Generalna diskusija, noviteti, nemačka vs japanska auto industrija i slično

Ko je bolji?

• Švaba

• Japanac

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
A sta ako je neko npr. cistio rezervoar i menjao filter goriva redovno i sa najkvalitetnijim brendovima?
Jel i njemu ima da rikne dizna?
Daj ne lupetaj.
Proslo vreme raka pa sad priamo o precniku dizne i uhvatio se ko pijan plota o prljavom gorivu.
Pa dizne od plina samo crkavaju usled prljavog plina i danas sam se uverio u to dok sam cekao da mi majstor promeni bocu na autu kojoj je istekao atest pa sam morao da je menjam i dam 100€ za istu.
To se kod tebe ne podrazumeva u ulaganje a o reatestu da ne pricam.
To kod Tihija ne postoji u odrzavanju a plus cena ugradnje oko 500€ da valja ali i to se ne racuna pa plus potrosnja benzina dok prebaci ali i to ne vazi a tek cena dizni gde komad zna da kosta i do 80€ ali i to je Tihi naravno prevideo.
Plus sta ako taj benzinac sa plinom ima i plivajuci zamajc sto je veoma moguce kod jacih motora ili ima i turbinu?
Pa to ispadne prijatelju onda ispadne skuplje za odrzavanje od dizelasa.

Ја са овом памећу никад не бих радио атестирање плина.

ja isto kazem. Jos mi sipanje na rezervoaru nikad mi i nisu trazili atest. Da nesto rade konkretno prilikom tog atesta pa da kazes ,tj da proveravaju nego nista - slikaju ti auto , slikaju bocu, lupe pecat i uzmu 100 evra na 5 godina.

pa cinjenica je da svakakvo smece se trpa u srpsko gorivo

bilo bazna ulja, voda, moca iz pecenjara, eto plin je do sada bio izuzet od toga, krali su nas samo na smesi, tako sto su u litar goriva trpali mnogo vise propana koji je niskokalorican a mnogo manje butana koji je visokokalorican.A ove zime su poceli da guraju i te smole. Verovatno su to radili i pre , nego su u januaru niske temperature izrazito bile, nisu predvideli da ce biti tako hladno a one se verovatno na nizim temperaturama kristalisu ili sta vec pa blokiraju dizne .

Sve u svemu Srbija je neuredjena zemlja, gde se mnogo krade na gorivu, a cenu svega toga placaju vozaci.
Plin nikad nije bio izuzet iz toga, ranije se s njim brljalo još vise, samo sto su sad sofisticiraniji motori i uredjaji, pa samim tim i osetljiviji na brlju.

- - - - - - - - - -

ja isto kazem. Jos mi sipanje na rezervoaru nikad mi i nisu trazili atest. Da nesto rade konkretno prilikom tog atesta pa da kazes ,tj da proveravaju nego nista - slikaju ti auto , slikaju bocu, lupe pecat i uzmu 100 evra na 5 godina.
Da li si bio na atestu? Ozbiljno te pitam.

Пошто сам их више од 3 године зајебавао са фалсификованим потврдама и првим атестима, ове године сам морао коначно да урадим реатест јер су пооштрили провере, изгледа да нисам био једини који је то радио. А и боца ми августу пуни 10 година, тако да сам испунио свој циљ, скоро до истека оригиналног атеста сам их зајебавао.

Распитао сам се детаљно, маму им јеем, све су смислили да узму паре. Може се радити реатест боце, али боца мора да се скине са возила, скида се и мултивентил, па је они пуне водом под притиском, тако је тестирају. После то мора мајстор да врати и да изда потврду, а то кад се сабере изађе исто као да си узео нову боцу.
Тако да сам морао најпре да идем код мајстора да ми боцу замени новом. Морао је и мултивентил да се мења, јер овај стари није имао електровентил, можеш мислити, као већа је сигурност кад је на боци и електровентил који отвори тек кад даш контакт.
А то што већ постоји електровентил на предњем делу, који кад је отворен пропушта плин, а кад је затворен пропушта бензин, то ваљда није довољно, кретени. И овај мајстор је управо са њега узео + и -, па је вукао испод аута жице до електровентила на боци.
Елем, заменио мајстор боцу, носаче није дирао, заменио и црево од испаривача до карбуратора, и то је то, цифра 100€, гас Радић, има га у БГ и НС, супер дечко, а био је најјефтинији, ови "еминентни" ми тражили 19000 динара за ту работу, као да се ради о не знам чему.

А онда реатест, у нуклеарном институту Винча, оно је богу плакати, институт за нуклеарне науке, а у њему батица испитује плин. Раде шатро од 9, ја дошао у 9, он пола сата касније, све опуштено, боли га дупе за туђе време и што сам и дан раније изгубио пола дана код мајстора.
Кажем ја ово су папири, мајстор урадио, у журби сам, да то заврши што пре, кад он мени, полако само, видећемо да ли ће да прође.
Сконтам ја да он мисли да се бави ко зна чиме, пустим га, он гледа, па као овај вентил напред је изнад цеви ауспуха, ако ту процури бензин пашће право на цев ауспуха, може да се запали. Мислим се, па и карбуратор ти је изнад те рачве, цев иде испод мотора, тако је код свих кола, и ћутим, нећу да се додатно нервирам јер знам шта је, само да се узму паре.
Онда лик пита јесам ли дошао на плин, кажем јесам, каже дај контакт, ја дам, он видим узео инструмент мери да ли долази + до електровентила на боци, па онда то исто на електровентилу напред. Научник јбт, скоро нуклеарни.

Онда сишао у канал, па гледа нешто тамо где је извод за пуњење, шатро мајстор вам је ово замазао кад је заштићивао кола, нема рупа за неку вентилацију доле је запушена. Рекох ма да, мајстор заштићивао, добро га је заштитио (сам стављам заштиту на кола), мислим се која бре вентилација, боца је у гепеку, у питању је кадет суза, гепек није одвојен од остатка возила, али опет ћутим.
На крају одем, пустим га да млати око кола, видео сам само још да је детаљно гледао бројеве шасије, мотора, испаривача, можеш мислити, научник, нуклеарни, исликао кола као за ревију.

И онда главна ствар, ево ово је уплатница, уплати, тамо десно иза ћошка имаш банку и то је то,

И на крају сам добио и тај папир, реатест, има на њему део који је самолелљив, каже лик било би добро да се залепи, нпр. на боцу. Рекох јел мора или не, каже не мора, каже гледај да не изгубиш тај папир, најбоље да копију држиш у колима, а оригинал код куће за сваки случај.

И тако, 18000 динара само за то, и још сам јефтино и прошао.

18000 samo reatest ili sve zajedno s zamenom boce?

Па написао сам, 100€, дакле 12500 замена боце, мултивентила и црева од испаривача до карбуратора, и још 5500 за реатест, дакле 18000 све заједно. И плус регистрација после тога 12300 динара, више од 30000 да бих у овој усраној земљи могао да возим стари ауто.

А да не причамо о томе да ми у саобраћајној дозволи постоји неки проблем. Наиме, сваке године кад одем на технички преглед, не могу да ми издају регистрациону налепницу јер им, кад приступе бази МУП-а, тамо стоји, "молим вас упутите лице у најближу полицијску станицу".

Тако да морем да одем са оним уплатницама у МУП, где ми они кажу да нема проблема, и издају ми налепницу. Али јбг, јуче сам чекао сат времена, јер су на исти шалтер ставили и регистрацију и издавање возачких дозвола, и подношење захтева за нове возачке дозволе и ко зна шта још. Гледјау ме људи бело, ја једина будала чека да му у МУП-у издају налепницу, нормални људи то заврше тамо где раде технички преглед.

Досад се нисам бунио, јер сам мувао са папирима за плин, али јуче сам им је6ао матер тамо. Питам оног лика шалтеру, молим вас рекох реците ми јел мене тражи полиција, он ме гледа бело. Кажем, сваке године иста прича, не могу да ми издају рег. налепницу тамо где радим технички преглед, гледају ме људи, излази им да ме упуте у полицијску станицу, реците ми какав проблем ја то имам па морам да чекам овде као лудак сат времена?

Каже он, вероватно то нека серија саобраћајних дозвола има проблем, рекох не занима ме то, платио сам саобраћајну дозволу, хоћу да имам могућност да добијем налепницу као сви нормални људи тамо где радим тп. И онд аме он упутио код шефице која појма о животу нема, па сам то дао у форми саслушања, узео сам контакт телефон, хоћу д ами реше тај проблем коначно, а не да само узимају паре за будалаштине

Nemci imaju jači imidž, dizajn, kvalitet enterijera i završnu obradu, bolju ponudu u svakom pogledu od motorizacije pa do opreme ali su i cenovno precenjeni. Dok su japanci pouzdanije mašine, manje kvarova imaju, izdržljiviji su, i odnos cene i kvaliteta je skroz korektan, nisu precenjena kao nemci. Ja ipak biram Njemačka vozila, jer mi je bitniji sam osećaj u kabini i završna obrada, Japance, Korejance ne mogu nikako da svarim je su plastikaneri unutra poput francuza koji su kao od kartona. A za Nemce je činjenica da su sve manje pouzdani, pogotovu novi modeli naprcani opremom sa brdo elektronike...

Sent from my SM-G930T using Tapatalk

Па написао сам, 100€, дакле 12500 замена боце, мултивентила и црева од испаривача до карбуратора, и још 5500 за реатест, дакле 18000 све заједно. И плус регистрација после тога 12300 динара, више од 30000 да бих у овој усраној земљи могао да возим стари ауто.

А да не причамо о томе да ми у саобраћајној дозволи постоји неки проблем. Наиме, сваке године кад одем на технички преглед, не могу да ми издају регистрациону налепницу јер им, кад приступе бази МУП-а, тамо стоји, "молим вас упутите лице у најближу полицијску станицу".

Тако да морем да одем са оним уплатницама у МУП, где ми они кажу да нема проблема, и издају ми налепницу. Али јбг, јуче сам чекао сат времена, јер су на исти шалтер ставили и регистрацију и издавање возачких дозвола, и подношење захтева за нове возачке дозволе и ко зна шта још. Гледјау ме људи бело, ја једина будала чека да му у МУП-у издају налепницу, нормални људи то заврше тамо где раде технички преглед.

Досад се нисам бунио, јер сам мувао са папирима за плин, али јуче сам им је6ао матер тамо. Питам оног лика шалтеру, молим вас рекох реците ми јел мене тражи полиција, он ме гледа бело. Кажем, сваке године иста прича, не могу да ми издају рег. налепницу тамо где радим технички преглед, гледају ме људи, излази им да ме упуте у полицијску станицу, реците ми какав проблем ја то имам па морам да чекам овде као лудак сат времена?

Каже он, вероватно то нека серија саобраћајних дозвола има проблем, рекох не занима ме то, платио сам саобраћајну дозволу, хоћу да имам могућност да добијем налепницу као сви нормални људи тамо где радим тп. И онд аме он упутио код шефице која појма о животу нема, па сам то дао у форми саслушања, узео сам контакт телефон, хоћу д ами реше тај проблем коначно, а не да само узимају паре за будалаштине
Hvala, zanimala me je cena reatesta. Uzgred, da li ti je u saobracajnu dozvolu upisana promena tezine vozila u odnosu na fabricku? Ako nije, racunaj da ce ti jednom i to traziti i moraces da menjas saobracajnu dozvolu.

Hvala, zanimala me je cena reatesta. Uzgred, da li ti je u saobracajnu dozvolu upisana promena tezine vozila u odnosu na fabricku? Ako nije, racunaj da ce ti jednom i to traziti i moraces da menjas saobracajnu dozvolu.

Јесте, повећали су ми тежину возила, а и да нису, мењаћу, али нека то плате они који су погрешили.

И за ово што не могу да добијем налепницу у фирмама које су за то овлашћене, ако постоји проблем у дозволи, тражићу да ми је замене о свом трошку, не би било нормално да ми траже паре за то, јер сам ја дозволу уредно платио, а то што су ми они продали робу са фелером није мој проблем него њихов.

sad da ga prodaš, dal bi uzeo više od toga? :lol:

sad da ga prodaš, dal bi uzeo više od toga? :lol:

Па толико бих отприлике узео, али мени је његова употребна вредност је много већа од тржишне, јер га ја углавном сам одржавам, поправљам, сређујем, заштићујем, и тако већ 20 година.

Nemci imaju jači imidž, dizajn, kvalitet enterijera i završnu obradu, bolju ponudu u svakom pogledu od motorizacije pa do opreme ali su i cenovno precenjeni. Dok su japanci pouzdanije mašine, manje kvarova imaju, izdržljiviji su, i odnos cene i kvaliteta je skroz korektan, nisu precenjena kao nemci. Ja ipak biram Njemačka vozila, jer mi je bitniji sam osećaj u kabini i završna obrada, Japance, Korejance ne mogu nikako da svarim je su plastikaneri unutra poput francuza koji su kao od kartona. A za Nemce je činjenica da su sve manje pouzdani, pogotovu novi modeli naprcani opremom sa brdo elektronike...

lupetas. Uzmi probaj Hondu neku u full opremi, Toyotu, Lexusa, Mazdu, Mitsubishi pa pricaj da su plastikaneri

Danas sam na Kopaoniku video najnoviju Hondu CR-V u full opremi - totalna perverzija od auta.

I onda sam nakon sto sam osmotrio japansko savrsenstvo, seo kod drugara u plastikanersku Golf 4 ,koja nema ni tempomat ni bord kompjuter, a sve je od maksimalno tvrde plastike i tako se odvezao do kuce.

Tako da sto se mene tice eto vama svi ti nemci golfovi trice i kucine vi srecni ja srecan :)

- - - - - - - - - -

i ja sam platio cenu 5500 dinara skoro reatest tj prosle godine.

Golf se vozi a Honda stoji u garazi! :hahaha:
Al bitno je da se Tihi ograbao za voznju umesto da se ponudio da on vozi i da pokaze drugaru sta je Honda. :rotf:
Al jbg jeftinija je voznja u Golfu. :D
Posto sam vlasnik jedne cetvorke voleo bih bas da nam Tihi objasni gde je ta tvrda plastika.
I on nekome kaze da lupeta? :zcepanje:
A poredi najnovijiju Hondu sa autom koji se poceo praviti 1997 godine?
Ju-Ju-Ju
Realan lik nema sta? :hahaha:
Mada ne bih ja dao mog Golfa ni za 3 te Honde jer Golf je Golf.:mrgreen:

Tihi, nemoj pogrešno da me razumeš ali vidim da ti sve to subjektivno doživljavaš a ne iz ličnog iskustva i znanja, ti u stvari voziš Golf 4...

Ja sve što sam napisao napisao sam iz ličnog iskustva, mnogooo sam auta provozao, pored toga imam malo ozbiljniji vozni park gde se redovno menjaju automobili.

Honda CRV u fullu se poredi sa npr novim BMW X3 ili X4 u fullu, jeste da nisu cenovno ni blizu u takvom izdanju (u takvom izdanju je duplo skuplji BMW), ali to sam već rekao gore da su Nemci precenjeni, odnosno papreno skupi i daleko skuplji od japanaca. Ali sada ne pričamo o ceni jel da, nego o dizajnu, opremi, kvalitetu enterijera i završnoj obradi, imidžu...

Golf se vozi a Honda stoji u garazi! :hahaha:
Al bitno je da se Tihi ograbao za voznju umesto da se ponudio da on vozi i da pokaze drugaru sta je Honda. :rotf:
Al jbg jeftinija je voznja u Golfu. :D
Posto sam vlasnik jedne cetvorke voleo bih bas da nam Tihi objasni gde je ta tvrda plastika.
I on nekome kaze da lupeta? :zcepanje:
A poredi najnovijiju Hondu sa autom koji se poceo praviti 1997 godine?
Ju-Ju-Ju
Realan lik nema sta? :hahaha:
Mada ne bih ja dao mog Golfa ni za 3 te Honde jer Golf je Golf.:mrgreen:

pa on se stalno vozi samnom u 90% slucajeva idemo gore zajedno mojim dzipom. 10 puta ja njega vozim, i on ponudio da se ravansira pa da jednom poveze mene :D

Druga stvar Honda CR-V u fulu kosta u parama isto kao npr nov Golf u Highline opremi

Tu se vrte negde oko 28-30.000 evra u zavisnosti od motorizacije

- - - - - - - - - -

Tihi, nemoj pogrešno da me razumeš ali vidim da ti sve to subjektivno doživljavaš a ne iz ličnog iskustva i znanja, ti u stvari voziš Golf 4...

Ja sve što sam napisao napisao sam iz ličnog iskustva, mnogooo sam auta provozao, pored toga imam malo ozbiljniji vozni park gde se redovno menjaju automobili.

Honda CRV u fullu se poredi sa npr novim BMW X3 ili X4 u fullu, jeste da nisu cenovno ni blizu u takvom izdanju (u takvom izdanju je duplo skuplji BMW), ali to sam već rekao gore da su Nemci precenjeni, odnosno papreno skupi i daleko skuplji od japanaca. Ali sada ne pričamo o ceni jel da, nego o dizajnu, opremi, kvalitetu enterijera i završnoj obradi, imidžu...

ja ne vozim golf 4 ja vozim 2 auta, Hondu Accord i Jeep Grand Cherokee .

Npr enterijer u mom Accordu je 1000 puta bolji nego enterijer u ovom pomenutom Golfu . Plastika meka na dodir, kozna sedista ne moze da se poredi. Imam digitalnu klimu dvozonsku, cd sarzer, bord kompjuter, tempomat, siber itd sve to ovaj pomenuti golf koji isto ima solidnu opremu za golfa, mislim sta ljudi voze. Cak i u najosnovnijoj opremi, kvalitetniji je enterijer u Accordu nego u Golfu i drugim nemcima u kojima sam imao prilike da se vozim

Jedino sto je na nivou japanaca je kad je enterijer kod nemaca u highline opremi. Al na tom nivou opreme nemac je 2 puta skuplji od ekvivaletnog japanca.

Zato ja nikada necu voziti nemacki auto. Jer nemaju kvalitet, a sa druge strane drugi nude isto to sto oni nude za daleko manje para.

Slozio sam se sa tobom sta si rekao u prvom delu posta , da japanci nude vise, samo se nisam slozio da je kvalitetniji enterijer kod nemaca , jer u 90% slucajeva nije tj ako gledamo sta ljudi voze

90% nemackih auta kod nas su u najjadnijoj mogucoj opremi. Cak i preko 80% vozaca Audija koji bi trebao da bude luksuzno vozilo nemaju npr kozu vec su sedista od stofa ista kao u Golfu cetvorci

Pojma ti o kolima nemas.:D
Jedino sto je na nivou japanaca je kad je enterijer kod nemaca u highline opremi.
Voleo bih da vidim koji to auto ima drugaciju plastiku ako je u najvisem paketu opreme!!!
To pokazuje koliko pojma o kolima nemas jer plastika i kokprit su isti bili u osnovnom paketu ili u najvisem paketu opreme.
Kao prvo nisi odgovorio koji su to delovi plastike tvrdi na dodir i opet si izbegao pitanje jer ustvari ne znas ni o cemu se radi a kao drugo Honda je ta koja je plastikaner.
Vec sam pisao kako se kumu srednja konzola pocela guliti od mobilnih telefona a auto je bio tad star sbega nekoliko meseci.
Jel to taj kvalitet Tihi?
Od tad mobilne telefone drzi u vratima jer ovde da je nastavio svebimu se izgulilo.
Jesi video kozicu menjaca na 40k km na Accordu? Pocela da puca.
Kvalitet na nivou nema sta!
I ja sam to sve slikao i okacio za razliku od tebe koji samo pises i ko zna sta ti uopste i vozis jer to su mozda kola od tvog komsije a ti se vozis u Golf-u.:mrgreen:
Znas,vozim i ja GTR al necu da se hvalim jer nije zgodno za moj posao.:hahaha:

Tihi, ja tebe razumem ali ti mene ne. Japanci nude više za manje novca i to uopšte ne sporim i to je tačno. Tačno je i da većina nemaca ,uključujući i premium segment, na našim ulicama su većina klotovi bez opreme sa štofanim sedištima (to najviše i mrzim) .

Ja preferiram Nemačka vozila samo u vrhunskoj opremi, da ne kažem full jer je to širok pojam. Highline paket koji tebe oduševljava, nije ni 50% od fula, već tek nekoliko bitnijih stavki (poput sedišta) ali ni blizu fulla.

I ne pričam o autima starim 15 godina nego o aktuelnim modelima.

E sad zamisli da imaš neograničen budžet za kupovinu vozila i da ga sklapaš na konfiguratoru po svojoj želji, malo ko bi uopšte uzeo u razmatranje Japance koji nemaju šta da traže pored Nemaca što se ponude tiče.

Još jednom ti kažem da ne pričam o ceni, to je isto da kažeš bolji je 2.0 motor jer troši 6 litara i registracija košta 300e, za razliku od npr 3.0 za koji je rega cca 1000e. Ja lično preferiram jače motore, tek tu Japanci nemaju šta da traže...

pa on se stalno vozi samnom u 90% slucajeva idemo gore zajedno mojim dzipom. 10 puta ja njega vozim, i on ponudio da se ravansira pa da jednom poveze mene :D

Druga stvar Honda CR-V u fulu kosta u parama isto kao npr nov Golf u Highline opremi

Tu se vrte negde oko 28-30.000 evra u zavisnosti od motorizacije

i

Dobro tihi zašto se stalno sam "ukopavaš" ? Prvo CRV je veći auto od golfa. Drugo najjači golf benzinac sa ful opremom ne košta ni 22 500 evra. Najjeftiniji CRV benzinac košta 4 000 evra više u odnosu na najjačeg golfa. Najskuplji sa svega 5 konja više čak 16 000 evra više. Što se tiče dizel verzija golf u najskupljoj verziji košta malo manje od 24 700 evra. Najslabiji CRV u toj verziji košta 29 000 evra. Dakle 5 000 evra više. U najskupljem paketu opreme CRV košta 41 500 evra. Što je skoro 17 000 evra više. Toliko o sličnosti cijena :D http://www.honda-srbija.rs/automobili/nova_vozila/novi_cr-v/pregled_modela.393.html https://www.volkswagen.rs/novi-golf-1/informativni-materijal

Poslednja izmena:
A sata nude vise japanci?
Opremu u osnovnim paketima?
E pa gospodo nije sve u opremi i ima nesto i u filingu u voznji a to je ono sto fali vecini japanaca.
Kad sednes i vidis kokpit ispred sebe a ne onaj skroman kokjpit kakav imaju japanci
Ili kad sednes u sediste a ne na klupicu i td i td.
Zato japanci pecaju na opremu ali pravi vozaci znaju sta je sta i kako se ko kotira.
Zato je Audi prvi na listi a Honda tek deveta.

Dobro tihi zašto se stalno sam "ukopavaš" ? Prvo CRV je veći auto od golfa. Drugo najjači golf benzinac sa ful opremom ne košta ni 22 500 evra. Najjeftiniji CRV benzinac košta 4 000 evra više u odnosu na najjačeg golfa. Najskuplji sa svega 5 konja više čak 16 000 evra više. Što se tiče dizel verzija golf u najskupljoj verziji košta malo manje od 24 700 evra. Najslabiji CRV u toj verziji košta 29 000 evra. Dakle 5 000 evra više. U najskupljem paketu opreme CRV košta 41 500 evra. Što je skoro 17 000 evra više. Toliko o sličnosti cijena :D http://www.honda-srbija.rs/automobili/nova_vozila/novi_cr-v/pregled_modela.393.html https://www.volkswagen.rs/novi-golf-1/informativni-materijal

VW Golf 7 u Highline opremi sa 2.0 TDI motorom uz dodatak navigacije i led svetala

289et8o.jpg

cena 30.000 evra

te cene sto ti gledas to je totalni klot bez ikakve dodatne opreme . Otidji u salon pa trazi u ovoj opremi da vidis sta ce da ti kazu

Poslednja izmena:
Golf R 2.0TSI 300KS ide čak na 50 000e napucan. U većini par jačih Nemačkih brendova (VW, BMW, Mercedes, Audi) ta personalizacija sa opremom je kao igra bez granica, ali zato i cene su previsoke (po meni precenjene). Ali sve te mogućnosti i finise nude Nemci. O kvalitetu enterijera je smešno govoriti, stojim iza toga da su Japanci za Nemce obični plastikaneri. Hondu accord 2011g max napucana sa opremom sam vozio, i mene je to auto razočaralo, baš mi se u tom momentu učinila kao kanta nad kantama. Mada nije ni čudo jer sam tada vozio BMW 530d F10 mod 2012 takođe u fullu koje je duplo skuplji od Honde.
Složio bi se sa Duletom da je jako bitan osećaj u vožnji, i po meni sam osećaj u kabini, a to japancima nije jača strana..

Poslednja izmena:

Back