Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
I opet fulaš, što bi rekli govornici zagrebačke varijante srpskog jezika. Ja, niti moji , nemam nikave veze sa tebi mrskom južnom prugom, jer su moji Kosovci, sa korenima iz CG.

Velika većina Crnogoraca koje gledam na tv-u je garava i crna. I to je činjenica neoboriva. Ne može se više durati ovoliko neznanje. A, što se tiče Horvata- kako ko, mada je većina severnog izgleda posebno oni iz hercegovine.

Da oni izvroni iz Hercegovine :lol:
Kazem ja tebi , Crna Gora je raznolika ,kao i jug Srbije .Ja imam teorjiju da se dobar deo Crne Gore iselio , i na njihovo mesto upali malo Arbanasi , i jos svasta nesto ...Tragove pravih Crnogoraca trazi u Bosankoj Krajini i Rsk , kao i na zapadu i jugozapadu CG.Mada ima izuzetaka svuda ....

Poslednja izmena:
Finski naziv za Ruse i do dan danas je ostao Venaja, dok Švedsku zovu Ruotsi.

I meni je to bilo zanimljivo. :)

Sto se tice Veneda, te dve grupe koje je valjda Ptolomej razlikovao mislim da ih je nazivao gornji i donji Venedi (a ako nije tako onda su veci i manji, verovatno u smislu brojnosti). U nekim mojim razmisljanjima donji Venedi su bili ti prvi Sloveni, a razlog zasto R1a danas ima visoku frekvenciju na granici Ukrajine i Rusije video sam u skorijim migracijama vezano za sirenje carske Rusije.

Inace sa dobrim delom tvog teksta se slazem.

Pa ovako....
Na temu nam upada jedan po svemu sudeci ozbiljno nastrojen sagovornik, stavlja nam tablicu pred nos u kojoj imamo masu nekih novih "Zxx" (koji u najsvezijoj (danasnjoj) reviziji ISOGG ne postoje) i onda pocinje da govori kako su indijski ovi Z, ruski su oni Z itd, itd....

Očigledno nemate pojma. Evo vam ISOGG pa se sami uverite.
http://www.isogg.org/tree/ISOGG_HapgrpR.html

Ima i ova klasifikacija, mada se licno nisam trudio da iz nje izvucem nekakve zakljucke:

ef899b869dd2.gif

I meni je to bilo zanimljivo. :)

Sto se tice Veneda, te dve grupe koje je valjda Ptolomej razlikovao mislim da ih je nazivao gornji i donji Venedi (a ako nije tako onda su veci i manji, verovatno u smislu brojnosti). U nekim mojim razmisljanjima donji Venedi su bili ti prvi Sloveni, a razlog zasto R1a danas ima visoku frekvenciju na granici Ukrajine i Rusije video sam u skorijim migracijama vezano za sirenje carske Rusije.

Inace sa dobrim delom tvog teksta se slazem.

Kad opisuješ deo Švajcaraca ili Austrijance koji govore "određenim" jezikom možda ćeš upotrebiti izraz "one Švabe u Švajcarskoj"? Pitanje je zašto bi Ptolomej za dva potpuno različita naroda po jeziku koristio jedno ime razdvojivši ih na gornje i donje ukoliko tim imenom nije imenovao njihov jezički afinitet?

Kad opisuješ deo Švajcaraca ili Austrijance koji govore "određenim" jezikom možda ćeš upotrebiti izraz "one Švabe u Švajcarskoj"? Pitanje je zašto bi Ptolomej za dva potpuno različita naroda po jeziku koristio jedno ime razdvojivši ih na gornje i donje ukoliko tim imenom nije imenovao njihov jezički afinitet?

Evo koji podaci ukazuju da bi mogli da postoje severni i juzni Venedi (nije tesko da se do njih dodje, wikipedia i sl):
- Prvo polozaj dve grupe Veneda koje je dao investigator su iz Tabula Peutingeriana.
- Zatim, Ptolomej pise o samo jednoj grupi koju zove "veci Venedi", i pise da su juzno od njih Sloveni - to je najverovatnije prvi pisani pomen Slovena. Tj, ono sto sam napisao u prethodnom postu za Ptolomeja nije tacno.
- Na kraju, Jordanes u jednom poglavlju kaze da su Sklaveni i Anti deo Veneda, a na drugim mestima pise o Venedima, Sklavenima i Antima kao posebnim grupama.

Sto se tice jezika u pravu si da je to vazniji pokazatelj od naziva neke grupe ljudi. Zbog toga ja na tom prostoru gde se pominju Venedi vidim Balte i Slovene, jer dve grupe jezika postoje koje njima odgovaraju postoje, dok Venedski jezik u lingvistici ne postoji. Investigator je pomenuo Venede pa sam napisao neko svoje misljenje o njima, ali mislim da ne mozemo da budemo sigurni da su svi govorili istim jezikom.

Sa druge strane radi se o prostoru gde su se razvili srodni balto-slovenski jezici, pa su mozda za rimske istoricare svi ljudi koji su ziveli tamo bili jedno te isto.

Očigledno nemate pojma. Evo vam ISOGG pa se sami uverite.
http://www.isogg.org/tree/ISOGG_HapgrpR.html

Pa ajde draga moja, posto Vi imate pojma, nadjite mi u toj listi Zxx markere osim Z93 i Z280?
A ako pogledamo shemu koju ste Vi ovde postavili, vidimo da ih je znatno vise.

Dalje, ovi markeri uopste nisu standardni kod FTDNA i o njima se mogu naci informacije na forumima ne starije od 2-3 meseca,

Mi smo ovde imali probleme oko DYS448 markera, jednog jedinog i posmatranog u okviru I2a1b1 haplogrupe (iako je u pitanju standardni marker kod FTDNA) pa su pojedinci ovde opovrgavali sve ono o cemu se prica par godina.

Ja ocigledno nemam pojma ni o cemu ovde, ali me jako raduje kada se pojave prepotentni likovi i pocnu se razbacivati grafikonima, tablicama i markerima starim par meseci i pri tom bez ikakvih objasnjenja. Ovde ima ljudi koji vrlo povrsno znaju geneticku genealogiju i zbog toga treba sve objasnjavati sto prostije. Ja se mnogo mocnije osecam kada ljudima objasnim nesto na najprostiji moguci nacin nego kada se zapasam sa tablicama, integralima, visom matematikom i siroj javnosti nepoznatim markerima.

Ima i ova klasifikacija, mada se licno nisam trudio da iz nje izvucem nekakve zakljucke:
ef899b869dd2.gif

E ova tablica vec ima mnogo vise smisla. I bez poznavanja svakakvih Zxxx moze se videti da su R1a1 naselili Indiju a ne obratno.

Ako uspem, sutra cu prevesti odgovor koji mi je poslao Kljosov u vezi radova Anderhila. Stvar je u tome da se njihova tumacenje razlikuju dijametralno suprotno. Anderhil tvrdi da su najstariji R1a1 u Indiji a Kljosov da su evropski stariji.

Pa ajde draga moja, posto Vi imate pojma, nadjite mi u toj listi Zxx markere osim Z93 i Z280?
A ako pogledamo shemu koju ste Vi ovde postavili, vidimo da ih je znatno vise.

Dalje, ovi markeri uopste nisu standardni kod FTDNA i o njima se mogu naci informacije na forumima ne starije od 2-3 meseca,

Mi smo ovde imali probleme oko DYS448 markera, jednog jedinog i posmatranog u okviru I2a1b1 haplogrupe (iako je u pitanju standardni marker kod FTDNA) pa su pojedinci ovde opovrgavali sve ono o cemu se prica par godina.

Ja ocigledno nemam pojma ni o cemu ovde, ali me jako raduje kada se pojave prepotentni likovi i pocnu se razbacivati grafikonima, tablicama i markerima starim par meseci i pri tom bez ikakvih objasnjenja. Ovde ima ljudi koji vrlo povrsno znaju geneticku genealogiju i zbog toga treba sve objasnjavati sto prostije. Ja se mnogo mocnije osecam kada ljudima objasnim nesto na najprostiji moguci nacin nego kada se zapasam sa tablicama, integralima, visom matematikom i siroj javnosti nepoznatim markerima.

Mogu da potvrdim da je proces dodavanja najnovijih SNP-ova na ISOGG u toku. Stablo je upravo ažurirano, a uskoro se očekuju i novi dodaci. Čekaju se rezultati još nekih testova da bi se definitivno utvrdio položaj svih novih SNP-ova. Pre svega se čeka potvrda da je Z284 definitivno Z93-, kao i rezultat testa koji treba da pokaže da li je M458 Z284+ ili Z284-. U narednim danima i nedeljama očekuju se značajne promene ISOGG stabla. Stay tuned! :mrgreen:

Naravno, ovi SNP-ovi do sada nisu bili standardni jer su TEK SADA prihvaćeni od strane ISOGG. Tako da ste ovde dobili najsvežiju informaciju. :super:

Neću se obazirati na maliciozni flejm pojedinaca jer možda će nekome ove informacije ipak biti zanimljive i korisne.
Pozdrav! :)

Ova tablica je napravljena kada se još mislilo da će M458 biti Z280+, ali su najnoviji testovi pokazali suprotno. Novi rezultati stižu svakodnevno, tako da je moguće da će se još mnoge stvari menjati. Work in progress... :D

Mene tu najvise interesuje koji od tih SNP-jeva, grana i ne znam na koje sve nacine dele R1a je najcesci na Balkanu. Do sada nisam video da je to neko preciznije utvrdio. Ako neko to sazna neka javi :).

Mene tu najvise interesuje koji od tih SNP-jeva, grana i ne znam na koje sve nacine dele R1a je najcesci na Balkanu. Do sada nisam video da je to neko preciznije utvrdio. Ako neko to sazna neka javi :).

Preliminarno imam informaciju da je za sada R1a na Balkanu Z280+, ali treba sačekati masovnije testiranje da bi se donosili bilo kakvi zaključci, jer će verovatno biti i drugih tipova. :)

Ova tablica je napravljena kada se još mislilo da će M458 biti Z280+, ali su najnoviji testovi pokazali suprotno. Novi rezultati stižu svakodnevno, tako da je moguće da će se još mnoge stvari menjati. Work in progress... :D

Ma da.... ovo mora da je procurelo od CIA-e. Dobili smo vrhunskog insajdera sa najsvezijim informacijama iz centrale.

Ja inace ne bas mnogo prarim R stablo ali dobro znam da je Kljosov vise puta detaljno pokazao na primeru haplotpova da broj mutacija raste prema Indiji sto znaci da opada starost istih.
Upravo u tome i jeste nelogicnost stabla koje je postavila inkognito mlada dama i pocela da nas bije sa masom Zxx. Kljosov je covek koji radi kao profa na Harvardu. Ako iko ima najsvezije informacije od njega po pitanju R1a1, ja skidam kapu (a jednostavno ih nema). Juce sam se cuo s njim i on i dalje tvrdi ono sto je tvrdio.

Dakle, tesko da ovde moze da se desi nesto revolucionarno.

Nemam vremena da malo procesljam po DNA-forum-u da vidim sta tamo pricaju.

Poslednja izmena:
Ako je ovo tačno onda se radi o Slovenima a ne o recimo Sarmatima.
Mene interesuje dokle se došlo sa I 2a + haplogrupom ? , ako može neko stablo :p

Vrati se par strana nazad i tamo imas poslednje stablo od Nortvedta staro manje od 10 dana. I2a kako ti kazes je mnogo manje "prosnipovana" od mnogih drugih haplogrupa. Jos nisu uoceni nikakvi znacajniji markeri moze se reci cak za 2 poslednje godine. Jedina je novost da je Nortdvedt malcice podigao starost I2a1b1 Din-S na oko 2000 godina.

Malo mi je sumnjivo sto ova nasa mlada dama "preliminarno ima" informaciju pa je sve to nesto exclusive trta-vrta... drzace nas u toku sa najnivijim informacijama itd itd.
Kao da imamo produzenu ruku u tajnim laboratorijama pod rukovodstvom Pentagona ;)
Zbog toga sam skeptican prema njenim pisanijima.

U svakom slucaju, nove informacije su jako pozeljne bilo koja haplogrupa da je u pitanju.

Ma da.... ovo mora da je procurelo od CIA-e. Dobili smo vrhunskog insajdera sa najsvezijim informacijama iz centrale.

Ja inace ne bas mnogo prarim R stablo ali dobro znam da je Kljosov vise puta detaljno pokazao na primeru haplotpova da broj mutacija raste prema Indiji sto znaci da opada starost istih.
Upravo u tome i jeste nelogicnost stabla koje je postavila inkognito mlada dama i pocela da nas bije sa masom Zxx. Kljosov je covek koji radi kao profa na Harvardu. Ako iko ima najsvezije informacije od njega po pitanju R1a1 od njega, ja skidam kapu (a jednostavno ih nema). Juce sam se cuo s njim i on i dalje tvrdi ono sto je tvrdio.

Dakle, tesko da ovde moze da se desi nesto revolucionarno.

Nemam vremena da malo procesljam po DNA-forum-u da vidim sta tamo pricaju.

Pa i kod Kljosova se na Rodstvu diskutuje o ovim markerima. :lol:
Ako g-din Kor kojim slučajem razume ruski... :whistling:

http://www.rodstvo.ru/forum/index.php?showforum=5

Mene interesuje dokle se došlo sa I 2a + haplogrupom ? , ako može neko stablo :p

Kod Dinarika nisu za sada našli nove SNP-ove, tako da najnovije Nordtvedt-ovo stablo i dalje važi. Znam da je jedan Dinarik-S trenutno u laboratoriji u fazi testiranja. Stay tuned! :mrgreen:

PS. Ja se malo šalim, ali u suštini ovo nije nikakva posebna ekskluziva. Sve se može saznati i proveriti na raznim forumima i u kontaktu sa ljudima koji ovo rade. Meni je samo bila želja da prenesem najnovija dešavanja i nadam se da to neće biti pogrešno protumačeno. Moram da priznam da me je animozitet pojedinaca malo zatekao, ali šta je tu je. :)

Poslednja izmena:
Pa i kod Kljosova se na Rodstvu diskutuje o ovim markerima. :lol:
Ako g-din Kor kojim slučajem razume ruski... :whistling:

http://www.rodstvo.ru/forum/index.php?showforum=5

g-din Kor ruski razume itekako dobro i poznaje celu ekipu sa "rodstva" (administratora cak i licno). Mimo toga, cita i svako izdanje RJOGG. A doticna dama bi trebala da zna da je tamo Kljosov "tata" i ukoliko taj isti "tata" napise da sve ostaje po starom, ne znam zasto onda ti mozes da tvrdis da je ono tvoje stablo ispravno a Kljosov to isto ne tvrdi?

Uostalom, dosta je svadje. Ne zelim da se svadjam k'o dokona baba na pijaci.

Danas cu da prevedem moju prepisku sa Kljosovom o radu Anderhila. Stvar je u tome da ona "tvoja" tablica podrzava stanoviste upravo Anderhila. Ovo sto je postavio Jos jedan bane je stanoviste Kljosova.

Baš smešno! :rotf: Kakve veze imaju CIA i Pentagon sa ISOGG i FTDNA? Uostalom, idite na DNA forums, Molgen, ili bilo koji drugi od foruma, pa kontaktirajte ljude koji na ovome rade. Većina su dostupni na DNA forums, kao npr. Lukasz Lapinski i Larry Mayka. Na svim forumima se poslednjih dana samo o ovome priča. :roll:

Pa kako bre nema?
Vidis da sam te nasmesio... znaci, poslala te CIA ovde da dezinformises naprednu srpsku omladinu ;)

I sta ovde vidimo?
Vidimo da je ono sto je govorio Kljosov bilo tacno. Na vrhu stabla nisu azijski R1a1 vec se hijerarhijski iznad njih nalaze R1a1 iz zapadne Evrope (tacnije, irski primerci su najstariji) A oni su opet mladji od "Old European" primeraka koji su po Kljosovu iz rejona Bukovine. Tek na mestu oznacenom sa Z645-651 imamo racvanje na azijske i evropske R1a1.
Na prvoj stranici ove teme ima tablica sa starostima MRCA svih ovih pod-haplogrupa.

Nije mi cilj bio da analiziram Kljosova i uopšte ne tvrdim da li on jeste ili nije u pravu. Na kraju krajeva, i on svakako prihvata nove markere kao realnost. Mislim da bi otkrića novih markera mogla biti interesantna tema za diskusiju jer se oni mogu interpretirati na različite načine. Činjenica je da je R1a sada podeljen u više različitih grupa za koje se ranije nije znalo. Kada se slična stvar desila sa I2a, to je u potpunosti promenilo shvatanja o migracionim putevima, pa smo od Anderhila i Primorca stigli do Nordtvedta. A vi sad hoćete da se vraćate na Anderhila i da zanemarite sve ostalo? Pa dobro, kako god želite. Ne dajte da neko slučajno novim saznanjima i "komplikovanim" tabelama i grafikonima zamajava neuk narod. :roll: Pošto je Kor ovde uzeo na sebe ulogu Politbiroa CK koji odlučuje o čemu se sme ili ne sme pisati, vidim da je dalja rasprava gubljenje vremena. Pozdrav :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back