Генетичка генеалогија II

Тренутно је у току акција тестирања родова из врличког краја https://www.poreklo.rs/2021/11/23/projekat-geneticko-genealoskog-istrazivanja-vrlickog-kraja/
До сад се накупило се 50 узорака (биће их још) српско-православних родова из Врличке Крајине и 5 оближњих села такође обухваћених акцијом која су припадала Дрнишу али су гравитирала ка Врлици (Штиково, Кањане, Кадина Главица, Баљци и Мирловић Поље) већином из акције и нешто мимо углавном од раније. 42 узорка су из Врличке Крајине, а 8 из ових поменутих суседних села.

50 узорака (родова/презимена) - само православни
I2a-Din (22) = 44%
R1a
(9) = 18%
E-V13
(7) = 14%
R1b
(5) = 10%
J2b
(3) = 6%
J1
(2) = 4%
I1
(1) = 2%
N2
(1) = 2%

I2a-Din (Кричковић - Маовице, Марјан - Цетина, Маљковић - Маовице, Мишина - Косоре, Марчетић - Кољане, Стричевић - Кољане, Тутуш - Кољане, Рнић - Отишић, Драгић - Цивљане, Рацић - Подосоје, Четник - Цетина, Баришић - Цетина, Вуковић - Цетина, Костур - Цивљане, Преочанин - Цетина, Иванчић - Косоре, Батица - Цетина, Богдановић - Штиково, Јошић - Баљци, Граовац - Штиково, Бура - Штиково, Поплашен - Мирловић Поље)
....
R1a (Арнаут - Косоре, Ђурић - Маовице, Кнез - Косоре, Новаковић - Маовице, Приметица - Маовице, Врањеш - Цетина, Устић - Отишић, Ђукић - Цетина, Медић - Цетина)
....
E-V13 (Мељанац - Отишић, Милаш - Цетина, Павловић - Цивљане, Суботић - Отишић, Гајић - Отишић, Стојсављевић - Отишић, Црномарковић - Цивљане)
....
R1b (Цвитковац - Маовице, Петковић - Маовице, Гаргента - Цетина, Бодрожић - Кољане, Игленџа - Кољане)
....
J2b (Деспинић - Отишић, Шарац - Цивљане, Гушевац - Кањане)
....
J1 (Миодраг - Кањане, Грујић - Штиково)
....
I1 (Буловић - Бителић)
....
N2 (Гарић - Кољане)

@sumljiv_tip @Rogonos @Persida Kolofon Gemischt @NickFreak @Велики Комбинатор @FDDD @Mstislav @Khal Drogo @Crnugović @guslar1389 @suave @АнаиванГорд @Branko2018 @cronnin @Лекизан @Cari-brod @hm337 @miroljubivi @Барышников
^^
Промакао ми је резултат Вулића из Бителића (https://sr.wikipedia.org/wiki/Доњи_Бителић#Презимена) са 23andMe.

Вулић, Јовањдан, Бителић, R1a-Z280>Z92>YP270

@snouden
Има још 9 нових резултата православних врличких родова уз Вулића и Ветмића који су ми промакли у цитираној статистици, што значи 11 нових резултата у односу на статистику на 50. Дакле сад се зна Y ДНК резултат 61 православног врличког рода То су 4 R1a (Вулић - Бителић, Билић - Цивљане, Борковић - Кољане и Ераковић - Штиково), 3 I2a-Din (Девић - Штиково, Калинић - Кољане и Вукман - Отишић), 2 N2 (Бокун - Кољане, Ветмић - Миочић), E-V13 (Ђапић - Биочић) и 1 I1 (Борковић - Лактац). Занимљиво је да Борковић из Кољана и Борковић из Лактаца имају различиту хаплогрупу, а осим презимена деле исту исту славу и села су им удаљена само 5 км.

61 узорак (род)
I2a-Din (25) = 41%
R1a
(14) = 23%
E-V13
(8) = 13.1%
R1b
(5) = 8.2%
J2b
(3) = 5%
N2
(3) = 5%
I1
(2) = 3.2%
J1
(1) = 1.6%

Од Девића (I2-PH908) из Штикова је украјински фудбалер српског порекла Марко Девић, а од Богдановића (такође I2-PH908) из Штикова је српска глумица Снежана Богдановић.
https://sr.wikipedia.org/wiki/Марко_Девић
https://sr.wikipedia.org/wiki/Снежана_Богдановић

12309625_542488419239040_7425631922561279684_o (1).jpg

12247706_539633486191200_1903189757626802240_o.jpg

@suave @FDDD @Demagogic @Mstislav @Rogonos @snouden @Велики Комбинатор @NickFreak @Crnugović @cronnin @Лекизан @Q. in perpetuum hibernum @zvaljko @Perperius @veliki krang @kНУки @Ortar

Poslednja izmena:
Bogdanovic, Vulic i Vetmic zasad nisu ubrojani na Poreklu.
Ветмић и Богдановић су тестирани преко Порекла/СДП-а али мимо акције тестирања врличких родова (њихови резултати се налазе на табели СДП-а), њихова села спадају у подручје обухваћено акцијом па их свакако треба рачунати. Вулићев резултат је скинут са 23andMe, и његово село се такође налази у подручју које је обухваћено акцијом.

Снежана Богдановић је рођена и одрасла у Батајници (рођ. је у болници у Земуну), а родитељи су јој се ту доселили из Штикова. У Батајници, Земуну, Пазови (поготово Новој), Инђији, на Бусијима итд. живи пуно Далматинаца. Многи су дошли од краја 1940-их до краја1980-их у економским миграцијама, а пуно их је дошло и принудно 1990-их због рата у њиховом завичају (углавном због "Олује" 1995. године).

Slovenska genetika razvaljuje. Preteci ce Hercegovinu i Ozren zbirno.
На Пореклу недавно коментаришући генетску слику српских родова из Врличке крајине између осталог су навели доминацију словенских хаплогрупа и кажу да је видљива јака генетска веза са Херцеговином https://i.ibb.co/qY1y4Wz/IMG-20220718-143211.jpg

Има још 9 нових резултата православних врличких родова уз Вулића и Ветмића који су ми промакли у цитираној статистици, што значи 11 нових резултата у односу на статистику на 50. Дакле сад се зна Y ДНК резултат 61 православног врличког рода То су 4 R1a (Вулић - Бителић, Билић - Цивљане, Борковић - Кољане и Ераковић - Штиково), 3 I2a-Din (Девић - Штиково, Калинић - Кољане и Вукман - Отишић), 2 N2 (Бокун - Кољане, Ветмић - Миочић), E-V13 (Ђапић - Биочић) и 1 I1 (Борковић - Лактац). Занимљиво је да Борковић из Кољана и Борковић из Лактаца имају различиту хаплогрупу, а осим презимена деле исту исту славу и села су им удаљена само 5 км.

61 узорак (род)
I2a-Din (25) = 41%
R1a
(14) = 23%
E-V13
(8) = 13.1%
R1b
(5) = 8.2%
J2b
(3) = 5%
N2
(3) = 5%
I1
(2) = 3.2%
J1
(1) = 1.6%

Од Девића (I2-PH908) из Штикова је украјински фудбалер српског порекла Марко Девић, а од Богдановића (такође I2-PH908) из Штикова је српска глумица Снежана Богдановић.
https://sr.wikipedia.org/wiki/Марко_Девић
https://sr.wikipedia.org/wiki/Снежана_Богдановић

Pogledajte prilog 1189477
Pogledajte prilog 1189478

@suave @FDDD @Demagogic @Mstislav @Rogonos @snouden @Велики Комбинатор @NickFreak @Crnugović @cronnin @Лекизан @Q. in perpetuum hibernum @zvaljko @Perperius @veliki krang @kНУки @Ortar
Mršav mi nešto I1, ispod proseka za Dalmaciju.
Zna li se za R1b koliko su "zapadne" a koliko "istočne"?

Mršav mi nešto I1, ispod proseka za Dalmaciju.
Zna li se za R1b koliko su "zapadne" a koliko "istočne"?
Да, међу Србима из врличког краја I1 је прилично испод далматинског просека. У Буковици, Книнској крајини и Равним Котарима има знатно више I1, али зато је у врличком крају R1a доста јача.
Генетска слика Срба из Буковице (https://sr.wikipedia.org/wiki/Буковица_(област)) на скоро идентичном узорку (60) као за врлички крај https://i.ibb.co/98NSL88/IMG-20220718-163330.jpg
Статистика за Србе из Буковице је од пре нешто више од годину дана. Сад је узорак већи, али сигиран да нема неких битних промена.

Од 5 српско-православних родова из врличког краја који су R1b; 2 припадају западној/германској грани U106 (Цвитковци и Петковићи), а 3 припадају источним гранама (Бодрожићи, Гаргенте и Игленџе). Бодрожићи имају генетску везу са Бодирогама из околине Требиња, а осим тога очита је и сличност у презименима.

Poslednja izmena:
Stvar je u tome što su autohtonisti pogodniji za napad od (hajde da ih tako nazovem) scijentista. Iza autohtonista u biti ne stoji neki poseban sistem znanja, više se radi o osećaju da je nešto dobro ili nije. Ako izuzmemo likove kao što su Šarić i Šargić koji oko toga prave biznis, većina drugih ljudi koje bi stavili u autohtoniste predstavljaju sasvim ok ljude sa kojima je moguće i razgovarati i razmenjivati mišljenja. Stvar je u tome što kod većine ljudi koji se zanimaju za genetiku ili nedostaje znanja ili nedostaje neke elementarne pristojnosti da bi se na prihvatljiv način objasnilo o čemu autohtonisti pričaju i gde greše.

I2 uzorak na koji se poziva Šarić, koji potiče iz Mokrina nalazi se na filogenetskom stablu YFull, servisa za obradu sirovih Y-DNA podataka dobijenih dubokim DNK testovima koji je inače baziran u Rusiji. Tamo je određen kao pripadnik grane I2 Y28222. Kad se klikne na u oznaku, pojavljuje se njegovo mesto u odnosu na druge, njemu bliske haplotipove. Tu se može videti da je grana formirana nekih 12 000 godina pre današnjeg vremena, u periodu poslednjeg ledenog doba i da mu danas najbliži srodnici žive na prostoru, Nemačke, Francuske i Engleske. U svakom slučaju, da se i pronađe neki Srbin pozitivan na njegov SNP, ta linija danas samo predstavlja izuzetak u odnosu na većinu drugih I2 haplotipova koji čine većinu srpskog naroda.

https://www.yfull.com/samples-from-paper/436/

Ako tako objasniš stvar ljudima, imaš sasvim drugu reakciju od one arogantne:"Nisi u pravu, pogledaj u stablo, ne znaš što pričaš, nemam ti što objašnjavati!!!" pristup koji je čest kod genetičara koji se malo razumeju u genetiku ali ni malo u ljude. I onda će im lako sesti neko od već pomenutih objašnjenja da se ne iznosi prava istina i da se pravi podaci kriju. Žao mi je što je rukovodstvo Porekla odlučilo da haplotipove Srpskog DNK projekta drži pod ključem što je velika promena u odnosu na početak sakupljanja kad su svi podaci bili javni. To se pravda zaštitom interesa testiranih ali jasno je da se podaci čine dostupnim ljudima koji su platili članarinu udruženju bez obzira kakve su im namere. Sa druge strane, od ljudi koji su dobrovoljno dali svoje haplotipove traži se naknada da bi imali pristup haplotipovima i da bi uopšte mogli videti poklapanja ili greške kod tumačenja rezultata kojih je bilo. To je greh Porekla

@Kole11 je li ovo taj neki L621 koji s vremena na vreme pominješ (skontao sam da zapravo govoriš o nekom arheogenetskom nalazu)?

И једни и други потпаљују народ, а заправо МИ који смо се ВРАТИЛИ, смо данашњих 25-35% Срба, остало су они који су дошли на НАШЕ, а сад су као староседеоци....

ПН - а заправо, ни ово није наше, јер су пре нас овде живели НЕАНДЕРТАЛЦИ, тако да Евро-Азија заправо припада њима, а не ХОМО САПИЕНСИМА, који су их истребили, или су можда наишле неке болести, ледено доба их је свакако докрајчило....

Neandertalci, koji su naši preci sa oko 3,1-5,7% genetike, učinili su da mi u Evropi i Aziji, koji smo prevashodno savremeni ljudi ali smo delimično i potomci Nenadertalaca, imamo nešto viši civilizacijski domet od VI veka u Aziji i otprilike XI u Evropi u odnosu na Afriku, gde su ostali naši srodnici savremeni ljudi koji se, u principu, nisu ukrštali s Neandertalcima (bilo je izuzetno retkih povraćaja iz Evrope koji su minimalno prisutni u genetici supsaharske Afrike).

To je, mislim, svakome sasvim jasno. Jeste postojalo "carstvo" Mali u Srednjem veku u Africi, ali ono ne može ni u ludilu da se poredi s Indijom, Kinom, Bliskim istokom, pa ni većim delom Evrope svog vremena.

Ko to ne razume, ima neki problem s logikom.

I, ne: Staroegipćani nisu bili grupa koja nema neandertalske primese samo zato što su u Africi, imali su ih i oni, imaju ih Kopti koji su njihovi direktni naslednici.

Neandertalci, koji su naši preci sa oko 3,1-5,7% genetike, učinili su da mi u Evropi i Aziji, koji smo prevashodno savremeni ljudi ali smo delimično i potomci Nenadertalaca, imamo nešto viši civilizacijski domet od VI veka u Aziji i otprilike XI u Evropi u odnosu na Afriku, gde su ostali naši srodnici savremeni ljudi koji se, u principu, nisu ukrštali s Neandertalcima (bilo je izuzetno retkih povraćaja iz Evrope koji su minimalno prisutni u genetici supsaharske Afrike).

To je, mislim, svakome sasvim jasno. Jeste postojalo "carstvo" Mali u Srednjem veku u Africi, ali ono ne može ni u ludilu da se poredi s Indijom, Kinom, Bliskim istokom, pa ni većim delom Evrope svog vremena.

I, ne: Staroegipćani nisu bili grupa koja nema neandertalske primese samo zato što su u Africi, imali su ih i oni, imaju ih Kopti koji su njihovi direktni naslednici.
Pre će biti da je Evropa i bela rasa dostigla najveći civilizacijski domet ne zbog Neandertalaca, već zbog najdaljeg pomaka od arhaičnog zahvaljujući češćim genetskim mutacijama nego kod ostalih rasa.
Vidi samo bogatstvo genetičkih mutacija i fizičkih podtipova Evropljana na samo maloj teritoriji Evrope.

Pre će biti da je Evropa i bela rasa dostigla najveći civilizacijski domet ne zbog Neandertalaca, već zbog najdaljeg pomaka od arhaičnog zahvaljujući češćim genetskim mutacijama nego kod ostalih rasa.
Vidi samo bogatstvo genetičkih mutacija i fizičkih podtipova Evropljana na samo maloj teritoriji Evrope.
Koliko čovek treba da bude ograničen u svojim pogledima pa da a priori odbija da pojmi da je prisustvo neandertalskog genoma upravo trigger za ogroman broj mutacija od kojih neke uspevaju a neke završavaju u slepoj ulici?

Postoji, štaviše, nešto što je jasno definisano kao vitalnost bastarda. Postoji čak i sklonost u okviru iste grupacije da se javlja veći broj mutacija kad je otac mnogo stariji od majke i obrnuto (slučaj s majkom mnogo starijom od oca je daleko ređi, ali dešava se povremeno).

U genomu naših srodnika u Africi mutacije su išle sporije, onako kako su išle i kod nas samih pre nego što smo izašli iz Afrike i dobili značajan doprinos neandertalskog genoma koji nas je učinio (one od nas koji su preživeli, jer bilo je i produkata takvih seksualnih kontakata koji su bili mrtvorođeni ili su umirali kao deca) daleko sposobnijim da funkcionišemo u svetu u kojem smo se obreli a kasnije i da se nosimo s novim izazovima.

Samo zato što su neki idioti iz XIX veka mislili da su Neandertalci bili glupi, verovati u istu tu besmislicu i danas, kad se zna da je Neandertalac imao veći mozak od savremenog čoveka, kao i da nema Evropljanina bez neandertalskih gena i kad se jasno zna koliko su potomci Neandertalaca (Evropljani i Azijci) bili superiorni u smislu tehnološkog i naučnog razvoja -- ako ne nužno i umetničkog, jer to je relativno -- zaista je zapanjujuće.

Takvo robovanje predrasudama zahteva um koji je petrifikovan u konvencionalizmu i tradicionalnom tzv pozitivizmu, dakle: mrtav za nove ideje. Meni je to lično nepojmljivo i neprihvatljivo.

Tako da: nemoj ti meni ništa savetovati, a posebno ne šta da "vidim". Ja se tvojih uvida užasavam. Pusti me na miru u mojim uverenjima koja smatraš za pogrešna, nemoj me citirati, gledaj svoja posla.

Takvo robovanje predrasudama zahteva um koji je petrifikovan u konvencionalizmu i tradicionalnom tzv pozitivizmu, dakle: mrtav za nove ideje. Meni je to lično nepojmljivo i neprihvatljivo.

Tako da: nemoj ti meni ništa savetovati, a posebno ne šta da "vidim". Ja se tvojih uvida užasavam. Pusti me na miru u mojim uverenjima koja smatraš za pogrešna, nemoj me citirati, gledaj svoja posla.
:hahaha:
uživaj u svojim pisanijama, neću te više citirati. Može srčka da te strefi tolko si se uzbudio.

Dakle, nemaš razuma da pojmiš: ostavi me na miru i ne citiraj me?

OK, beslovesnom, agresivnom ponašanju => [Ignore], kad već tupsoni na Krstarici nisu napravili opciju za [Blok], koja bi bila mnogo bolja.

Ne vidim te više, ne postojiš u mom svetu, pa citiraj do mile volje.
I ti si izgleda kao i onaj @Vaša Visost... utekao sa neke psihijatrije :think:

Odakle ti to i koji su dokazi? Motivi?
Npr. levi i nerealni rezultati genetskih testova po kojima su Srbi blizi Bugarima i Rumunima nego Hrvatima, Crnogorcima ili Bosnjacima. :roll:

Iako se golim okom vidi da je drugacije - Rumune i Bugare mozes lako razanati od Srba, dok je to po pitanju Hrvata, Bosnjaka i Crnogoraca malo teze. ;)

Npr. levi i nerealni rezultati genetskih testova po kojima su Srbi blizi Bugarima i Rumunima nego Hrvatima, Crnogorcima ili Bosnjacima. :roll:

Iako se golim okom vidi da je drugacije - Rumune i Bugare mozes lako razanati od Srba, dok je to po pitanju Hrvata, Bosnjaka i Crnogoraca malo teze. ;)
Poreklo je uključeno samo u testiranja Y kromosoma. Autosomalne karte se prave uglavnom na osnovu rezultata inostranih firmi ili programa stranih lica pa često predstavljaju odraz nečijih tuđih želja. Pre svega ako misliš na karte koje prave neki hrvatski i albanski genetički entuzijasti.

Poreklo je uključeno samo u testiranja Y kromosoma. Autosomalne karte se prave uglavnom na osnovu rezultata inostranih firmi ili programa stranih lica pa često predstavljaju odraz nečijih tuđih želja. Pre svega ako misliš na karte koje prave neki hrvatski i albanski genetički entuzijasti.
Tačno tako. Poreklo ne radi te programe nego ih samo tumači.

Africans carry surprising amount of Neanderthal DNA​

People on every continent, including Africa, have a genetic legacy from our extinct cousins​

https://www.science.org/content/article/africans-carry-surprising-amount-neanderthal-dna

Back