Malo sam bio odsutan, vidim da je I2a1b sada I2a1a2?
Da li je ovo HG onog "Mađara" iz Potisja?
Da li je ovo HG onog "Mađara" iz Potisja?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
541 | VK541 | Ukraine_Lutsk | Ukraine_Lutsk-1 |
542 | VK542 | Ukraine_Chernigov | Chernigov_ НАІЗЧС КН 188 |
VK541 | 0.006 | 0 | 0 | 0 | 0.952 | 0.001 | 0.04 |
VK542 | 0.023 | 0.004 | 0.004 | 0.001 | 0.711 | 0.246 | 0.01 |
Sample | UK "British-like"/"North Atlantic" | Denmark "Danish-like" | Sweden "Swedish-like" | Norway "Norwegian-like" | Poland "Polish-like" | Italy "Southern European-like" | Finland "Finnish-like" |
Шта да исправиш?Zašto li ja ovo ne mogu da ispravim?
Permutovao sam, nije 42, već 24 procenta juga.Шта да исправиш?
Permutov
Permutovao sam, nije 42, već 24 procenta juga.
No ne menja stvar, ovaj drugi uzorak iz Ukrajine ima 0,1% juga i 95% afiniteta ka Poljacima.
Исправио сам.Permutovao sam, nije 42, već 24 procenta juga.
Dovoljno je što je viking poljski.Да није томе "Викингу" ћаћа био однекуд са југа, па залута у Скандинавију приженио се неком Скандинавком и добио сина са 24% јужне генетике.![]()
Krišna od kad si promijenio akcenat..pisa si na ekavici pre odjednom si posta drugačiji za 180 stepeni..ajmeE-V13 у германским и источно-европским земљама је углавном од асимилованих Јевреја.
Хитлер је иначе има јеврејско поријекло.
Koliko znam nekih novih otkrića o I2a1b nema. Mislim da nema nikakvih novih otkrića što se tiče arheogenetike niti nekih novih otkrića što se tiče živih ljudi. Uglavnom se nove informacije pokušavaju ugraditi u ono što se dosad pretpostavljalo za etnogenezu Slavena.Прочитах да један форумаш I2a-Din-N назива старословенском, па рекох да питам је ли то нешто наново усвојено што сам пропустио или је тек реч о слободном именовању?
Češkom znanstveniku koji je napisao nekoliko knjiga o ranoj češkoj povijesti, između ostalog i o Libicama, govori kako sigurni izvori govore o tome da su Slavnikovići koji su vladali Libicama, iz čijeg je roda sv. Vojteh, bili Hrvati, a vidi se da nema pojma o izvorima uopće, i što se tu zbivalo. U Poljskoj, poljskom znanstveniku govori kako se ne čudi da Česi ne znaju za Hrvate u Češkoj, jer eto čak ni on prije snimanja filma nije znao za njih, ali Poljaci, kako mogu oni nijekati... Zatim govori o neznanju poljskih i čeških znanstvenika, pa se sad čudi Ukrajincima. U Rusiji se sad čudi ruskim znanstvenicima. U razgovoru s ruskim profesorom počinje se s njim uzbuđenim kreštavim glasom prepirati kao loš student koji se bori za dvojku, ovaj to uoči pa se počinje smješkati.() U svim tim prepirkama on u stvari nema nikakvih argumenata jer za njih i ne zna. Do njih, jadan, da je i čitao bilo što, i nije mogao doći na hrvatskom jeziku. Više ih ne može naći ni na stranim jezicima jer su argumenti odavno izrečeni, i nitko ih tamo neće ponavljati.
Ako zanemarimo neke ekstremne teorije svakako je za našu priču bitan Gumplowicz, čije su sociološke teorije o nastanku države bile popularne krajem 19. i početkom 20. stoljeća, dijelom još i danas. Njegove teorije govore o tome kako je nastanak države teorijski moguć jedino ukoliko jedno pleme pokori drugo, što je preduvjet nastanka klasnih odnosa koji su za državu nužni. Svoje je teorije djelomično temeljio upravo na svojem shvaćanju povijesti Hrvata i Srba. Temeljem njegovih socioloških radova nastajali su mnogi povijesni radovi koji ga katkad spominju a katkad ne. Jedan od nastavljača tih teorija bio je i povjesničar Peisker; po njemu su Slaveni nastali u Pripjetskim močvarama koje su trajno i nepromjenjivo oblikovale njihov nacionalni duh. Oni su mekani i podatni poput bjeloruskih seljaka, i pomalo priglupi i neinventivni, treba im snažna ruka nomada ili Germana. Jedan od takvih oblikovnih elemenata bili su iranski Hrvati i Srbi, koji su kasnije poslavenjeni ali su pokorenim Slavenima dali civilizacijski i kulturni kalup. Peisker je kod naših “iranista” poznat po iranskoj religiji. Javlja se i niz pratećih djela koja sve izvore tumače u tom duhu. Kod nas je Gumplowitza izravno i izrijekom slijedio slovenski povjesničar Hauptman. Kako se hrvatsko ime javlja istovremeno na istoku i zapadu slavenskog korpusa, u duhu tih teorija, iako imaju sistemsku pogrešku, češki je povjesničar Dvořak smatrao da je postojala Velika Hrvatska koja je zauzimala sav taj prostor, a nestala je seobom Hrvata iz središta na jug u današnju Hrvatsku.
Problem sa svim tim teorijama je u tome što dobro ujedinjuju pisane izvore, ali ih ne potvrđuju arheološki nalazi. Kad su se pojavile, činile su se vrlo vjerojatnima, no istraživanja koja su uslijedila nisu potvrdila njihove pretpostavke. Drugi je problem u tome što su same iznikle na radovima koji su nastali kao posljedica njemačke težnje za širenjem prema istoku i engleskog straha od širenja Rusije prema Indiji, a obje su države nijekale intelektualnu sposobnost Slavena i nijekale njihovo bilo kakvo učešće u kulturnom razvoju čovječanstva.