brtulin
Kor@
ako moderaror odluči da spamam ovaj forum,to ce mi bit najmanji problem.
Ako ovo sto sti radis nije spamovanje tada ja ne znam definiciju tog termina. Masa postova bez ikakvih podataka koji bi potkrepili tvoje stavove.
Nije mi namjera nikog vrijedjati. Jedino što želim da svi izidjemo iz tim šablona u koje su nas ukalupili sustavi iz kojih dolazimo.
Nije ti namera ali se po pojedinim postovima vidi da to ipak radis. U sustini, nisam protiv zesceg razgovora ali daj da razgovaramo jezikom cimbenika, ne?
Ova tvoja karta što mi je bacaš pod nos je naprimjer čisti spam.
Ta karta je rekonstrukcija najvaznijeg dela koje se odnosi na istoriju juznih Slovena.
Ali ti jednostavno ne zelis da vidist dogadjaje onakvim kakvim jesu.
Ja sam nekoliko stranica nazad vec objasnio citavu poentu onoga o cemu pisem. Sada to objasnjavam jos jednom i nemam nameru da se ponavljam.
u DAI imamo sledeci citat:
„Pleme patricija i prokonzula Mihajla, sina Viševog, arhonta Zahumlja, potiče od nekrštenih koji su živeli na reci Visli...“
A to je ovo.....
U pitanju je orijentaciono nacrtana oblast od koje pocinje disperzija haplogrupe I2a2-Din. Naravno, ne tvrdi se da je to mesto u milimetar prikazano sa strelicama ali je za sada i ovo dovoljno. Dve strelice okrenute prema desno su definitivno smernice sirenja Din-N dok je ona okrenuta na jug Din-S.
Pitanje: slazemo li se da izvoriste Din-S odgovara opisu iz DAI vezanom za Mihaila Visevica?
idemo dalje.....
Po istom tom DAI imamo postavljenu granicu izmedju Srba i Hrvata:
Срби су населили простор од Цетине до Бојане док је северну границу њихових насељавања чинила Сава односно Дунав. Границу између Срба и Хрвата чине жупе:
- Имота,
- Цетина,
- Ливно
- Плива
које су у саставу Хрватске.
Pitanje: da li je to oblast koja odgovara ovoj karti?
Најсевернија приморска област коју су населили Срби била је Неретвљанска од Цетине до Неретве са острвима Хвар, Брач, Корчула и Мљет. Од Неретве до Дубровника простирало се Захумље, док се од Дубровника до Бока которске простирала Травунија са Конављем, док је најјужнија област насељена Србима Дукља од Котора до Бојане. Границу приморских области према унутрашњости чинила је вододелница Дунава (односно Црног мора) и Јадранског мора. У унутрашњости се простирала област коју Порфирогенит назива Србија која се простирала између долина река Врбаса и Ибра и у њеном саставу налази се Босна.
Pitanje: da li su upravo to oblasti sa najvecoj koncentacijom I2a2 Din-S?
Jer ja sam uvjeren da narodi koji su u 10 stoljeću živjeli u hrv i srbiji nisu uopće znali za svoje hrvatstvo i srpstvo.
Naravno da nisu znali ali su jako dobro znali za svoju plemensku pripadnost. Ta pripadnost srpskom plemenu se kod mnogih danasnjih Hrvata ocuvala sve do stvaranja SHS. Mislis li da su bez veze pevali u Dubrovniku 1918: "sa Srdja vila klice, dje si srpski Dubrovnice"? Treba li da govorim kako su pojedini fratri u Dubrovniku isticali za sebe da su Srbi? Treba li da kazem da je u istom tom Dubrovniku izdavan casopis "Srpska Zora"?
Obradjivali smo ovu temu na vise mesta u okviru ovog foruma. Mnostvo poznatih Hrvata je sebe smatralo Srbima.
Te karte ustvari pokazuju dokle su išli posjedi velikaša koji su vladali tim teritorijem. Nacionalna svijest je na balkanu formirana jako kasno
Nije tacno, te karte upravo pokazuju podrucja naseljena srpskim plemenom koje je (bez ikakve sumnje) originalno nosilac haplogrupe Din-S. Pripadnistvo plemenu je kategorija koja je istorijski imala veliku vaznost za ovdasnje narode.
.tek u 17-18 stoljeću a u nekim krajevima čak u 19-20 zato ne mantraj tim kartama jer one apsolutno ne govore o razgraničenju haplogrupa i ćisto su politikantske.
Din-S kao mladja grana Din haplogrupe nije nikako mogla biti toliko brojna (u ta vremena) pa da je nalazimo istovremeno u okviru nekoliko tadasnjih plemena/naroda. Ona je u to vreme mogla
definitivno biti samo ili srpska ili hrvatska haplogrupa.
Danas je situacija sasvim druga posto su danasnje nacije u stvari politicke nacije. Katolici su postali Hrvatima, ortodoksni postali Srbima. A mislim da i sam znas da su svi Srbi jedno kratko vreme (de jure) bili katolici.
Da si pogledao kartu tomislavove države vidio bi da je nešto veća ..u ta vremena granice država (ustvari posjeda) lako su se pomicale jer nisu se pomicali narodi već samo granice velikaških prćija koje su se tek kasnije formirali kao nacije u modernom smislu riječi.
Granice su pomerane ali je narod sa svojim haplogrupama ostajao na svom mestu. I sam znas da je Din-S haplogrupa vezana za nosioce stokavskog dijalekta. R1a1 Zagorja i R1b Istre tu nema.
Crvena i svetlo plava su na mestima gde dominiraju nosioci Din-S.
Ne nameravam nikome da branim da se oseca Hrvatom (ne daj Boze). Ovde se samo bavimo genetickom genealogijom.