Барышников
Poznat
- Poruka
- 9.345
....
Ово сам и ја одавно примјетио, да Индоевропљани највише воле да се тестирају, ловци-сакупљачи мало мање, а неолитски фармери скоро никако. Мислим да се овом занимљивом појавом чак бавио и један научни рад. Мислим да то има везе са изразитом патријархалношћу варварских индоевропљана којима су порјекло и те мушке линије изузетно битне. Са друге стране, много егалитарније и напредније земљорадничко неиндоевропско становништво је више окренуто реалним дешавањима и свакодневном животу, и ствари као хромозоми и гени им делују крајње апстрактно. Такође се слажем да је Y хромозом много битнији него што се мисли, али никако не треба судити о људима на основу тога која су Y-хаплогрупа, већ искључиво на основу тога каква им је укупна/аутосомална генетика.
Управо то, неолитски фармери су неупоредиво дуже део цивилизације од ловаца, па и Р1а/б, и то толико дуже да се то мери 1000-а година.
Словени су још пре само 1000+ година били пагани (Аркона), а за то време Е/Ј рађају ко зна које по реду покољење које живи у градовима.
А зна се шта је живот у градовима, паре, златници, трговина, добит, итд....а за то време Словени и Германи живе у слободним шумама и тргују кожама уместо златом. Мени се ово друго рецимо више свиђа. Ствар укуса.
...
Никако, али можеш знати шта од које ХГ можеш очекивати. И управо тиме се и баве владари света.
Кад погледаш уназад у прошлост, највећа средишта побуна у Европи, и жаришта демократије су управо била у великим густинама И2.
Пример, Србија 19. века, има праву владавину народа, опште право гласа, као на Исланду, да су се све Европске силе побуниле против тога, па и братска нам Русија, или други пример, наша браћа са севера, Јан Хус или Мартин Лутер.