Генетичка генеалогија II

О хаплогрупи N2-Y6503 https://bosnjackidnk.com/n2-y6503/

Издвојићу најзанимљивији део (при крају текста).

Под иницијативом Друштва српских родословаца "Порекло" покренут је у сурадњи са Музејом Херцеговине у Требињу истраживачки подухват у којем су секвенционирани геноми посмртних остатака у некрополи стећака у Церници код Гацка у источној Херцеговини. Након тестирања узорака у лабораторији Биолошког факутлета из Београда је у два мушка скелета датираним у 14.-15. стољеће утврђена хаплогрупа N-P189.2 односно њена динарска мутација N-Y6503>Y6542>P189.2>Y6467>Y6516>Y7310>Y7313>FT182494.

Крајишки Срби су најтипичнији представници хаплогрупе N2-Y6503 на свијету.

@Lanselot @Slaven777 @sumljiv_tip @Ројалиста @Лекизан
Санџаклије расправљају о N2-Y6503 код крајишких Срба поводом текста са линка горе. 😆😆😆

image (7).png

@Ројалиста @Crnugović @Slaven777 @sumljiv_tip @Branko2018 @АнаиванГорд @Zahac @suave @FDDD @Lanselot

baš me zanima kakva je to teorija i veza Y6503 i Malesije?
Апсолутно никаква, момак се мало погубио. N2-Y6503 исходни из старе/источне Херцеговине. Нађена је у два скелета испод стећака у Церници коц Гацка који су датирани на 14/15. век. Из источне и старе (Бањани, Пива) Херцеговине се миграцијама ширила у друге крајеве, највише на северозапад јер највећи проценат има код крајишких Срба. Код муслимана је има највише у Цазинској Крајини.
О хаплогрупи N2-Y6503 https://bosnjackidnk.com/n2-y6503/

Издвојићу најзанимљивији део (при крају текста).

Под иницијативом Друштва српских родословаца "Порекло" покренут је у сурадњи са Музејом Херцеговине у Требињу истраживачки подухват у којем су секвенционирани геноми посмртних остатака у некрополи стећака у Церници код Гацка у источној Херцеговини. Након тестирања узорака у лабораторији Биолошког факутлета из Београда је у два мушка скелета датираним у 14.-15. стољеће утврђена хаплогрупа N-P189.2 односно њена динарска мутација N-Y6503>Y6542>P189.2>Y6467>Y6516>Y7310>Y7313>FT182494.

Крајишки Срби су најтипичнији представници хаплогрупе N2-Y6503 на свијету.

@Lanselot @Slaven777 @sumljiv_tip @Ројалиста @Лекизан

i još dalje, sve do Rima :D
Eve ga, đe se kriju Srbende/nacionalisti

Polazna tačka, jao ja se izvrno :rotf:
Đe nesta sad "Pripjat" ?
Амер Зубчевић прво вели да су крајишки Срби посрбљени Бошњаци, а након тога рече и остаде жив да им је полазна тачка била Малесија. :rotf: Смислиће он још нешто, само да не буду Срби. 😆

Санџаклије расправљају о N2-Y6503 код крајишких Срба поводом текста са линка горе. 😆😆😆

Pogledajte prilog 1005307

@Ројалиста @Crnugović @Slaven777 @sumljiv_tip @Branko2018 @АнаиванГорд @Zahac @suave @FDDD @Lanselot
Ако, ако нек расправљају, ако буду иоле уз податке користили логику сами ће схватити неке своје заблуде.

Апсолутно никаква, момак се мало погубио. N2-Y6503 исходни из старе/источне Херцеговине. Нађена је у два скелета испод стећака у Церници коц Гацка који су датирани на 14/15. век. Из источне и старе (Бањани, Пива) Херцеговине се миграцијама ширила у друге крајеве, највише на северозапад јер највећи проценат има код крајишких Срба. Код муслимана је има највише у Цазинској Крајини.
Ако хаплогрупе имају макар мало везе с физичким изгледом, типујем да је Андрија Милошевић N2. Он је од Бањана.

Ако хаплогрупе имају макар мало везе с физичким изгледом, типујем да је Андрија Милошевић N2. Он је од Бањана.
У Бањанима има још неких хаплогрупа, али N2 је најдоминантнија. Пивљани су искључиво N2 колико је мени познато. Познати носиоци N2 су Борис Тадић, Момчило Бајагић Бајага, Стојан Чупић, Димитрије Бањац (Ђорђе Чварков), Звјездан Мисимовић, Петар Шкундрић, Саво Штрбац итд.
Димитрије Бањац је пореклом из Босанске Крајине, а један тестирани Бањац из његовог краја је испао N2. Бањци су дошли у Босанску Крајину из Лике, а још даљим пореклом су из Бањана у Старој Херцеговини на шта указује презиме плус је то потврдила и генетика. Мира Бањац је исто врв. пореклом од личких Бањаца по мушкој линији.

Poslednja izmena:
Cvarkov tj Banjac alpinac, nekako N2 mi ide sa tim tipom.
Haplogrupa je jako mali deo ukupne genetike i ne određuje izgled.
Dragan Torbica tj. Nikola Škorić je moguće R1a, jer iz Like odakle je on ima jedan testirani Škorić koji je R1a. Ne izgleda baš kao što zamišljamo R1a ljude. Dušan Basta bi bio R1a stereotipna fizionomija, on i jeste R1a i takođe je poreklom iz Like kao i N. Škorić. Možda N. Škorić i nije R1a, prezime Škorić je dosta rašireno po Lici i imaju više slava (vrv. imaju više od jedne haplogrupe).
Boškić odnosno Dejan Ćirjaković je I2-PH908. On je poreklom iz okoline Arilja, a upravo iz tog kraja ima jedan testirani Ćirjaković koji je I2-PH908.

Poslednja izmena:
Ovo je bilo kroz salu, naravno da genetika ne prati izgled, ali nekad se poklopi.
Ja sam primetio da se to često poklopi. Npr. znam dosta R1a ljudi koji su svetlije pigmentacije, a samo jednog koji je izrazito garav. Dok većina E-V13 koje znam su tamnije pigmentacije - često mediteranskog izgleda, msm da je Dragan Bjelogrlić jedini pravi E-V13 pravušan za koga ja znam.

Eno kod Usame gore se poklapa R1b- BY611.
R1b-BY611 kojoj pripadaju Zukorlići je ima pik kod Albanaca i spada u istočne R1b grane. Genetika je potvrdila da su Zukorlići albanskog porekla što se znalo i od ranije. Ono su u Orlje kod Tutina došli iz okoline Gusinja pre oko 180 godina, a još daljim poreklom su iz Malesije sa albanske strane Prokletija. U Zukorlićevoj porodici se govorio albanski jezik do pre 50-60 godina.

@Slaven777

Ja sam primetio da se to često poklopi. Npr. znam dosta R1a ljudi koji su svetlije pigmentacije, a samo jednog koji je izrazito garav. Dok većina E-V13 koje znam su tamnije pigmentacije - često mediteranskog izgleda, msm da je Dragan Bjelogrlić jedini pravi E-V13 pravušan za koga ja znam.
može biti ali samo ako gledaš direktno u pleme, recimo Kuče, za njih generalno mogu reći da pripadaju Mediteranskom tipu ali za razliku od Albanaca preko granice, višlji su i svetliji. medjutim, ako pogledaš nekog EV13 rod Kuča kome su preci došli u Srbiju pre 200 godina, mislim da je čista slučajnost da pogodiš.
ja sam vrlo retka I2L38 i tek tu ne može biti veze izmedju porekla haplogrupe i fizičkog izgleda :D

Back