botr
Iskusan
- Poruka
- 6.162
Stari motor, klasican dizel sa ozloglasenom pumpom sa elektronikom, isto kao kod Opela 2.0 DTI, Focusa 1.8 TDDI, mislim da mu je to najveca mana.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Nemas od 150ks dizel motor u e39.Ja bih zaobisao taj model,slab je za tu karoseriju.Mane motora pucanje radilice i pumpa.Remont pumpe 500e.Ostalo sve kao kod svakog dizel motora.Ne znam sta te jos zanima oko E39,trapovi npr su oko 500e komplet prednji i zadnji remontovani.
Ali se zato ti kao "strucnjak" nisi zapitao zasto puca radilica jel da?
E pa radilica puca na tom motoru kad drvoseca vozi i vozi i vozi a plivajuci zamnajac ubija kako udara jer sto bi se to menjalo kad moze da ide.
Znaci prica se svodi na odrzavanje a to kod srbina u mnogo slucajeva nije najvaznija stavka.
Pucanje radilice se u stranim drzavama gde se kola i odrzavaju retko desava a kod nas se za to uveliko zna.
Samo odrzavanje i nista vise.
Videli ste mnogo slucajeva gde se daju zadnje pare za BMW samo da bi bio faca a onda se vozi sa celavim gumama a o promeni zamajca tek da ne pricamo i zato dolazi do toga.
E sad ,opet se prica o modelima od pre 17 godina tako da Tihi zivi u nekom virtuelnom svetu gde nam stalno potura modele od pre 13,14 ili 17 i vise godina a od tada se dosta toga promenilo pa tako i kod BMW-a sa 150ks radilica vise nije problem.
I naravno da Tihi na škakljiva pitanja ne daje odgovore! Isto tako nije primjetio moj video koji pokaziva rastavljanje krepanog V 8 iz širokog grandea!?
Još nešto, jučer san razgovara s čovikon koji radi u -- ---- firmi za ugradnju plinske instalacije u automobile. Kaže čovik da većina novih ne podnosi plin, pogotovo turbaci, kaže da ni kapalice ne pomažu. Ali kaže da su ovce tu da se šišaju.
Jes ti glup ili ne ebes da citas bilo sta sto mi napisemo?
Plivajuci zamajac kad se raspadne i pocne da lupa kida radilicu a posto srbenda vozi dok ne stane onda zna kod tog motora sa 136 ks da je otkine.
Da je srbenda revnostan i da je zamenio na vreme ono sto je neispravno ne bi bilo nikakvih problema.
Posto benzinci u vecini slucajeva nemaju polivajuci zamajac onda to i ne moze da im se desi jel tako?
A ti ako se pravis glup samo nastavi i dalje jer to svakim danom sve vise i vise pokazujes umesto da okrenes list i naucis nesto novo.
Tebi i dalje tempomat sluzi za merenje potrosnje i ispravljali smo te vise puta ali ne vredi.
Dali to dokazuje nesto o tebi?![]()
VIdis, mislio sam da je osle Facelifta dobio i novi motor, ali sam se prevario. Sad guglam, uopste nije redak slucaj da pukne radilica i na slabijem i na jacem motoru. Uz to, jos malo sam guglao, i nasao da radilice pucaju i na benzincima, ali mnogo mnogo redje, Tdi motor ima problem sa bregastom,valdja je ovde pominjan, ali bar moze da se kupi nova i nije nesto skupa.
Plus da dodam razliku u ceni odrzavanja izmedju gore navedena dva primera gde BMW trosi 7L a Peugeot 10L i razlika je 3L.
3L na 100km,
30L na 1000km,
300L na 10000km
3000L na 100000km
6000L na 200000km.
E pa tih 6000L pomnozimo sa 145 dinara i dobijemo 870000 dinara ili 7000€.
Jel taj vozac BMW-a ne moze da ulozi 800€ za 4 nove dizne koje svakako nece crci na tih 200k km ali npr da crknu?
Dali taj vozac BMW-a ne moze da ulozi 200-300€ na turbinu koja nece otici na toj kilometrazi ali npr da ode pa cak i da kupi novu turbinu od 1000€?
Zar se tom vozacu BMW-a ne isplati da zameni plivajuci zamajac pa cak i da kosta 1500€??
Sve to kad saberes po tihoijevim cenama opet je manje od razlike koja se ustedela u odnosu na benzinca.
Ali pritom ne zaboravite kako ide taj BMW sa 177ks naspram tog mrtvog puvala od Peugeota sa 110ks.
Svaki put kad mu date gas vama je osmeh na licu.
Zar to ne vredi da se plati?
I save ovo pod uslovom da na tom Peugeotu nista za svo to vreme crklo nije a sigurno je da je i tamo nesto moralo otici za to vreme pa makar i nesto sitno.
Jel matematika pogresna?
Eto bukvalno sam vam je nacrtao.
Fuel consumption (economy) - urban 9.5 l/100 km.Edit data of this car
Fuel consumption (economy) - extra urban 5.8 l/100 km.Edit data of this car
Fuel consumption (economy) - combined 7.2 l/100 km.
Fuel consumption (economy) - urban 7.8 l/100 km.Edit data of this car
Fuel consumption (economy) - extra urban 4.7 l/100 km.Edit data of this car
Fuel consumption (economy) - combined 5.6 l/100 km.
Ali mi pricamo o odrzavanju automobila gde je drasticno jaci dizelas prakticno jeftiniji za odrzavanje od atmosferskog benzinca jer ustedi sebi kroz potrosnju para da moze da se odrzava.
Ali ajmo ponovo da crtamo.
12L plina je 924 dinara s obzirom da je plin 77 dinara.
Za te pare moze da se kupi 6,2L dizela.
I razlika je
0,8L na 100km
8L na 1000km
80L na 10000km
800L na 100000km i
1600L na 200000km.
S tim sto odbijemo 500€ na plinski uredjaj pa imamo 1100€ razlike ali i odrzavanje plinskog uredjaja i jos atest na svakih 5 godina i promenu boce na svakih 10 godina tako da je razlika manja od 900€.
Vredi li onaj osmeh na licu kad das gas za vreme svih tih 200k km na BMW-u?
Po meni apsolutno vredi.
A vama?
Eto nacrtano sve tacno i precizno.