Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Сваки И2а1 узорак је потенцијално И2а1б, исто као што је и потенцијално И2а1а.
Slažem se.
I2a1a očekujem na zapadu mada ne mora da znači.
Tada su te hg bile hronološki bliže i izmešane.
11820-11610 calBCE (11855±50 BP, OxA-27763) Bichon Grotte du Bichon Switzerland U5b1h I2a1a2a
Možda neka od danas retkih hg koja se odvojila od ove zapadne grupe.

Poslednja izmena:
Када су у питању узорци који су тестирани као R1b1a-L754 (xP297), постоје две основне могућности. Прва је да су припадали некој реткој грани (L754* или L389*),

Teoretski mogu imati malobrojne potomke ali oni nisu direktno vezani sa granom R1b M269 koja je karakteristicna za danasnje zapadnevropljane.

ne razumem. da li možeš da pojasniš. evo digao sam granu R1b i prema njoj L754 je direktni predak R1b M269.
R1b-tree.png

Poslednja izmena:
Slažem se.
I2a1a očekujem na zapadu mada ne mora da znači.
Tada su te hg bile hronološki bliže i izmešane.
11820-11610 calBCE (11855±50 BP, OxA-27763) Bichon Grotte du Bichon Switzerland U5b1h I2a1a2a
Možda neka od danas retkih hg koja se odvojila od ove zapadne grupe.

Најстарији узорци И2а1а и И2а1б су до сада из западне Европе, па изгледа да су се обе гране шириле одатле у свим правцима током касног мезолита и неолита. Бишон из Швајцарске је Л1286, исто као и каснији неолитски КО1 и НЕ7 из Мађарске, Спигинас1 из Литваније, Ајвиде58 и вероватно Мотала9 из Шведске итд. Лошбур из Луксембурга је М423*, као и Мотале12 и 3 из Шведске. У новој студији о Бел Бикерима нађено је брдо нашој Л621 најближе гране Л161 у неолитској Британији, а Л161 су и Кретуонас2 из Литваније, Троц5 из Шпаније, Есперштед24 из Немачке итд. Међу том популацијом која се ширила из западне Европе је вероватно била и наша Л621, искочиће и она негде ускоро, најреалније делује простор Немачке, Пољске и Балтика.

ne razumem. da li možeš da pojasniš. evo digao sam granu R1b i prema njoj L754 je direktni predak R1b M269.

L754 јесте директни предак М269, али L754 (x P297) није. Ово x P297 значи да су били негативни на P297, која је испод L754 а изнад M269, па последично нису могли бити позитивни ни на М269.

Најстарији узорци И2а1а и И2а1б су до сада из западне Европе, па изгледа да су се обе гране шириле одатле у свим правцима током касног мезолита и неолита. Бишон из Швајцарске је Л1286, исто као и каснији неолитски КО1 и НЕ7 из Мађарске, Спигинас1 из Литваније, Ајвиде58 и вероватно Мотала9 из Шведске итд. Лошбур из Луксембурга је М423*, као и Мотале12 и 3 из Шведске. У новој студији о Бел Бикерима нађено је брдо нашој Л621 најближе гране Л161 у неолитској Британији, а Л161 су и Кретуонас2 из Литваније, Троц5 из Шпаније, Есперштед24 из Немачке итд. Међу том популацијом која се ширила из западне Европе је вероватно била и наша Л621, искочиће и она негде ускоро, најреалније делује простор Немачке, Пољске и Балтика.
Švedska je sever, a ne zapad. Javlja se u vreme ekspanzije neolita sa jugoistoka, uz prisistvo I2c HG.
Ostali nalazi su peremladi i iz paralene sugrane. I2a1b1.
3360-3086 calBCE (4502±48 BP, Er-8699) Esperstedt_MN Esperstedt Germany T2b I2a1b1a1
5310-5078 calBCE (6249±28 BP, MAMS-16164) Iberia_EN Els Trocs Spain N1a1a1 I2a1b1
5964-5638 calBCE (6877±69 BP, Ua-42117) Motala_HG Motala, Kanaljorden Sweden U5a1 I2a1b
6210-5990 calBCE (7205±50 BP, OxA-7738) Loschbour_published.DG Echternach Luxembourg U5b1a I2a1b

5714-5575 calBCE (6734±30 BP, Ua-51722) Motala_HG Motala, Kanaljorden Sweden U2e1 I2c
5721-5631 calBCE (6773±30 BP, Ua-51723) Motala_HG Motala, Kanaljorden Sweden U2e1 I2a1b2a1
5964-5638 calBCE (6877±69 BP, Ua-42117) Motala_HG Motala, Kanaljorden Sweden U5a1 I2a1b
5964-5629 calBCE (6863±75 BP, Ua-42120) Motala_HG Motala, Kanaljorden Sweden U5a2d I2a1
5721-5516 calBCE (6701±64 BP, Ua-42116) Motala_HG Motala, Kanaljorden Sweden U5a1 ..
5877-5629 calBCE (6842±68 BP, Ua-42118) Motala_HG Motala, Kanaljorden Sweden U5a2d ..

Russia U2e2 .. ..
Latvia U2e1 .. ..
Russia U2e1h .. ..
Russia U2e1e .. ..

Teško da je ova populacija došla sa zapada.

Švedska je sever, a ne zapad. Javlja se u vreme ekspanzije neolita sa jugoistoka, uz prisistvo I2c HG.
Ostali nalazi su peremladi i iz paralene sugrane. I2a1b1.

Teško da je ova populacija došla sa zapada.

Да ли је твој капацитет за разговор заиста толико ограничен? Ко се јавља у време експанзије неолита са југоистока? Да ли ти хоћеш да кажеш да су И2а1б и И2а1а дошле из југоисточне у западну Европу тек у неолиту? Хоћеш да кажеш да претходни становници западне Европе (Магдаленијанци, Азилијанци, Аренсбуржани итд.) нису оставили никакво потомство? Јако неозбиљно, најблаже речено.

Vidim da ti je Pribislav vec odgovorio. Ja sam hteo da kazem da ti koji su bili na godisnjem odmoru u Lepenskom viru nisu ista populacija sa onim R1b koji su danas naseljeni u Evropi. Imamo nesto malo ovih V88 po Evropi ali mi nije poznato da imamo ostatke R1b L754+, L388-. Ta grana je u Evropi izgleda izumrla a ogromna vecina R1b Evropljana je M269+ a ta grana je po poreklu juzno od Kavkaza. Zanimljivo je da su i neki od najstarijih R1a1* nadjeni medju Kurdima sa tog podrucja a to je ujedno i mesto porekla haplogrupa F, G, H i IJ.

Vidim da ti je Pribislav vec odgovorio. Ja sam hteo da kazem da ti koji su bili na godisnjem odmoru u Lepenskom viru nisu ista populacija sa onim R1b koji su danas naseljeni u Evropi. Imamo nesto malo ovih V88 po Evropi ali mi nije poznato da imamo ostatke R1b L754+, L388-. Ta grana je u Evropi izgleda izumrla a ogromna vecina R1b Evropljana je M269+ a ta grana je po poreklu juzno od Kavkaza. Zanimljivo je da su i neki od najstarijih R1a1* nadjeni medju Kurdima sa tog podrucja a to je ujedno i mesto porekla haplogrupa F, G, H i IJ.
da razumeo sam.

e sad pitanje je je li taj L754(x P297) bio uopšte rasprostranjen po evropi ili samo na ovim našim lokacijama, u prvom slučaju ne čini mi se malo verovatnim samo njegovo izumiranje.

da razumeo sam.

e sad pitanje je je li taj L754(x P297) bio uopšte rasprostranjen po evropi ili samo na ovim našim lokacijama, u prvom slučaju ne čini mi se malo verovatnim samo njegovo izumiranje.

Свакако није била ограничена на наше просторе само, већ имамо хиљадама година старијег Вилабруну у Италији који је L754 (хP297, али и хV88), а у овој истој студији имамо и једног мезолитског ловца-сакупљача из Украјине који је такође L754 (хP297). Треба разумети да мушке линије 99% становника из тог периода нису преживеле до данашњег дана, а сва је прилика да су се угасиле и много раније.

Свакако није била ограничена на наше просторе само, већ имамо хиљадама година старијег Вилабруну у Италији који је L754 (хP297, али и хV88), а у овој истој студији имамо и једног мезолитског ловца-сакупљача из Украјине који је такође L754 (хP297). Треба разумети да мушке линије 99% становника из тог периода нису преживеле до данашњег дана, а сва је прилика да су се угасиле и много раније.

Слажем се! А оно што је лаицима тешко да схвате је то да генетске линије не изумиру због ратова, болести или природних катастрофа, већ пре свега због генетичког дрифта.

Слажем се! А оно што је лаицима тешко да схвате је то да генетске линије не изумиру због ратова, болести или природних катастрофа, већ пре свега због генетичког дрифта.
de obajsni, ukratko, kako se to izumire zbog genetičkog drifta.

:lol:

de obajsni, ukratko, kako se to izumire zbog genetičkog drifta.

Приликом репродукције у популацији диплоидних сексуалних организама, наредна генерација генотипова настаје од УЗОРКА родитељских гамета. У малим популацијама неки алели не морају бити пренешени у наредну генерацију због ефекта случајности (ако гамети носиоци ретког алела не формирају ни један зигот, тај редак алел неће ући у генски фонд наредне (потомачке) генерације). Због тога, учесталости алела у потомачкој генерацији могу се разликовати од учесталости алела у родитељској генерацији. Пошто генетички дрифт повећава учесталост једних, а смањује учесталост других алела на полиморфним генима, може се десити да фиксира одређен алел у популацији тј да “одстрани” други алел тј његову учесталост сведе на нулу, а учесталост оног првог повећа на 1, без обзира што алел који је постао фиксиран у популацији смањује адаптивну вредност свом носиоцу у датој средини. То значи да током низа генерација може доћи до потпуног нестанка неких варијанти гена. Вероватноћа да се то деси је већа што је популација мања.
Генетички дрифт је феномен који проистиче из чињенице да се никада у једној популацији не укрштају све јединке, већ само један део њих и без обзира каква је генетичка структура (типови и учесталости алела у тој популацији у одређеној генерацији) популације, неће сви алели са укупном својом учесталошћу бити нужно заступљени у узорку гамета који ће се комбиновати и произвести зиготе тј генотипове који ће чинити генетичку структуру наредне генерације.

Ево једног илустративног примера генетичког дрифта:
https://en.wikipedia.org/wiki/Genetic_drift#Analogy_with_marbles_in_a_jar

bolje da su visekratno bili turisti u Lepenskom visu nego da su jednom posetili rakijadu u Pranjanima :hahaha:

- - - - - - - - - -

Приликом репродукције у популацији диплоидних сексуалних организама, наредна генерација генотипова настаје од УЗОРКА родитељских гамета. У малим популацијама неки алели не морају бити пренешени у наредну генерацију због ефекта случајности (ако гамети носиоци ретког алела не формирају ни један зигот, тај редак алел неће ући у генски фонд наредне (потомачке) генерације). Због тога, учесталости алела у потомачкој генерацији могу се разликовати од учесталости алела у родитељској генерацији. Пошто генетички дрифт повећава учесталост једних, а смањује учесталост других алела на полиморфним генима, може се десити да фиксира одређен алел у популацији тј да “одстрани” други алел тј његову учесталост сведе на нулу, а учесталост оног првог повећа на 1, без обзира што алел који је постао фиксиран у популацији смањује адаптивну вредност свом носиоцу у датој средини. То значи да током низа генерација може доћи до потпуног нестанка неких варијанти гена. Вероватноћа да се то деси је већа што је популација мања.
Генетички дрифт је феномен који проистиче из чињенице да се никада у једној популацији не укрштају све јединке, већ само један део њих и без обзира каква је генетичка структура (типови и учесталости алела у тој популацији у одређеној генерацији) популације, неће сви алели са укупном својом учесталошћу бити нужно заступљени у узорку гамета који ће се комбиновати и произвести зиготе тј генотипове који ће чинити генетичку структуру наредне генерације.

prof, moze li to malo jednostavnije, boli glava :D

Ja odavno imam neku fiks ideju da postoji prirodni mehanizam koji eliminise nosioce starijih haplogrupa a koji do sada nije pronadjen. Nesto sto bi moglo biti zapisano u genetskom kodu, slicno kao sto celije imaju svoj casovnik. Ista je stvar i sa ljudskim jedinkama koje su isprogramirane da ne zive vecno, vec da dozvole smenu generacija a samim time i nove geneticke varijante koje bi trebale da usavrse vrstu.

ako ne želiš objasniti mogao si pisati japanski. ako ne znaš mogao si reći ne znam ili ne odgovoriti uopšte. a ako znaš i želiš objasniti onda to trebaš činiti pojmovima koji su drugome poznati (razumljivi). dakle, dobronamerno i uvažavajući upućenost drugoga u materiju.

u ovom slučaju ja bih razumeo ako bi neko konkretno objasnio šta se dešava s potomcima R1b1a-L754 usled procesa zvan "genetički drift" pa i nečeg trećeg.

prema podacima koje imamo L754 bio je rasprostranjen po evropi u to vreme. da kažemo da je živela koja stotina hiljada njih. šta se na dalje dešava s njima?

- postaju manje plodni usled genetičkog drifta te imaju sve manje dece a drugi rodovi sve više, ili
- dobijaju pretežno žensku decu, ili
- dolazi do iščeznuća markera, tj. njihovi potomci ne nose njihov marker već neki sličan, ili
- im se natalitet urušava nekom prirodnom katastrofom svodjenjem na usko grlo pa njihov rod u igri malih brojeva nema sreće,ili

?

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back