Где је рођен Никола Тесла

• Začetnik teme Začetnik teme Holy1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Holy1

Ističe se
Poruka
2.671
Dobro vece.
Na danasnji dan umro je nas veliki naucnik Nikola Tesla.

Jos pre par godina slusao sam Velimira Avramovica (najveci poznavalac lika i dela Nikole Tesle) koji je na jednoj trebini otkrio činjenicu koja menja pogled na zvaničnu biografiju velikog Tesle. Naime, rekao je da je Nikola rođen u selu Deringaju 1856. godine. Krenuli su iz Smiljana za Gracac da se Djuka tamo porodi kod jedne babice, ali posto je bilo veliko nevreme i kisa i trudovi su vec poceli, ona se porodila u selu Deringaju.

Djuka dev. Mandic, Tesla je iz mesta pored koje se zove Tomingaj. U Tomingaju su sharanjeni Ujak, Deda i Pradeda Nikole Tesle po majci. Sestra Nikola je sahranjena u Kistanjama.u Dalmaciji. Da li neko zna sta je sa ostalim precima Nikole T? Majka i otac su mu sahranjeni u Smiljanu, a deda i pradeda po ocu?

Dobro vece.

Jos pre par godina slusao sam Velimira Avramovica (najveci poznavalac lika i dela Nikole Tesle) koji je na jednoj trebini otkrio činjenicu koja menja pogled na zvaničnu biografiju velikog Tesle. Naime, rekao je da je Nikola rođen u selu Deringaju 1856. godine. Krenuli su iz Smiljana za Gracac da se Djuka tamo porodi kod jedne babice, ali posto je bilo veliko nevreme i kisa i trudovi su vec poceli, ona se porodila u selu Deringaju.

Djuka dev. Mandic, Tesla je iz mesta pored koje se zove Tomingaj. U Tomingaju su sharanjeni Ujak, Deda i Pradeda Nikole Tesle po majci. Sestra Nikola je sahranjena u Kistanjama.u Dalmaciji. Da li neko zna sta je sa ostalim precima Nikole T? Majka i otac su mu sahranjeni u Smiljanu, a deda i pradeda po ocu?
Па не рачуна се тако место рођења.
Замисли да се данас жена породи у болници ван места где живе или не дај Боже у возу, аутобусу, таксију, ....како би детету , по тој логици, било уписано место рођења.
Ово може бити само пикантан детаљ у биографији а никако да се манипулише са местом рођења. Дакле, СМИЉАН.

Poslednja izmena:
Па не рачуна тако се место рођења.
Замисли да се данас жена породи у болници ван места где живе или не дај Боже у возу, аутобусу, таксију, ....како би детету , по тој логици, било уписано место рођења.
Ово може бити само пикантан детаљ у биографији а никако да се манипулише са местом рођења. Дакле, СМИЉАН.
Mesto rodjenja je mesto rodjenja..Sta nije jasno kad se pročita MESTO ROĐENJA? Ponavljam MESTO gde je dete došlo na svet? Meni piše mesto rođenja Novi Sad, jer mi se mama porodila tamo a zivimo i ziveli smo 30km od NS. Jedan dan sam proveo u porodilistu u NS i to je moje mesto rođenja, makar se više nikad ne vratio u njega i sl.

Mesto rodjenja je mesto rodjenja..Sta nije jasno kad se pročita MESTO ROĐENJA? Ponavljam MESTO gde je dete došlo na svet? Meni piše mesto rođenja Novi Sad, jer mi se mama porodila tamo a zivimo i ziveli smo 30km od NS. Jedan dan sam proveo u porodilistu u NS i to je moje mesto rođenja, makar se više nikad ne vratio u njega i sl.
....а да те је мама родила у аутобусу, возу, таксију,....на путу ка породилишту, које би ти место рођења било уписано?
Али наслов твоје теме сугерише нешто друго: ,,Mesto rođenja Nikole Tesle nije Smiljan''.

Poslednja izmena:
Jel mislis zbog natalne karte .

Dobro vece.

Bilo bi pametnije da ne slušaš šta taj priča.

Ако В. Аврамовић не зна (а сумњам да постоји нешто што не зна), онда нико не зна.

Velimir nije proučavalac Tesle, već teslomanijanac; pripadnik religije.

Holy1 --- Ja stvarno vise ne znam,sta da kazem uopste o Nikoli Tesli.Pre par dana,gledao sam TV Hrt-Zagreb.Gost u studiu,bio je hrvatski ministar
kulture.Govorio je nesto o proslavi Teslinog rodjenja.On je jasno i glasno,rekao da je Nikola Tesla,veliki hrvatski naucnik itd,itd. Kada ovde u srbiji,
slusam o istom Tesli,kazu veliki srpski naucnik.Ja stvarno ne znam,kome da verujem,jer te izjave daju ozbiljni ljudi,ministri kulture,iz obe zemlje.....

Poslednja izmena:
Dobro vece.

Meni nije jasno zašto bi neko u to vreme, kada su se žene često porađale kući same, putovao preko 50 km do babice?! I to kočijom po lošem putu... Ta priča mi deluje skroz izmišljena...

Holy1 --- Ja stvarno vise ne znam,sta da kazem uopste o Nikoli Tesli.Pre par dana,gledao sam TV Hrt-Zagreb.Gost u studiu,bio je hrvatski ministar
kulture.Govorio je nesto o proslavi Teslinog rodjenja.On je jasno i glasno,rekao da je Nikola Tesla,veliki hrvatski naucnik itd,itd. Kada ovde u srbiji,
slusam o istom Tesli,kazu veliki srpski naucnik.Ja stvarno ne znam,kome da verujem,jer te izjave daju ozbiljni ljudi,ministri kulture,iz obe zemlje.....

Nije tolika misterija. Srbin je iz Hrvatske.

Министри дају озбиљне изјаве??? Од када то?

Теслин отац је био православни свештеник, Никола се родио 1856 у Аустријском царству (тада није постојала држава Хрватска), на српској етничкој територији.

За ово ти не требају министри.

Krenuli su iz Smiljana za Gracac da se Djuka tamo porodi kod jedne babice, ali posto je bilo veliko nevreme i kisa i trudovi su vec poceli, ona se porodila u selu Deringaju.

1. Зашто за Грачац, кад им је Госпић на путу?
2. Да би од Смиљана стигао до Дерингаја и Томингаја мораш да проћеш кроз Грачац и да кренеш на север, тако да нема логике да се "успут" нашла тамо.

mapa RSK.jpg

gracac.jpg

Poslednja izmena:
Nije tolika misterija. Srbin je iz Hrvatske.
Заправо не, када је рођен Хрватска није постојала. А земља рођења нема баш неке везе са етничком припадношћу. Када се постави питање шта је био Алберт Ајнштајн на пример одговор је Јеврејин, то где је рођен је додатна информација која није део одговора на прво питање.

Том логиком може се рећи да може бити део угарске или хрватске културне баштине у територијалном смислу.
Као што Идвор припада opштини Ковачици где живе Словаци имају бисту Михала Пупина као почасног грађанина.
Не мисле да је Словак.
Раде Шербеџија је почасни грађанин Хрватске али није Хрват.
John Malkovic је мислио дуго да је Хтват па кад је проучио корене испаде сад Црногорац.

John Malkovic је мислио дуго да је Хтват па кад је проучио корене испаде сад Црногорац.
Maljkovići

Презиме Маљковић постало је од старословенског мушког имена Маљко, које се данас изгубило код нас. Постоји им мишљење да је име Маљко изведено од имена Маљо (мали, малиша, мален човек) на следећи начин: Маљ(о)+ко (Милица Грковић: Речник личних имена код Срба, Београд 1977; др Милан Босанац, Просвјетин именослов, Загреб 1984. и Вуков „Српски рјечник“, Беч 1852).

Име Маљко записано је први пут код нас у Поменику крушевском, који је преписан на крају 15. века из једног још старијег рукописа (Стојан Новаковић, Српски поменици од 15. до 18. века, Гласник Српског ученог друштва, књига XLII, Београд 1875).

Синови тога претка који се звао Маљко тј. Маљкови синови прозваше се Маљковићи, а што значи мали и млади Маљков. Према томе, презиме Маљковић је по начину свога настанка патронимик, јер је настало од личног имена родоначелника Маљка. Оно је, по свој прилици, настало још пре доласка Турака у наше крајеве, односно у Лику.

Породице Маљковић су данас српске (у Лици, Далмацији, Босни и Банији) и хрватске народности (у Лабину, Пргомету изнад Трогира). Све породице Маљковића српске народности славе крсну славу Св. Јована, а што је најверодостојнији доказ да, поред истог презимена, имају заједничко порекло и припадају истом племену, без обзира где данас живе. Ове породице дале су бројне исељенике како широм Југославије тако и по свету, као на пример што је Џон Малкович (у енглеском језику, такође, не постоји слово „љ“), амерички глумац из Холивуда, затим песник Ђуро Маљковић и Сузана Маљковић из Торонта.

Према предању, Маљковићи су пореклом из Метохије, коју су напустили заједно са другим племенима. То се највероватније догодило после Косовске битке, бежећи испред Турака и њиховог зулума. Одатле су кренули ка северу у данашњи Санџак и планински крај око слива горњег Ибра, Рашке, Западне Мораве и Лима. При тој сеоби Маљковићи су се, по предању оних из Могорића, настанили у околини манастира Милешеве.

Kakva glupost. Naravno da Tesla nije Srbin iz Hrvatske. Tesla je Srbin rođen u Austriji. Dakle, austrijski Srbin.

CitizenshipAustrian (1856–1891)
American (1891–1943)

Danas to svakako jeste Hrvatska. Nikad u životu nisam čuo da neko priča glupsti, Avdo Međedović nije iz Crne Gore ili kakva glupost, Petar Kočić nije iz Bosne.

Inače, Tesla je sa gušanjem austrijanstvo svoje odbacivao; od strudentskih, revolucionarnih dana, do tuče u Parizu koja je izbila između jednog Švabe i njega kada ga je ovaj bio nazvao Austrijancem, što je za njega bio pežorativ.

То за наводно Теслино рођење у Хрватској се говори само тамо где се покушава преузимање. Нико не говори да је рецимо Милош Црњански србин из Мађарске или Доситеј Обрадовић србин из Румуније... Тако да ко говори о Тесли као србину из Хрватске намерно или случајно ради на фалсификовању његовог порекла. Сасвим је логично да хе Тесла одбацивао аустријанство, у то време се тек формирају нације по Европи, по територијалном принципу, а Тесла је знао своје корене и то сврставање му је било страно. Наравно ником није ни падало на памет да му говори да је хрват.

То за наводно Теслино рођење у Хрватској се говори само тамо где се покушава преузимање. Нико не говори да је рецимо Милош Црњански србин из Мађарске или Доситеј Обрадовић србин из Румуније... Тако да ко говори о Тесли као србину из Хрватске намерно или случајно ради на фалсификовању његовог порекла. Сасвим је логично да хе Тесла одбацивао аустријанство, у то време се тек формирају нације по Европи, по територијалном принципу, а Тесла је знао своје корене и то сврставање му је било страно. Наравно ником није ни падало на памет да му говори да је хрват.
Ипак је ово тема о месту рођења Николе Тесле и будите доследни па пишите о њему. А ако имате потребу да пишете о месту рођења и других знаменитих личности, отворите другу тему где је ко рођен и чији је.

SMISAO HRVATSKOG SVOJATANjA NIKOLE TESLE

Feudalni principi

Smiljan i Lika stotinama godina ranije, kao i u vreme Teslinog rođenja, i
mnogo godina kasnije, bili su u sastavu Srpske pravoslavne mitropolije
čije sedište se nalazilo u Sremskim Karlovcima

Povodom obeležavanja 150-godišnjice rođenja Nikole Tesle objavljeni su
mnogi tekstovi kako u srpskoj tako i u hrvatskoj štampi. U njima je,
između ostalog, pokrenuto pitanje nacionalne pripadnosti velikog
pronalazača. S tim u vezi mogli smo pročitati različita, često netačna a
ponekad i zlonamerna tumačenja s očiglednim falsifikatima. Netačnosti
proističu iz nedovoljnog poznavanja istorije i državnopravnog ustrojstva
Vojne krajine, Hrvatske, Austrije i Ugarske, kao i teritorijalnog
ustrojstva Srpske pravoslavne crkve onog vremena kad je rođen Nikola
Tesla. Istorijski falsifikati koji se mogu pročitati u hrvatskoj štampi
(na primer, u Hrvatskom slovu od 16. decembra 2005) plasiraju se s
namerom da se dokaže da Tesla nije bio ni Srbin niti pripadnik Srpske
pravoslavne crkve i vere već Hrvat.

Što se tiče mesta i kraja u kojem je rođen Tesla, činjenice su sledeće:
Rođen je 1856. u Smiljanu, u Lici, koji su bili u sastavu Vojne granice.
Granica, ili Krajina, tada nije pripadala ni Hrvatskoj ni Ugarskoj, a
ni Austrougarskoj, već je činila posebnu oblast koja se nalazila pod
vlašću cara i vrhovnih vojnih vlasti u Beču.

Kad je Tesla rođen nije bilo Austrougarske, koju neki autori pominju.
Austrougarska je stvorena tek 1867. Do te godine postojala je Austrija, u
čijem sastavu su se nalazile Ugarska i Hrvatska.

Kad je Vojna granica posle Austrougarske nagodbe 1867. razvojačena, tek
1881. ušla je u sastav Hrvatske i stavljena je pod upravu bana i Sabora
Hrvatske. Tek od tog vremena bivši krajišnici (graničari), u koje je po
teritorijalnoj pripadnosti spadao i Tesla, postali su građani Hrvatske.

Da bi dokazali da je Tesla bio Hrvat, a ne Srbin srpsko-pravoslavne
vere, člankopisci iz Hrvatske bezočno falsifikuju istorijske činjenice,
pozivaju se na hrvatsko državno pravo i na iz njega proističuće
zaključke.

Kao jedan od eklatantnih primera falsifikata može da posluži tekst
povjesničara Gorana Jurišića, koji je objavio u pomenutom Hrvatskom
kolu. Poričući Tesli pripadnost Srpskoj pravoslavnoj crkvi i veri, on,
bez stida, obmanjuje čitaoce da su Smiljan i deo Like u kojoj se nalazi
Smiljan, u vreme Teslinog rođenja „ekumenski bili zavisni” od crkve u
Bukovini.

Ako bi bilo tako, onda Tesla, pa i njegov otac Milutin, koji je bio
srpsko-pravoslavni sveštenik, ne bi imali baš nikakvih dodira sa Srpskom
pravoslavnom crkvom i srpskom Karlovačkom mitropolijom. Međutim,
Jurišić je saopštio podatak koji ne odgovara istorijskoj istini.

Smiljan i Lika stotinama godina ranije, kao i u vreme Teslinog rođenja, i
mnogo godina kasnije, bili su u sastavu Srpske pravoslavne mitropolije
čije sedište se nalazilo u Sremskim Karlovcima. Oni su se nalazili u
Gornjokarlovačkoj eparhiji čiji vladika je, u vreme kad se Tesla rodio,
bio Sergije Kaćanski. Gornjokarlovačka eparhija, poznata još i kao
Plaščanska, nikad nije bila u „ekumenskoj zavisnosti” od crkve u
Bukovini. U takvoj zavisnosti jedno vreme nalazila se Dalmatinska
eparhija, što sa Teslom nema baš nikakve veze.

Proglašavanje Nikole Tesle za Hrvata u najneposrednijoj je vezi s
hrvatskim državnim pravom i postulatima tog prava. U nameri da od
višenacionalne Hrvatske stvore etnički čistu i što veću državu, hrvatski
političari druge polovine devetnaestog i početka dvadesetog veka su,
poput mađarskih političara toga vremena u Mađarskoj, izjednačavali
zemlju (državnu teritoriju) s narodom.

Ako je zemlja (država) bila Hrvatska, onda je i narod koji tu zemlju
naseljava, bez obzira na njegovu etničku pripadnost, u političkom ili,
kako bismo danas rekli, konstitutivnom smislu bio narod hrvatski.

Ovaj princip „čija zemlja onog i nacija” preinačeno je geslo
feudalno-staleškog društva kada je vladalo pravilo „čija zemlja onoga i
vera”. Smisao i cilj oživljavanja preživelih staleških postulata u
građanskom periodu posle revolucije 1848/1849. do naših dana jeste da se
po svaku cenu, milom i silom, izvrši hrvatizacija nehrvatskog življa u
Hrvatskoj.

S tom namerom srpska nacija i srpsko ime u svim njegovim pojavnim
oblicima u Hrvatskoj sistematski su poništavani, brisani i zabranjivani.
Srbi u Hrvatskoj su se toj nacionalno isključivoj, šovinističkoj
politici morali prikloniti ili joj se ukloniti. U svakom slučaju, Srba u
Hrvatskoj nije moglo niti smelo biti. Iz tih razloga Nikola Tesla nije i
ne može biti Srbin već Hrvat i to ne srpske pravoslavne već samo
pravoslavne vere.

Činjenica da u Hrvatskoj i danas, u dvadeset i prvom veku, kad je reč o
nacionalnoj pripadnosti, vladaju principi feudalnog društva, dokaz je da
je ta sredina daleko od svake demokratije, da je ona ne samo
konzervativna već i duboko reakcionarna. Državno pravno kao osnov
političke delatnosti u Hrvatskoj na velika vrata u naše vreme oživeo je
Franjo Tuđman i njegov HDZ.

Svojatanje i hrvatizovanje Nikole Tesle samo je jedan od dokaza da u