Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Znači da ono što si napisao da te citiram "jedino sto razdvaja hercegovacke Srbe i Hrvate je veroispovest " nije tačno , vidiš ja se sa tobom slažem

Kada sam to pisao mislio sam na sadasnje vreme ,u kontekstu da su genetski isti .Pokusao sam da kazem da je kasnije veroispovest(bilo da je menjana ,ili ne) odigrala kjucnu ulogu u opredeljenju naciji .:)

Poslednja izmena:
Predstavnici haplogrupe i2a2 su uglavnom ikavci iijekavci dok kod ekavaca E1b1b prelazi preko 30%.
A kao što znamo ekavci su najčistiji Srbi. Izvedite zaključak dragi dinarci:)
Želite li bit dio naroda koji djeli genetsku sliku sa albancima i marokancima ili se morete vratit domovini odakle potičete.

Evo gde su Srbi stvorili prve države;
Deo iz Spisa o narodima

После неког времена исти Срби одлуче да се врате у своје земље и цар их отпусти. Када су прешли
реку Дунав, покају се, и преко стратега који je тада управљао
Београдом (δω του στρατηγού, του τότε το Βελέγραδον κρατοοντος),
јаве цару Ираклију да им додели другу земљу за насеље.
И пошто садашња Србија и Паганија и земља Захумљана
и Травунија и земља Конављана
беху под влашћу цара Ро-
меја, a те земље опусте од Авара (јер из тамошњих земаља
они изгнаше Романе који сада станују у Далмацији и Драчу),
то цар у овим земљама насели исте Србе и беху они пот-
чињени цару Ромеја

Krinka@ uime najstarijih srbskih otaca i grobova preklinjem te...
Ne odriči se kosöva. To je sveta srbska gruda prepuna spomenika iz vremena nastanka srbske države! Kažem ti da treba ispitati zemne ostatke u prvim grobovima srba na kosovu jer to bi mogao bit ključ da utvrdimo izvornu haplogrupu srbskog etnosa. Vjerojatno bi tada riješili pitanje čija je bosna:)

Evo gde su Srbi stvorili prve države;
Deo iz Spisa o narodima

После неког времена исти Срби одлуче да се врате у своје земље и цар их отпусти. Када су прешли
реку Дунав, покају се, и преко стратега који je тада управљао
Београдом (δω του στρατηγού, του τότε το Βελέγραδον κρατοοντος),
јаве цару Ираклију да им додели другу земљу за насеље.
И пошто садашња Србија и Паганија и земља Захумљана
и Травунија и земља Конављана
беху под влашћу цара Ро-
меја, a те земље опусте од Авара (јер из тамошњих земаља
они изгнаше Романе који сада станују у Далмацији и Драчу),
то цар у овим земљама насели исте Србе и беху они пот-
чињени цару Ромеја

Mislim da se ovo savrseno uklapa sa onim o cemu sam pisao .
Covek se uhvati kosova koje nema ko nije pregazio .:)
Nikola Altomanovic ,evo zasto ne bismo uzeli njegove teritorije kao parametar ?
I tamo su bili isto Srbi ,nema dileme :)

Ne odriči se kosöva. To je sveta srbska gruda prepuna spomenika iz vremena nastanka srbske države! Kažem ti da treba ispitati zemne ostatke u prvim grobovima srba na kosovu jer to bi mogao bit ključ da utvrdimo izvornu haplogrupu srbskog etnosa. Vjerojatno bi tada riješili pitanje čija je bosna:)

Kosovo jeste bilo duhovno od nemerljivog znacaja za Srbe ,ali ne mozes Srbe u etnickom smislu ogranicavati i vezati samo za kosovo .;)

Ebali te najstariji srbski oci u njihovim grobovima , ja ti pišem ozbiljno a ti zajebavaš . Samo budala može misliti da današnje Hercegovce Hrvate neko može nagovoriti da postanu Srbi ili da su bili Srbi , Nije mi uopšte namera da preobraćam bilo koga.

Mislim da se ovo savrseno uklapa sa onim o cemu sam pisao .
Covek se uhvati kosova koje nema ko nije pregazio .:)
Nikola Altomanovic ,evo zasto ne bismo uzeli njegove teritorije kao parametar ?
I tamo su bili isto Srbi ,nema dileme :)

Ne mora da se uklapa. Ono što je najbitnije za razumevanje dalje prošlosti je to da je svest srednjovekovnog čoveka u pogledu pripadnosti nekom narodu bila drugačija. Sad ko ima bilo kakav dokaz kako se neki običan hercegovac u ranom srednjem veku osećao u pogledu pripadnosti nekom narodu ? To još niko nije razrešio . Povelje i srednjevekovni spisi se tiču država i vladara , njihovih odnosa, pa ako je u njima napisano dobri Bošnjani ili Rašani ili Srbi to ne znači da su sami stanovnici imali neku naročitu svest o vlastitoj posebnosti.
Ono što ja mislim a može biti da nisam u pravu je to da obični ljudi nisu imali razvijenu svest o posebnosti kada su u pitanju jezički bliske etničke zajednice. Oni su pripadali vladaru pod kojim su , pa ako ih preuzme neko drugi recimo Nemanjić onda oni lako postaju Srbi, Rašani a ako ih preuzme neko drugi začas postanu Bošnjani ili Hrvati . Ovo naročito važi za pogranična područja između vladara (npr. Hercegovina). Uostalom za gubitak zapadne Hercegovine iz srpskog korpusa najveći krivac je car Dušan jer su njega interesovale bogatije oblasti u Grčkoj , da je kojim slučajem bio zainteresovan za Hercegovinu siguran sam da bi ona još dugo bila Srpska . Ponavljam ovo je moje mišljenje i ne mora biti tačno.

Poslednja izmena:
Ne mora da se uklapa. Ono što je najbitnije za razumevanje dalje prošlosti je to da je svest srednjovekovnog čoveka u pogledu pripadnosti nekom narodu bila drugačija. Sad ko ima bilo kakav dokaz kako se neki običan hercegovac u ranom srednjem veku osećao u pogledu pripadnosti nekom narodu ? To još niko nije razrešio . Povelje i srednjevekovni spisi se tiču država i vladara , njihovih odnosa, pa ako je u njima napisano dobri Bošnjani ili Rašani ili Srbi to ne znači da su sami stanovnici imali neku naročitu svest o vlastitoj posebnosti.
Ono što ja misli a može biti da nisam u pravu je to da obični ljudi nisu imali razvijenu svest o posebnosti kada su u pitanju jezički bliske etničke zajednice. Oni su pripadali vladaru pod kojim su , pa ako ih preuzme neko drugi recimo Nemanjić onda oni lako postaju Srbi, Rašani a ako ih preuzme neko drugi začas postanu Bošnjani ili Hrvati . Ovo naročito važi za pogranična područja između vladara (npr. Hercegovina). Uostalom za gubitak zapadne Hercegovine iz srpskog korpusa najveći krivac je car Dušan jer su njega interesovale bogatije oblasti u Grčkoj , da je kojim slučajem bio zainteresovan za Hercegovinu siguran sam da bi ona još dugo bila Srpska . Ponavljam ovo je moje mišljenje i ne mora biti tačno.

Lepo razmisljanje .Mada cak i u tom slucaju Hercegovina nesumljivo vise pripada Srpskom miljeu.Ovih dana cu kontaktirati neke ljude ,koji su eksperti za ova pitanja ,pa cu izaci sa nekim konkretnim informacijama .Mada ja mislim da i ovo sto sam do sada pisao u vezi hercegovine je vise nego jasno ,pogotovo ako se pogleda i doprinos drugih koji su se bavili tom temom ,a imamo tema vezanih o hercegovini prilicno ,kao i dokaza da je to bila Srpska oblast sa Srpskim vladarima i vlastelom .
Moji su vladali jednim delo Crne Gore ,a bili su u srodstvu za Hercegovcima ,i od vajkada su Srbi ,bili i ostali ,a radi se o staroj Crnoj Gori ,odatle poticem .:)
Imace ,umalo da zaboravim ,ima jedna prica o 200srpskih votezova poslatih od cara Dusana u zapadnu Hercgovinu ,oni su tamo i ostali i navodno je deo stanovnistva od njih .Ali ,kad budem imao jos konkretnijih dokaza o tome ,pisacu .:ok:

Poslednja izmena:
A mozda je cara Dušana interesirala grčka jer mu je tamo živio srodniji narod! Možda je i car Dušan bio E1b1b. Treba uzet sve opcije u razmatranje..pa tako i tu.

Srbi nisu E1b1b ,to moze biti posledica mesanja i asimilacije :)
A ,opet nekada su se i cincari smatrali Srbima ,al to je stvarno za drugu temu ;)
Zar nije logicno gde je veci uticaj vizantije ima vise E1b1b;)

Kad za par godina izidju precizne karte haplogrupa za ova područja znaćemo malo više.ovako se moremo samo sprdat.
Po sadašnjim pokazateljima Hrvatska i bosna imaju kompaktniji genetski korpus od srbije . Srbski genetičari ovih dana grozničavo smišljaju objašnjenje zašto im Rusi nisu više braća a Albanci i Grci jesu.
Po ovim brojkama Hrvati su najčistiji slaveni na svjetu. Ispravite me ako grišin.
U p.m. šta san se borija protiv tog slavenstva prin 20 godina:(

Kad za par godina izidju precizne karte haplogrupa za ova područja znaćemo malo više.ovako se moremo samo sprdat.
Po sadašnjim pokazateljima Hrvatska i bosna imaju kompaktniji genetski korpus od srbije . Srbski genetičari ovih dana grozničavo smišljaju objašnjenje zašto im Rusi nisu više braća a Albanci i Grci jesu.
Po ovim brojkama Hrvati su najčistiji slaveni na svjetu. Ispravite me ako grišin.
U p.m. šta san se borija protiv tog slavenstva prin 20 godina:(
Видели смо да друго и не знаш. ;)

Vi koji mislite da car Dušan nije bio E1b1b vjerojatno imate neki dokaz. Pa dajte i nama:)
Car Dušan je realno mogao biti i te haplogrupe ,pogotovu ako je rodjen na kosöve..
Zar ne!?

Dusan je delom bio i Bugar (preko majke ).
Tesko da se moze znati koje je haplogrupe .
Ali za Hercegovacke i Zetske vladare je izvesno da su bili I2a2:)
Ja ne vidim da su Hrvati tako homogeni ,ima li kakvih istrazivanja za Zagorce ?Na nekom ostrvu su vam i Avare nasli ,al ne mogu se setit gde:think::lol:

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back