Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 104.980
СНС, СПС, СРС, СПО...![]()
SPS je Srbije
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
СНС, СПС, СРС, СПО...![]()
Мислио сам на покрет социјалиста, ал' немају ,,српски" у имену, тек сад се сетих...SPS je Srbije
Što se tiče prezimena porodica, na Poreklu se radilo i sa prezimenima starijim od 200 godina. Po prezimenima Krič(ković), Drobnjak, Macura tražila su se poklapanja u genetici sa ljudima na kojima su nekad ili sad živela te grupe stanovništva i za koje se pretpostavlja da su potomci tih ljudi. Cela knjiga o Hercegovcima zasniva se na trajnosti identiteta sadašnjeg stanovništva sa onim koje je nekad živelo na tom prostoru. Tražili su se Ljubibratići, Čihorići i ostali. Potomci vlaha Maleševaca, Bobana, Vlahovića, Miloradovića iitd. Mihić je napisao toliko o svojima da bi se knjiga mogla slobodno zvati i "Knjiga o Mihićima i ostalim Hercegovcima". I ne samo to. Trajnost identiteta podrazumeva i trajnost vrednosti i karaktera ondašnjih i sadašnjih pripadnika tih zajednica. To je ono na čemu se bazira knjiga o Hercegovcima. A Plaćenik može da kaže neku reč o tome što je od toga konstrukt a što bazirano na biološkim osnovama.Која презимена? Просечан Србин нема исто презиме ни 200 година.
У Аустрији још и некако, јужно од тога - како се коме хоће.
Тек 1852. је у Кнежевини Србији донесен пропис о сталним презименима, па ни то није примењено одмах и у потпуности.
Да ниси можда радио родослов? Какво ти је искуство?
Да ли треба Српско... нешто или Нешто... од Србије ?
Треба све да буде Српско - било шта.
Код нас се само САНУ зове да је српска... Све остало је нека бирократија - од Србије. Фубалски савез Србије па на даље...
Па да ли смо ми само држава оних који су тренутно овде или смо ипак некаква матица Срба? Архив Србије је скоро променио име у... Државни архив Србије. Не сме да буде Српски државни архив.
Погледај шта је код Хрвата... Хрватски ногометни савез, Хрватска академија... све је хрватско.
https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=1100.msg173873#msg173873Зашто се овако битна тема налази у подфоруму "Доколица"?
Не одгледах предавање, мада претпостављам да се добрим дијелом наслања на рад који смо већ имали прилике коментарисати. Надам се да ће ово предавање помоћи да неко из наше научне заједнице (а притом најмање мислим на генетичаре) коначно схвати какве користи у сазнањима доноси генетика народа и археогенетика.
Без обзира што добар дио нас у Пореклу и на Српском ДНК пројекту воли себе да види као пионире у овом послу, мислим да требамо бити свјесни својих лимита као непрофесионалног удружења. Ипак ће на крају институционална наука морати дати коначну ријеч. Бар што се тиче ових крупнијих питања етногенезе, миграција, археогенетике и сл. И добро је да је тако, да се цијела ствар коначно уведе у неке стандардизоване методолошке оквире. По мени је кључан проблем досад са науком и генетичком генеалогијом био у чињеници да су научне радове из ове области писали генетичари и у складу са тим имали смо прилике видјети њихова прилично банална, често и нетачна тумачења историјских процеса.
Добитна би комбинација била да се за генетичку генеалогију заинтересују историчари, антрополози, етнолози, лингвисти и археолози. У цијелој тој причи генетичари требају бити само техничка подршка.
Што се Порекла и Српског ДНК Пројекта тиче, видим више простора у бављењу генетиком породица и родова, евентуално неких скоријих миграција, него у покушајима да парирамо научним институцијама у тумачењима крупних питања поријекла народа и етногенетских процеса. Мислим, није да не треба да се бавимо (онако за своју душу), али свакако не треба да очекујемо да по том питању објављујемо неке капиталне публикације.
Da li još neko ima iste probleme kao Platin?Error
Failed to load PDF document.
Nisam istrazivao koliko je to tacno ali evo za Srbiju ispod Dunava i Save imas austrijske popise a ne verujem da su oni kad su dosli odredjivali prezimena. Bilo ih je i pre toga.Која презимена? Просечан Србин нема исто презиме ни 200 година.
У Аустрији још и некако, јужно од тога - како се коме хоће.
Откуд знаш да отац Петра Благојевића није био неки Благоје Петровић? Другим речима, пре постојања сталних презимена људи су једноставно користили патронимик (очево име као идентификацију).Nisam istrazivao koliko je to tacno ali evo za Srbiju ispod Dunava i Save imas austrijske popise a ne verujem da su oni kad su dosli odredjivali prezimena. Bilo ih je i pre toga.
Cuveni vampir Petar Blagojevic zabelezen kao Peter Plogoewitz u austrijskim novinama.
Pretpostavljam da će Veljković sad da ga prijavi zaštitniku građana po kom osnovu prikuplja lične podatke građana i na koji način pomenutim građanima obezbeđuje informacije ko je sve imao uvid u njihove lične podatke. Vidim da je Keckarević objavio novi rad o srpskoj genetici, ali opet mora da se plati da bi se videločiji su podaci korišteni u pomenutom radu. Da nisu moji? Ja nikom nisam dao nikakvo odobrenje za korištenje i rad.Stigla na Veljkovićevu kućnu adresu i zvanično tužba za povredu časti i ugleda Jovice Krtinića.
Pogledajte prilog 1207082
Pogledajte prilog 1207083
Izgleda da se zaista ide na sud.
Хоће ли тужити и све који су даље дистрибуирали садржај мејлова, питам се.Stigla na Veljkovićevu kućnu adresu i zvanično tužba za povredu časti i ugleda Jovice Krtinića.
Ne znam, a otkud ti znaš da nosi prezime direktno po ocu i da nije porodično?Откуд знаш да отац Петра Благојевића није био неки Благоје Петровић? Другим речима, пре постојања сталних презимена људи су једноставно користили патронимик (очево име као идентификацију).
Па сам податак да је био потребан закон да се узимају стална презимена указује да се то махом није радило у Србији.Ne znam, a otkud ti znaš da nosi prezime direktno po ocu i da nije porodično?
Nisam nešto ispitivao ove teorije ali mi se čini logičnijim da je porodično prezime.
Наравно да ће на суд.Stigla na Veljkovićevu kućnu adresu i zvanično tužba za povredu časti i ugleda Jovice Krtinića.
Лоше претпостављаш.Pretpostavljam da će Veljković sad da ga prijavi zaštitniku građana po kom osnovu prikuplja lične podatke građana i na koji način pomenutim građanima obezbeđuje informacije ko je sve imao uvid u njihove lične podatke. Vidim da je Keckarević objavio novi rad o srpskoj genetici, ali opet mora da se plati da bi se videločiji su podaci korišteni u pomenutom radu. Da nisu moji? Ja nikom nisam dao nikakvo odobrenje za korištenje i rad.
Стање је било - како ко хоће, односно по старим обичајима - очево име постаје презиме.Па сам податак да је био потребан закон да се узимају стална презимена указује да се то махом није радило у Србији.
Не можеш добити одговор јер је питање утемељене на нетачној тврдњи. Грана хаплогрупе Е-М81 присутна у високом % у сјеверној Африци на Балкану је присутна у занемарљивом % (1% или мање) а у Црној Гори никако.Odakle E haplogrupa, karakteristična za sjever Afrike u tolikoj mjeri u Crnoj Gori?
Формулиши питање, да ли мислиш на данашње народе или оне из историје.Kom narodu je karakteristična R1b haplo-grupa u Crnoj Gori?
Izvinjavam se na mutavo postavljenom pitanju.Не можеш добити одговор јер је питање утемељене на нетачној тврдњи. Грана хаплогрупе Е-М81 присутна у високом % у сјеверној Африци на Балкану је присутна у занемарљивом % (1% или мање) а у Црној Гори никако.
Pogledajte prilog 1209552
Могуће си мислио на грану Е-V13 (??) чије подгране су у значајном % присутне и на нашим просторима и у читавој Европи али те гране Е хаплогрупе уопште нема у сјеверној Африци.
Формулиши питање, да ли мислиш на данашње народе или оне из историје.
Као и у историји и у генетичкој генеологији свака тежња поједностављивању води на погрешан колосјек.Na današnje. Koliko sam shvatio, ona se veže za Kelte i migracije.
Pa odakle je ta haplo-grupa?Грана R1b-S28/U152 је и те како присутна код нас, поред R1b-Z2103 најзаступљенија је подграна R1b на нашим просторима.
Радовић из Мораче кога помиње Брђанин управо је припадник R1b-U152, подгранe R-Y175368.
Цела Е хаплогрупа је систем стар преко 40000 година, лепо разгранат и прострт по разним крајевима.Odakle E haplogrupa, karakteristična za sjever Afrike u tolikoj mjeri u Crnoj Gori?
Kom narodu je karakteristična R1b haplo-grupa u Crnoj Gori?
Савремено стање... А подсећам да су хаплогрупе старе по 40000 година и више.Pa odakle je ta haplo-grupa?
Mislim da je i neki Rakočević R1b-L23-
Kako je moguće da su dvije grana Bogićevaca imaju odvojene haplo-grupe?
Припадност племену је једно... генетика је нешто друго.Pa odakle je ta haplo-grupa?
Mislim da je i neki Rakočević R1b-L23-
Kako je moguće da su dvije grana Bogićevaca imaju odvojene haplo-grupe?
Moračani, potomci Bogića Moračanina.Цела Е хаплогрупа је систем стар преко 40000 година, лепо разгранат и прострт по разним крајевима.
За јужну обалу Медитерана (север Африке) је карактеристична грана V12.
У Европи, север Медитерана и даље, је карактеристична грана V13. Та V13 је стара око 8900 година (отприлике 300 поколења)... Колико се сећам, то је старије од Винчанаца - време када је живео тај један заједнички предак.
Грана E-V13 је присутна у многим земљама, а у Црној Гори је најбоље позната као основа племена Васојевића, Белопавлића и Куча. Наравно, потомци поменутих племена нису само у ЦГ, има их и те како и по околини.
Ствар је да се види којој се подграни припада унутар E-V13.
R1b је основа једног племена у ЦГ... не могу да се сетим тачно којег, нисам толико обавештен да све знам напамет.
Та грана којој припадају сви R1b у Црној Гори је само мали део веће гране (великe R1b хаплогрупе) која је некако "залутала" мало источније.
Ти "залутали" R1b се мотају по том простору још од пре Нове ере...
Pa po predanju, Rakočevići i Radoviću su potomci dvojice sinova. Kako je moguće da su različiti genetički?Припадност племену је једно... генетика је нешто друго.
Ми не знамо шта је било пре ко зна колико година, ко је усвојен, доведен или ко зна шта се све дешавало.
Довољно је да је жена имала два брака и из оба синове (што генетика прати, мушке линије). Син из првог брака је могао да буде успешан, али шанса је да је носио презиме очуха... Све по закону - али то обавештење није стигло до нас.