Battlecat
Iskusan
- Poruka
- 6.977
Šta znači ovo što je procenjena učestalost ovih stvar ?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.

Ma nije ih nista pritislo posto se nisu micali iz Evrope.
O tome i pise u tekstu. Vrlo je cudno da su pripadnici ove haplogrupe bili previse staticni. I nisu hteli iz Evrope po Bog zna kojim razlozima.
Pa reko možda ih potislo nešto odatle... Mada ja mislim za sebe da sam I2a2a ako sam dobro napisao i eto možda slučajnost ali ja lično ne bih nikad živeo van Evrope isto , skoro sam baš pričao sa nekim o tome čini mi se 

Mora a su jos u to vreme prasrbi izmislili parolu: Evropa nema alternativu
![]()

Na mojoj stranici na FTDNA juče se pojavio lik koji mi je dosad najbliži u genetskom smislu, naime imamo samo tri markera koja nisu ista na 37 analiziranih markera (pošto je on analiziran samo na 37 markera), a to je po genetičarima izuzetno velika bliskost. Radi se o Austrijancu sa prezimenom Wessely. Pročačkao sam malo po internetu i našao da prezime Wessely postoji odavno u velikom broju u Austriji, a da je porijeklom iz Češke i da je češki oblik prezimena Vesely, što je i danas dosta često prezime među Česima. I ranije sam pisao o Bojki odakle su Srbi došli na Balkan i mišljenja sam da je treba tražiti upravo na prostoru južne Češke, zapadne Moravske, Donje Austrije i najistočnijeg dijela Bavarske tj. nekadašnje antičko kraljevstvo Boihaemum. Tu se ujedno u južnoj Češkoj javlja i povećana frekvencija I2a2 Dinaric što se jasno vidi i na ovoj karti rasporeda I2a.
![]()
U Češkoj ne samo da ima mnogo toponima sa osnovom Srb, već se i za sv. Ljudmilu, prvu češku kraljicu kaže da je Srpkinja porijeklom.
Posebno je interesantan predio između Bavarske i Češke, planinski lanac pod nazivom Bohemska šuma na srpskom, na češkom Šumava, a na njemačkom Böhmerwald. Inače cijela ta oblast sa češke strane se zove Šumava. Danas u češkom nema naziva šuma za šumu, već isključivo les kao kod Rusa, pa se postavilo pitanje otkud naziv šuma uopšte u Češkoj. Jedino objašnjenje je da je to moglo biti iz srpskog.
Evo šta kažu o tome:
"The usage of its current Czech name Šumava has been attested in late 15th century Antonio Bonfini's work Rerum unganicarum decades. The origin of the name is not clear. Folk etymology connects it with Czech words šum, šumění, šumět denoting a noise of trees in the wind. The most accepted opinion among linguists derives Šumava from a theorized Proto-Slavic word *šuma = "dense forest", cf. Serbo-Croatian šuma."
Dakle, i Česi imaju svoju Šumadiju u kojoj je I2a2 Dinaric prisutan u visokoj frekvenciji.
Malo ste ti i Weseli podaleko od Bojke, mislim, vremenski, bilo je dosta zgoda u skorije vreme koje bi vas, vesele mogle povezati, recimo , ako se kojim slučajem neka tvoja nevesela baba nalazila u Bosni dok su se Weseli veselili. Veoma kolokvijalno razmišljanje.
Sta je taj tvoj Veseli? Din-N ili S?
Malo mi je cudno da ti bas on bude najblizi pored nasih ljudi koji su I2a2
E pa sad, ti odmah po mojim babama. Mogle su i njihove babe stradati, onako usput kad su Krajišnici u 18. vijeku išle u Francusku. Ali šalu na stranu, nije to jedini slučaj jasne genetske veze. Jug Češke, tzv. Prachenski kraj ima, za razliku od okolnih krajeva povišnu koncentraciju I2a2. Mislim da se to ne može objasniti babama radodajkama u novije vrijeme. Varijanta I2a2 Dinaric South kojoj pripadam i ja i većina srpskih I2a2 skoro da se ne može naći istočnije od Poljske, a ima je dosta po Njemačkoj, čak ne mali broj u Bavarskoj i Baden Virtembergu, dakle je i dosta rano bila u današnjoj Njemačkoj. Njemačka plemićka porodica Reinhardt iz Badena pripada ovoj grupi kao i ostale starije njemačke plemićke porodice iz kraja Renz, Straub i sl. Pensivanijski Njemci koji su zbog vjerskih ratova pobjegli u Ameriku, uglavnom su bili iz tzv. Rajnskog Palatinata, njihovi potomci u Americi su se u velikom broju analizirali i među njima je nemalo I2a2 Dinaric.
Naravno, šala, ali znaš li da ovim direktno uskačeš sebi u usta i pobijaš ranije "dokaze" da su srpska i ukrajinska I2a2 identične. Po meni ovo je dobar put jer je naša ( odnosno I2 zapadnih Srba ) bliska sa onom koju imaju zapadni Sloveni odnosno potomci Boja, Rećana i Panonaca ( Boii, Raetians). Čak, ako malo pročačkaš po starim spisima vidiš da je jezik do srednjeg veka bio bez glasovne promene prelazak L u O u Bosni a time po afinitetu bliži zapadnim.
Neko mi rece, a mislim da je to "Jos jeda Bane" da su u Srbiji Din-S u vecini u zapadnoj Srbiji dok su istocni delovi Din-N. Najbolje bi bilo da nam on ovo objasni ako se ovde skoro pojavi. Ovo je vrlo moguce posto su zapadni krajevi naseljavani sa juga dok je u istocnom delu bio jak uticaj Bugara.
Neko mi rece, a mislim da je to "Jos jeda Bane" da su u Srbiji Din-S u vecini u zapadnoj Srbiji dok su istocni delovi Din-N. Najbolje bi bilo da nam on ovo objasni ako se ovde skoro pojavi. Ovo je vrlo moguce posto su zapadni krajevi naseljavani sa juga dok je u istocnom delu bio jak uticaj Bugara. Ako budem imao vremena pogledacu one tablice iz poslednjeg velikog istrazivanja pa da vidim koliko srpskih I2a2 ima DYS 448 i DYS449 za Din N i S
Ja uvek i iskljucivo posmatram sve migracije I2a2 direktno vezane sa migracijom R1a1, One su isle zajedno i tu vise nema nikakve dileme. U slucaju da su I2a2 Din-S Srbi ziveli zapadno onda bi prilikom migracije na jug obuhvatile tzv zapadnoslovenske i centralnoevropske R1a1, Medjutim... Kako kod Srba tako i kod Hrvata prisutni su mahom ISTOCNOEVROPSKI R1a1, Imao sam neke karte sa jednog odlicnog poljskog sajta koje to demonstriruju ali sam zagubio link.
Mislim da migracija I2a2 Din South s druge strane nije bila tako usko povezana sa R1a1.

Neko mi rece, a mislim da je to "Jos jeda Bane" da su u Srbiji Din-S u vecini u zapadnoj Srbiji dok su istocni delovi Din-N. Najbolje bi bilo da nam on ovo objasni ako se ovde skoro pojavi. Ovo je vrlo moguce posto su zapadni krajevi naseljavani sa juga dok je u istocnom delu bio jak uticaj Bugara. Ako budem imao vremena pogledacu one tablice iz poslednjeg velikog istrazivanja pa da vidim koliko srpskih I2a2 ima DYS 448 i DYS449 za Din N i S
Ja uvek i iskljucivo posmatram sve migracije I2a2 direktno vezane sa migracijom R1a1, One su isle zajedno i tu vise nema nikakve dileme. U slucaju da su I2a2 Din-S Srbi ziveli zapadno onda bi prilikom migracije na jug obuhvatile tzv zapadnoslovenske i centralnoevropske R1a1, Medjutim... Kako kod Srba tako i kod Hrvata prisutni su mahom ISTOCNOEVROPSKI R1a1, Imao sam neke karte sa jednog odlicnog poljskog sajta koje to demonstriruju ali sam zagubio link.
Sto se tice rasprostranjenosti Din-S i Din-N ne verujem da postoje podrucja gde su ovi varijeteti potpuno odvojeni. Tj negde je vise zastupljen Din-S kao sto je to zapadni Balkan, a negde je vise zastupljen Din-N kao sto je to u Bugarskoj, ali na obe teritorije se verovatno moze naci i drugi varijetet.
Mada za Bugarsku je Din-S izgleda zaista retkost, a u jednom istrazivanju za Hrvatsku Din-N je imao udeo 35-40% u odnosu na ukupnu zastupljenost Dinaric. Tj odnos Din-S : Din-N u Hrvatskoj moze da se poredi sa onim u Srbiji i Crnoj Gori, dok situacija u Bugarskoj jeste dosta drugacija.