Генетичка генеалогија II

Haplogroup J2b-Z600 experienced a major founder effect and diversification in the ancient population of the Adriatic coast (Albania, Croatia, Montenegro),

Vidiš da se čak i oni ograničavaju na obalu. Mi smo vazda bili "hvali more drž se kraja". Obala je uvek bila drugačija - pogledaj u poslednjih 1500 godina koliko se priznaje Slovenima. Nego ti to nekako po svom splitskom zaleđu smatraš da si tamo oduvek i da se ta obala na tebe odnosi. Ne odnosi se na nas.

A što se tiče haplogrupa I2a i R1a one su itekako domaće na Balkanu, a ne moraju biti za one koji nisu autohtonisti, tako da sama genetika nema specifičnost dokaza:

Dakle, bespuća i stranputice soroš-istoriografije u svetlu soroš-genetičke genealogije:

1) "I2a haplogrupa ima veću varijabilnost u Ukrajini i zato Dinarac odande potiče."

2) "R1a haplogrupa ima veću varijabilnost na Balkanu i u Indiji, ali potiče iz centralnog Sibira jer osim vremenske dužine trajanja haplogrupe postoje drugi faktori koji objašnjavaju veću varijabilnost."

Primenjena su dva različita objašnjenja da podrže postojeći istoriografski narativ, a obrnuta primena istih objašnjenja na ova dva slučaja ukazala bi da su čovek R1a i I2a sa našeg prostora i da je postojala migracija ka Indiji što objašnjava sličnost sanskrta sa slovenskim jezikom.

Tako vam je to, a vi - kako hoćete.

Jednostavno objašnjeno - od datog mesta, sledeća 2 minuta:

https://forum.krstarica.com/threads/becko-berlinska-skola-vs-novoromanticari-ii.950089/post-47084175

Haplogroup J2b-Z600 experienced a major founder effect and diversification in the ancient population of the Adriatic coast (Albania, Croatia, Montenegro),

Vidiš da se čak i oni ograničavaju na obalu. Mi smo vazda bili "hvali more drž se kraja". Obala je uvek bila drugačija - pogledaj u poslednjih 1500 godina koliko se priznaje Slovenima. Nego ti to nekako po svom splitskom zaleđu smatraš da si tamo oduvek i da se ta obala na tebe odnosi. Ne odnosi se na nas.

A što se tiče haplogrupa I2a i R1a one su itekako domaće na Balkanu, a ne moraju biti za one koji nisu autohtonisti, tako da sama genetika nema specifičnost dokaza:
J2b2-M241 je nađena i unutrašnjosti. A čak i da je nađena samo uz obalu, ona tu datira iz davne prošlosti i postavlja se pitanje zašto iste ima u sitnom procentima kod današnjih jugozapadnih Slovena. Zašto je haplogrupa J2b2-M241 izrazito dominirala kod stanovništva koje je živilo na mjestu današnjeg Splita, Šibenika ili Zadra ili na Hvaru, Braču itd. prije 2000-3500 godina, a danas tek poneki Duje, Mate, Jure ili Šime iz pomenutih mjesta je nosilac te J2b2-M241. Kad sam rekao postavlja se pitanje itd. ja znam odgovor na isto, ali sam onako napisao zbog konteksta naše rasprave.

Na linku u zagradi je nekoliko Srba, Hrvata u muslimana koji su potomci 'Ilira' po direktnoj muškoj liniji, odnosno nosioci su J2b2-M241
(https://i.ibb.co/61CSJLK/IMG-2022803-201115.jpg).
Kao što se vidi iz priloženog među njima je Nižetić sa Brača. Od tih Nižetića je hrvatski pjevač Luka Nižetić, on je rođen u Splitu a ćaća mu je sa Brača. Zanimljivo da se ćaća od Luke Nižetića zove Milo, to je jedini Milo za koga ja znam koji ni iz CG ili porijeklom od tamo. Mora je dobar osjećaj saznanje da si rođen i da živiš na istom prostoru na kome je rođen tvoj direktni predak po muškoj liniji prije 3500 godina. Hrvati vole govoriti da su na svom današnjem staništu od stoljeća sedmog, Luka Nižetić slobodno može reći od stoljeća 16-og ali p.n.e. :) Vrv. su preci po muškoj liniiji od tih testiranih sa linka gore koji su J2b2-M2421 bili dio dalmato-romanske zajednice u srednjem vjeku, da bi njihovi potomci u nekom periodi bili apsorbovani od strane Slovena.

@Demagogic @Q. in perpetuum hibernum @Perperius @Han van Zem @SeverZapad

Meni izgleda o paleo balkanske genetike dominiraju Iliri, izbacuje mi severoistočnu italiju ( mada tamo su kelti)
a pored slovenske imam i severnu nemačku i skandinaviju ( to mi ide u severnu).
Onda mi npr podeli genetiku kao 60% Srbin 10% severoistocni italijani i 30% austrijanac.
Naravno to ne treba bukvalno tumačiti, uklapam se u proseku Srba preko Drine, al' mislim da me te komponente vuku zapadno, dok npr severnjaci iz severoistočne Bosne stoje severoistočno .

J2b2-M241 je nađena i unutrašnjosti. A čak i da je nađena samo uz obalu, ona tu datira iz davne prošlosti i postavlja se pitanje zašto iste ima u sitnom procentima kod današnjih jugozapadnih Slovena. Zašto je haplogrupa J2b2-M241 izrazito dominirala kod stanovništva koje je živilo na mjestu današnjeg Splita, Šibenika ili Zadra ili na Hvaru, Braču itd. prije 2000-3500 godina, a danas tek poneki Duje, Mate, Jure ili Šime iz pomenutih mjesta je nosilac te J2b2-M241. Kad sam rekao postavlja se pitanje itd. ja znam odgovor na isto, ali sam onako napisao zbog konteksta naše rasprave.

Na linku u zagradi je nekoliko Srba, Hrvata u muslimana koji su potomci 'Ilira' po direktnoj muškoj liniji, odnosno nosioci su J2b2-M241
Kao što se vidi iz priloženog među njima je Nižetić sa Brača. Od tih Nižetića je hrvatski pjevač Luka Nižetić, on je rođen u Splitu a ćaća mu je sa Brača. Zanimljivo da se ćaća od Luke Nižetića zove Milo, to je jedini Milo za koga ja znam koji ni iz CG ili porijeklom od tamo. Mora je dobar osjećaj saznanje da si rođen i da živiš na istom prostoru na kome je rođen tvoj direktni predak po muškoj liniji prije 3500 godina. Hrvati vole govoriti da su na svom današnjem staništu od stoljeća sedmog, Luka Nižetić slobodno može reći od stoljeća 16-og ali p.n.e. :) Vrv. su preci po muškoj liniiji od tih testiranih sa linka gore koji su J2b2-M2421 bili dio dalmato-romanske zajednice u srednjem vjeku, da bi njihovi potomci u nekom periodi bili apsorbovani od strane Slovena.

@Demagogic @Q. in perpetuum hibernum @Perperius @Han van Zem @SeverZapad

Je li i pjevač Alen Nižetić takođe od ovih? Krajem devedesetih je bio popularan, sjećam se, kao i onaj Giuliano.
Mada je on rođen u Splitu, možda je samo isto prezime, a druga genetika.

Je li i pjevač Alen Nižetić takođe od ovih? Krajem devedesetih je bio popularan, sjećam se, kao i onaj Giuliano.
Mada je on rođen u Splitu, možda je samo isto prezime, a druga genetika.
Vrv. jeste. S obzirom da je rođen u Splitu, a prema hrvatskim izvorima Nižetići su uglavnom sa Brača. Izgleda da su drugim mjestima u kojima ih ima uključujući i Split raselice sa Brača. Za Luku sam baš konkretno našao podatak da je porijeklom sa Brača. Za Luku Nižetića sam prvi put čuo kad je snimio duet sa Lanom Jurčević, tad sam išao u srednju i ta njihova pjesma je bila dosta popularna (nije se mogla izbjeći - puštana je po kafićima, na TV-u, po radio stanicama, po raznim čekaonicama itd). Inače Lana Jurčević je porijeklom od Imotskog, a rođena je u Zagrebu. Msm da su joj oboje roditelja od Imotskog. Tako da se radi o duetu Bodula i Vlajne/Bunjevke. :) Jurčevići iz okoline Imotskog su J2b1-M205, moguće da su pokatoličeni Kriči. Znači da ni od Luke ni od Lane direktna muška linija nije 'bjelohrvatska', već predslovenska. :) S tim da je njegova 'ilirska', a njena gotovo sigurno nema veze sa Ilirima.

Poslednja izmena:
Nije mogu nego jesu, obe su paleobalkanske, dokazano prisutne i to na uzorku od samo nekih 500 semplova, uzeto iz poslednjeg naucnog rada prosle godine.
Pogledajte prilog 1669791
Znaci gledaju u grafik, pozivaju se na nauku i dalje pricaju da su Sloveni dosli u 7.veku :D

Alternativna istoriografija je devijacija koja se tesko leci

@Krishna zar nije već bilo reči o ovome na ovoj temi?

O tome da ove dve grupe R1a-Z283 nisu iste? Ili tako nešto?

@Krishna zar nije već bilo reči o ovome na ovoj temi?

O tome da ove dve grupe R1a-Z283 nisu iste? Ili tako nešto?
R1a tj. neke njene p grane su bile prisutne na Balkanu i prije famoznog 6. vjeka, ali po svemu sudući u sitnim procentima. Kod Mijaka je nađena neka predslovenska R1a ako se ne varam, msm da @Demagogic zna više o tome.
R1a je mogla doći na Balkan i sa Gotima, kao i Slovenima (pojedincima ili manjim grupama) koje su se spuštali na Balkan neki vjek prije 6. vjeka. Uglavnom R1a je bila veoma slabo zastupljena na Balkanu prije ranog srednjeg vjeka. Među više desetina testiranih antičkih predrimskih ('ilirskih') uzoraka sa zapada Balkana nije nađena ni jedna R1a. Među antičkim predrimskim uzorcima sa istoka Balkana je nađena samo 1 R1a i to radi se o grani Z93 koja je tipična za iranojezične narode a imaju je i neki turkijski narodi u visokom procentu.

Zahvaljujem na odgovoru. Ipak, smatram da u njemu ne postoji element koji osporava ono što sam prethodno naveo u vezi s autohtonošću glavnih južnoslovenskih grupa na Balkanu.

Što se tiče genetičkih testova, ako si svoje autosomno poreklo testirao i dobio interpretaciju poput one koju je @Tandoori Masala ovde svojevremeno ukratko izložio, važno je naglasiti da takva tumačenja počivaju na usklađivanju genetičkih podataka s postojećim istorijskim narativima. Ova interpretacija nije apsolutna, već relativna i podložna promenama u svetlu novih dokaza sa terena.

Napomena: ovo govorim uopšteno, a ne direktno tebi. Lično nemam afiniteta prema, kako bih nazvao, „haplogrupskom fetišizmu“ koji često srećemo kod onih koji pristupaju genetičkim testiranjima. Svestan sam da bi određivanje moje haplogrupe obuhvatilo svega 1/16 (6,25%) mog porekla, ograničavajući se na nivo čukundeda. Stoga me ovakvi testovi ne interesuju, osim možda u kontekstu prezimena ili porodične slave.

Što se tiče glorifikacije pojedinačnih genetičkih rezultata, poput Nižetićeve „lutrije“ s haplogrupom koja potiče iz populacije koja nije praktikovala spaljivanje, smatram da je takav pristup konceptualno problematičan. Genetička testiranja, prema mom mišljenju, imaju vrednost pre svega u okviru proučavanja strukture populacija. Ako neki poznatiji pripadnici mog roda (među kojima su stručnjaci i jedan general) ne odluče da se testiraju, možda bih razmotrio da i sam učestvujem u nekom istraživanju, ali uz oprez u vezi s organizacijom i motivima onih koji takve projekte sprovode.

Poslednja izmena:
Sloveni su, nažalost, spaljivani. Ti što su nađeni su "gostujući timovi".
Albanci nisu spaljivani, nego su pridošli u 11. veku. (Ali kako je zgodno utrpati Slovene i Albance u isti "vagon.")
Spaljivani, dakle, i to ovaj mutikaša dobro zna.

Ako govoriš o autohtonoj populaciji na Balkanskom poluostrvu, nije tačno to što si naveo.

Sahranjivanje zemnih ostataka je bilo prilično rasprostranjena pojava. U slučju glasinačke kulture, primera radi, svojevremeno i opšte dominantno, uz kasniju pojavu spaljivanja (danas se najčešće tumači kroz prizmu društvenog raslojavanja, odnosno da su prilikom kneževskih sahrana, imućnije elite, uvodi kremacija kao svojevrsni izraz statusa, dok je za običan narod i dalje uglavnom bila praktikovana inhumacija).

Tako da tvrdnja da su ostaci antičkih DNK nereprezentativni zbog opšte pojave kremacije, naprosto, nije zasnovana na stvarnim činjenicama o praistorijskim kulturama.

Na Balkanu se R1a-Z93 javlja kod Srba s KiM i južne Srbije, nešto više kod Bugara i Makedonaca. Najpoznatiji pripadnik te haplogrupe s ovih prostora je Luka Dončić, njegovi su iz Metohije rodom.

Što se tiče R1a-Z280, ona je detektovana na Balkanu u ranohrišćanskom periodu, što potvrđuje da su Sloveni u manjim grupama počeli dolaziti na Balkan već tad.
Ali je fora u tome što sama I2-Y3120 uopšte nije dokumentovana na zapadnom Balkanu među posmrtnim ostacima koji sežu u period prije 7. vijeka.
@Krishna , je li istina da I2-Y3120 uopšte nije detektovana na području današnje Hrvatske među skeletima ljudi koji su živjeli prije 11. vijeka? Čuh negdje da je među njima jedina detektovana slovenska haplogrupa R1a-Z283.

Ako govoriš o autohtonoj populaciji na Balkanskom poluostrvu, nije tačno to što si naveo.

Sahranjivanje zemnih ostataka je bilo prilično rasprostranjena pojava. U slučju glasinačke kulture, primera radi, svojevremeno i opšte dominantno, uz kasniju pojavu spaljivanja (danas se najčešće tumači kroz prizmu društvenog raslojavanja, odnosno da su prilikom kneževskih sahrana, imućnije elite, uvodi kremacija kao svojevrsni izraz statusa, dok je za običan narod i dalje uglavnom bila praktikovana inhumacija).

Tako da tvrdnja da su ostaci antičkih DNK nereprezentativni zbog opšte pojave kremacije, naprosto, nije zasnovana na stvarnim činjenicama o praistorijskim kulturama.
Alaj je tebi logika pukla... kroz prizmu kortikalnog raslojavanja.

Jedini način na koji bi ti mogao znati da Sloveni na Balkanu nisu spaljivani jeste da ih pronađeš na Balkanu u periodu za koji tvrdiš da ih nije bilo na Balkanu.

Što se tiče R1a-Z280, ona je detektovana na Balkanu u ranohrišćanskom periodu, što potvrđuje da su Sloveni u manjim grupama počeli dolaziti na Balkan već tad.
Okej, nau vir getin samver. Odnosno, neki su izbegli spaljivanje jer su se mešali sa gostujućim populacijama kao što su npr. keltska, italska, kasnije avarska i sl.
Ali je fora u tome što sama I2-Y3120 uopšte nije dokumentovana na zapadnom Balkanu među posmrtnim ostacima koji sežu u period prije 7. vijeka.
Ako je u periodu između 2000. AC i 600. AD na Bakanu (oko 100 generacija) živelo oko, na primer, 400 miliona ljudi i pronađeno ukupno 400 skeleta onih koji nisu spaljivani, šta misliš, koliko bi moglo biti pronađeno skeleta onih koji jesu spaljivani?

Alaj je tebi logika pukla... kroz prizmu kortikalnog raslojavanja.

Jedini način na koji bi ti mogao znati da Sloveni na Balkanu nisu spaljivani jeste da ih pronađeš na Balkanu u periodu za koji tvrdiš da ih nije bilo na Balkanu.

Ja sam govorio o običaju sahranjivanja.

Tvrdnja da su pominjani nalazi predstavnici nekakvih uljeza ili tako nešto, nema nikakve osnove, zato što to jeste bio dosta rašireni običaj.

Ja sam govorio o običaju sahranjivanja.

Tvrdnja da su pominjani nalazi predstavnici nekakvih uljeza ili tako nešto, nema nikakve osnove, zato što to jeste bio dosta rašireni običaj.
Ti si prvi ovde pomenuo "uljeze". Ja neprestano govorim da su Sloveni imali dobar saživot sa svim neslovenskim populacijama (izuzetak su divlje horde azijata) koje bi dolazile među njih što je činjenica potvrđena kroz istoriju. Te populacije ne zamišljam kao male i ne zamišljam kao uljeze, ali je činjenica da su "gostujuće" jer su ili otišle ili se asimilovale. Kelti i Avari su primer za to.

To o čemu si ti govorio nema veza sa argumentacijom u temi Sloveni na Balkanu pre 6. veka. I to sam objasnio zašto.

Back