Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 104.970
General Domazet Lošo, Tuđmanov general iz Oluje, stručnjak za specijalni rat:
"Republika Srpska je nastala na genocidu"
"Bosna i Hercegovina je Hrvatsko kraljevstvo"
"Bošnjaci su muslimani; oni ne postoje, oni su etnički Hrvati velikom velikom većinom, šta god oni tamo pričali."
"Tamo može biti samo hrvatski jezik."
11:10 "Bosna i Hercegovina je hrvatsko kraljevstvo i hrvatska djedovina. Mi imamo pravo na Bosansko Kraljevstvo po Katarini Kotromanić Kosači koja je zavještila Svetome ocu da on po svom nahođenju, kad budu uvjeti, može imenovati kralja hrvatskoga Bosne i Hercegovine, bez obzira koliko i koji sada tamo živjeli."
+++++++++++++++
Da li postoji neko ko poznaje tu istoriju da nam predstavi kako to Bosna ima istorijske veze sa Hrvatima?
Da li neko zna ikog ko ovu vratolomiju uma može da objasni na bazi istorijskih činjenica?
To o čemu Lošo priča spoj je dve istorijske činjenice:
Katarina Kosača Kotromanić, inače franjevka, u svom testamentu zaveštala je Bosansko kraljevstvo Vatikanu, da Sveta stolica u Rimu slobodno po sopstvenom nahođenju odluči šta će da Bosnom biti kad se isteraju Turci.
U nekom trenutku, ja ne znam kako tačno, Hrvati su to pravo prisvojili za sebe. Pretpostavljam da je moguće da ima neke veze sa tim što je poslednji bosanski kralj, titularni, Nikola Iločki, 1472. godine bio postavljen za hrvatskog bana, a možda i bekstvom nekih Bosanaca u hrvatske krajeve (sad zaista nagađam). Pošto, dakle, Bosna po tome pripada papi, on bira po svom nahođenju hoće li to pravo dati ugarskom kralju ili možda nekom drugom.
Kako bilo (a valjalo bi detaljnije to pitanje istražiti) početkom XVI st. Hrvati tvrde da je Bosna njihova. Na dvoru kralja Lajoša II (1516-1526) nalazi se papski izaslanik po imenu Antonio Burđio. On je poslao jedno pismo Jakovu Sadoletu, sekretaru pape Klimenta VII (1523-1524) u kojem kaže da mu je grof Krsto Frankopan (docnije hrvatski ban) saopštio da Bosna po pravu pripada Hrvatima, da su oni spremni udariti na nju i celu je od Turaka osvojiti, a da Frankopani preuzmu bosanski kraljevski presto. E sad, da li se tu radi o klasičnoj podršci Rima i Crkve koja se traži, ili direktnije veze ima sa Katarininim testamentom, nije mi poznato.
Kao ni koji su vrlo precizno temelji pretenzijs Hrvata tj. Frankopana. Ako bih pretpostavljao, mislim da je moguče da se oslanjaju i na eru Šubića još u XIV stoleću...