Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Meni je za sad najzanimljivije kako su se I raširili po Evropi kružno kao neka masa pod pritiskom sa jedne strane. Kad se gleda globalno, evo na primer ova slika

Y-DNA-I_Chiaroni.jpg

Kao da ih je potislo nešto sa istoka. Mislim tako mi se čini :)

:D
Ma nije ih nista pritislo posto se nisu micali iz Evrope.
O tome i pise u tekstu. Vrlo je cudno da su pripadnici ove haplogrupe bili previse staticni. I nisu hteli iz Evrope po Bog zna kojim razlozima.

Pa mislim sto su kružno raporedjeni po obodu centralne Evrope :) Pa reko možda ih potislo nešto odatle... Mada ja mislim za sebe da sam I2a2a ako sam dobro napisao i eto možda slučajnost ali ja lično ne bih nikad živeo van Evrope isto , skoro sam baš pričao sa nekim o tome čini mi se :)

Na mojoj stranici na FTDNA juče se pojavio lik koji mi je dosad najbliži u genetskom smislu, naime imamo samo tri markera koja nisu ista na 37 analiziranih markera (pošto je on analiziran samo na 37 markera), a to je po genetičarima izuzetno velika bliskost. Radi se o Austrijancu sa prezimenom Wessely. Pročačkao sam malo po internetu i našao da prezime Wessely postoji odavno u velikom broju u Austriji, a da je porijeklom iz Češke i da je češki oblik prezimena Vesely, što je i danas dosta često prezime među Česima. I ranije sam pisao o Bojki odakle su Srbi došli na Balkan i mišljenja sam da je treba tražiti upravo na prostoru južne Češke, zapadne Moravske, Donje Austrije i najistočnijeg dijela Bavarske tj. nekadašnje antičko kraljevstvo Boihaemum. Tu se ujedno u južnoj Češkoj javlja i povećana frekvencija I2a2 Dinaric što se jasno vidi i na ovoj karti rasporeda I2a.

Haplogroup_I2a.gif

U Češkoj ne samo da ima mnogo toponima sa osnovom Srb, već se i za sv. Ljudmilu, prvu češku kraljicu kaže da je Srpkinja porijeklom.

Posebno je interesantan predio između Bavarske i Češke, planinski lanac pod nazivom Bohemska šuma na srpskom, na češkom Šumava, a na njemačkom Böhmerwald. Inače cijela ta oblast sa češke strane se zove Šumava. Danas u češkom nema naziva šuma za šumu, već isključivo les kao kod Rusa, pa se postavilo pitanje otkud naziv šuma uopšte u Češkoj. Jedino objašnjenje je da je to moglo biti iz srpskog.

Evo šta kažu o tome:

"The usage of its current Czech name Šumava has been attested in late 15th century Antonio Bonfini's work Rerum unganicarum decades. The origin of the name is not clear. Folk etymology connects it with Czech words šum, šumění, šumět denoting a noise of trees in the wind. The most accepted opinion among linguists derives Šumava from a theorized Proto-Slavic word *šuma = "dense forest", cf. Serbo-Croatian šuma."

Dakle, i Česi imaju svoju Šumadiju u kojoj je I2a2 Dinaric prisutan u visokoj frekvenciji.

Poslednja izmena:
Na mojoj stranici na FTDNA juče se pojavio lik koji mi je dosad najbliži u genetskom smislu, naime imamo samo tri markera koja nisu ista na 37 analiziranih markera (pošto je on analiziran samo na 37 markera), a to je po genetičarima izuzetno velika bliskost. Radi se o Austrijancu sa prezimenom Wessely. Pročačkao sam malo po internetu i našao da prezime Wessely postoji odavno u velikom broju u Austriji, a da je porijeklom iz Češke i da je češki oblik prezimena Vesely, što je i danas dosta često prezime među Česima. I ranije sam pisao o Bojki odakle su Srbi došli na Balkan i mišljenja sam da je treba tražiti upravo na prostoru južne Češke, zapadne Moravske, Donje Austrije i najistočnijeg dijela Bavarske tj. nekadašnje antičko kraljevstvo Boihaemum. Tu se ujedno u južnoj Češkoj javlja i povećana frekvencija I2a2 Dinaric što se jasno vidi i na ovoj karti rasporeda I2a.

Haplogroup_I2a.gif

U Češkoj ne samo da ima mnogo toponima sa osnovom Srb, već se i za sv. Ljudmilu, prvu češku kraljicu kaže da je Srpkinja porijeklom.

Posebno je interesantan predio između Bavarske i Češke, planinski lanac pod nazivom Bohemska šuma na srpskom, na češkom Šumava, a na njemačkom Böhmerwald. Inače cijela ta oblast sa češke strane se zove Šumava. Danas u češkom nema naziva šuma za šumu, već isključivo les kao kod Rusa, pa se postavilo pitanje otkud naziv šuma uopšte u Češkoj. Jedino objašnjenje je da je to moglo biti iz srpskog.

Evo šta kažu o tome:

"The usage of its current Czech name Šumava has been attested in late 15th century Antonio Bonfini's work Rerum unganicarum decades. The origin of the name is not clear. Folk etymology connects it with Czech words šum, šumění, šumět denoting a noise of trees in the wind. The most accepted opinion among linguists derives Šumava from a theorized Proto-Slavic word *šuma = "dense forest", cf. Serbo-Croatian šuma."

Dakle, i Česi imaju svoju Šumadiju u kojoj je I2a2 Dinaric prisutan u visokoj frekvenciji.

Malo ste ti i Weseli podaleko od Bojke, mislim, vremenski, bilo je dosta zgoda u skorije vreme koje bi vas, vesele mogle povezati, recimo , ako se kojim slučajem neka tvoja nevesela baba nalazila u Bosni dok su se Weseli veselili. Veoma kolokvijalno razmišljanje.

Malo ste ti i Weseli podaleko od Bojke, mislim, vremenski, bilo je dosta zgoda u skorije vreme koje bi vas, vesele mogle povezati, recimo , ako se kojim slučajem neka tvoja nevesela baba nalazila u Bosni dok su se Weseli veselili. Veoma kolokvijalno razmišljanje.

E pa sad, ti odmah po mojim babama. Mogle su i njihove babe stradati, onako usput kad su Krajišnici u 18. vijeku išle u Francusku. Ali šalu na stranu, nije to jedini slučaj jasne genetske veze. Jug Češke, tzv. Prachenski kraj ima, za razliku od okolnih krajeva povišnu koncentraciju I2a2. Mislim da se to ne može objasniti babama radodajkama u novije vrijeme. Varijanta I2a2 Dinaric South kojoj pripadam i ja i većina srpskih I2a2 skoro da se ne može naći istočnije od Poljske, a ima je dosta po Njemačkoj, čak ne mali broj u Bavarskoj i Baden Virtembergu, dakle je i dosta rano bila u današnjoj Njemačkoj. Njemačka plemićka porodica Reinhardt iz Badena pripada ovoj grupi kao i ostale starije njemačke plemićke porodice iz kraja Renz, Straub i sl. Pensivanijski Njemci koji su zbog vjerskih ratova pobjegli u Ameriku, uglavnom su bili iz tzv. Rajnskog Palatinata, njihovi potomci u Americi su se u velikom broju analizirali i među njima je nemalo I2a2 Dinaric.

Sta je taj tvoj Veseli? Din-N ili S?
Malo mi je cudno da ti bas on bude najblizi pored nasih ljudi koji su I2a2

Pa nije čudno. Gledajući sve haplotipove Din S, i naše i strane sasvim je jasno da nema nikakvog posebnog južnoslovenskog klastera. Ono što je Nordtvedt mogao da izvuče je samo taj mali skorašnji klaster koji je on nazvao hrvatskim, ali koji je jasno proistekao iz veće grupe i u kojima ima i Srba i Hrvata i muslimana. Sve ostalo je opšta mješavina. Meni nije blizu ni jedan naš haplotip. Najbliži su mi Straub, Clauder, Mc Donald(?) (Amerikanac s korijenima u Americi od 18. vijeka, vjerovatno Njemac prerušen u Škota). Govorim samo o podudaranjima sa ljudima koji su testirali 67 markera. I evo sad taj Wessely koji je definitivno Din S i sa kojim imam skorašnje zajedničko porijeklo.

E pa sad, ti odmah po mojim babama. Mogle su i njihove babe stradati, onako usput kad su Krajišnici u 18. vijeku išle u Francusku. Ali šalu na stranu, nije to jedini slučaj jasne genetske veze. Jug Češke, tzv. Prachenski kraj ima, za razliku od okolnih krajeva povišnu koncentraciju I2a2. Mislim da se to ne može objasniti babama radodajkama u novije vrijeme. Varijanta I2a2 Dinaric South kojoj pripadam i ja i većina srpskih I2a2 skoro da se ne može naći istočnije od Poljske, a ima je dosta po Njemačkoj, čak ne mali broj u Bavarskoj i Baden Virtembergu, dakle je i dosta rano bila u današnjoj Njemačkoj. Njemačka plemićka porodica Reinhardt iz Badena pripada ovoj grupi kao i ostale starije njemačke plemićke porodice iz kraja Renz, Straub i sl. Pensivanijski Njemci koji su zbog vjerskih ratova pobjegli u Ameriku, uglavnom su bili iz tzv. Rajnskog Palatinata, njihovi potomci u Americi su se u velikom broju analizirali i među njima je nemalo I2a2 Dinaric.

Naravno, šala, ali znaš li da ovim direktno uskačeš sebi u usta i pobijaš ranije "dokaze" da su srpska i ukrajinska I2a2 identične. Po meni ovo je dobar put jer je naša ( odnosno I2 zapadnih Srba ) bliska sa onom koju imaju zapadni Sloveni odnosno potomci Boja, Rećana i Panonaca ( Boii, Raetians). Čak, ako malo pročačkaš po starim spisima vidiš da je jezik do srednjeg veka bio bez glasovne promene prelazak L u O u Bosni a time po afinitetu bliži zapadnim.

Naravno, šala, ali znaš li da ovim direktno uskačeš sebi u usta i pobijaš ranije "dokaze" da su srpska i ukrajinska I2a2 identične. Po meni ovo je dobar put jer je naša ( odnosno I2 zapadnih Srba ) bliska sa onom koju imaju zapadni Sloveni odnosno potomci Boja, Rećana i Panonaca ( Boii, Raetians). Čak, ako malo pročačkaš po starim spisima vidiš da je jezik do srednjeg veka bio bez glasovne promene prelazak L u O u Bosni a time po afinitetu bliži zapadnim.

To bi možda i moglo biti tačno da I2a2 Dinaric North i I2a2 Dinaric South nisu bez obzira na razlike isuviše bliski. Ja i dalje ostajem na onome da su i I2a2 Dinaric North i I2a2 Dinaric South jasni slovenski markeri. Ako postoji razlika između Veneda i Slovena, onda je ona za mene jasna, Venedi su R1a1, a Sloveni I2a2.

I još jedna interesantna stvar. Skoro svi Slovenci koji su se testirali kao I2a2 Dinaric pripadaju North varijanti. Ja nisam primjetio skoro nijedan South haplotip među Slovencima. Činjenica da je North haplotip prisutan među Makedoncima i Bugarima, a da je među Srbima izrazito rijedak, govori da su Srbi jasno I2a2 Dinaric South i da ih to odvaja od opšte slovenske mase koja je u 6.vijeku prodrla na Balkan.

Neko mi rece, a mislim da je to "Jos jeda Bane" da su u Srbiji Din-S u vecini u zapadnoj Srbiji dok su istocni delovi Din-N. Najbolje bi bilo da nam on ovo objasni ako se ovde skoro pojavi. Ovo je vrlo moguce posto su zapadni krajevi naseljavani sa juga dok je u istocnom delu bio jak uticaj Bugara. Ako budem imao vremena pogledacu one tablice iz poslednjeg velikog istrazivanja pa da vidim koliko srpskih I2a2 ima DYS 448 i DYS449 za Din N i S

Ja uvek i iskljucivo posmatram sve migracije I2a2 direktno vezane sa migracijom R1a1, One su isle zajedno i tu vise nema nikakve dileme. U slucaju da su I2a2 Din-S Srbi ziveli zapadno onda bi prilikom migracije na jug obuhvatile tzv zapadnoslovenske i centralnoevropske R1a1, Medjutim... Kako kod Srba tako i kod Hrvata prisutni su mahom ISTOCNOEVROPSKI R1a1, Imao sam neke karte sa jednog odlicnog poljskog sajta koje to demonstriruju ali sam zagubio link.

Neko mi rece, a mislim da je to "Jos jeda Bane" da su u Srbiji Din-S u vecini u zapadnoj Srbiji dok su istocni delovi Din-N. Najbolje bi bilo da nam on ovo objasni ako se ovde skoro pojavi. Ovo je vrlo moguce posto su zapadni krajevi naseljavani sa juga dok je u istocnom delu bio jak uticaj Bugara.

Zdarvo Kor. To jeste moja pretpostavka, ali ne znaci da tako mora da bude. Mozda neki od vas znaju za Cvijicevu mapu porekla stanovnistva centralne Srbije. Uz nju prilazem i mapu koju je pravio neki Bugarin, a po meni nije lose uradjena.

Poreklo stanovnistva Srbije po Cvijicu
Stanovnistvo Srbije po Zanetovu

Medjutim ono sto bih zeleo da naglasim je da istocno i centralno Balkanski Sloveni nisu Bugari, niti su to bugarski Sloveni. Dobar deo tih razjedinjenih Slovenskih plemena nije bio pod Bugarima duze od nekoliko desetina godina, tj i u srednjem veku su vise vremena bili u okviru srpske drzave nego u okviru bugarske.

Ono sto se ne uklapa u ovu moju hipotezu je isti odnos Din-S : Din-N (negde oko 70:30) i u Srbiji i u Crnoj Gori, iz svima poznatog istrazivanja Mirabal i Varljen. Tj, prema gornjoj pretpostavci trebalo bi da Din-S ima veci procenat u Crnoj Gori nego u Srbiji, a to nije bio slucaj u tom istrazivanju. Jednim delom ovo moze da se objasni time da je zapadni Balkan gusce naseljen Slovenima nego ostali delovi Balkana, sto je skoro sigurno. Takodje u toj studiji nije navedno iz kojih su oblasti Srbije ljudi testirani sto bi jako pomoglo u ovoj nasoj analizi.

Poslednja izmena:
Neko mi rece, a mislim da je to "Jos jeda Bane" da su u Srbiji Din-S u vecini u zapadnoj Srbiji dok su istocni delovi Din-N. Najbolje bi bilo da nam on ovo objasni ako se ovde skoro pojavi. Ovo je vrlo moguce posto su zapadni krajevi naseljavani sa juga dok je u istocnom delu bio jak uticaj Bugara. Ako budem imao vremena pogledacu one tablice iz poslednjeg velikog istrazivanja pa da vidim koliko srpskih I2a2 ima DYS 448 i DYS449 za Din N i S

Ja sam već gledao tabele, ako misliš na one sa poslednjeg istraživanja za Srbiju i Crnu Goru i rezultat je i za Srbiju i Crnu Goru 2/3 Din S i 1/3 Din N. Din South je izrazito rijedak istočno od Kosova. Svi albanski I2a2 koje sam vidio su Din N.
Ja uvek i iskljucivo posmatram sve migracije I2a2 direktno vezane sa migracijom R1a1, One su isle zajedno i tu vise nema nikakve dileme. U slucaju da su I2a2 Din-S Srbi ziveli zapadno onda bi prilikom migracije na jug obuhvatile tzv zapadnoslovenske i centralnoevropske R1a1, Medjutim... Kako kod Srba tako i kod Hrvata prisutni su mahom ISTOCNOEVROPSKI R1a1, Imao sam neke karte sa jednog odlicnog poljskog sajta koje to demonstriruju ali sam zagubio link.

I zvanična istorija i arheologija govori o dva talasa dolaska Slovena, prvo opšte mase Slovena, tu su mogla biti razna plemena, a zatim u 7. vijeku Srba u rimsku provinciju Dalmaciju, prostor na kome I2a2 Din South dostiže vrhunac po brojnosti. Što se R1a1 tiče mislim da se M458 spominje kao jasan slovenski marker. Evo karte rasprostiranja M458. Mislim da je i južnoslovenski R1a1 u toj grupi mada malobrojan.

ekspansja-chromosomu-slowianskiego-i-kultury-luzyckiej-oraz-skolotowr1a1a7.gif

I2a2 Din N je jasno vezan sa R1a1, jer i njega ima od Slovenije do Rusije, na jug do Grčke i Makedonije. Mislim da migracija I2a2 Din South s druge strane nije bila tako usko povezana sa R1a1.

Problem je u tome, što Kosovsko Resavski dijalekt, kao i Prizrensko Južnomoravski, Svrljiški i Timočki, pripadaju Zapadnoj Južno Slovenskoj grani dijalekata, odnosno Srpskoj grani po svome porijeklu, a ne Istočno Junžnoslovenskom, odnosno Bugarskom. Tako da je prilično čudno da ta populacija pripada Din North, a ne Din South:think:

Sto se tice rasprostranjenosti Din-S i Din-N ne verujem da postoje podrucja gde su ovi varijeteti potpuno odvojeni. Tj negde je vise zastupljen Din-S kao sto je to zapadni Balkan, a negde je vise zastupljen Din-N kao sto je to u Bugarskoj, ali na obe teritorije se verovatno moze naci i drugi varijetet.

Mada za Bugarsku je Din-S izgleda zaista retkost, a u jednom istrazivanju za Hrvatsku Din-N je imao udeo 35-40% u odnosu na ukupnu zastupljenost Dinaric. Tj odnos Din-S : Din-N u Hrvatskoj moze da se poredi sa onim u Srbiji i Crnoj Gori, dok situacija u Bugarskoj jeste dosta drugacija.

Nisam mnogo upucen u materiju i izvinjavam se na smetnji ali...
Ako su Srbi dosli u 7. veku za vreme Iraklija (630g.) iz sa Laba (Bohemije, Nemacke, Poljske - tu negde) na zapadni deo balkana i isli prema istoku onda bi to bili ovi sa Din-S i logicno bi ih vise bilo na zapadu. Sa druge strane do tada je balkan vec bio naseljen Slovenima iz pravca Ukrajine (preko Bugarske, Rumunije ) koji su vise zaposeli istocne-juzne krajeve pa samim tim i Din-N.
A R1a su dosta brojniji od I2A2 pa su verovatno dolazili iz oba pravca.
Naravno sve se to posle dosta mesalo ali u osnovi bi zato moglo biti vise Din-S na zapadu a Din-N na istoku.

Sto se tice rasprostranjenosti Din-S i Din-N ne verujem da postoje podrucja gde su ovi varijeteti potpuno odvojeni. Tj negde je vise zastupljen Din-S kao sto je to zapadni Balkan, a negde je vise zastupljen Din-N kao sto je to u Bugarskoj, ali na obe teritorije se verovatno moze naci i drugi varijetet.

Mada za Bugarsku je Din-S izgleda zaista retkost, a u jednom istrazivanju za Hrvatsku Din-N je imao udeo 35-40% u odnosu na ukupnu zastupljenost Dinaric. Tj odnos Din-S : Din-N u Hrvatskoj moze da se poredi sa onim u Srbiji i Crnoj Gori, dok situacija u Bugarskoj jeste dosta drugacija.

Din N je preovlađujući i u Sloveniji, kao što već napisah, pa ne čudi ni povećana prisutnost u Hrvatskoj. I u Sloveniji i u sjeverozapadnoj Hrvatskoj imamo R1a1, a zajedno sa njim I2a2 Din N. Ja vjerujem i da je Din N u Srbiji i Crnoj Gori istočnobalkanskog porijekla. Ni za Crnu Goru to ne treba da bude čudno jer se graniči sa Albanijom, a tamo su izrazito Din N. Za Din S koji vrhunac dostiže upravo u Hercegovini treba da samo postavimo pitanje: Koji je to narod konstantno od Srednjeg vijeka pa do danas nastanjen u Hercegovini i odgovor će biti - SRBI. Dakle je po meni Din S jasan srpski marker, konkretno onih Srba koji su došli u 7. vijeku za vrijeme Iraklija.
Verenić je kačio svoju procjenu starosti za Din S i to negdje oko 1700 godina unazad. To je otprilike 300 godina naše ere. Din S mutacija (koja još nije otkrivena) je mogla nastati sudeći po rasporedu samih Din S haplotipova negdje iznad Karpata, zapadno od Poljske. Naivno bi bilo reći da su Srbi bili isključivo Din S, ali je , to je moje mišljenje, sav Din S od svog nastanka bio u okviru srpskog naroda.

Poljaci Czaplicki i Sienicki koji i jedan i drugi su Din S pripadaju klanu Lubicz tj. ranije klanu Pobog. Za klan Lubicz postoji legenda da vodi porijeklo od srpskog viteza koji je došao u Poljsku da se bori protiv Prusa, a za račun poljskog kralja.
I litvanski pisac Oskar Miloš je pripadao ovom klanu i evo šta kažu o njegovom porijeklu:

"Oscar Vladislas de Lubicz Milosz (Oskaras Milašius is the Lithuanian spelling of his name) was born May 28, 1877, on the estate of Čerėja, on the eastern outskirts of the country known (before it was divided and occupied by Russia and Prussia at the end of the eighteenth century) as the Grand Duchy of Lithuania. Today, this part of Lithuania belongs to Belorussia. His father was a Lithuanian-Polish nobleman, but his ancestors were not native to the region. According to family legend, they had emigrated there from the very heart of ethnic Lithuania, on the Baltic peninsula. The Miloszes were refugees in this area too. Several centuries earlier, fleeing German pressure, they had left behind their estates in the territory of the Lusatian Serbs, near Frankfurt an der Oder. While Milašius derived his lineage from an aristocratic Serbian family of the Middle Ages, he nonetheless stressed his "Lithuanianness. " Milašius felt a great affiliation to the Grand Duchy of Lithuania, whose noblemen his paternal grandparents became. (Kubilius, 1981)."

Stvarno mi je mrsko po zna koji put koristiti karte od Pericicke da bi obrazlozio svoju tacku gledista. Ovo istrazivanje jeste prilicno bajato ali je Verenic krajem prosle godine napravio svoju verziju karte varijanse I2a2 koja je dosta slicna ovoj od Pericicke jedino je pomerena malo istocnije. (imamo te karte odve na forumu ali ko bi ih sada nasao...)

Ajde dak krenemo od karti sa I2a2 i R1a1:

F3.large.jpg

F5.large.jpg

Gledamo gornju kartu pod B (frekvencija koja je pod A nam nije od velikue koristi),

Epicentar varijanse je negde u sredjoj Bosni, Izmedju Zenice i Doboja (a sa korekcijom od Verenica mozda jos nesto istocnije).

Gledamo drugu kartu koja pokazuje R1a1 i obratimo paznju opet na sliku pod B. Ako neko misli da je ovo alucajnost, grdno se vara. Epicentar varijanse R1a1 je opet na podrucju severne Bosne i opet skoro na istom mestu gde je za I2a2. Zakljucak moze da bude samo jedan- to je bila prva lokacija prilikom doseljavanja juznih Slovena na Balkan.

Dakle, sada znamo da je jezgro varijanse I2a2 i R1a1 na jednom te istom mestu. Upravo zbog ovoga sam u prethodnom postu rekao da sve migracije I2a2 posmatram iskljucivo zajedno sa migracijama R1a1.

Ovo iskljucuje mogucnost da su I2a2 i R1a1 dosli odvojeno na ova podrucja. Neko ce reci da se posle toga varijanse I2a2 i R1a1 mnogo razlikuju. Medjutim, ja sam posmatrao i neke druge karte varijanse za druge narode pa je i tamo situacija vrlo slicna.
U ovom istrazivanju nije vrsena podela na Din-S i Din-N pa se opet vidi da su i frekvencija i varijansa rasporedjene po izohipsama. Da je nekim slucajem bilo odeljenog dolaska Din-N i Din-S to bi se primetilo na kartama.
Na jugu Makedonije se vidi pojacana frekvencija I2a2 a to opet treba da dolazi od strane "Bugarskih" I2a2 posto su Bugari drzali pod kontrolom ovo podrucje kao i delove Albanije.

Dalje opet vidimo da se izohipse poklapaju sa istorijskim izvorima i da je u pprincipu varijansa I2a2 primerno fokusirana na podrucje do reke Cetine.

Iako znamo da je Istocna Hercegovina kao i zapadna Crna Gora (stara Hercegovina) naselila (repopulizacija) podrucje zapadne Srbije, vidimo da je tu varijansa manja nego u Bosni posto je ocigledno bila rec o demografskoj eksploziji. Ista stvar se moze primetiti na karti za E1b (koju necu ovde navoditi) a koja pokazuje jako veliku frekvenciju Albanaca na Kosovu i skoro nikakvu varijansu. Isto tako, ako pogledamo podrucje jugozapadne Ukrajine i Moldavije videcemo dosta veliku frekvenciju ali skoro nikakvu varijansu.

Pogledajmo sada ilustraciju pod D na prvoj slici (gornjoj). Tu vidimo jedan areal varijanse I2a2 koji se prostire od juzne Poljske na severu preko Slovacke, zapadne Austrije i Madjarske. Po logici stvari to bi i trebao da bude areal na kojem su se zarodili I2a2.

Ove karte nisu naravno 100% precizne, Ima tu odstupanja ali i ovakve kakve jesu mogu da ukazu na pojedine stvari.

ima tu jos dosta da se pise i govori ali nadam se da cemo to obraditi u nastavku diskusije.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back