markera. Tako da imaju foru par meseci da mi nadju to ,ili na drugom mestu nalazim ...

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
E jesam nego izadju sve izmešana slova i simboli... u Word i bilo gde da otvorim... LOL![]()
Zato što sam upoređivao njegove podatke već u y searchu i ima podjednako bliskih i među Din S i Din N, ali s obzirom na porijeklo iz jugoistočne Srbije prije bih glasao za Din N , jer je zapadna Bugarska puna Din N haplotipova.
ma ne zezaj, nije u wordu vec u excell-u
ne bi trebalo da imas nikakvih problema sa onim fajlom. Pisan je na engleskom.
a to ce dati krajnji rezultat, Din N ili S
Bas zbog toga sto vuce na Hrvate a ne na Bugare ili Makedonce na ysearch-u, po meni je veca verovatnoca da je S.
I ne treba zaboraviti da su sirenjem srpske drzave na podrucje Kosova pojedini srpski velikasi odlazili tuda..
Pa sad...... postavljas mi ne bas jednostavno pitanje a ja ne dajem definitivni odgovor vec samo nagadjam.
Da objasnim ono sto sam govorio.
Ja iskreno vjerujem da su I2a1b1 i R1a1 na prostoru današnje južne Rusije i Ukrajine počeli da se mješaju u 2.i 3. vijeku naše ere, a drugo mješanje se desilo na prostoru današnje Poljske.
To je već relativno...Shvatanje nacije, bar kako ga ja shvatam, nije krvno bratstvo već više duhovno kulturološka zajednica ljudi koji imaju isto istorijsko pamćenje, zajednički proživljena iskustva kao zajednica (Kosovo, Velika seoba, Jasenovac- u slučaju Srba ili Američka revolucija, rat Sjevera i Juga i Vijetnam u slučaju Amerikanaca). Alija Izetbegović je svojevremeno izjavljivao da je "Bošnjacima" potreban jedan rat da bi se ozvaničili kao nacija, i to otprilike imamo danas na djelu (u njihovoj interpretaciji- odbrana Sarajeva, Srebrenica). Nacija u svakom slučaju traži svoju mitologiju, heroje, neki viši cilj. Ne vjerujem da genetika tu može da se takmiči kao neka alternativa. U slučaju Srba, bar 50% današnjih Srba po svoj prilici ne potiče genetski od slovenskog naroda Srba koji se pod tim imenom doselio na ove prostore u 7.vijeku, pa šta da se radi? Da ne smatramo tih 50 % Srbima? Evo ja sam genetski blizak sa nekoliko zapadnohercegovačkih "hrvatskih" porodica koje su dale iz svojih redova i nemali broj ustaša, pa zar bi sad trebalo oni da mi budu bliži od nekog Srbina koji je E1b i koji je opet genetski blizak sa Šiptarima? Naravno ne. Mislim da genetika samo može pomoći da bolje objasnimo neke stvari iz istorije i to one dalje, i da nema baš neke velike veze sa identitetom.
Ono što je meni zanimljivo jeste jako prisustvo patrilinearne genetike u Svetom Pismu, i to ne samo u Starom Zavjetu već i u Novom. Da li bi se to tako precizno navodilo (čitava geneaološka linija od Adama do Isusa) da to nije na neki način bitno? Poznato je da je sam Noje prokleo potomke Hamove, a i za djecu Simovu i Jafetovu imao određene blagoslove i poruke. Bilo je nekih pokušaja da se definiše koje bi to y dna haplogrupe bile od Sima, Jafeta i Hama. Ono što bi se onako na prvi pogled moglo reći jeste da su J potomci Simovin (Semiti), E potomci Hama i R potomci Jafeta. Ali kad su u pitanu ostale haplogrupe sve postaje mnogo komplikovanije.
Мени је довољна и генетска ( а и симболичка) компатибилност са територијом Асираца , јер је била на путу ка Индији и довољно близу.Samo za sada nije moguce uspostaviti vezu postojecih genetickih podataka sa tim dogadjajima.
.
Pa sad...... postavljas mi ne bas jednostavno pitanje a ja ne dajem definitivni odgovor vec samo nagadjam.
Da objasnim ono sto sam govorio.
Imamo podatke da je naseljavanje Slovena islo u najmanje dva velika talasa. Steta je sto se u temu na ovom mestu ne ukljuce ljudi koji ma je istorija profesija (a ima ih na sajtu) pa da pokusamo da izvrsimo nekakvu rekonstrukciju tih migracija.
Dakle... ako sudimo po istorijskim podacima, imali smo doseljavanje Slovena u ratnickim pohodima sa Avarima. Znamo da su se naselili u okolini Soluna pa su tu doveli i svoje porodice. Bilo ih je i u drugim krajevima ali vidimo, ne u nekom velikom broju. Onad kasnije vizantijski car odlucuje da iz pragmaticnih razloga pozove Srbe i Hrvate da nasele Dalmaciju (tada oblast do Drine). Hrvati se naseljavaju zapadno noseci prvenstveno R1a i Din-N, dok se srbi naseljavaju istocno sa preovladavajucim Din-S.
Naravno, ima tu jos dosta nerasciscenih stvari ali bi ugrubo ta slika mogla da izgleda nekako tako. Jedan od poslednjih talasa doseljavanja na Balkan je bio pod Viseslavicima koji dolaze bas u danasnju Hercegovinu i danasnju juznu Dalmaciju. Isto tako znamo da je koncentracija srpskog plemstva u Hercegovini tog vremena bila znatno veca od standarda u tadasnjoj Evropi. Posto se danas lako moze videti da su potomci tih starih plemickih porodica mahom nosioci Din-S, otpada prica o tome da je tu dosao nekakav R1a i nametnuo svoj jezik i obicaje.
U vezi tvojih pitanja, odgovorio bi uopsteno: po mom misljenju, nekada se seli veliki deo haplogrupe a nekada to preselenje odgovara onom "iz postojbine". Upravo je slucaj Din-S lep primer gde se vidi da je doslo do preselenja mahom porodica u bliskim rodbinskim vezama. Imamo "repove" Din-S po podrucjima gde su istorijski ziveli Srbi (Din-S) ali vidimo da su se isti vecinski pomerili na jug.
To je bas dobro pitanje ... Ako gledamo genetiku ali i istoriju onda mi nastaje zabuna dal je ime doslo od R1a plemena, a masa ljudi od I2a1 ? To mi je ostalo malo nejasno
A ko je jos nosilac, ako smem da pitam?
Jedino delovi onih savremeni politickih naroda za koje se i do sada govorilo da su srpskog porekla. U svih ostalih evropskih naroda, ta haplogrupa se srece samo u tragovima.
Ako je genetika jedne vrste zivotinja sirom svijeta ista, onda bi i genetika ljudi sirom svijeta bila ista i medvjedi Sjeverne Amerike morali bi imati iste gene kao i medvjedi Balkana. Kakva je genetick slika medvjeda sirom svijeta, neka nam objasni Kor.
Ako je genetika jedne vrste zivotinja sirom svijeta ista, onda bi i genetika ljudi sirom svijeta bila ista i medvjedi Sjeverne Amerike morali bi imati iste gene kao i medvjedi Balkana. Kakva je genetick slika medvjeda sirom svijeta, neka nam objasni Kor.
Нисам стручњак, само сам поставио питање...очигледно су ми неке ствари промакле.
Vidovicu, genetika kod jedne vrste zivotinja, kao i kod coveka je 99,999% jednaka ali je nama od interesa upravo onih 0,001% preko kojih pratimo razlike. Mislim da se bez naocara moze primetiti da se crnci na oko razlikuju od kineza, kinezi od belaca a belci od australijskih aboridzina. Da nije tako, svi bi mi bili slicni k'o jaje jajetu. A sam dobro znas da nismo.
Cekaj da se pojavi investigator pa ce ti on, verujem, sve lepo objasniti. Srbi su jedan od retkih slovenskih naroda ciju okosnicu cine I2a a ne R1a.
Ja sam mislio da si me ti pitao da li su Srbi izvorni nosioci I2a-Din-S (ili su to Bosnjaci, Crnogorci ili Hrvati, naprimer). Ja sam odgovorio da svi podaci idu u prilog hipotezi da su to Srbi. O tome smo pisali vise puta do sada. Da su kojim slucajem bili Hrvati, ekspanzija hrvatske drzave bi isla od Hercegovine prema zapadu, sve do Istre a ne onako kako to tvrdi zvanicna istorija.
Kako objašnjavate toliko e1b što imamo, otkud toliko toga
Pa onda je "slovenstvo" doslo preko R1a ? Znaci Srbi su nastali od Hrvata![]()
![]()
Cekaj da se pojavi investigator pa ce ti on, verujem, sve lepo objasniti. Srbi su jedan od retkih slovenskih naroda ciju okosnicu cine I2a a ne R1a.
Ja sam mislio da si me ti pitao da li su Srbi izvorni nosioci I2a-Din-S (ili su to Bosnjaci, Crnogorci ili Hrvati, naprimer). Ja sam odgovorio da svi podaci idu u prilog hipotezi da su to Srbi. O tome smo pisali vise puta do sada. Da su kojim slucajem bili Hrvati, ekspanzija hrvatske drzave bi isla od Hercegovine prema zapadu, sve do Istre a ne onako kako to tvrdi zvanicna istorija.