Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zasto medju Srbima imamo mnogo problema sa bolestima srca i krvnih sudova?

Y-haplogroup I and cardiovascular risk

Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology. 2013; 33: 1722-1727

Male-Specific Region of the Y Chromosome and Cardiovascular Risk Phylogenetic Analysis and Gene Expression Studies

Lisa D.S. Bloomer et al.

Abstract

Objective—Haplogroup I of male-specific region of the human Y chromosome is associated with 50% increased risk of coronary artery disease. It is not clear to what extent conventional cardiovascular risk factors and genes of the male-specific region may explain this association.

Approach and Results—A total of 1988 biologically unrelated men from 4 white European populations were genotyped using 11 Y chromosome single nucleotide polymorphisms and classified into 13 most common European haplogroups. Approximately 75% to 93% of the haplotypic variation of the Y chromosome in all cohorts was attributable to I, R1a, and R1b1b2 lineages. None of traditional cardiovascular risk factors, including body mass index, blood pressures, lipids, glucose, C-reactive protein, creatinine, and insulin resistance, was associated with haplogroup I of the Y chromosome in the joint inverse variance meta-analysis. Fourteen of 15 ubiquitous single-copy genes of the male-specific region were expressed in human macrophages. When compared with men with other haplogroups, carriers of haplogroup I had ≈0.61- and 0.64-fold lower expression of ubiquitously transcribed tetratricopeptide repeat, Y-linked gene (UTY) and protein kinase, Y-linked, pseudogene (PRKY) in macrophages (P=0.0001 and P=0.002, respectively).

Conclusions—Coronary artery disease predisposing haplogroup I of the Y chromosome is associated with downregulation of UTY and PRKY genes in macrophages but not with conventional cardiovascular risk factors.

Занимљиво
"From: Bernie Cullen <berniecullen@gmail.com>
Subject: [yDNAhgI] first Geno 2.0 result for I-L621 "Disles" is F1273+;5 other SNPs are equivalent/near to L147 for Dinarics
Date: Fri, 8 Mar 2013 23:19:31 -0500

Tonight I received a Geno 2.0 CSV file for someone in the I-L621 L147-
"Disles" group. This is a small group with distinctive marker values but
closely related to the much larger I-L621 L147+ "Dinaric" group. He has
also added his results to FTDNA and the I2a Project SNP results page:
http://www.familytreedna.com/public/I2aHapGroup,I2aHapGroup/default.aspx?section=ysnp

The Disles guy is F1273+, this SNP was originally found in haplogroup O3
and hasn't been reported in haplogroup I as far as I know.

Several earlier Dinaric Geno 2.0 results were identical to each other: they
all were derived for 12 SNPs that the I-L161 "Isles" group and the rest of
haplogroup I are ancestral for. The Disles guy is derived for 7 of the
SNPs, so these are likely equivalent to L621:
CTS1027
CTS1846
CTS4012
CTS7175
CTS7213
CTS9349
F3145

The Disles guy is ancestral for 5 of the SNPs, which means they are
equivalent to L147 in this part of the tree, or possibly below L147:
CTS10228
CTS10936
CTS11768
CTS4002
CTS5966

I am still hopeful that we will discover something more interesting from
Geno 2.0 for the Dinaric group: for example when we have more Dinaric
results, some Dinarics may be ancestral for some of the 5 SNPs seemingly
equivalent to L147. Or maybe we will find some Dinarics who are derived for
some additional SNPs.
Bernie"
http://www.semargl.me/en/dna/ydna/all-snp-maps/ , чекирати Ф1273

И шта се, дођавола догађа са овом И М223
http://www.familytreedna.com/public/m223-y-clan/default.aspx?section=ymap
http://www.semargl.me/en/dna/ydna/all-snp-maps/
Чекирајте и погледајте Тибет и Киргистан
http://forum.krstarica.com/entry.php/19240-KALAŠ-–-IZGUBLJENO-PLEME-HINDU-KUŠA
Mало сличица "Тajik people"
8124899223_18f841abaa_z.jpg
Tajik_woman_traditional_dress.jpg
tjradical.jpg
baroti-festival-3.jpg
Hijab_Tajikistan.jpg

Ова последња да би избегао критике.

China's mid Asia,Xinjiang Uyghur Autonomous Region

Xinjiang is an autonomous region (Xinjiang Uyghur Autonomous Region) of the People's Republic of China. Xinjiang is spanning over 1.6 million km2 (comparable in size to Iran or Western Europe), which takes up about one sixth of the country's territory. Xinjiang has 13 ethnic groups and borders the Tibet Autonomous Region and India's Leh District to the south and Qinghai and Gansu provinces to the southeast, Mongolia to the east, Russia to the north, and Kazakhstan, Kyrgyzstan, Tajikistan, Afghanistan, Pakistan and India to the west.

Xinjiang's Capital city Urumqi aiming to become a key city in west China and the international commerce and trade center in central and west Asia.
http://defenceforumindia.com/forum/...sia/46518-east-turkestan-news-multimedia.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Xinjiang
"Early history
According to J.P. Mallory and Victor H. Mair, the Chinese sources describe the existence of "white people with lightish hair" or the Bai people in the Shan Hai Jing, who lived beyond their northwestern border.[10]
Pogledajte prilog 276312

Left: Brown-haired and blue-eyed Indo-Aryan, Indo-Iranian or Central Asian (possibly Tocharian?) and right: Fair-skinned East Asian (Han?, Tibetan?) Buddhist monks, Bezeklik, Eastern Tarim Basin, 9th–10th centuries CE.[11]
The well-preserved Tarim mummies with Caucasoid features, often with reddish or blond hair, today displayed at the Ürümqi Museum and dated to the 3rd century BC, have been found in precisely the same area of the Tarim Basin.[12] Nomadic tribes such as the Yuezhi were part of the large migration of Indo-European speaking peoples who were settled in eastern Central Asia (possibly as far as Gansu). The Ordos in northern China east of the Yuezhi are another example."

Poslednja izmena:
Пар недеља ме није било због пресељења итд. Мада изгледа и нисам много пропустио, неких баш ударних вести на пољу генетике и нема... (?)
Углавном кроз коју недељу ћу и ја знати којој генетској групацији припадам.
Јуче сам наручио са америчког сајта тест на 37 маркера и сад се као мало дете радујем. ;)
Чим будем добио резултат, јави ћу шта ми је испало, а и на српском ДНК-пројекту ћу дати потребне податке, ради статистике.

Ишао сам трагом Ал Масудијевог повезивања погребног обичаја Руса, Срба и Индијаца.
Не тргом "већинске генетичке популације", већ тражећи остатке популације која може пренети културне утицаје.
Тако сам дошао до народа Калаш који има значајан проценат У4 мтДНК.
http://www.flickr.com/photos/edanial/3857853067/lightbox/
8955791129_57927e05d9.jpg
PkChi-sD0270.jpg

Нешто наше;)
179787_222542984_Untitledss.jpg
normal_Crljena_muska_kapa-1.jpg

И Личани, малоазијски.
http://www.google.com/search?q=lyci...0&bih=713&sei=iJjGUdXlN6Ov4ASZuIHQAg#imgdii=_
И накрају "Илир".
HallstattIlllyrianFootmanwithJavelins.jpg

Poslednja izmena:
Prvo pozdrav vec neko vreme citam ovu temu ali neke stvari mi nisu jasne
1) V-13 kao da ga izbegavate a on nas vezuje za mediteran i nase juzne komsije:) ono sto mene zanima je njegovo poreklo... nije mi jasno. Da li je on semitski jer cini mi se da nije indoevropski laik sam ali Druzi su mi stvarno sok :)
2) J2 odkud on jeste mali procenat ali preko 5% Dosao sa Turcima ili ranije? I u kom kraju je najcesci?
3) i naravno I2a2-Din-S i razlike sa I2a2-Din-N? Da li dokazano da je slovenski ili su jos uvek nagadjanja. Zar nije bilo price da je I2 jedan od najstarijih u Evropi kao Balkan utociste za vreme Ledenog Doba?. Da li se zna kada je dosao na Balkan ili je autohton?. Ako je slovenski a autohton meni to malo nema logike. Dakle trenutna zvanicna objasnjenja nauke koja su?
4) Koja je razlika u R1b i R1a i zar nisu oni glavni indikatori indoevropskog naseljvanja
5) koliko utice mthDNA na celu sliku o poreklu

Ponavljam da sam laik pa bih volela da odgovori budu na tom nivou. Unapred hvala

Red coat

Prvo pozdrav vec neko vreme citam ovu temu ali neke stvari mi nisu jasne

Nikada nije kano, pozdrav;)
1) V-13 kao da ga izbegavate a on nas vezuje za mediteran i nase juzne komsije:) ono sto mene zanima je njegovo poreklo... nije mi jasno. Da li je on semitski jer cini mi se da nije indoevropski laik sam ali Druzi su mi stvarno sok :)

Neko voli ovu ili onu haplogrupu ali ja licno nemam neku antipatiju prema pojedinim haplogrupama. Ne izbegavamo ga vec jednostavno nemamo podatke o njemu, kao i o mnogim drugim haplogrupama.

Semitski je uslovni naziv, kao to je i slovenski ili germanski. Medju Semitima je najvise nosilaca J1 i J2 pa onda i E1b ali se smatra da se ta grupa jezika zarodila medju nosiocima E1b.

Poreklo je malo diskutabilno. Svi smo mi na kraju poreklom od tu Afriku. Postoji pretpostavka da su E poreklom sa Saudijskog poluostrva i da ih se deo vratio za Afriku i oni su danas crnci. Druga je pretpostavka da su od pocetka iz Afrike.

2) J2 odkud on jeste mali procenat ali preko 5% Dosao sa Turcima ili ranije? I u kom kraju je najcesci?

Sa Turcima bi po logici trebao doci J2a, dok je u nas vecinski J2b. Mimo toga, ni ovi koji su J2a nemaju bliku podudarnost sa turskim haplotipovima pa se mogu vezati za migracije iz Male Azije mnogo pre dolaska Turaka. Najcesci je u istocnoj Srbiji, Bugarkoj, Rumuniji, Albaniji i Grckoj.

3) i naravno I2a2-Din-S i razlike sa I2a2-Din-N? Da li dokazano da je slovenski ili su jos uvek nagadjanja. Zar nije bilo price da je I2 jedan od najstarijih u Evropi kao Balkan utociste za vreme Ledenog Doba?. Da li se zna kada je dosao na Balkan ili je autohton?. Ako je slovenski a autohton meni to malo nema logike. Dakle trenutna zvanicna objasnjenja nauke koja su?

Sloveni u nastali u jednom kratkom vremenkom periodu od nekih 200-300 godina. I2a su bili deo tog procesa bas kao i vecinski R1a i jos neke manjinske haplogrupe. Mala je greska reci da u I prvi "autohtonisti" u Evropi. Najverovatnije su to bili IJ ili cak IJK. I je znatno mladji od prvih homo sapiensa u Evropi. Bili su na Balkanu za vreme Ledenog doba ali su iz nekog razloga odselili na sever. Ovi koji danas zive na Balkanu su deo slovenskih migracija.

4) Koja je razlika u R1b i R1a i zar nisu oni glavni indikatori indoevropskog naseljvanja
5) koliko utice mthDNA na celu sliku o poreklu

Razlika izmedju R1a i R1b je u nekih 20000 godina odvojenog zivota od zajednickog pretka. Inace u u pitanju dve bliske haplogrupe i obe su poreklom iz Azije.
mtDNK predstavlja naledstvo sa majcine strane i po nekoj matematici bi trebalo da bude 1/2 genetike svih nas. Za sada nemamo neku preveliku korist od mtDNK podataka posto oni pokazuju prilicno veliku slicnost medju svim evropskim populacijama. Ta slicnost za sada pravi vise stete nego koristi :)

Ponavljam da sam laik pa bih volela da odgovori budu na tom nivou. Unapred hvala

Svi su na pocetku laici dok malo dublje ne zagrizu celu tu pricu. Posle toga stvar postaje jako zanimljiva i dosta cesto se pretvara u lep hobi.

Poslednja izmena:
Kor hvala puno!!!
Meni je V-13 najinteresantniji i nisam ocekivala da ima toliki postotak medju srpskom populacijom. Sa druge strane nas povezuje sa delom istorije koji mi cesto ostavljamo van nacionalne i kao da nismo uopste ucestvovali u tome i da nije deo nas a zapravo jeste :) Interesantno mi kako je genetika potvrdila ono sto se oseca u nasem mentalitetu i nasu bliskost sa Istocnim mediteranom koja ocigledno nije samo kulturoloske prirode plus ovi J2 :)

Kad sam prvi put cula za I2 procitala sam nesto da je to kao protoevropski gen koji je bio u Evropi pre velikog dolaska indoevropljana izgleda da je ta teorija pala. Ali me buni to da dinarski tip ljudi bude i slovenski uvek sam smatrala da tu ima najvece razlike i da nas bas Dinarci cine domorocima... ajde sa oderedjenim narodima kavkaza ima ociglednih antropoloskih slicnosti

R1a je ono sto se smatralo "slovenskim" indikatorom? A r1b sa kojim narodima i kojim naseljavanjem da povezem? Ne mogu bas da steknem sliku
Inace secam se jednog predavanja o Hetitima gde je ta profesorka povezala neke narodne obicaje Istocne Srbije i hetitskih obicaja i kao to je sve to indoevropsko nasledje a Vlasi ispadose v-13 :) Salim se znam da ta slika nije jednostavna...Tek Turska gentska mapa je da se uhvatis za glavu...

Imam jos jedno pitanje :) sa kojim dolazi slovenski jezik r1a ili I2? Mislim ja ne znam za podatak da se sretao slovenski jezik pre te navodne seobe

Srecno :D Mada nekako uvek ispadnes ono sto nekako pretpostavljas, tako nekako uvek ispalo do sad kako sam pratio ... :D
Хвала. ;) Због мог изгледа предпостављам, да ће испасти неки старији протоевропски тип И или можда Г хаплогрупе. Надам се, да ће ми информације о хаплогрупи бити од користи за тренинг, наравно само ако постоји довољно података о народу, где је та хаплогрупа настала.

Poslednja izmena:
Хвала. ;) Због мог изгледа предпостављам, да ће испасти неки старији протоевропски тип И или можда Г хаплогрупе. Надам се, да ће ми информације о хаплогрупи бити од користи за тренинг, наравно само ако постоји довољно података о народу, где је та хаплогрупа настала.

Mогао би да будеш И M-223
Мало ми недостаје та хг у српској популацији.
Рекао бих да је је било на овим просторима у предримско време.

Poslednja izmena:
Red coat

R1a je ono sto se smatralo "slovenskim" indikatorom?
Све је као и обично - врло релативно. R1a јесте доминантна хаплогрупа међу Словенима али шта да радимо са оним R1a који нису Словени? Шта да радимо са 100 милиона мушкараца у Индији који носе ту хаплогрупу? Шта да радимо са Таџицима који су више R1a од Руса али их Руси сматрају народом ниже расе и вредности (ето шта је парадокс расизма који нам је разоткрила генетика)

A r1b sa kojim narodima i kojim naseljavanjem da povezem? Ne mogu bas da steknem sliku
Извор R1b се најчешће веже за Јермене, Туркмене и Башкире (област у Русији), Данас се вежу са целокупном западном Европом без изузетка.

Inace secam se jednog predavanja o Hetitima gde je ta profesorka povezala neke narodne obicaje Istocne Srbije i hetitskih obicaja i kao to je sve to indoevropsko nasledje a Vlasi ispadose v-13 :) Salim se znam da ta slika nije jednostavna...Tek Turska gentska mapa je da se uhvatis za glavu...

Хетити су живели на Балкану и онда су морали да бегају за Малу Азију због навале новог таласа носилаца Курганске културе који су највероватније били R1b. Они се генетски некако најбоље уклапају са хаплогрупом Ј2. То није доказано али је врло могуће.

Imam jos jedno pitanje :) sa kojim dolazi slovenski jezik r1a ili I2? Mislim ja ne znam za podatak da se sretao slovenski jezik pre te navodne seobe

Да знам одговор на то питање, био бих славан научник ;) Са моје тачке гледишта, словенски језик је настао синтезом језика које су говориле ове две хаплогрупе.

ali u jednom kratkom vremenkom periodu od nekih 200-300 godina. I2a su bili deo tog procesa bas kao i vecinski R1a i jos neke manjinske haplogrupe. Mala je greska reci da u I prvi "autohtonisti" u Evropi. Najverovatnije su to bili IJ ili cak IJK. I je znatno mladji od prvih homo sapiensa u Evropi. Bili su na Balkanu za vreme Ledenog doba ali su iz nekog razloga odselili na sever. Ovi koji danas zive na Balkanu su deo slovenskih migracija.
Na osnovu čega tvrdiš da su (svi) otišli na sever, a da su ovdašnji nosioci I2a deo slovenskih migracija?
Zašto na sever nisu otišli njihovi savremenici nosioci EJK? Pa i R1a , ako podjemo od toga da je i on prisutan na balkanu pre 12000 godina?

Poslednja izmena:
Na osnovu čega tvrdiš da su (svi) otišli na sever, a da su ovdašnji nosioci I2a deo slovenskih migracija?
Zašto na sever nisu otišli njihovi savremenici nosioci EJK? Pa i R1a , ako podjemo od toga da je i on prisutan na balkanu pre 12000 godina?
Тврдим на основу за сада постојећих резултата којима се барата у научном свету. Псеудонаука локалних индијанаца ме не занима. Не постоје никакви балкански I2a који би били старији од 3000 година.

Отишли су сви пошто је дошло до готово тоталне депопулације у јужној Европи пре неких 4-5000 година.

Тврдим на основу за сада постојећих резултата којима се барата у научном свету
Pitah jer sam očekivao da ćeš mi napisati nešto o tim postojećim naučnim rezultatima. Ili dati link barem. U svakom slučaju hvala.)
Псеудонаука локалних индијанаца ме не занима. Не постоје никакви балкански I2a који би били старији од 3000 година.
I2a je nastao pre oko 12000 godina .I2a1b1 bi trebalo pre oko 2800. Ako me služi sećanje sa časova pseudonauke.
Отишли су сви пошто је дошло до готово тоталне депопулације у јужној Европи пре неких 4-5000 година.
Da li imaš odgovor što je bio uzrok toj gotovo totalnoj depopulaciji pa je usmerio I na sever kako reče?

Pitah jer sam očekivao da ćeš mi napisati nešto o tim postojećim naučnim rezultatima. Ili dati link barem. U svakom slučaju hvala.)

Ти резултати су разматрани у оквиру ове теме бар једно 50 пута :) Укратко, ми ссе држимо радова које је објавио Нордтведт а не Приморца и сличних њему.

I2a je nastao pre oko 12000 godina .I2a1b1 bi trebalo pre oko 2800. Ako me služi sećanje sa časova pseudonauke.

По формулама које се корите за прорачун старости мутација, то је негде у том опсегу. Ја лично претпостављам да би та тарост могла бити и нешто старија али за сада се они који се најозбиљније баве генетиком држе тих цифара.

Da li imaš odgovor što je bio uzrok toj gotovo totalnoj depopulaciji pa je usmerio I na sever kako reče?

За разлику од Балкана, на северо-западу Европе се могу пронаћи људи који по мутацијама спадају у најближе рођаке балканских I2a1 и њихова је старост мутације по тим формулама негде око 4500 година. То је један од најозбиљнијих параметара који говори у прилог евернијем пореклу хаплогрупе I2a1 Din.

Шта је узрок... појма немам. Можемо само да нагађамо.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back