Генетичка генеалогија II

Naručio sam kit od Dante labsa i oni su mi poslali preko DHLa. Kad je paket stigao, uzeo sam uzorak, sve spakovao kako je i bilo, kao da nije ni otvarano, i sutradan zvao DHL i rekao da su mi poslali pogrešnu narudžbinu. Onda je DHL došao po paket i vratio ga u Dante labs. :mrgreen:
1736601451875.png

Naručio sam kit od Dante labsa i oni su mi poslali preko DHLa. Kad je paket stigao, uzeo sam uzorak, sve spakovao kako je i bilo, kao da nije ni otvarano, i sutradan zvao DHL i rekao da su mi poslali pogrešnu narudžbinu. Onda je DHL došao po paket i vratio ga u Dante labs. :mrgreen:

Snalaženja u stranu, nisam znao da to može tako (da se poruči od Dante labs).

Snalaženja u stranu, nisam znao da to može tako (da se poruči od Dante labs).
Platio sam test nešto oko 200 evra, jer je bio neki popust, inace je duplo skuplje bilo. Onda ti pošalju kit, tj. epruvetu koja u sebi ima neku tečnost i u to ubaciš uzorak pljuvačke.
Eto, da nije prošla moja improvizacija, izgubio bih 200 evra.

Mrkalju, rađena je autosomalna od 6-7 antičkih predrimskih uzoraka sa zapada Balkana koji datiraju od od 1500 p.n.e. do perioda par vjekova prije Hrista. Nijedan od tih uzoraka nije autosonalno blizak Srbima, ali ni Albancima. Od modernih naroda svima su najsličniji autosomalno Španci, Portugalci i sjeverni Italijani. Da se malo našalim. Rafael Nadal ili Santjago Kanjizares bi se mogli nasmijati kad se Srbin i Šiptar svađaju ko je potomak Ilira i reći 'vidi budala što se otimaju otimaju mojih rođaka.' :D Jedan lik musliman iz Bihaća inače dobar momak i autohtonista do koske je doživio razočarenje kad je shvatio da su Iliri bili genetički znatno sličniji Špancima nego nama južnim Slovenim (momak inače priznaje sopstveno srpsko porijeklo).

Pogledajte prilog 1669684
Jedan đak je propustio čas @ZabranjeniLegenda

Koliko sam skapirao PH908 je definitivno došla sa Juga I istoka vrv u ranom srednjem veku do Hrvata?
Što se tiče celokupne grane Y3130 ima nekih tragova da je bila pozicionirana južnije tj među Srbima i drugim slovenskim plemenima.
Ne. U ranom srednjem vjeku je došla u srpske zemlje, a u istorijsku Hrvatsku znatno kasnije u značajnoj mjeri. Izvesno je da je glavnina I2-PH908 u istorijsku Hrvatsku došla u kasnom srednjem i ranom novom vjeku iz jugoistočnog dinarskog pojasa, a donosioci iste su bili pravoslavni i katolički Srbi ('Bunjevci').

Da li je istina da ti uzorci iz Bezdanjače imaju autosomalni miks karakterističan za srednji vek?
Neki od uzoraka su samo arheoloski procenjeni, tako da se srpski alternativni geneticari hvataju za poslednju slamku spasa da je mozda u pitanju greska.
Takvih uzoraka ima 5, dakle oni se nadaju da su arheolozi u svih 5 slucajeva pogresili.
Ostala dva uzorka su PCR metodom sekvencirana tako da nema greske.
I u svakom od 7 slucajeva je definitivno u pitanju dinarik.

Nisam obuhvatio ostale semplove, koji pripadaju granama starijim od L621 jer ce tu da se hvataju za pricu kako je moguce da su to predacke grane danasnjih Germana ili ne znam vec koga tamo po britanskim ostrvima

Da li je istina da ti uzorci iz Bezdanjače imaju autosomalni miks karakterističan za srednji vek?
Da, s tim je prvo izašao jedan forumaš na Anthrogenici (dok je još bila aktivna). Tad je karta bliskosti obuhvatala uglavnom dinarsko područje sa nekim vrhom u Crnoj Gori. Sad koliko vidim, Dinaridi su još popularni ali je kartu bliskosti protegnuo na celu Bosnu, Slavoniju pa sve do Rumunije i čak Moldavije. Za sad nema validnog zaključka nekog priznatog naučnog centra nego se uglavnom zasniva na prihvaćenom mišljenju od izvora koji sam pomenuo, jer, Bože moj, nemoguće je da u bronzano doba postoji autosomalni rezultat koji odgovara današnjoj (ili srednjovekovnoj) južnoslavenskoj genetici jer tada nije bilo Slavena na Balkanu

"Individuals I18723, I18721, I18719 from Bezdanjača Cave in Croatia, which were archaeologically dated to the Bronze Age (1500-800 BCE), were interpreted in previous studies as outliers compared to the contemporary population of Croatia (5, 6). We argue that based on insights from the PCA and their uniparental markers, these outlying individuals likely date to post-Medieval times. Individuals I18721 and I18719 are assigned to haplogroup I2-M423>I-Y3120 (Table S23), which is associated with the Slavic expansion toward southern Europe during the Migration Period, and has experienced major founder effects in the South Slavic population of the Balkans (48, 68, 82). This haplogroup is extremely unlikely to have entered the Western Balkans in the Bronze Age, as our extensive haplogroup dataset shows that subclades downstream of I2-M423 appear in the region primarily during the Migration Period (Fig. 8), as expected. Occasional migrants from the Balto-Slavic world to southern Europe are known in the Iron Age, such as two mercenaries from the Battle of Himera in Sicily (58). However, the Bezdanjača Cave outliers are unlikely to represent BA migrants from northern Europe, as the mitochondrial haplogroup of individual I18719 (HV0a1a1b), has a TMRCA of 225 years before present with a person from modern Germany (77). Furthermore, previous archaeological studies in Bezdanjača Cave radiocarbon-dated an ancient individual to the 17th century CE, and also reported the remains of two skeletons which date to World War II (86). Another sample that might be misdated is I13170 from Velika Gruda in Montenegro, attributed to the Iron Age (800-400 BCE) (6). This individual, which was not radiocarbon dated, clustered with modern South Slavs (6), and was therefore excluded from our analyses."
https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2023.06.05.543790v1.full

Back