Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Haha. Ajde velikodušan si kad mi tako olako poklanjaš cilu hrvatsku.
Znači po najnovijim teorijama kad su srbi ispali iz svoje stare koljevke na kosovu mama ih je digla u novu koja se sad nalazi u Ercegovini. E moraću ovo reć svojoj ženi. Nisan zna da je srbkinja:) a i ona gospa Marija od svih katoličkih zemalja ona pravo u vašu koljevku zgazila:)
Znači da rezimiramo...srbi su expandirali iz svoje prapostojbine Ercgvine prama svim zemljama svita.
Znači Kosovo ipak nije koljevka srbstva....pa šta onda muljate cili svit da je??

Tvoji stavovi su daleko radikalniji od mojih ,pogotovo sto su istoriski neutemeljeni .
Nadam se da ne pricas o pojavljivanju Gospe (ili cega vec )
Imas jednu temu na kojoj imas detaljno opisan proces hrvatizacije delova Hercegovine ,imas cak i prezimena koja su menjala veru i postajali Hrvati ,pa pogledaj mozda ima nesto interesantno .
Inace ako je neko katolik , ne znaci da je automacki Hrvat.
Isto vazi i za pravoslavce.
Stvarno je bzvz. da komuniciramo na ovom nivou ,zaista nivo razgovora moze biti dosta veci ,sa obzirom da ja ne govorim nista sto nije istinito ili istoriski neutemeljeno ,a ti mi repiliciras kao da sam ti napisao da napr.postoje duhovi .:)

Priča o pokatoličenju Srba nije za ovu temu jer se to ne može genetski dokazati. Naravno ja ne negiram da tog pokatoličavanja i asimilacije nije bilo ali to je za neku dugu temu .
Odgovaraš trostrukom negacijom,pa mi na kraju nije jasno da li je bilo ili nije pokatoličavanja Srba na teritoriji današnje Hrvatske? Drugo, priča o pokatoličavanju je priča o genezi hrvatskog naroda, tako da joj, suptilno, jeste mesto ovde. Genetika je egzaktna nauka i takvim stvarima se unosi zbrka u tačnost podataka. Izbegavanjem takve priče Popovići postaju Hrvati od pamtiveka.

Poslednja izmena:
Drugo, priča o pokatoličavanju je priča o genezi hrvatskog naroda, tako da joj, suptilno, jeste mesto ovde. Izbegavanjem takve priče Popovići postaju Hrvati od pamtiveka.

Ne nisam napisao da tako nešto treba izbegavati, samo je glupo pisati o tome na ovoj temi bez genetskog konteksta, bez genetskih dokaza ili bar indicija. Da je pokušao da razvije svoju tezu na osnovu haplogrupa zaista ne bih imao ništa protiv. Ovako je to priča za neku drugu temu.

Mislim da sam rekao da je najvece koncetracija I2a2 kod Hrvata upravo u Hercegovini i Dalmaciji :)Ali kasnije je prica otisla u drugom pravcu,tako da ne zameram .

U redu , razvij svoju tezu preko haplogrupa , sama činjenica što je kod današnjih Hrvata u Herceovini najveća koncentracija haplogrupe I2a2 Din ne znači ništa , i kod Srba je tamo najveća koncentracija te haplogrupe.
Da ti pomognem tu ti je potreban još jedan element:)

U redu , razvij svoju tezu preko haplogrupa , sama činjenica što je kod današnjih Hrvata u Herceovini najveća koncentracija haplogrupe I2a2 Din ne znači ništa , i kod Srba je tamo najveća koncentracija te haplogrupe.
Da ti pomognem tu ti je potreban još jedan element:)

Ako pretpostavimo (a znamo ) ,da je Hercegovina bila srednjevekovna Srpska oblast ,jedino sto razdvaja hercegovacke Srbe i Hrvate je veroispovest ,iz cega mozemo naslutiti da je veroispovest uticala na nacionalno izjasnjavanje ,a u prilog tome ide da je ista haplogrupa dominantna i u Staroj Hercegovini i Crnoj Gori ,kao i kod Krajskih Srba .Zakljucak je jasan ,zar ne ?
Da se odmah ogradim ,sa obzirom da je ovo veoma delikatno i skakljivo pitanje ,ovo je samo moje misljenje na osnovu onoga sto do sada znam .;)

Ako pretpostavimo (a znamo ) ,da je Hercegovina bila srednjevekovna Srpska oblast ,jedino sto razdvaja hercegovacke Srbe i Hrvate je veroispovest ,iz cega mozemo naslutiti da je veroispovest uticala na nacionalno izjasnjavanje ,a u prilog tome ide da je ista haplogrupa dominantna i u Staroj Hercegovini i Crnoj Gori ,kao i kod Krajskih Srba .Zakljucak je jasan ,zar ne ?
Da se odmah ogradim ,sa obzirom da je ovo veoma delikatno i skakljivo pitanje ,ovo je samo moje misljenje na osnovu onoga sto do sada znam .;)

Boldovano . Prvo - nemoj da se plašiš neću te vući za uši i vikati da si magarac ;)

Vidiš ovo podvučeno ; ako je tačno da između Hrvata i Srba ne postoji druga razlika osim vere (ti si tako napisao) na koji način ti znaš da su Hercegovci pre nego što su postali rimokatolici bili pravoslavci ? Zapravo kako znaš da su po doseljavanju prvo postali pravoslavci ?

Poslednja izmena:
Ne nisam napisao da tako nešto treba izbegavati, samo je glupo pisati o tome na ovoj temi bez genetskog konteksta, bez genetskih dokaza ili bar indicija. Da je pokušao da razvije svoju tezu na osnovu haplogrupa zaista ne bih imao ništa protiv. Ovako je to priča za neku drugu temu.
Još me jedna stvar interesuje, kažeš došli i asimilirali starosedeoce ( verovatno ona fora, LATINOFONE STAROSEDEOCE, jelte). Mene interesuje drugi deo starosedelaca I2a2 koji sačinjavaju rusko-ukrajinsko-moldavski narod, nekih 150% više nego na Balkanu danas, jesu li i oni bili latinofoni ?

Ako pretpostavimo da je Kosövo srednjovjekovna Srbska pokrajina i koljevka srbske državnosti a tamo kao što znamo prevladava E1b1b haplogrupa lako se može zaključiti da je ta haplogrupa izvorno srbska a ne albanska ili grčka. Logično zar ne! Albanci su osim teritorija ukrali srbima i njihovu izvornu haplogrupu.
Zato su srbi morali posegnuti za i2a2 haplogrupom no tu su ih dočekali Spremni Hrvati koji ne daju na svoje.
Haha ,ovo je za popizdit smišno.
Uvatili ste se i2a2 ka da imate exluzivu na nju a prigovarate nešto doktoru primorcu.
Mislim i gotovo sam siguran da su srbi originale bili E1b1b to bi trebalo provjeriti u najstarijim srbskim grobovima na kosovu pa da ovu temu moremo spremit.

Boldovano . Prvo - nemoj da se plašiš neću te vući za uši i vikati da si magarac ;)

Vidiš ovo podvučeno ; ako je tačno da između Hrvata i Srba ne postoji druga razlika osim vere (ti si tako napisao) na koji način ti znaš da su Hercegovci pre nego što su postali rimokatolici bili pravoslavci ? Zapravo kako znaš da su po doseljavanju prvo postali pravoslavci ?

Ja ne kazem da su bili pravoslavci ,vec verujem da su bili Srbi .Kasnije je veroispovest uticala na nacionalno izjasnjavanje .

Ako pretpostavimo da je Kosövo srednjovjekovna Srbska pokrajina i koljevka srbske državnosti a tamo kao što znamo prevladava E1b1b haplogrupa lako se može zaključiti da je ta haplogrupa izvorno srbska a ne albanska ili grčka. Logično zar ne! Albanci su osim teritorija ukrali srbima i njihovu izvornu haplogrupu.
Zato su srbi morali posegnuti za i2a2 haplogrupom no tu su ih dočekali Spremni Hrvati koji ne daju na svoje.
Uvatili ste se i2a2 ka da imate exluzivu na nju a prigovarate nešto doktoru primorcu.
Mislim i gotovo sam siguran da su srbi originale bili E1b1b to bi trebalo provjeriti u najstarijim srbskim grobovima na kosovu pa da ovu temu moremo spremit.

Ne vidim da je Kosovo nesto Srpskije od recimo Hercegovine ili Zete .
Verovatno znas gde su sve Srbi naseljeni po Konstantinu .
Jesi li ti svestan Srpskog uticaja u Hercegovini ,Podrinju itd....
Na kraju ja bi pre trazio Srbina(kako ti kazes orginalnog) u oblasti Raske ,nego na Kosovu .

Još me jedna stvar interesuje, kažeš došli i asimilirali starosedeoce ( verovatno ona fora, LATINOFONE STAROSEDEOCE, jelte). Mene interesuje drugi deo starosedelaca I2a2 koji sačinjavaju rusko-ukrajinsko-moldavski narod, nekih 150% više nego na Balkanu danas, jesu li i oni bili latinofoni ?

Ovi u Ukraini nisu nikada romanizovani a u Rumuniji jesu, šta je tu nejasno ?

Početna premisa ti je pogrešna tako da ti sve ostalo pada u vodu . Kosovo nije kolevka srpske države .

Predstavnici haplogrupe i2a2 su uglavnom ikavci iijekavci dok kod ekavaca E1b1b prelazi preko 30%.
A kao što znamo ekavci su najčistiji Srbi. Izvedite zaključak dragi dinarci:)
Želite li bit dio naroda koji djeli genetsku sliku sa albancima i marokancima ili se morete vratit domovini odakle potičete.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back