Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Не постоји само једна илирска хаплогрупа, већ неколико њих. Извор ми није дао конкретне податке, али се по називима може претпоставити о којим се хаплогрупама ради. Конкретно, 44% Херцеговаца припада западноилирским/илиро-хрватским хаплогрупама (хаплогрупе I2а, R1b-U152 и G2a), док приближно 27% припада источноилирским/илиро-албанским хаплогрупама (Е-V13, Ј2, Ј1 и R1b-Z2103).16% Херцеговаца су потомци Црвених Хрвата (R1а), а 11% потомци Влаха Дробњака (I1).

Prijatelju losa ti je racunica, samo I2a bice oko 40 posto minimum. Kakvi su te Iliri spopali?

Prijatelju losa ti je racunica, samo I2a bice oko 40 posto minimum. Kakvi su te Iliri spopali?

Ја сумљам да Хрвати из Херцеговине имају чак 71% I2a, то ми делује превише. Хрвати надувавају проценат I2a, чак су ту хаплогрупу прогласили "хрватским маркером", а говоре да је I2a Din-south пореклом из "Бијеле Хрватске"(јужна Пољска) и да је на Балкан дошла са Хрватима. По мојој процени Хрвати из Херцеговине би требали да имају око 55% I2a.

Зашто би Јерковићу и екипи било мрско да објављују резултате за Хервцеговце, јер ако је тачно то што кажеш онда I2a & R1a заједно достижу 55-60%? Имаш ли можда информацију којој хаплогрупи припадају Јован Деретић и Војислав Шешељ, посебно ме занима Шешељ. Знам да су се тестирали њихови презимењаци који су из истог села као и они.

Не бих ти знао рећи, мени су право да ти кажем сумњиви сви ти ликови из Порекла, питање је и колико су они Срби, судећи по презименима више ми личе на Хрвате (Кртинић, Јерковић, Рајевац итд.), можда је управо то и разлог што крију резултате. Шешељ је I2а-S17250, за Деретића немам никаквих информација.

Не бих ти знао рећи, мени су право да ти кажем сумњиви сви ти ликови из Порекла, питање је и колико су они Срби, судећи по презименима више ми личе на Хрвате (Кртинић, Јерковић, Рајевац итд.), можда је управо то и разлог што крију резултате. Шешељ је I2а-S17250, за Деретића немам никаквих информација.

Прибиславе, ти ликови из порекла тврде да I2a Din није староседелачка на Балкану, односно да је дошла са Словенима, а то исто тврдиш и ти. Зашто су ти онда сумљиви и зашто их називаш секташима, кад имате исте ставове? Питање порекла I2a Din је питање свих питања што се тиче српске генетике!

Poslednja izmena:
Прибиславе, ти ликови из порекла тврде да I2a Din није староседелачка на Балкану, односно да је дошла са Словенима, а то исто тврдиш и ти. Зашто су ти онда сумљиви и зашто их називаш секташима, кад имате исте ставове. Питање порекла I2a Din је питање свих питања што се тиче српске генетике!

Па и ти тврдиш исто, малопре си написао да је И2а-Дин српско-словенска, што значи да није староседелачка, у чему је проблем?

Па и ти тврдиш исто, малопре си написао да је И2а-Дин српско-словенска, што значи да није староседелачка, у чему је проблем?

Апсолутно српско-словенска, али поента је што су Словени староседеоци Балкана а не неки дошљаци који су се довукли у VII веку из украјинских мочвара. Преци Руса, Пољака, Чеха, Словека итд. су мигрирали са Балкана у средњу и источну Европу, о томе говоре "Далимилова Хроника", "Несторов Летопис", Мавро Орбини, Поп Дукљанин, Прико Д' Сент Мари, Ђанантонио Боман, Апиан из Александрије, Андрија Качић-Миошић, Дион Касијус, Павел Тулајев итд. да не спомињем наше аутухтонисте од 18-ог века на овамо. Лингвистички доказ да су преци Руса пореклом из јужнијих крајева(Балкан и Подунавље) је то што се на староруском верерица каже исто веверица док се на модерном руском каже белка. То значи да су преци Руса веверицу донели са југа а тек кад су дошли у Русију (где живе поларне беле веверице) су је заменили са белком и то не одмах неко после пуно времена 4:45-7:00

Poslednja izmena:
Ја сумљам да Хрвати из Херцеговине имају чак 71% I2a, то ми делује превише. Хрвати надувавају проценат I2a, чак су ту хаплогрупу прогласили "хрватским маркером", а говоре да је I2a Din-south пореклом из "Бијеле Хрватске"(јужна Пољска) и да је на Балкан дошла са Хрватима. По мојој процени Хрвати из Херцеговине би требали да имају око 55% I2a.

Svakako da je manja, 70 posto je nerealno. Skoro da nema drugih haplogrupa, a sigurno imaju lep udeo starosedelacke E, J...

Svakako da je manja, 70 posto je nerealno. Skoro da nema drugih haplogrupa, a sigurno imaju lep udeo starosedelacke E, J...

И Хрвати и Бошњаци надувавају проценат I2а. Бошњаци мисле да је илирска(староседелачка) а Хрвати да је дошла са Хрватима из "Бијеле Хрватске"(јужна Пољска). Бошњаци уз то и смањују проценат R1а(мрска словенска хаплогупа). Бошњаци би требали реално да имају око 25% R1а, а они су смањили на 15-16%. Хрвати према R1а имају неутралан став, чини ми се.

Mi s druge strane smanjujemo postotak R1a naustrb E, kao da je stidimo.:confused:
Истина је то што кажеш. Срби реално имају око 18-19% R1а, а Е-V13 је око 15%. Статистике где је Е-V13 18-19% или чак преко 20%, а R1а 15% стоје као званични подаци већ годинама и врте се и по домаћим и по страним форумима.

Poslednja izmena:
Statistika "POREKLA" je jedno, a stvarnost drugo. Stvarnost je kada zahvatite 2000 nasumičnih uzoraka, bez da te neko pita jel oćeš ili nećeš.
Ovo, ovako na dobrovoljnoj osnovi daje potpuno nerealnu sliku, koja malo iskrivljuje stvarnost.
Drugim rečima, I1/I2/R1a VOLE DA SE TESTIRAJU, i zato ih u zbiru na POREKLU ima više od 50%, a E/J uglavnom zabole uvo za te zaludjivanja pa se i manje testiraju, i zato ih kao ima manje, a stvarnost je potpuno drugačija, tj ima ih mnogo više.
Od Prijepolja, pa sve do Niša i gore do Kruševca i Kragujevca je potpuna vladavina E/J, recimo.
Y hromozom mnogo toga nosi sa sobom, iako se svuda poslužuju bajčice za malu decu, kako je on ustvari i nebitan, samo eto tako se igramo, dosadno nam...
a izmedju ostalog nosi i osobine ličnosti, a jedna od tih je i ta da se ove I1/I2 vole da se zaludjuju sa ovom genetikom, a E/J gledaju od čega se živi i ne pada im napamet da daju 3000 ili 6000 dinara za tamo neko trljanje obraza!
...
I da, ovo hercegovačko ispitivanje je upravo to i pokazalo, bajka o 50%+ I1/I2 u Srba je srušena, i sad su u nebranom groždju, pa ne znaju šta da rade.
E/J ima dalekoooo više nego što se iko i nadao! Jer je bilo besplatno i ljudi su navrli samo tako da se testiraju.

Statistika "POREKLA" je jedno, a stvarnost drugo. Stvarnost je kada zahvatite 2000 nasumičnih uzoraka, bez da te neko pita jel oćeš ili nećeš.
Ovo, ovako na dobrovoljnoj osnovi daje potpuno nerealnu sliku, koja malo iskrivljuje stvarnost.
Drugim rečima, I1/I2/R1a VOLE DA SE TESTIRAJU, i zato ih u zbiru na POREKLU ima više od 50%, a E/J uglavnom zabole uvo za te zaludjivanja pa se i manje testiraju, i zato ih kao ima manje, a stvarnost je potpuno drugačija, tj ima ih mnogo više.
Od Prijepolja, pa sve do Niša i gore do Kruševca i Kragujevca je potpuna vladavina E/J, recimo.
Y hromozom mnogo toga nosi sa sobom, iako se svuda poslužuju bajčice za malu decu, kako je on ustvari i nebitan, samo eto tako se igramo, dosadno nam...
a izmedju ostalog nosi i osobine ličnosti, a jedna od tih je i ta da se ove I1/I2 vole da se zaludjuju sa ovom genetikom, a E/J gledaju od čega se živi i ne pada im napamet da daju 3000 ili 6000 dinara za tamo neko trljanje obraza!
...
I da, ovo hercegovačko ispitivanje je upravo to i pokazalo, bajka o 50%+ I1/I2 u Srba je srušena, i sad su u nebranom groždju, pa ne znaju šta da rade.
E/J ima dalekoooo više nego što se iko i nadao! Jer je bilo besplatno i ljudi su navrli samo tako da se testiraju.

Кажеш да I1/I2a/R1a воле да се тестирају, а E/J баш заболе уво за то. Откуд неко зна коју хаплогрупу има пре него што се тестирао? Друго, тешко да у Србији доминира Е као што си рекао. Е доминира једино на истоку и југоистоку Црне Горе(Кучи, Васојевићи, Бјелопавлићи) и код Муслимана из Рашке, зато што су они пореклом управо из делова Црне Горе где доминира Е или из северне Албаније(Кучи, Клименти, Хоти, Шаље...). Једина српска регија са јаким процентом хаплогрупе Е је Црна Гора, али чак и у Црној Гори је I2a јача од Е(друга по заступљености). Могуће да је Е доста заступљена и на југу Србије, али сигурно није најдоминантнија. Са овим што си рекао да хаплогрупа није безначајна се слажем. Висока концентрација неке хаплогрупе у неком подручју углавном даје печат том становништву. На пореклу покушавају потпуно да обесмисле значај хаплогрупа у генетском смислу. Хаплогрупе своде само на средство за реконструкцију прошлости и ништа више.

Poslednja izmena:
...
:ok: :klap:
aferim drugaru, sta vise reci, tj. dodati na ovakvom skromnom ali mudrom na saljiv nacin.
:super:

Ја сам само пренео информације у облику у каквом сам их примио, и пробао (надам се тачно) да их интерпретирам, никад нисам рекао да се слажем са њиховим називима. Илири су једним дјелом потомци Пелазга тако да је Е-V13 била заступљена и код једних и код других. Што се тиче I2а-Дин, слажем се са тобом, то је словенска хаплогрупа дошла из припјатских мочвара тек у 6. веку и нема никакве везе са Илирима. И за I1 си у праву, грешком написах власи са великим в а требао сам са малим, дакле ради се о средњовијековним власима Дробњацима који су потомци Нормана, а не о старобалканским Власима који су, како си ти правилно напоменуо, били претежно Е-V13, Ј2b и R1b.
Kako se izglibiše iz močvare?

Poslednja izmena:
Апсолутно српско-словенска, али поента је што су Словени староседеоци Балкана а не неки дошљаци који су се довукли у VII веку из украјинских мочвара. Преци Руса, Пољака, Чеха, Словека итд. су мигрирали са Балкана у средњу и источну Европу, о томе говоре "Далимилова Хроника", "Несторов Летопис", Мавро Орбини, Поп Дукљанин, Прико Д' Сент Мари, Ђанантонио Боман, Апиан из Александрије, Андрија Качић-Миошић, Дион Касијус, Павел Тулајев итд. да не спомињем наше аутухтонисте од 18-ог века на овамо. Лингвистички доказ да су преци Руса пореклом из јужнијих крајева(Балкан и Подунавље) је то што се на староруском верерица каже исто веверица док се на модерном руском каже белка. То значи да су преци Руса веверицу донели са југа а тек кад су дошли у Русију (где живе поларне беле веверице) су је заменили са белком и то не одмах неко после пуно времена 4:45-7:00

Далимил и Нестор су фалсификати, а сви ови "аутори" које си навео су или незналице или лажови, поготово Качић-Миошић и Дион Касијус, не могу да верујем да се на њих позиваш. Више воде ти пије ова теорија са веверицама него било шта што су изрекли Андрија и Дион. Словени су дошли из мочвара, то више нико озбиљан не доводи у питање. Сад, што се ти тога стидиш је друга ствар, ја сам на пример поносан на своје словенско-мочварно порјекло.

...

Ово сам и ја одавно примјетио, да Индоевропљани највише воле да се тестирају, ловци-сакупљачи мало мање, а неолитски фармери скоро никако. Мислим да се овом занимљивом појавом чак бавио и један научни рад. Мислим да то има везе са изразитом патријархалношћу варварских индоевропљана којима су порјекло и те мушке линије изузетно битне. Са друге стране, много егалитарније и напредније земљорадничко неиндоевропско становништво је више окренуто реалним дешавањима и свакодневном животу, и ствари као хромозоми и гени им делују крајње апстрактно. Такође се слажем да је Y хромозом много битнији него што се мисли, али никако не треба судити о људима на основу тога која су Y-хаплогрупа, већ искључиво на основу тога каква им је укупна/аутосомална генетика.

Kako se izglibiše iz močvare?

Сигурно не својом вољом, јер су били савршено прилагођени за живот у мочварним пределима у којима су живели хиљадама ако не и тисућама година. Сигуран сам да одговор знаш и сам, али ево рећи ћу: најезда Хуна и других дивљих турко-монголијских хорди!

Iliri?
Прави Илири су племена која живе од Цетине до Албаније, јужно од динарских планина.
Која ХГ?
Ако су археолошке везе са Полабљем, севером Карпата... одраз сеобе са севера...
Р1а или Р1б?

Сигурно не својом вољом, јер су били савршено прилагођени за живот у мочварним пределима у којима су живели хиљадама ако не и тисућама година. Сигуран сам да одговор знаш и сам, али ево рећи ћу: најезда Хуна и других дивљих турко-монголијских хорди!
Глупости из 19. века.
У 6. веку Словене имамо од Чешке, дуж Дунава, до Дњепра. На север уз Вислу и Одру.
Белорусија је у 5 веку слабо настаенњо подручје у зони Балтских народа.
У 6. веку Словени нису хомогена група.

Poslednja izmena:
Не постоји само једна илирска хаплогрупа, већ неколико њих. Извор ми није дао конкретне податке, али се по називима може претпоставити о којим се хаплогрупама ради. Конкретно, 44% Херцеговаца припада западноилирским/илиро-хрватским хаплогрупама (хаплогрупе I2а, R1b-U152 и G2a), док приближно 27% припада источноилирским/илиро-албанским хаплогрупама (Е-V13, Ј2, Ј1 и R1b-Z2103).16% Херцеговаца су потомци Црвених Хрвата (R1а), а 11% потомци Влаха Дробњака (I1).

Izvini lepoto,odakle ti ova terminologija? :eek:

...

A u tom Prijepolju jaka I1, a sumnjam da igde dominiraju E i J, negde mogu biti na recimo mestu broj dva, ali pored I2 nema sanse da budu prve.

Погрешно Прибиславе, нису то фалсификати него је фалсификат бајка о сеоби Словена. Ево како гласи та бајка: У украјинским мочварама био један народ који је имао доброг и праведног владара. Кад је тај владар умро, његова 2 сина се нису могла договорити ко ће наследити престо. После дугих и тешких преговора договорише се да поделе државу и народ онако братски, односно на пола. Један брат узе пола народа и одведе га на делеки југ у Византију у околину Солуна. Ту се населише уз дозволу ромејског цара. Међутим ту им се нешто није свидело, па се овај брат предомисли и крену са народом кући у правцу украјинских мочвара. Али кад су стигли до Београда овај неодлучни брат се поново предомисли па затражи од ромејског стратега у Београду да јави цару да им додели неку другу земљу за насељавање. Цар кад је то чуо сажали се на сиротог брата и његов јадни, изгладнели и полу дивљи народ те им додели Херцеговину и Далмацију да се тамо неселе. Они који су измислили ову бајку су превидели чињеницу да у то време никаквог ромејског стратега у Београду није било нити је тад Византија имала икакве поседе у Подунављу. Овим бљувотинама се испирају мозгови нашој деци у школама већ 150 година, али неће још дуго. Хвала Богу да све мање Срба верује у ову бајку.

Poslednja izmena:
Погрешно Прибиславе, нису то фалсификати него је фалсификат бајка о сеоби Словена. Ево како гласи та бајка: У украјинским мочварама био један народ који је имао доброг и праведног владара. Кад је тај владар умро, његова 2 сина се нису могла договорити ко ће наследити престо. После дугих и тешких преговора договорише се да поделе државу и народ онако братски, односно на пола. Један брат узе пола народаи одведе га на делеки југ у Византију у околину Солуна. Ту се населише уз дозволу ромејског цара. Међутим ту им се нешто није свидело, па се овај брат предомисли и крену са народом кући у правцу украјинских мочвара. Али кад су стигли до Београда овај неодлучни брат се поново предомисли па затражи од ромејског стратега у Београду да јави цару да им додели неку другу земљу за насељавање. Цар кад је то чуо сажали се на сиротог брата и његов јадни, изгладнели и полу дивљи народ те им додели Херцеговину и Далмацију да се тамо неселе. Они који су измислили ову бајку су превидели чињеницу да у то време никаквог ромејског стратега у Београду није било нити је тад Византија имала икакве поседе у Подунављу. Овим бљувотинама се испирају мозгови нашој деци у школама већ 150 година, али неће још дуго. Хвала Богу да све мање Срба верује у ову бајку.
...

ок

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back