Генетичка генеалогија II

S obzirom da odredjeni zele da tvrde da su Crnogorci slovenski narod, samo 1/3 njene genetike da je od Slovena je onda mali broj.

Veliki je broj za narod koji nije slovenski, sto moze se reci Crnogorci su. Onda si u pravu.

Genetika nema bukvalno nikakav faktor po činjenu da su Crnogorci slovenski narod. Može biti, doslovno, kakva god. Možda kada bi se tih svojih rasističkih teorija i ideologija jednog dana oslobodio bi ti tako nešto elementarno konačno postalo jasno (bukvalno je nebitno koje su tu haplogrupe i kakvog rasporeda).

Mislim, ja ne znam jesi li ti svestan...da si ovde doslovno napisao...da neko želi da su Crnogorci...slovenski narod. :lol:

Ajde ti prvo otidi u Crnu Goru i probaj malo tamo sam ubeđivati ljude da nisu slovenski narod. Pa javi kako budeš prošao. 😂

Genetika nema bukvalno nikakav faktor po činjenu da su Crnogorci slovenski narod. Može biti, doslovno, kakva god. Možda kada bi se tih svojih rasističkih teorija i ideologija jednog dana oslobodio bi ti tako nešto elementarno konačno postalo jasno (bukvalno je nebitno koje su tu haplogrupe i kakvog rasporeda).

Mislim, ja ne znam jesi li ti svestan...da si ovde doslovno napisao...da neko želi da su Crnogorci...slovenski narod. :lol:

Ajde ti prvo otidi u Crnu Goru i probaj malo tamo sam ubeđivati ljude da nisu slovenski narod. Pa javi kako budeš prošao. 😂

Ja licno ne znam odje u CG nijednog ko sebe smatra slovenom

Govorimo slovenskim jezikom da....ali Sloveni smo koliko Meksikanci su Latini

Da, to ti verujemo.

Nije ni Vladika Vasilije smatrao sebe Slovenom 🇲🇪 🦅

Venecijanska republika zove nas Crnogorce Slovenima (Šćavunima), mi to nijesmo, mi smo đeca drevnih roditelja razboritih i punih hrabrosti. Sto su potvrdili privilegijama i potvrdama veliki kraljevi i carevi kao: Aleksandar Veliki, Car Dioklecijan, Konstantin prvi car hrišćanski, Leopold car rimski, i Petar Veliki car Rusije!"

- Vladika Vasilije u pismu mletackom duzdu 1757. g:

images11.png

Nije ni Vladika Vasilije smatrao sebe Slovenom 🇲🇪 🦅

Venecijanska republika zove nas Crnogorce Slovenima (Šćavunima), mi to nijesmo, mi smo đeca drevnih roditelja razboritih i punih hrabrosti. Sto su potvrdili privilegijama i potvrdama veliki kraljevi i carevi kao: Aleksandar Veliki, Car Dioklecijan, Konstantin prvi car hrišćanski, Leopold car rimski, i Petar Veliki car Rusije!"

- Vladika Vasilije u pismu mletackom duzdu 1757. g:

Niko ne odlučuje da li je slovenski narod ili ne; stavovi su ti nebitni.

To su drugi Kovačevići. Ima Kovačevića oko Grahova koji su I2-PH908. Msm da su oni brojniji i od njih je Sava.

Iz javne baze SDP-a.

Kovačević, Đurđevdan, Stara Hercegovina Vilusi/Nikšić, I2>I-PH908

Kovačević, Đurđevdan, Stara Hercegovina, Zaslap/Nikšić, I2>I-PH908

Da navodno ima dva roda Kovacevica oko Grahova. Sto i nije neko cudo s obzirom da su brojni i sto kovači u starom vremenu Crne Gore su bili smatrani pogrdnim, cak kao c*ganima. Dakle taj posao su radili samo odredjeni ljudi izopsteni iz drustva.

Ostatak Grahova su E-V13 - Dakovici, Bulajici, Vujacici, sto govori da je E-V13 korijen plemena.

Da navodno ima dva roda Kovacevica oko Grahova. Sto i nije neko cudo s obzirom da su brojni i sto kovači u starom vremenu Crne Gore su bili smatrani pogrdnim, cak kao c*ganima. Dakle taj posao su radili samo odredjeni ljudi izopsteni iz drustva.

Ostatak Grahova su E-V13 - Dakovici, Bulajici, Vujacici, sto govori da je E-V13 korijen plemena.
E-V13 rodovi sa Grahova su ostaci Mataruge čini mi se. Oni koji su I2-PH908 bi mogli biti od Riđana.

Ne, nego su Ridjani bili podgrana Mataruga. Starosjedioci Risna, ergo ,,Ridjani". I2a Kovacevici su samo uljezi iz Hercegovine koji su pridosli plemenu.
To nije dokazano.
Riđane neki istraživači u etimološkom smislu povezuju sa slovenskom rječju Hrid (https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Hrid). Riđani bi bili Hriđani, a sa gubljenjem H bi prešlo u Riđani. U igri je i riđa boja. Moguće da su Riđani tako prozvani zato što je među njima bilo riđokosih i riđobradih ljudi, a to se baš ne uklapa u Mataruge koji bi kao balkanski urođenici trebalo da su bili tamnije pigmentacije i više mediteranskog izgleda.

To nije dokazano.
Riđane neki isteaživačo u etimološkom smislu povezuju sa slovenskom rječku Hrid (https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Hrid). Riđani bi bili Hriđani, a sa gubljenjem H bi prešlo u Hriđani. U igri je i riđa boja. Moguće da su Riđani tako prozvani zato što je neđu njima bilo riđokodih i riđobradih ljudi, a to se bap ne uklapa u Mataruge koji bi kao balkanski urođenici trebalo da su bili tamnije pigmentacije i više meditetanskog izgleda.

Pa nijedna od tih teorija nije dokazana. Jedino sto je fakt jeste da su pleme iz 14. vijeka, bili su u mletackim i dubrovackim arhivama oznaceni kao Vlasi, a medju njima su bila arbanaska licna imena - jedan od lidera Ridjana je se zvao Šimrak

"Ипак, не може се оспоравати бар романско порекло основне масе будућег племена. Нека имена у Риђана су несумњиво арбанашка, као Шимрак,како се звао катунар једног катуна"

- Bogumil Hrabak

Pa nijedna od tih teorija nije dokazana. Jedino sto je fakt jeste da su pleme iz 14. vijeka, bili su u mletackim i dubrovackim arhivama oznaceni kao Vlasi, a medju njima su bila arbanaska licna imena - jedan od lidera Ridjana je se zvao Šimrak

"Ипак, не може се оспоравати бар романско порекло основне масе будућег племена. Нека имена у Риђана су несумњиво арбанашка, као Шимрак,како се звао катунар једног катуна"

- Bogumil Hrabak
Nisam nikad vidio da se neki Albanac zove Šimrak.

Na Žumberku postoji rod Šimrak, oni su unijati (grkokatolici). Testirani su i ispali su I2-CTS10228. Od njih je Janko Šimrak https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Janko_Šimrak

Back