Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zagorci su vjerojatno slični slovencima a što se tiče tih žutih gena mislim da je to na Hvaru nadjeno. Al Hvar isto tako ima i 67% I2a2..
A što se teme tiče,nije loša al primjetio sam da se u nedostatku dokaza zaplićete i vrtite u mjestu.
Ja jesam hrvat al nemam želju bit mitoman koji poistovjećuje naciju i haplogrupu. Kad to radim,radim isključivo da kontriram nekim zatucanim stavovima.

Zagorci su vjerojatno slični slovencima a što se tiče tih žutih gena mislim da je to na Hvaru nadjeno. Al Hvar isto tako ima i 67% I2a2..
A što se teme tiče,nije loša al primjetio sam da se u nedostatku dokaza zaplićete i vrtite u mjestu.
Ja jesam hrvat al nemam želju bit mitoman koji poistovjećuje naciju i haplogrupu. Kad to radim,radim isključivo da kontriram nekim zatucanim stavovima.

Tek kada budemo imali relevantne rezultate ,a ne da svakih mesec dana imamo odstupanja od 100% u odnosu na predhodno istrazivanje ,onda cemo moci malo vise o teritoriji republike Srbije .
Pa cim spominjes Crvenu Hrvatsku ,to je bogami ozbiljan mit ,aj sto je mit ,nego je i falsifikat koji se ne uzima za ozbiljno odavno ;)
Ima ljudi sa Juga koji su R1a,isto tako ima dosta ljudi I2a2 u zapadnoj Srbiji ,Crnoj Gori .Dakle ,nemamo rezultate za Vojvodinu ,ovo sto imamo je vise nego smesno ,jer po nekim istrazivanjima imamo da su Srbi najslovenskiji narod ,a opet po tvojim informacijama ispadne nesto drugo.:)
U Vovjvodini ima impozantan broj plavih ljudi ,tako da verujem da ce i istrzivanja biti interesanta ,osim ako ne bude nesto ispolitizovano kao do sada .

Neće se ništa spektakularno dogodit ako se i objave neki zanimljivi novi detalji.
Prosječni ljudi koji u ovim turobnim vremenima jedva preživljavaju nisu previše zainteresirani za ove teme.
A što se tiče pripadnosti nekoj naciji to je stvar koju su odredili moji i tvoji pretci pa ću im ja što se tiče odabira nacije vjerovat:)
Bez obzira što genetika kazala u dogledno vrime:)

Neće se ništa spektakularno dogodit ako se i objave neki zanimljivi novi detalji.
Prosječni ljudi koji u ovim turobnim vremenima jedva preživljavaju nisu previše zainteresirani za ove teme.
A što se tiče pripadnosti nekoj naciji to je stvar koju su odredili moji i tvoji pretci pa ću im ja što se tiče odabira nacije vjerovat:)
Bez obzira što genetika kazala u dogledno vrime:)

Sa ovim se zaista slazem :ok:
Evo i repku cu da ti dam za ovo (al sam darezljiv hbt);)

@brtulin

ajde malo oladi, molim te....
Jeste da si za 2 dana izazvao pravu erupciju postova na sajtu ali nista konkretno nisi rekao.

Vrati se par stranica unazad i naci ces Kartu od Kena Nordtdvedta (najveci autoritet po pitanju hg I) koja ti pokazuje odakle su dosli I2a2.

Ako ces da razgovaramo normalno ja sam za ali ako ces da pises prazne gluposti (spam) onda cu zamoliti moderatora da nesto preduzme.

A sto se tice Kosova.....

f_931960m_b53eeb5.jpg

nema ga na ovoj karti oznacenog kao deo prostora naseljenog etnickim Srbima.
Ono tek kasnije ulazi u sastav srpske drzave.

Kor@ ako moderaror odluči da spamam ovaj forum,to ce mi bit najmanji problem.
Nije mi namjera nikog vrijedjati. Jedino što želim da svi izidjemo iz tim šablona u koje su nas ukalupili sustavi iz kojih dolazimo.
Ova tvoja karta što mi je bacaš pod nos je naprimjer čisti spam.
Jer ja sam uvjeren da narodi koji su u 10 stoljeću živjeli u hrv i srbiji nisu uopće znali za svoje hrvatstvo i srpstvo. Te karte ustvari pokazuju dokle su išli posjedi velikaša koji su vladali tim teritorijem. Nacionalna svijest je na balkanu formirana jako kasno .tek u 17-18 stoljeću a u nekim krajevima čak u 19-20 zato ne mantraj tim kartama jer one apsolutno ne govore o razgraničenju haplogrupa i ćisto su politikantske.
Da si pogledao kartu tomislavove države vidio bi da je nešto veća ..u ta vremena granice država (ustvari posjeda) lako su se pomicale jer nisu se pomicali narodi već samo granice velikaških prćija koje su se tek kasnije formirali kao nacije u modernom smislu riječi.

Predstavnici haplogrupe i2a2 su uglavnom ikavci iijekavci dok kod ekavaca E1b1b prelazi preko 30%.
A kao što znamo ekavci su najčistiji Srbi. Izvedite zaključak dragi dinarci:)
Želite li bit dio naroda koji djeli genetsku sliku sa albancima i marokancima ili se morete vratit domovini odakle potičete.

Odakle ti taj podatak? Da li znaš da je ekavski narod doseljen u Vojnu krajinu postao ijekavski, a da je ijekavski narod doseljen u Vojvodinu, postao ekavski? Da se Crnogorci u Toplici i istočnoj Srbiji računaju kao ekavci?
Kao i da barataš falsifikovanim podatkom o količini E1b u Srbiji sa Kosovom a primenjuješ ga na etničke Srbe?

Lesandre@ kad sam napisao da su nositelji I2a2 ikavci i ijekavci nisam mislio da je to 100% . Postoje iznimke koje je lako objasnit.
Pogledaj kartu frekvencije I2a2 pa mi odgovori da to nije točno. U zapadnim krajevima Srbije gdje stari ljudi još govore ijekavicom pa čak i ikavicom frekvencija I2a2 je barem 40% ako ne i viša dok u drugoj polovici srbije (onoj istočnoj) frekvencija i2a2 pada ispod 25% a to je taj ekavski dio srbije.
Po mome laičkom mišljenju ijekavski dijalekt je nastao upravo expanzijom i2a2 iz dalmacije i bosne prema srbiji. Znači ,ijekavski je ustvari spoj ikavskog sa ekavskim dijalektom.
Nekad je ikavica zauzimala gotovo cilu bosnu. To valjda znaš..

Lesandre@ vidiš li da i ti u svom zadnjem postu potvrdjuješ ono što ja mislim.
Tvrdiš da su krajišnici dolaskom u liku i sj.dalmaciju bili ekavci da bi kasnije postali ijekavci . Eto..
Lika i dalmacija su prije doseljenja krajišnika bile čisto ikavska područja:) znači slažemo se da je ijekavica nastala kao kompromis izmedju ekavice i ikavice:)

Lesandre@ kad sam napisao da su nositelji I2a2 ikavci i ijekavci nisam mislio da je to 100% . Postoje iznimke koje je lako objasnit.
Pogledaj kartu frekvencije I2a2 pa mi odgovori da to nije točno. U zapadnim krajevima Srbije gdje stari ljudi još govore ijekavicom pa čak i ikavicom frekvencija I2a2 je barem 40% ako ne i viša dok u drugoj polovici srbije (onoj istočnoj) frekvencija i2a2 pada ispod 25% a to je taj ekavski dio srbije.
Po mome laičkom mišljenju ijekavski dijalekt je nastao upravo expanzijom i2a2 iz dalmacije i bosne prema srbiji. Znači ,ijekavski je ustvari spoj ikavskog sa ekavskim dijalektom.
Nekad je ikavica zauzimala gotovo cilu bosnu. To valjda znaš..

Ovo što se tiče I2a2 Dinaric i prostora koje obuhvata, uglavnom si u pravu. Ne treba biti posebno pametan pa uočiti u etnografskom smislu da su Srbin i Hrvat iz dalmatinske Zagore sličniji jedan drugom nego Hrvat iz Zagore sa Hrvatom iz Zagorja ili Srbin iz Zagore sa Srbinom iz Leskovca. No naciju ne čini zajedničko genetsko porijeklo, kultura i običaji već prije svega zajedničko proživljeno istorijsko iskustvo. Iako su Hrvati Hercegovine istog genetskog porijeklo sa Srbima Hercegovine njihovo zajedničko istorijsko iskustvo je negativno, jer se razlika u vjeri pokazala jačom od jedinstva u porijeklu i tu se stvari nikad neće ispraviti... Niko neće promijeniti ni sadašnje ni buduće u nacionalnom osjećanjubilo koga, ali je krajnje djetinjasto i iskompleksirano poricati nešto što je bilo u prošlosti samo zato što se ne slaže sa našom sadašnjom verzijom događaja.
Ono što je tebi teško progutati i prihvatiti jeste činjenica da su Hrvati Hercegovine i Dalmacije u genetskom smislu vjerovatno najčistiji Srbi na Balkanu. Ti tvrdiš da su jedno sa Srbima Hercegovine, ne tvrdiš doduše ni da su Hrvati i sve to prebacuješ na imaginarne starosjedioce. E pa neće moći I2a2 je doseljen sa Slovenima, o tome pišemo evo po ko zna koji put, pročitaj ranije postove, tamo ćeš naći gomilu dokaza koji to potvrđuju, tako da u skladu s tim tvoja teorija pada u vodu. Znači pogledaj:
1- I2a2 je doseljen u srednjem vijeku
2-Najveća koncentracija I2a2 je u Hercegovini
3- Hercegovina je u srednjem vijeku nesumnjivo srpska oblast (Nikad nije bila dio Hrvatske)

Pa ti sad vidi ko su "Hrvati" Hercegovine i Dalmacije.

Poslednja izmena:
Lesandre@ vidiš li da i ti u svom zadnjem postu potvrdjuješ ono što ja mislim.
Tvrdiš da su krajišnici dolaskom u liku i sj.dalmaciju bili ekavci da bi kasnije postali ijekavci . Eto..
Lika i dalmacija su prije doseljenja krajišnika bile čisto ikavska područja:) znači slažemo se da je ijekavica nastala kao kompromis izmedju ekavice i ikavice:)

Da, kompromis, ali ako tvrdiš da je bilo tako kao što kažeš onda je za instaliranje JAT-a u Krajini i Lici odgovorno pravoslavno sveštenstvo i prihvatanje crkvenoslovenskog jezika u vernakular.

Lesandre@ ja ne tvrdim da je bosna hrvatska povijesna pokrajina ali znam da je bila u posijedu Hrvatskog kraljevstva.
No to sad nije toliko važno jer Bosna je samostalna država.
Ono što želim reć jest: hrvati ,bošnjaci,zapadni srbi i zapadni crnogorci su gotovo identični. U tu grupu ne ulaze istočni srbi koji su sličniji grcima i albancima.
Ako su hrvati i bošnjaci frekvencijski jači od srba u srbiji( glede i2a2)
Ako su hrvati i bošnjaci bolje sačuvali izvorni jezik(ikavicu) od srba u srbiji
Onda bi ti isti hrvati i bošnjaci tebali bolje od srba iz srbije znati što su i od koga su.

Lesandre@ ja ne tvrdim da je bosna hrvatska povijesna pokrajina ali znam da je bila u posijedu Hrvatskog kraljevstva.
No to sad nije toliko važno jer Bosna je samostalna država.
Ono što želim reć jest: hrvati ,bošnjaci,zapadni srbi i zapadni crnogorci su gotovo identični. U tu grupu ne ulaze istočni srbi koji su sličniji grcima i albancima.
Onda bi ti isti hrvati i bošnjaci tebali bolje od srba iz srbije znati što su i od koga su.

Grešiš što se tiče ISTOČNIH Srba, verovatno si pobrkao sa JUŽNIM, odnosno Leskovac-Vranje. Ali je to minorna količina naroda. Da ti odam jednu tajnu, Beograd je konglomerat naroda koji odstupa od proseka. A upravo je Beograd poslužio za nametanje slike o rasprostiranju haplogrupa po Srbiji.

Poslednja izmena:

Iako su prve dve premise tačne sam zaključak nije . Narodno poznavanje zasnovano na tradiciji i predanjima iskrivljeno je kod svih naroda , uostalom zato postoji istorija kao nauka. Primera radi kod Aburidžina zamalo nije izbila "pobuna" kada su genetska istraživanja pokazala da oni potiču iz Afrike jer su njihova predanja govorila o nastanku u Australiji , i kod Kineza je saznanje o njihovom afričkom poreklu izazvalo šok, kako zbog predanja tako i zbog ubeđenosti kineskih naučnika da su Kinezi auhtotoni.

Mislim da i2a2 nije doseljen u srednjem vijeku. Naravno nisam 100% siguran da sam u pravu. No bez obzira ..ona tvrdnja da su hrvati najčistiji Srbi mi je simpatična:) jer mi pokazuje da si svjestan da tvoj narod nije toliko čist glede porijekla.
Zašto bi zaboga ja kao europejac 90% želio pripadat narodu koji je europski tek 60% .pa zaboga,ako niste znali sačuvat genetsku bazu zar ću vam vjerovat da ste ime nacije saučuvali.
Evo jedne prispodobe:
Jednom davno bila dva brata,jedan se zvao hrvoje a drugi srboje.
Oba brata su bila profesionalni čobani
Jednog dana srboje reče ocu svome da je vidio jednu zgodnu crnku priko rike šta je drinom zovu.njegovi sinovi su tamo priko drine nalazili svoje žene koje su im radjale lipe mjesance.
Sa ovu stranu drine ostade hrvoje kojemu su i domaće žene bile dobre. Bija je skroman taj hrvoje.
Jednog dana dodju deca srbojeva s ovu stranu drine i reknu "ovo je srbija po nasem dedi srboju a potomci hrvojevi reknu "Ne" ovo je zemlja naseg dida Hrvoja

Eto,recite vi meni dico. Čija je sad ovo zemlja? Hrvojeva oli srbojeva

Ova genetska istraživanja nisu gotova ,za par godina bićemo pametniji.
Treba uzeti malo više uzoraka.
Što se tiče nastanka slavenskog jezika,nemam pojma. Neki tvrde da je nastao stapanjem i2a2 sa R1a
Mislim da to nije točno. Prije bi moglo bit sa su ga R1a donjeli sa sobom i predali nama.

brtulin

Kor@
ako moderaror odluči da spamam ovaj forum,to ce mi bit najmanji problem.

Ako ovo sto sti radis nije spamovanje tada ja ne znam definiciju tog termina. Masa postova bez ikakvih podataka koji bi potkrepili tvoje stavove.

Nije mi namjera nikog vrijedjati. Jedino što želim da svi izidjemo iz tim šablona u koje su nas ukalupili sustavi iz kojih dolazimo.

Nije ti namera ali se po pojedinim postovima vidi da to ipak radis. U sustini, nisam protiv zesceg razgovora ali daj da razgovaramo jezikom cimbenika, ne?

Ova tvoja karta što mi je bacaš pod nos je naprimjer čisti spam.

Ta karta je rekonstrukcija najvaznijeg dela koje se odnosi na istoriju juznih Slovena.
Ali ti jednostavno ne zelis da vidist dogadjaje onakvim kakvim jesu.

Ja sam nekoliko stranica nazad vec objasnio citavu poentu onoga o cemu pisem. Sada to objasnjavam jos jednom i nemam nameru da se ponavljam.

u DAI imamo sledeci citat:

„Pleme patricija i prokonzula Mihajla, sina Viševog, arhonta Zahumlja, potiče od nekrštenih koji su živeli na reci Visli...“

A to je ovo.....

l147.jpg

U pitanju je orijentaciono nacrtana oblast od koje pocinje disperzija haplogrupe I2a2-Din. Naravno, ne tvrdi se da je to mesto u milimetar prikazano sa strelicama ali je za sada i ovo dovoljno. Dve strelice okrenute prema desno su definitivno smernice sirenja Din-N dok je ona okrenuta na jug Din-S.

Pitanje: slazemo li se da izvoriste Din-S odgovara opisu iz DAI vezanom za Mihaila Visevica?

idemo dalje.....

Po istom tom DAI imamo postavljenu granicu izmedju Srba i Hrvata:

Срби су населили простор од Цетине до Бојане док је северну границу њихових насељавања чинила Сава односно Дунав. Границу између Срба и Хрвата чине жупе:
  • Имота,
  • Цетина,
  • Ливно
  • Плива
које су у саставу Хрватске.

Pitanje: da li je to oblast koja odgovara ovoj karti?
740px-Serb_lands03.png

Најсевернија приморска област коју су населили Срби била је Неретвљанска од Цетине до Неретве са острвима Хвар, Брач, Корчула и Мљет. Од Неретве до Дубровника простирало се Захумље, док се од Дубровника до Бока которске простирала Травунија са Конављем, док је најјужнија област насељена Србима Дукља од Котора до Бојане. Границу приморских области према унутрашњости чинила је вододелница Дунава (односно Црног мора) и Јадранског мора. У унутрашњости се простирала област коју Порфирогенит назива Србија која се простирала између долина река Врбаса и Ибра и у њеном саставу налази се Босна.

Pitanje: da li su upravo to oblasti sa najvecoj koncentacijom I2a2 Din-S?

Jer ja sam uvjeren da narodi koji su u 10 stoljeću živjeli u hrv i srbiji nisu uopće znali za svoje hrvatstvo i srpstvo.

Naravno da nisu znali ali su jako dobro znali za svoju plemensku pripadnost. Ta pripadnost srpskom plemenu se kod mnogih danasnjih Hrvata ocuvala sve do stvaranja SHS. Mislis li da su bez veze pevali u Dubrovniku 1918: "sa Srdja vila klice, dje si srpski Dubrovnice"? Treba li da govorim kako su pojedini fratri u Dubrovniku isticali za sebe da su Srbi? Treba li da kazem da je u istom tom Dubrovniku izdavan casopis "Srpska Zora"?
Obradjivali smo ovu temu na vise mesta u okviru ovog foruma. Mnostvo poznatih Hrvata je sebe smatralo Srbima.

Te karte ustvari pokazuju dokle su išli posjedi velikaša koji su vladali tim teritorijem. Nacionalna svijest je na balkanu formirana jako kasno

Nije tacno, te karte upravo pokazuju podrucja naseljena srpskim plemenom koje je (bez ikakve sumnje) originalno nosilac haplogrupe Din-S. Pripadnistvo plemenu je kategorija koja je istorijski imala veliku vaznost za ovdasnje narode.

.tek u 17-18 stoljeću a u nekim krajevima čak u 19-20 zato ne mantraj tim kartama jer one apsolutno ne govore o razgraničenju haplogrupa i ćisto su politikantske.

Din-S kao mladja grana Din haplogrupe nije nikako mogla biti toliko brojna (u ta vremena) pa da je nalazimo istovremeno u okviru nekoliko tadasnjih plemena/naroda. Ona je u to vreme mogla definitivno biti samo ili srpska ili hrvatska haplogrupa.

Danas je situacija sasvim druga posto su danasnje nacije u stvari politicke nacije. Katolici su postali Hrvatima, ortodoksni postali Srbima. A mislim da i sam znas da su svi Srbi jedno kratko vreme (de jure) bili katolici.

Da si pogledao kartu tomislavove države vidio bi da je nešto veća ..u ta vremena granice država (ustvari posjeda) lako su se pomicale jer nisu se pomicali narodi već samo granice velikaških prćija koje su se tek kasnije formirali kao nacije u modernom smislu riječi.

Granice su pomerane ali je narod sa svojim haplogrupama ostajao na svom mestu. I sam znas da je Din-S haplogrupa vezana za nosioce stokavskog dijalekta. R1a1 Zagorja i R1b Istre tu nema.
stokavski-dijalekti.jpg

Crvena i svetlo plava su na mestima gde dominiraju nosioci Din-S.

Ne nameravam nikome da branim da se oseca Hrvatom (ne daj Boze). Ovde se samo bavimo genetickom genealogijom.

Poslednja izmena:
Krinka@ kako mi moš objasnit to da su veliki kinezi zaboravili svoje porijeklo pa onda aboridzini isto.
Vidim i zapadnieuropljani šokirani svojim porijeklom...
Ispadaju svi nekako zbunjeni a samo vi srbi suvereno i samouvjereno tumačite ove genetske rezultate..
slušao sam nikidan onoga jovana djeretića. Zanima me da li je on zbilja neki profesor povijesti? Recite Mi nešto o njemu.
Nekidan ,veli on da su srpski rimski carevi vladari rima unajmljivali srpske plaćenike da obrane rim od srba.
Poslin toga san pomislija da vi niste zbunjeni upravo zbog znanstvenika ka šta je djeretić koji vam sve lipo objasnu.
A nas ovi naši drže u neznanju. Evo ja uopće nisan zna da san najčistiji srbin dok to ovdi nisan pročita:)

Lika i dalmacija su prije doseljenja krajišnika bile čisto ikavska područja znači slažemo se da je ijekavica nastala kao kompromis izmedju ekavice i ikavice
ijekavicu su vam doneli Srbi iz istocne Hercegovine.

ovo cak vise ne tvrde ni hrvatski istoricari.

brtulin

Mislim da i2a2 nije doseljen u srednjem vijeku. Naravno nisam 100% siguran da sam u pravu.

Mislit' i srat' nije isto, prijatelju. Din-S je zasigurno doseljen. Da imamo vise pripadnika recimo I2a* onda bi mogli govoriti o autohtonosti.

No bez obzira ..ona tvrdnja da su hrvati najčistiji Srbi mi je simpatična:) jer mi pokazuje da si svjestan da tvoj narod nije toliko čist glede porijekla.

Etnicki gledano, Dalmatinci (pogotovo juzni) i zapadni Hercegovci su medju etnicki najcistijim Srbima. To sto su danas isti najvece Hrvatine samo znaci da je onaj ko im je ispirao mozak centrifugu ukljucio na MAX. A tko je to mogao biti, ne? Pa onaj tko je imao interes u tome a to su Vatikan i Bec.

Zašto bi zaboga ja kao europejac 90% želio pripadat narodu koji je europski tek 60% .pa zaboga,ako niste znali sačuvat genetsku bazu zar ću vam vjerovat da ste ime nacije saučuvali.
R1a i R1b (pogotovo) tesko da bi se mogle nazvati evropskim. Njihovo poreklo je azijatsko i taj isti R1b je u Evropu dosao kasnije nego E1b.
Po kakvom kriterijumu je tada R1b "evropska" a E1b-v13 to nije???

Ova genetska istraživanja nisu gotova ,za par godina bićemo pametniji.
Treba uzeti malo više uzoraka.

tako je

Što se tiče nastanka slavenskog jezika,nemam pojma. Neki tvrde da je nastao stapanjem i2a2 sa R1a
Mislim da to nije točno. Prije bi moglo bit sa su ga R1a donjeli sa sobom i predali nama.

R1a ga nisu mogli doneti sa sobom posto se nisu kretali u pravcu istok-zapad nego obratno. R1a je doneo taj jezik do Indije pa ga sada naucnici zovu sanskrit. Dakle, jezik kojim se od starih vremena govorilo u istocnoj Evropi ne bi trebao da se bas previse razlikuje od danasnjih slovenskih jezika.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back