mladjo82
Primećen član
- Poruka
- 847
Можда ово моје питање су мало удаљава од теме...занима ме којој халпогрупи су припадали Сармати? И2 или Р1а или нешто треће...
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Можда ово моје питање су мало удаљава од теме...занима ме којој халпогрупи су припадали Сармати? И2 или Р1а или нешто треће...
И2 је давао језик, а не прихватао.Jel su r1b germanski indoevropljani , ili jedan deo nije , pa su onda nadolaženjem takvih naroda iz Azije prihvatili neke elementa kulture i jezika ? Kao što se desilo sa I2, I1 ...
И2 је давао језик, а не прихватао.
Aha, ok. A ovi zapadno ? R1b ?
Evo, Istočni je na svoj, specifičan način pokušao da objasni sa kojim je jezikom R1b ušao u Evropu. Naime, odbaci kvalifikaciju da je R1b keltski ( jer su Kelti odigrali ulogu indoevropeizacije R1b i posle toga su prestali da budu Kelti) i fokusiraj se na Baskijce čiji jezik je gotovo netaknut i dobićeš odgovor o tome kako je izgledao jezik R1b. Potvrdu o tome imaš na Kavkazu gde slični ljudi govore sličnim jezicima.Aha, ok. A ovi zapadno ? R1b ?
Ne, nije tačno, Kelti nisu išli u Evropu nego iz Evrope u Tursku i tada nisu bili obogaćeni sa R1b. Imaš povećano učešće I2 u Anadoliji gde je bila Galatija.Da, da tačno, Kelti su preko današnje Turske išli zapadno kroz Evropu. Čuo sam da je juhor njihova reč i majur, ne znam koliko je to tačno.
A onda ušli u Evropu kako ? Nekako mi nikad nije bilo jasno to oko Kelta ...
Ako je verovati istorijskim izvorima ( ponavljam, izvorima) onda su Kelti deo korpusa staroevropskog naroda. Potvrda stiže i od genetike.
Naime izvor koji je mitološki , a u stvari, duboko vezan za grčko otkrovenje sličnosti jezika ovih naroda kaže sledeće: Kiklop Poliferm ( Pelazg, odnosno Tračanin) je sa svojom ženom Galateom imao tri sina Keltusa, Ilirusa i Galusa. Sad ti promozgaj da li tri brata i njihovi roditelji govore istim ili različitim jezicima.
Ne moram da ti napominjem da je,( oh gle čuda), I2 Disles, ( koji je starosedelački) najsličniji u sekvencama sa I2 Dinaric, a između njih hiljade kilometara R1b.
Mnogi smatraju da su staroevropski narodi i kolevka indoevropskog jezika. Što je i razumljivo jer bi nam onda, da su jezik doneli "takozvani indoevropljani" evropska toponimija bila nerazumljiva, a nastala je pre ulaska R1a i R1b.Aha ok , malo me je zbunilo ovo "odigrali ulogu indoevropizacije..." pošto sam mislio da su oni neki invejderi![]()
Ко још спада у корпус староевропских народа?
Znači ovi I1, I2 ( odnosno mi) su ipak indoevropljani ? Ja sam mislio da su indoevropljani došli kroz invazije i slično sa istoka, a da su I1.I2 "starosedeoci" koji su tu i formirali svoje stilove života...
Hm, pa znaš kako, Lesandar ima jedno prilično alternativno stanovište...Zapravo ne znam ni sam šta je njegova teza. Nije genetika jedino mjerilo, već i arheologija, a arheologija kaže da je došao novi narod iz Azije i preplavio cijelu Evropu. S obzirom da I haplogrupe nema u Indiji i centralnoj Aziji, a da se tamo govori indoevropskim jezikom (sanskrit) ne znam na koji način bi Indusi, koji su u gornjim kastama izrazito R1a, mogli da budu bilo šta drugo sem Indoevropljana. Problem je samo što I haplogrupa sa Indusima i sanskritom nema ama baš nikakve veze.
Родственные слова ===включают: авестийское ātarš, санскрит अथर्वन् (атхарван, "жрец огня").
A šta sad znači to oko reči ? Znači da je... ?