Generacija X – žene koje nemaju ni porodicu ni karijeru

prolaznik011

Ističe se
Banovan
Poruka
2.536
Prema rezultatima novog istraživanja koji su objavljeni u časopisu „Dejli Mejl“, među Britankama rođenim između 1965. i 1978. godine ima čak 43 odsto njih koje nemaju decu. Žongliranje karijere i porodice u uslovima modernog doba sve je teže, pa ne čudi što se žene često opredeljuju za uspeh na samo jednom od ova dva polja. Međutim, postoje žene koje nemaju ni porodicu ni uspešnu karijeru. Te žene je „Dejli Mejl“ nazvao zajedničkim imenom “Generacija X“.

Mnoge pripadnice lepšeg pola u kasnim dvadesetim godinama svesno donose odluku da će se posvetiti poslu, odlažući rađanje dece i izgradnju porodice za nešto kasnije.

Međutim, nije retko da, uprkos snažnoj volji i trudu, one ne uspevaju da postignu uspeh kome su se nadale.

Helen Meknejlen (44) radila je na visokoj poziciji u firmi „Goldman Sachs“, koja se bavi finansijama, ali je dala otkaz kada je shvatila da više ne može da se nosi sa pritiskom.

“Na početku sam bila oduševljena što ću raditi kao jedina žena trgovac u atmosferi nabijenoj testosteronom. Imala sam šestocifrenu platu, kuću u Njujorku i farmu u Hempširu. Međutim, uskoro sam shvatila da ne mogu da ispratim nametnuti tempo prekovremenog rada i celonoćnog provoda sa kolegama i klijentima. Čitave vikende sam provodila u krevetu i osećala sam ogroman pritisak. Planiranje porodice mi nije bilo ni nakraj pameti.“, kaže Helen, dodajući: “Sada više nemam visoku poslovnu poziciju, a previše sam stara da bih rodila decu.“

Dr. Anđela Karter sa Instituta za poslovnu psihologiju univerziteta u Šefildu, objašnjava da žene iz “Generacije X“ ustvari veruju u mit koji im je predstavljen, a na kraju ostaju bez ičega.

“Ove žene su odgajane tako da veruju kako mogu da postignu sve – i veliku porodicu, i dobrog muža, i uspešnu karijeru, ali kada shvate da poslovni svet oduzima toliko energije, one najčešće odustaju od karijere i traže nazad svoju slobodu. Međutim, najčešće ovu odluku donose u trenutku kada više nisu biološki sposobne da imaju potomstvo “, ističe Anđela Karter.

Da li biste vi žrtvovali ulogu majke radi karijere, ili vam je ipak porodica na prvom mestu?

Jedan zanimljivo,istovremeno i tuzno novinsko istrazivanje..

pa i nije tuzno, verovatno ti tu helen ne bi ni pogledao.
moze se zivi i bez dece. a valjda ima i dovoljno nekih koji bi joj se svidjali sada... u krajnjoj liniji danas nije problem seks platiti.problem je zatreskati se.
a uvek imash i most da se bacish... a moze da osnuje i svoju mafiju
shta znam... da je bio neki koji je hteo da je zgrabi... ne bi tako zavrshila... al shto nije... kad prezivis suocavanje sa sobom valjda ej dalje lakshe... mozes ponovo da se ev. zaebesh : )))
ali i da si drugacije uradio, bilo bi ti isto. uostalom svetski mocnici hoce sto manje dece... a deca se oduzimaju bioloskim roditeljima pa moze da ih pazari za razne potrebe

sigurno ima i neki muski pandan toj vesti

ne moze, ako ocesh muza a on te ne razume bash. znaci i to bude polje na kome radish... znaci Muz, Posao, Deca a onda imash i neki licni ajd Hobi
pa sad ti hendluj sve... i tako ceo zivot zonglirash... i upadaju neke nepredvidjene...
neko valjda ume ebiga
a neko ne ume.. to je valjda ta selekcija

mozda je kompromis problem... nisi nista nego si kompromis a za ostalo treba neka simbioza
i jos danas ti se meri i gleda svaki korak sta si jeo, da l si ebo i koga volish.
i ja to radim ostalima onda???
pisem dodatne recenice :I

ok tachka

Poslednja izmena:
mislim da se ne radi o tome
ako izaberes muza koji ti ne da da radis, to je tvoj pogresni izbor
ali, sama koncepcija roditeljstva u nasoj zemlji, pa i koncepcija karijere je takva da moze da se hendluje sa oba, to sam htela reci
ako si, naravno, neka prosecna zena
Slažem se.

Ko, pak, hoće da ishendluje 5-toro dece i CEO do 35-te...pa teško će to da izvede bilo gde.

a mislim da ti sto ti ne daju da radis, nesto mislim da su ipak retki, mozda u nekim sredinama, ali reicmo u gradovima bas retki?? ono srazmerno
to je vise suptilno, te neke negativne veze medju supruznicima :I a nekako zene obicno vise tu namestaju mere razmisljaju, muskarci valjda ono tako je onako je cao : )) vlajda e to neka priroda

zavisi mislim kolko ima godina ta prosecna zena, valjda su naebale one sto su izgubile posao u 40tim.. imas po firamma dosta tih nekih kao situiranih zena, pa novinarki ima ne mozes da zivish : ))
ono ne moze se to bas definisati.
il moze one sto nisu nikad lepo ni radile a nisu pratile kalendar ; ))
ipak je predatorstvo sada, jer npr cesto vidjam slike... ajd recimo tipa fejsbuk

kao... vlasnik naloga i dete ili vlasnica naloga i dete... ili mi cesto upada u oci sad to je pitanje
redje primetim kao slika srecna porodica, ja+supruznik+dete... to je ko predatori machke, majka i bebe a mozda i neki lav onako da odmara
ipak je ovo otprilike :I

E ovo jeste najcesci slucaj, nazalost

ili mozda nisu zadovoljne ponudom ocheva, mislim da ima i to i da se to dosta potiskuje :I ocheva u smislu da brine o porodici ne kao izvor semena
mozda one nisu bash ok za neke ocheve... to se zaboravi odgovornost neke zene... al koce i o tome da misli
znaci svima je svega preko djo.ke
...
a karijera ebiga kad pronadjes posao valjda je posle lakse, dok ne udjes... i valjda je doslo vreme da se izmisljaju novi poslovi ima snalazljivih
ne znam ko prezivi super
evo uvidjam kako bih da se svadjam a nemam pojma ni oko cega
ajd odo

Poslednja izmena:
Ovde je stavljen primer koji se retko sreće u svetu a kamoli kod nas....I koju karijeru ovde jedna prosečna žena može da napravi?!...msm ajd iskreno......ovde se žene odriču materinstva zbog bede a ne zbog karijere.

ok, kad se kaze karijera, misli se valjda na neki ozbiljniji posao, profesor na fakultetu, dobar lekar, knjizevnik, nesto sto nije odradjivanje od 7 do 3, al da ne ispadne sad da nipodastvam posao prodavacice u dragstoru..mislim, zna se sta znaci "karijera" u nasim uslovima

a mislim da ti sto ti ne daju da radis, nesto mislim da su ipak retki, mozda u nekim sredinama, ali reicmo u gradovima bas retki?? ono srazmerno
to je vise suptilno, te neke negativne veze medju supruznicima :I a nekako zene obicno vise tu namestaju mere razmisljaju, muskarci valjda ono tako je onako je cao : )) vlajda e to neka priroda

zavisi mislim kolko ima godina ta prosecna zena, valjda su naebale one sto su izgubile posao u 40tim.. imas po firamma dosta tih nekih kao situiranih zena, pa novinarki ima ne mozes da zivish : ))
ono ne moze se to bas definisati.
il moze one sto nisu nikad lepo ni radile a nisu pratile kalendar ; ))
ipak je predatorstvo sada, jer npr cesto vidjam slike... ajd recimo tipa fejsbuk

kao... vlasnik naloga i dete ili vlasnica naloga i dete... ili mi cesto upada u oci sad to je pitanje
redje primetim kao slika srecna porodica, ja+supruznik+dete... to je ko predatori machke, majka i bebe a mozda i neki lav onako da odmara
ipak je ovo otprilike :I

ali, te zene nisu izgubile posao jer su morale da se odluce za porodicu, ili nisu mogle da upare obe stvari, nego su popile otkaz jer nam je zemloja shebana
mislim, tesko je za zenu da postigne danas sve, jer se od nje sve i svasta ocekuje, a ne zbog toga sto mora da se iskljucivo posveti roditeljstvu, ili poslu

mene mnogo vise fascinira pojava nekog ko nikad nije ni planirao da ima karijeru a nema ni porodicu...
produzeno detinjsvo u vidu zivota sa roditeljima, studiranja do 35-te i eventualno nekog poslica (ako i to)...
inace, ova pojava postoji i u Japanu (?!) i zove se parasite single :D
znaci, ipak nam nije kriva nasa "beda" na koju se stalno pozivamo nego nesto drugo...
sta, nemam pojma....

mozda je to prava generacija x?

ali, te zene nisu izgubile posao jer su morale da se odluce za porodicu, ili nisu mogle da upare obe stvari, nego su popile otkaz jer nam je zemloja shebana
mislim, tesko je za zenu da postigne danas sve, jer se od nje sve i svasta ocekuje, a ne zbog toga sto mora da se iskljucivo posveti roditeljstvu, ili poslu

E da i ovo je samo jedan od problema sa kojima se jedna žena susreće na stepeništu svoje navodne karijere...pod uslovom da joj je pružena prilika da se na iste u opšte i zakači jer ima slučajeva da se i ne prime na posao jer nisu udate a poslodavacu su takve opasnost jer misle da kad počnu da rade da će odmah na porodiljsko:roll:....pa ti sad pravi karijeru.:roll:

E da i ovo je samo jedan od problema sa kojima se jedna žena susreće na stepeništu svoje navodne karijere...pod uslovom da joj je pružena prilika da se na iste u opšte i zakači jer ima slučajeva da se i ne prime na posao jer nisu udate a poslodavacu su takve opasnost jer misle da kad počnu da rade da će odmah na porodiljsko:roll:....pa ti sad pravi karijeru.:roll:

sad se vec podrazumeva da te na razgovorima za posao pitaju da li imas dece, da li planiras istu
to se vec svodi na izbor izmedju karijere i porodice
ali, ne na zenin izbor, vec na neizrecenu ucenu poslodavca

... pre par dana slusam neke starije zene zene i 1 koja je razvedena kaze da se nikad vise nece udavati i da joj je sad super a ove 3 koje su udate kazu - i ne treba da se udajes zasto da celog zivota budes neciji sluga i jos da te zahebava pa su navodile primere cak i svoje dece a ne samo muzeva ... muskarci se tesko odvikavaju od stecenih privilegija i robuju predrasudama i zato zene radije biraju da grade karijeru i ostanu same

i ne treba da se udajes zasto da celog zivota budes neciji sluga i jos da te zahebava pa su navodile primere cak i svoje dece a ne samo muzeva ...

Priroda jednostavno smatra za određen broj žena (a i muškaraca) da su genetski otpad . Otuda se kod njih javljaju takve ideje "što bi se udavala" , "šta će mi deca" i.t.d. Na taj način priroda sprečava da se loši geni prenose na sledeću generaciju .

Prema rezultatima novog istraživanja koji su objavljeni u časopisu „Dejli Mejl“, među Britankama rođenim između 1965. i 1978. godine ima čak 43 odsto njih koje nemaju decu. Žongliranje karijere i porodice u uslovima modernog doba sve je teže, pa ne čudi što se žene često opredeljuju za uspeh na samo jednom od ova dva polja. Međutim, postoje žene koje nemaju ni porodicu ni uspešnu karijeru. Te žene je „Dejli Mejl“ nazvao zajedničkim imenom “Generacija X“.

Mnoge pripadnice lepšeg pola u kasnim dvadesetim godinama svesno donose odluku da će se posvetiti poslu, odlažući rađanje dece i izgradnju porodice za nešto kasnije.

Međutim, nije retko da, uprkos snažnoj volji i trudu, one ne uspevaju da postignu uspeh kome su se nadale.

Helen Meknejlen (44) radila je na visokoj poziciji u firmi „Goldman Sachs“, koja se bavi finansijama, ali je dala otkaz kada je shvatila da više ne može da se nosi sa pritiskom.

“Na početku sam bila oduševljena što ću raditi kao jedina žena trgovac u atmosferi nabijenoj testosteronom. Imala sam šestocifrenu platu, kuću u Njujorku i farmu u Hempširu. Međutim, uskoro sam shvatila da ne mogu da ispratim nametnuti tempo prekovremenog rada i celonoćnog provoda sa kolegama i klijentima. Čitave vikende sam provodila u krevetu i osećala sam ogroman pritisak. Planiranje porodice mi nije bilo ni nakraj pameti.“, kaže Helen, dodajući: “Sada više nemam visoku poslovnu poziciju, a previše sam stara da bih rodila decu.“

Dr. Anđela Karter sa Instituta za poslovnu psihologiju univerziteta u Šefildu, objašnjava da žene iz “Generacije X“ ustvari veruju u mit koji im je predstavljen, a na kraju ostaju bez ičega.

“Ove žene su odgajane tako da veruju kako mogu da postignu sve – i veliku porodicu, i dobrog muža, i uspešnu karijeru, ali kada shvate da poslovni svet oduzima toliko energije, one najčešće odustaju od karijere i traže nazad svoju slobodu. Međutim, najčešće ovu odluku donose u trenutku kada više nisu biološki sposobne da imaju potomstvo “, ističe Anđela Karter.

Da li biste vi žrtvovali ulogu majke radi karijere, ili vam je ipak porodica na prvom mestu?

Jedan zanimljivo,istovremeno i tuzno novinsko istrazivanje..

Ja cu zapalim tamo da im popravim prosek..svi muski su pijandure i postali gayevi

Priroda jednostavno smatra za određen broj žena (a i muškaraca) da su genetski otpad . Otuda se kod njih javljaju takve ideje "što bi se udavala" , "šta će mi deca" i.t.d. Na taj način priroda sprečava da se loši geni prenose na sledeću generaciju .

...svako ljudsko bice treba postovati...muskarci koji zene koje nece da im budu sluge nazivaju sponzorusama i qrvama su genetski otpad :D

...svako ljudsko bice treba postovati...muskarci koji zene koje nece da im budu sluge nazivaju sponzorusama i qrvama su genetski otpad :D

Možeš ti da poštuješ ili ne poštuješ koga hoćeš , ali to neće promeniti neumoljive prirodne zakone . Niko od nas nije nastao sam od sebe , niti postoji sam za sebe . Osoba koja ne želi potomstvo za prirodu je genetski otpad i ona se tako prema njoj i ponaša .

Back