Gde je Hegel ?

Najveci doprinos koji vecina ucesnika ovog pdf moze da da je u copy paste metodu iz postojeceg filozofskog opusa.Svaka hrabrija aktivnost i eventualno mozganje je degradacija i propao pokusaj u samom startu.

P.S.Kad je baza toliko razorena, polja intelektualnog se napune raznim kreaturama, od novopecenih bogatasa do penzosa tragaca svog izgubljenog intelektualnog libida (sto podrzavam jer je potvrdjena metoda za ublazavanje senilnosti).Vi to zovete sujetom, a ja "emo" kontaminacijom.Naravno moderan "emo" fenomen i pojava je naglasena karikatura ove sustine.

Ovo je odgovor na temu, cisto da ne promakne nekima....Demagogija(altruisticka,licno osvetnicka ili bilo koja druga) kao alat objektivne filozofije, to samo ovde moze da se vidi kao argument koji je ravnopravan i jos mu se sprema i provera preko opsteg cenzusa.

Da pojasnim ono prethodno receno.
Moc filozofiranja je direktno proporcionalna misaonom paralelizmu.
Neobojeni misaoni paralelizam (baferovanje misli i paralelno razmisljanje) je stvar tehnike, opredeljenja,metoda,ili na kraju i inverzne autokorekcije (citaj svi smo bar epsilon velicina subjektivni).

Ovo je bilo receno kauzalnim jezikom.

A ovako bi to zvucalo preko komparativnog jezika. Svako moze da misli, retki su oni koji mogu da donose koliko toliko ispravne zakljucke.

Priznajem da ce ostati utisak da je neko doneo ispravan zakljucak cak i kad se igrao baba Petkane,koja to vadi iz lakta iliti iskustva,a ponesto i pogledom na pasulj.Omakne se.

A besmisao upotrebe sita logicke doslednosti u argumentovanju filozofskih teza u globalu , pa i tumacenja teza (ako nista drugo tu je tek apsurd neprikladnosti upotrebe "vandomenske" logike) je nesto sto mene uvek blokira u ucestvovanju u takvim raspravama koje kvare umetnost zvanu filozofiranje.

Prva misao izrecena na jeziku instrumentalizacije glasi: Nije blago sto je blago,vec je blago sto je srcu drago, u prevodu sasvim je normalno da se trazi ono sto je blisko pojedincu (koga zabole za misaoni paralelizam, jer je presretan i kad spoji misao od tri stepenice zasto, zato,sledi,i kao zakljucak onda je to to.).Pitanje za vasu procenu je da li su ucesnici bilo kog opstenja u oblasti filozofije (kritika,izdavastvo,forum,fakulteti) van ove prejudicirane aksiome.

Na kraju je pitanje demagogije i da li je suglasje uspeh argumenata ili demagogije , ako su ucesnici , ljudi , ovakvog psiholoskog profila....
Pa opet covecanstvo postoji toliko hiljada godina....(ali nece skoro preci stepenicu od zivotinje do razumnog bica, osim ako ..........)

Namerno drzim na prostim pojmovima od kojih sve krece, a i dalje pricam o Hegelu i "ne Hegelu".....da ne bi proglasili nemogucom situaciju da su najveci sponzori ekoloskih istrazivanja naftne kompanije........iz ugla "path 3 depth" filozofa to je apsurd i nemoguce...a to je danasnja realnost, a cesto i stvarnost (retka situacija da nesto realno nije prihvaceno kao stvarno iako odgovara ljudima,bice toga jos)

Znas, patak, trudim se, ali ne uspevam da te u potpunosti razumem.

Navodim jedan primer ( a rec je, dabome, o Hegelu ! ). Elem, tamo sredinom osamdesetih, kada sam ja studirao, u Domu omladine u Beogradu je bio ciklus predavanja o Hegelu. Neki moji prijatelji ( pored mojih kolega ) koji su bili sa PMF-a, i sa tvog fakulteta, recimo. a bilo i gimnazijalaca, su sasvim lepo razumeli predavanja, recimo, Milana Kangrge. E, posle dodje G.Gretic, mlad covek, onda, koga nisu svi ti moji drugari, i drugarice razumeli, a ni ja ga nisam razumeo. I onda, na dalje taj ciklus predavanja nije bio tako posecen. I nisam to drustvo mogao vise da nagovorim da dodju i slusaju predavanja o Hegelu. Zasto ? Zato sto je doticni, inace mlad covek, toliko komplikovano , nerazumljivo za te ( a mozda i sve ? ) ljude, pricao, da su posle izgubili interes da slusaju taj ciklus predavanja. Ali i sada, oni koji su bili drze da su potpuno razumeli M.Kangrgu.

Stari lisac je i onda i posle znao, kao filozof, da objasni prostim, razumljivim recnikom sta hoce.
Inace, Milan bi mi sada zamerio, kada sada iscitavam njegovu poslednu knjigu ( posmrtno objavljenu ) da ga nazivam filozofom. Tog pravog spekulativca ! Ali, nije rec o Milanu ( a mozda bas zbog njega i jeste ? ) , vec o tome kako da se filozofska misao izrazi obicnim, razumljivim jezikom. Kako ?
.

Pa odgovori Patku pobogu...nije ti ništa krivo rekao...

Pa valjda sam bio jasan ?! Nije meni patak nista " krivo rekao ".Pitanje je to koje sam patku postavio ( i sebi , narocito !!! ). Dakle, kako da ...obicnim, prostim recima... mogu i ja da komplikujem....ali cemu ? Osim ako hocu da pokazem kako drugi ne- znaju . A zasto ? I to je odgovor koji od patka hocu da cujem. Dakle, kako ? Kako da obicnim, prostim recima kazemo sta hocemo ( ili, treba da, ili mogucnost coveka, ili buducnost ovog sveta...itd ).

Da podjemo od toga sta moze biti uzrok nerazumevanja?
1.slaba koncentracija---------> resenje je ova jedinica na pocetku, ove strelice iza....dakle uciniti pitkim materijal ...kome....ciljnoj grupi...
2.drugaciji pojmovni recnik......tumacenje odredjenih pojmova je uskladjeno sa iskustvom osobe, tj i iskustvom i namerama (svi tumace negativne pojave u drustvu tacno onako kako bas njih bas za malo zaobilazi obuhvat.....inace bi se zvalo samokritika...)
3.razumemo se ali ne verujemo da se dobro razumemo.....covek stvara svoje razumevanje na osnovu svog iskustva,ako ne ubaci metode koje ce takav pristup ponistiti (a samo 1 na milion ce to uciniti i to koliko toliko).....primer.....ako neki tip baca kockicu 20 puta i hoce ga svaki put 6, tog je nemoguce ubediti da kockica pada i na ostale brojke....sklonost ka resenjima koja su pojedinacne istine...
4.Misaoni paralelizam pomaze da se prenebregnu pojedinacne istine, a slikovitost da se napravi kvazimesavina istina...Sloboda interpretacije,tumacenja daje mogucnost ljudima da uzivaju,tj da osecaju da razumeju, jer ima vise mogucih resenja koja su priblizno tu....prolazne ocene su 2,3,4,5....2 je prepoznao otprilike o cemu se radi....5 je tacno precizno razumeo o cemu se radi...
Ljudi vole da misle da su pametni, pa zato vole kratke efektne, visesmislene izraze, koje uzdizu kao kreativne izazove, time im podizuci vrednost, sto jeste lepo u smislu svajcarskog nozica, sve u jednom....ali daleko od toga da je jednoznacno i prosto ili jasno....iako je svima "jasno"...Misaona poezija....
5.Efektnost i lepota demagogije.Nakon uocavanja ciljne grupe, koja mora da zadovolji neki usrednjeni nivo ,kome cemo pristupati, samo naizgled imamo problema sa razlikama.Ako smo precizno procenili usrednjenu vrednost percepcije, shvatanja reci, postajemo DJ, tj serviramo muziku za usi....HESE....
Sto smo mi slicniji izabranoj grupi, to nam je lakse da budemo legenda od DJ, tj razumljivi svima...
Ako smo iskusni, stariji , onda mozemo za veci broj razlicitih vrednosti da budemo DJ, tj razumljivi smo svima...
6.Sta zelimo, namere nase i namere publike?
Ako zelimo da prenesemo misli i ideju, onda je moje misljenje da moramo da krenemo od Platona....Ideja, obuhvata osim akcije, realizacije, pojmovni recnik,relacije unutar domena, sam domen...i predstavlja slozeni skup, objekat...
Ako zelimo da napunimo publiku emocijom, onda nam odgovara opsteprihvaceno, floskule, asocijacije, visesmisla,sklonost ljudi da se zbog socijalizacije trude da razumeju ono sto je vecini blisko, ili da glume da surazumeli, ili da se ubedjuju da su razumeli...
Svaki slusalac u glavi mota personu privata, personu publica I,II,neko i III reda...tj sta on misli, sta drugi misle, sta drugi misle da on misli kad kaze nesto, sta drugi misle da on misli kad oni kazu nesto...
Ovo poslednje su namere publike, a imamo i reakcije na nase bockanje, provokaciju,asocijaciju,a to sve jeste demagogija....
7.Ako hocemo biti precizni i jednoznacni, onda nasa publika nema slobodu izbora.....ona MORA shvatiti tacno ono sto mi zelimo IZGOVORITI,preneti.
To zahteva slican stepen obrazovanja, jedinstveno utvrdjen pojmovnik,jedinstvenu notaciju, bilo pisanu bilo usmenu, i kad je sve to ispunjeno , opet moze doci do odbijanja da se shvati, tj razume ono sto je izreceno i sintaksno razumljivo...usled moralnih blokada, licemerja, emotivnih frustracija,ili cak emotivne nekompatibilnosti....(karakter, estetika,emotivni naboj......)
8.Putanja, dubina tumacenja, linearnost (1 ili vise iscitavanja, od pocetka ili na preskok), inspiracija, agitacija....sve ovo odredjuje koliku ce kolicinu pojedinac smatrati prijatnom, razumljivom, neprijatnom , nerazumljivom...
Razlicita publika je na nekom predavanju a razlicita u timu koji istrazuje i proucava neku oblast....Prvi su sa ciljem sirokog obrazovanja, u pasivi, prosecni depth je 2, 3, koncentracija slaba do srednja....Tim je sa ciljem egzaktnog razumevanja, u aktivi, depth=max, 4, 5, koncentracija max, postojanje razlicitih nomenklatura, specificnog pojmovnika, "jezik matematike","jezik fizike"....magnetike,optike....masinstva...
9.Do sada je naglasak bio na kanalu komunikacije, i na oba kraja, prijemnika i predajnika...
Ali sam vec rekao da postoji i mogucnost neprihvatanja usled spoljnih uticaja, morala, trenda, direktiva, navika...licnih interesa...
Npr politicka korektnost je jedan od takvih faktora gde svaki govornik MORA da zaobidje ono sto je u sukobu sa politicki korektnim u danasnje vreme.
Kategorijski neprihvativo, npr ukazivanje na razlicite sposobnosti muskaraca i zena u Srbiji (dok u Britaniji to moze da se odradi).
Jednim imenom CENZURA.
Cenzura obuhvata i to sto ce se ljudi uvrediti ako im kazes da su glupi, intelektualno neprikladni, neadekvatni, i to i jeste jedan od razloga zasto nema mnogo knjiga o ljudskoj gluposti....a ima o ljudskom intelektu, sto vec lici na samoobmanu i samohvalu...a mozda i gresim, jel da...
......
Na dalje slede drugaciji kriterijumi , i uticaji , koje sve i da hocu ne mogu da objasnim obicnom svetu, ali zanimljivo mogu online software programeru.
Ne zato sto sam ja elektrotehnicar, pa mi je telekomunikacija bliska...

Da nije problem ljudima da jednostavno kazu, on je intelektualni div, ja nisam, ili mi smo inteligentniji ,ovi nisu, a da to ne bude snobizam a ni gordost, pa da jos pomislim da ima sanse...
Ljudi cak ne mogu ni da pozicioniraju sebe....
Ceo zivot svi pa i inteligentniji zive iskoriscavajuci gluplje, ili se sklanjajuci od onih koji su fizicki jaci pojedinacno ili grupno, ali u svakom slucaju agresivniji i napadniji, a opet ne izvedu zakljucak da se udaljavaju jedni od drugih, radi tog bednog iskoristavanja.Zavedenost i emotivna zagadjenost intelekta...

Zakljucak, nemoguce je jednostavno iskazati misao, a da ne budete zloupotrebljavani do besvesti...

Voleti mudrost kao moć postojanja je jedno plemenito osećanje koje je uz to i promišljeno-racionalisano i čini
čoveka filozofom-ljubiteljem mudrosti.Takav veoma često sreće one koji samo imitiraju rečima ljubitelje mudrosti
koji se majmuniraju (oponašaju )i koji demagogijom pogonjeni nezajažljivošću ega pokušavaju ličiti na mudrace...
I sam teško odolevam svom egu ostavljajući priličan broj majmunarija za sobom...
Hegelova demagogija mi je najgori primer takve zloupotrebe jezika radi fascinacije publikuma...Da je želeo istinu
-čutao bi obzirom da je bio vrstan poznavalac jezika...Ili bi pisao u metaforama,a nije što je ustupak modnim trendovima
i nezajažljivosti njegovog ega...
Mislim da je moja zafrkancija s filozofijom poštenija,ako i nije pametnija...:mrgreen:

Ljubitelj umetnosti nije kreator umetnosti....i zna svoje mesto....
Ljubitelj filozofije tim pre treba da zna svoje mesto....osim ako ga za to briga ko za lanjski sneg....tek ponekad, mozda, i kod ponekog, proradi pristojnost.
Ja nisam uvek taktican u tom smislu.
Mozda si u pravu sto se toga tice kod Hegela, a on mene podseca na lisca profesora neke katedre.
Ali nikad, nikad ne stavljajte postenje i filozofiju jedno pored drugog.Postenje se vezuje za moral, obaveze, snishodjenje, u ovom kontekstu bar.
Filozof kao ljubitelj istine je totalno suprotno , a filozof kao umetnik i filozofija kao umetnost , tu opet nemamo postenje.....to je zanos i kreacija...emocija...

Moje misljenje o zafrkanciji je da ne postoji nista gore, osim Gebelsa i modernih prodavaca magle....u rukavicama...
Ali nekima od vas se cini da su samo te dve varijante i moguce....dva krajnja ekstrema...
Ali zar nije to percepcija autisticnog coveka koji svet oko sebe stavlja ili uz sebe ili totalno protiv sebe....ili kod mase drugih psiholoskih (da ne kazem psihickih) bolesti...mada su to ustvari socijalne bolesti....

Ali standardi u fizici kao prirodnoj nauci i filozofiji kao drustvenoj nauci nisu isti, zato sto postoje demagoski argumenti...pa ce gomila ljudi reci ej nije to isto...dok ce ih jednostavno poluga i moc prakse ucutkati kod fizike...Mene ponekad pitaju odakle mi u praksi neko znanje, za koje ne znam, a isto je kao kod fizike, ako ne znas bas polugu, iz drugih zakona dobijes ono sto ne znas...

Pitanje da li je moguca komunikacija sa svetinom a da je bez demagogije?
Naravno da nije....primer mediji , izbori.....muvanje zena......uspesniji poslovni ljudi....neko blizak a da nije slican vama (kad tad ce vam doci da mu "odobrite" neku ludost...licemerje ili ko o cemu k o postenju?

Zaboravljate dinamiku u svemu ovome....npr ako moram dovesti nekog do spoznaje sume, fizike ili filozofske sustine, krenucu od totalno netacnog ali da ostane neko secanje i neki netacan, ali vazan i koristan zakljucak u osobi...Tu mrljavljenje Hegela ima itekako smisao...bar sam ja tako shvatio dok sam citao neka njegova dela, kao dela pedagoga koji pokusava od trube da napravi violinu...ali onako izokola...ne tehnicarski nego ko sa decom...

Medjutim dinamika se najvise i zloupotrebljava pa se usmeravaju ljudi da se vrte u krug, uz omiljenu floskulu , sve se ponavlja, istorija se ponavlja...sto je besmislica koju samo glupaci mogu da priuste, i naravno oni koji su polozili oruzje pred glupacima pa ih postavljaju kao idole ili lidere...
To jeste jedan od problema savremenog sveta....pa se javila cak i disciplina koja posmatra sustinu svega u akciji reakciji svesti i znanja , a ne otkrivanja i potvrdjivanja znanja....ne, ne...vaznija je sopstvena svest o svom htenju i izborima nego svest o svom polozaju...i to na nivou najdubljih mislilaca...a za boraniju da ne pricam...

Nemojte da me pitate koga smatram za boraniju...

Neozbiljni potencijali i ozbiljni nepotencijali .....i ono malo rasprsenih koji su radi boljeg ekonomskog efekta ostali izolovana ostrva...koje svetina itekako voli da velica...i tako lepse prozive zivot...bar im se tako ucini...
Kreativna ostrva, to ne postoji....a smetala bi nekreativnima samo tako....i smetaju oni pomalo, ali vise je stvar nedozrelosti ovih koji bi mogu da budu ucesnici...I sad ide pitanje ko je kvalifikovan da mozga....onaj koji ne shvata koje je izbore sam napravio, kad je imao mogucnost da sintetizuje...
Ja lako ponadjem genijalce, nekako mi se otvore, jer ekstrovertan namami te introvertne mudrace...i onda posmatram sta ih aktivira i koliko treba da ih aktiviras....nije moj pronalazak....Vigorova ideja (zamenik ministra u prosloj vladi).

Hajde da se malo poigramo sa ovom temom i istovremeno pokazem u praksi sta sam rekao u postu.
Dakle, moj odgovor-teza bi bio, Hegela nema zbog ponasanja srpskih zena.
Naravno ovakav pocetak dovodi da deo odmah iskljuci bilo kakav ozbiljan pristup i posmatranje i slusanje mene kao pojedinca, jer se kosi sa ugnezdenim stavovima,a kod nekih i sa licnim koristima.

Necu detaljno da obrazlazem, ali cu nabacati putanju...

Kod srpskih devojaka (koje treba da postanu potencijalne zene,majke buduce dece) je prisutan pristup,stereotip,da muskarac mora da bude ozbiljno zagrejan i da je "to" to.Sa zainteresovanoscu jos mozete i da taktizirate, kao niste, jeste, ali kad cimnete da jeste,nema vise umereno i lagano...
Zahteva se ocaranost,iracionalnost koja je jasno vidljiva,jaka zainteresovanost.Nema mesta za spontano razvijanje,osim sto taj termin koristimo za blago usporenje razvoja situacije koja treba da bude potpuno u kontroli devojke...Ovakav globalan pristup favorizuje a i usmerava na impulsivnog muzjaka ili na prakticnog ebaca,koji ne zeli previse da gubi vreme nego je sve u euforicnoj emociji.Cak je "euforija" podloga za ubedjenost da je to ono pravo...
Nebitno sto dobar deo devojaka ceka pa ko prvi pokupi, znaci nista od kontrole izbora,vec kontrola saglasnosti.

Medjuteza 1."Emancipacija" zena u ovakvom obliku jaca animalnost kod muskarca, ukida se prostor za dubinu misli,te su blize one ideje koje sadrze mistiku,fantaziju,iracionalno u nekom obliku,slobodu neodredjenosti u kojoj svako moze da se nadje...

Kad se dodaju poslovni odnosi, ta animalizacija ne samo onog koji je od rodjenja zeljan da bude samo muzjak i animalan, vec i vecine muskog sveta ka takvom obojenju,biva jos izrazenija...Jer cilj muskarca je da oplodi zenku, da dodje u tu poziciju, a zahtevi iracionalnosti ili euforicnosti ili neki drugi ce biti ispunjavani....dok se ne obavi posao, a kasnije se uoci sledeca isto tako zeljna osoba, na tacni....

Neko ce reci , pa ceo svet je takav....ili zapadni svet...posto smo svedoci velikih napora zapada da promeni istok , bliski istok i to odmah i direktno preko MZ odnosa...plus naftica, i ratna industrija, ali to sve ide usput...

Jacanje animalizma ide u paru sa spustanjem nivo misljenja.Regionalno cemo imati manje ili vise emotivnosti, ali ako jacamo animalizam, spusta se racionalnost definitivno i nezavisno od emotivne iracionalnosti...

Ovakvu tezu ne mozes izneti a da bude ozbiljnije razmatrana, jer jos je svez primer "Carlston za Ognjenku" gde je zenska publika bukvalno sahranila film, a film uopste nije bez filozofskih pitanja.Cenzura.Vec smo pomenuli opadanje dubine posmatranja,ali meni je smesno kad neko kaze bicu ja ja , bez obzira na ostale....To je izjava koja je ekvivalentna negiranju konformnosti kod bilo kog pojedinca...A to je nemoguce...
Prirodan odnos drustvenog bica je da ima stav prema drugom pojedincu i prema apstrakciji koju on zamislja i ima prema verovatnom razvoju situacije kod raznih "komsija"...Ovo prvo mozemo da kvarimo drugima, na razne nacine, a ovo drugo medijima i vestima dok trepnes...
Inace se to negde zove drustveni kapital....potencijal poverenja izmedju ljudi, clanova jedne zajednice...
Slozicete se da ste svi sa izuzetno malim drustvenim kapitalom, iako imate krug prijatelja kod kojih poverenje moze da bude i veliko...
Jacina nacije se ogleda i u ovom drustvenom kapitalu, te je prosecan jugosloven bio daleko bogatiji i kad je imao manje para u dzepu.I duze zivi.Mali drustveni kapital donosi nivo koji je regulisan standardima, a ne potencijalom pojedinca, sto u prevodu znaci losije lecenje, losiji kvalitet u svim oblastima pa i filozofiji i misljenju uopste...
Sa velikim drustvenim kapitalom doduse imamo jedan problem, ljudi se opuste pa ono sto je jasno receno u jednom vremenu , biva dvosmisleno i nejasno u drugom...Kratkoca neke izjave se temelji na precutanim stereotipima i podrazumevanim odnosima i relacijama vezanim za pomenute pojmove.

Dakle Hegela nema zato sto su nam medjusobni odnosi takvi da prijaju reci i atmosfera nekih drugih filozofa, a ne zato sto je bitno sta je istina...Pojedinacna istina je slika koja stoji pred ocima kad se upotrebi rec ISTINA.Ne moze se ubediti pojedinac da postoje metodi da se preskoci ogranicenje sopstvenog iskustva....Da nisam u telekomunikacijama,mozda ni ja to ne bih znao....mozda bih samo naslucivao ili sumnjao, ali ovako znam da svaka sopstvena pozicija i svako sagledavanje moze da se koriguje, ispravi a ne promeni....I to zato sto u svetu vazi slucajnost, sto je npr apsurd reci vama u ovom trenutku, jer valjda vaze zakoni....ne, ne...upravo zato sto vazi slucajnost ispoljavanja dogadjaja,moze da se preskoci pojedinacna istina i priblizi se ISTINI.

Dakle niti postoji spremnost da se bude otvorenih ociju, vec se traze uskladjene boje za nase filozofske oci, niti postoji oslobodjen um da njime gledamo bez magle, a tu su stalno i komsije koje vecito ili rostiljaju pa dime (hedonisti i prakticari) ili prave vatromet (sanjari i idealisti)...

Hajde da se malo poigramo sa ovom temom i istovremeno pokazem u praksi sta sam rekao u postu.
Dakle, moj odgovor-teza bi bio, Hegela nema zbog ponasanja srpskih zena.
Naravno ovakav pocetak dovodi da deo odmah iskljuci bilo kakav ozbiljan pristup i posmatranje i slusanje mene kao pojedinca, jer se kosi sa ugnezdenim stavovima,a kod nekih i sa licnim koristima.

Necu detaljno da obrazlazem, ali cu nabacati putanju...

Kod srpskih devojaka (koje treba da postanu potencijalne zene,majke buduce dece) je prisutan pristup,stereotip,da muskarac mora da bude ozbiljno zagrejan i da je "to" to.Sa zainteresovanoscu jos mozete i da taktizirate, kao niste, jeste, ali kad cimnete da jeste,nema vise umereno i lagano...
Zahteva se ocaranost,iracionalnost koja je jasno vidljiva,jaka zainteresovanost.Nema mesta za spontano razvijanje,osim sto taj termin koristimo za blago usporenje razvoja situacije koja treba da bude potpuno u kontroli devojke...Ovakav globalan pristup favorizuje a i usmerava na impulsivnog muzjaka ili na prakticnog ebaca,koji ne zeli previse da gubi vreme nego je sve u euforicnoj emociji.Cak je "euforija" podloga za ubedjenost da je to ono pravo...
Nebitno sto dobar deo devojaka ceka pa ko prvi pokupi, znaci nista od kontrole izbora,vec kontrola saglasnosti.

Medjuteza 1."Emancipacija" zena u ovakvom obliku jaca animalnost kod muskarca, ukida se prostor za dubinu misli,te su blize one ideje koje sadrze mistiku,fantaziju,iracionalno u nekom obliku,slobodu neodredjenosti u kojoj svako moze da se nadje...

Kad se dodaju poslovni odnosi, ta animalizacija ne samo onog koji je od rodjenja zeljan da bude samo muzjak i animalan, vec i vecine muskog sveta ka takvom obojenju,biva jos izrazenija...Jer cilj muskarca je da oplodi zenku, da dodje u tu poziciju, a zahtevi iracionalnosti ili euforicnosti ili neki drugi ce biti ispunjavani....dok se ne obavi posao, a kasnije se uoci sledeca isto tako zeljna osoba, na tacni....

Neko ce reci , pa ceo svet je takav....ili zapadni svet...posto smo svedoci velikih napora zapada da promeni istok , bliski istok i to odmah i direktno preko MZ odnosa...plus naftica, i ratna industrija, ali to sve ide usput...

Jacanje animalizma ide u paru sa spustanjem nivo misljenja.Regionalno cemo imati manje ili vise emotivnosti, ali ako jacamo animalizam, spusta se racionalnost definitivno i nezavisno od emotivne iracionalnosti...

Ovakvu tezu ne mozes izneti a da bude ozbiljnije razmatrana, jer jos je svez primer "Carlston za Ognjenku" gde je zenska publika bukvalno sahranila film, a film uopste nije bez filozofskih pitanja.Cenzura.Vec smo pomenuli opadanje dubine posmatranja,ali meni je smesno kad neko kaze bicu ja ja , bez obzira na ostale....To je izjava koja je ekvivalentna negiranju konformnosti kod bilo kog pojedinca...A to je nemoguce...
Prirodan odnos drustvenog bica je da ima stav prema drugom pojedincu i prema apstrakciji koju on zamislja i ima prema verovatnom razvoju situacije kod raznih "komsija"...Ovo prvo mozemo da kvarimo drugima, na razne nacine, a ovo drugo medijima i vestima dok trepnes...
Inace se to negde zove drustveni kapital....potencijal poverenja izmedju ljudi, clanova jedne zajednice...
Slozicete se da ste svi sa izuzetno malim drustvenim kapitalom, iako imate krug prijatelja kod kojih poverenje moze da bude i veliko...
Jacina nacije se ogleda i u ovom drustvenom kapitalu, te je prosecan jugosloven bio daleko bogatiji i kad je imao manje para u dzepu.I duze zivi.Mali drustveni kapital donosi nivo koji je regulisan standardima, a ne potencijalom pojedinca, sto u prevodu znaci losije lecenje, losiji kvalitet u svim oblastima pa i filozofiji i misljenju uopste...
Sa velikim drustvenim kapitalom doduse imamo jedan problem, ljudi se opuste pa ono sto je jasno receno u jednom vremenu , biva dvosmisleno i nejasno u drugom...Kratkoca neke izjave se temelji na precutanim stereotipima i podrazumevanim odnosima i relacijama vezanim za pomenute pojmove.

Dakle Hegela nema zato sto su nam medjusobni odnosi takvi da prijaju reci i atmosfera nekih drugih filozofa, a ne zato sto je bitno sta je istina...Pojedinacna istina je slika koja stoji pred ocima kad se upotrebi rec ISTINA.Ne moze se ubediti pojedinac da postoje metodi da se preskoci ogranicenje sopstvenog iskustva....Da nisam u telekomunikacijama,mozda ni ja to ne bih znao....mozda bih samo naslucivao ili sumnjao, ali ovako znam da svaka sopstvena pozicija i svako sagledavanje moze da se koriguje, ispravi a ne promeni....I to zato sto u svetu vazi slucajnost, sto je npr apsurd reci vama u ovom trenutku, jer valjda vaze zakoni....ne, ne...upravo zato sto vazi slucajnost ispoljavanja dogadjaja,moze da se preskoci pojedinacna istina i priblizi se ISTINI.

Dakle niti postoji spremnost da se bude otvorenih ociju, vec se traze uskladjene boje za nase filozofske oci, niti postoji oslobodjen um da njime gledamo bez magle, a tu su stalno i komsije koje vecito ili rostiljaju pa dime (hedonisti i prakticari) ili prave vatromet (sanjari i idealisti)...

Vidi, patak, interesantna je ta tvoja teza, mada, cini mi se, jos ne dovoljno utemeljena.
Nije mi jasno zasto si taj stav , da nema Hegela, vezao za srpske zene ?

Feministicka kritika Hegela i ranije i sada ( ponajmanje tu ucestvuju srpske zene ) je pokazivala ne samo izvesnu dozu nerazumevanja Hegela, vec cesto i (zlo)namernih pogresnih tumacenja Hegela, kao i zaobilazenja nekih bitnih Hegelovih stavova.
Nikad feministkinje, i neke filozofkinje ( vidi izraza - filozofkinja ! ), bliske njima nisu imale dobro misljenje o Hegelu, ili, bar, uglavnom nisu imale.

Blazenka Despot ce reci da je Hegel zensko pitanje resio lukavo i filistarski. Lukavo zato sto je zene uklonio iz vidokruga, tako sto je zenskom pitanju osporio rang teorijskog problema, i zakljucuje da je Hegel na vrh svoje gradjevine postavio drzavu, a gle, zenu smestio u podrum (?!). ( Vidi - B.Despot, Zensko pitanje i soc.upravljanje,CEKADE, Zg.,1987).
Samo, gde je smestio muskarca ?

Rada Ivekovic ce na jednom mestu primetiti da "...Sve su i najrazlicitije velike filozofije idealizma aktivnost stavljale s muske strane a receptivnost, trpnost, sa zenske " (R.Ivekovic, Uz zensko pitanje kod E.Bloha, Rukoveti, 2-3, 1982 ).

I sve nekako tako.
Tek se nadje poneki objektivno napisan rad o Hegelovom odnosu prema " slabijem " polu, sa razumevanjem Hegelove filozofije, kao pre par godina objavljen rad u casopisu Arhe od autora Milena Stefanovic ( M.Stefanovic, Feministicka kritika Hegelovog poimanja zene, Arhe, 11, 2009.).

I tako dalje i tome slicno.

Teza da " cilj muskarca je da oplodi zenku ", kako ti primecujes, vise je pripadna Sopenhauerovoj filozofiji, a ne Hegelovoj, a ovde je o Hegelu rec. Uostalom, to je vise zivotinjsko odredjenje, tj., nije bitno ljudsko odredjenje u smislu Hegelove filozofije. Jer po Hegelu je ostajanje coveka na pukoj prirodnosti - zlo.
Hegel zenu ubraja u ljudski rod,za razliku od njegovog zustrog kriticara, savremenika. No zenama je i dalje prijatnije da citaju filozofiju tog Hegelovog " kriticara " ( iako je pisao o zenama to sto je pisao ) valjda zato sto on pise, jasno, zenama razumljivo, verovatno i sa odredjenom namerom.

" Raj je vrt gde mogu ostati samo zivotinje, a ne ljudi. Zivotinja je, naime, jedno s bogom, ali samo po sebi. Samo je covek duh, tj., za sebe... Stoga je istocni grijeh vjecni mit covjeka kojim on upravo postaje covjekom " ( Hegel, Filozofija povijesti, Vijenac, Beograd, 1966., str.336 ).
To sto je covek postao covekom, neosporna je i zasluga zene, po Hegelu.

Zasto onda feministkinje ne vole Hegela ?

Ne razumeju ga ? :)

I jos nesto.

Ne razumem te u potpunosti, ali iz tvojih teza izvlacim zakljucak da Hegela nema, ne samo zaslugom zena, vec pre, zaslugom muskaraca, koji pristaju na to da Hegela nema, a sve zbog medjusobnih ( uslovljenih ! - time i ne-slobodnih, dakako, iduci za Hegelom, ne-ljudskih ! ) odnosa zene i muskarca ( kod tebe, pre, odnosa polova ).

Tako da nisam siguran kome je zapravo upucena tvoja kritika - zasto nema Hegela.

Pa jasno ti rekao:zbog ponašanja srpskih žena!
Stavi tamne naočari-lepo se vidi...
A i ti si interpretirao Hegelov stav o ženama kroz kritičke stavove "filozofkinja" s ovih prostora...
Razloge zašto nema Hegela nisi pomenuo!
Ja jesam-jer je bio folirant i smarač i jer nije voleo ljude...Tipičan mrzovoljni pametni kreten...:mrgreen::rotf:

Zamislite tipicno srpsko razmisljanje...

Covek kaze, ja sam za pravdu, da se smanji kriminal i privredni kriminal...a onda privatno ugodi peri miki lazi, jer ih poznaje...
Takav jasno ima ideje i zelju da smanji kriminal, ali njegova dela povecavaju kriminal..

Nasi ekonomisti su slicni, stalno mi prosipaju neku teoriju koja je deformisano ucenje sa Londonske biznis skole, ali deformisanu , uopste nisu shvatili sustinu....a onda se ljute "sto ovaj narod ne slusa, da slusa, bilo bi kao u arabiji i Utopiji...

Mene privatno znaju da me uopste ne razumeju u postupcima...Znaci kad preuzmem neki posao upravljanja, pola i vise radnika koji su podredjeni uopste ne razumeju sta hocu...
To bi bila fatalna greska gledano po menadzerskoj nauci, jer se otudjuje radnik od nalogodavca, pa ce izbiti sukob...A ustvari tu je zloupotreba reci otudjivanje...
Metoda koja smanjuje komunikaciju je potrebna ovom nasem narodu koji je uvek selektor pred fudbalsko prvenstvo, uvek sudija , uvek sve znaju , a niceg se ne pridrzavaju...
Taj raskorak izmedju uvidjenog i onog sto je neprimetno a osoba cini protiv svojih principa je veliki , a bespremetno je raspravljati..

Svaki filozof je pogresno tumacen, od Platonove ideje, koju je totalno osakatio ko drugi nego inace odlican tumac Aristotel...ali tu ga je uprskao...

Nelogicnost izmedju zelje da bude sretan, i radnji da ostvari srecu , a to je mislim najjaca aktivnost i usmerenje svake osobe je vise nego ocigledan dokaz u jednoj recenici za ono sto kazuje ceo post Nereja...Ali vidite , moj stav je da je post Nereja upravo ono sto treba da cini filozofiranje ovde...
Zanimljivo, licno sagledavanje u smeru teme, mozda tacno , mozda ne, mozda blago, mozda precizno ....ali da ima u basti za svaki ukus...
Takva komunikacija ne daje zakljucak, ali filozofija kakva je danas i zadnjih ....xxxx godina i jeste takva...bez traganja za zakljuckom, traga se za tezama i popunjenosti te iste ideje...
Spoznaja a ne znanje...saznanje a ne zakon....itd...

To je ,Patak,ipak neka druga tema-ova pita -to šta pita...:lol:
Uzgred-mene radnici savršeno razumeju-čak i kad im ništa ne govorim...Projekat u ruke i piči!:mrgreen:
Nekad se zajebu,ali bolje nego da se zapričaju...:cool:

Vidis, patak ( namerno ili slicajno, a kod tebe nista nije slucajno ! ) si poveo ovu temu. Ali i ostao ne-dorecen. Dakle, ono jos-ne utemeljenje.

@ fisherman1
Danas popodne sam, slucajno, ne- namerno, bolje, imao sukob sa jednim, kako ti kazes radnikom. Mislim, ja i sa cistacicama i akademicima jednako pricam, i trudim se ( NB ! jer je sva moja filozofija zasnovana na trudu, i mom licnom ) da se razumemo. Tek, bio kod vulkanizera, da mi zalepi gumu, a onda se pojavise neki sa besnim " Mercedes" autima, i ja stavljen na listu za cekanje. Odoh, prosetah, jos uvek, kada sam se vratio, cekam. E, tu lepo " pukoh ", svasta rekoh, i dodjoh na red. I da li u ovoj nasoj zemlji covek mora i da se bori da se postuje red ( ako ne vozi besni auto, koji vredi nekoliko, radnickih, recimo, stana ?! ), inace u ne-rednoj drzavi ? Mozda je i oko drzave, taj " lukavi Svaba ", Hegel, bio u pravu ?

@ patak
Dok sam tako cekao da se majstori smiluju da dodjem na red, setam i videh natpis na jednoj prodavnici - " Ovde mozete da kupite totalne pesticide ". Razmisljam, sta je to ? Bolje, bi filozofi, do cijeg mi je misljenja stalo, to napisali. Verujem, ovako - Ovde mozete da kupite potpune otrove ! Jer, tim filozofima nije stalo samo do hermeneutickog objasnjenja, vec, narocito, i do pojmovnog ! I to je danas na delu - da se pojam ne izrazi ! Ali, to nekom drugom prilikom.
Mislim da si lepo posao ( pa odustao ?) , oko ove teme. Gde je danas Hegel ? I ja sam te razumeo kako sam te razumeo ( u prethodnom mom postu ), ali mi se cini da ti zatvaras te moje slutnje . :)

Vidis, patak ( namerno ili slicajno, a kod tebe nista nije slucajno ! ) si poveo ovu temu. Ali i ostao ne-dorecen. Dakle, ono jos-ne utemeljenje.

@ fisherman1
Danas popodne sam, slucajno, ne- namerno, bolje, imao sukob sa jednim, kako ti kazes radnikom. Mislim, ja i sa cistacicama i akademicima jednako pricam, i trudim se ( NB ! jer je sva moja filozofija zasnovana na trudu, i mom licnom ) da se razumemo. Tek, bio kod vulkanizera, da mi zalepi gumu, a onda se pojavise neki sa besnim " Mercedes" autima, i ja stavljen na listu za cekanje. Odoh, prosetah, jos uvek, kada sam se vratio, cekam. E, tu lepo " pukoh ", svasta rekoh, i dodjoh na red. I da li u ovoj nasoj zemlji covek mora i da se bori da se postuje red ( ako ne vozi besni auto, koji vredi nekoliko, radnickih, recimo, stana ?! ), inace u ne-rednoj drzavi ? Mozda je i oko drzave, taj " lukavi Svaba ", Hegel, bio u pravu ?

@ patak
Dok sam tako cekao da se majstori smiluju da dodjem na red, setam i videh natpis na jednoj prodavnici - " Ovde mozete da kupite totalne pesticide ". Razmisljam, sta je to ? Bolje, bi filozofi, do cijeg mi je misljenja stalo, to napisali. Verujem, ovako - Ovde mozete da kupite potpune otrove ! Jer, tim filozofima nije stalo samo do hermeneutickog objasnjenja, vec, narocito, i do pojmovnog ! I to je danas na delu - da se pojam ne izrazi ! Ali, to nekom drugom prilikom.
Mislim da si lepo posao ( pa odustao ?) , oko ove teme. Gde je danas Hegel ? I ja sam te razumeo kako sam te razumeo ( u prethodnom mom postu ), ali mi se cini da ti zatvaras te moje slutnje . :)
Trebao si im izbušiti gume tim gadnim ulizicama...:mrgreen::hahaha:

Mozda sam ja lud u nekom smislu.
Jer ja sam jedno a moje misljenje je drugo..
Npr, Borcica zatvori temu o zenskom principu misleci da joj doslovce kazem ovo "Ti Borka ne znas da mislis duboko" a ja bukvalno rekao "Ti Borka ne radis nista da bi sprecila da se ovde ne misli plitko i isprazno".
E sad, ja vise cenim glupog poznanika koji zbog drugih kaze meni da je glup, mada je to nebitno, niti ja to uzmem kao izreceno, ali kad treba nesto da se odradi, covek ukljuci mozak, nego osobu koja mi mase da je prva u klasi , najbolja u ovome, overeni sertifikati, a kad situacija tece, on blene....blene....blene, nema u uputstvu sta da radi i blene........blene.....i jos prica sa okupljenima koji se takodje iscudjavaju i blenu.......blenu.......blenu.....

Mozda sam ja lud, ali verujem onom glupom, i stvarno jesam blesav, jer mi vise gode ti blesavi da se sa njima druzim....brzo posao zavrsen, nema laprdanja bez veze, a padne i dobar vic, cudna i jaka knjiga o metafizici umetnosti....imaju cudna interesovanja , nedosledna , ali divne kombinacije, ti cudni blesasti ljudi...

A ovi ostali?
Hegelovci, Sopenhauerovci, Hitlerovci kad zatreba, Tadicevci, Nikolicevci, uvek neku struju nadju da se manje vidi blato i mutljavina koju bi u mirnoj vodi pravili...

I uvek, ali uvek im je stil, da svaku komunikaciju koja moze biti rasprava zavrse sto brze mogu...Tamo ili postoji to opste , strujno misljenje ili je metez, preslojavanje, smena vlasti...a to bas nije pozeljno...pa se ugusuje u startu...

Sa ovim prvima mozes i bez cenzure, jesu budalasti kao ja, ali nema tu puno zestine, a i cini mi se da su navikli da stoje iza svoje reci...ovi drugi stoje samo iza svojeg ponosa i titule...ne mogu razabrati sta im je rec....a trudim se...

Mozda sam ja lud u nekom smislu.
Jer ja sam jedno a moje misljenje je drugo..
Npr, Borcica zatvori temu o zenskom principu misleci da joj doslovce kazem ovo "Ti Borka ne znas da mislis duboko" a ja bukvalno rekao "Ti Borka ne radis nista da bi sprecila da se ovde ne misli plitko i isprazno".
E sad, ja vise cenim glupog poznanika koji zbog drugih kaze meni da je glup, mada je to nebitno, niti ja to uzmem kao izreceno, ali kad treba nesto da se odradi, covek ukljuci mozak, nego osobu koja mi mase da je prva u klasi , najbolja u ovome, overeni sertifikati, a kad situacija tece, on blene....blene....blene, nema u uputstvu sta da radi i blene........blene.....i jos prica sa okupljenima koji se takodje iscudjavaju i blenu.......blenu.......blenu.....

Mozda sam ja lud, ali verujem onom glupom, i stvarno jesam blesav, jer mi vise gode ti blesavi da se sa njima druzim....brzo posao zavrsen, nema laprdanja bez veze, a padne i dobar vic, cudna i jaka knjiga o metafizici umetnosti....imaju cudna interesovanja , nedosledna , ali divne kombinacije, ti cudni blesasti ljudi...

A ovi ostali?
Hegelovci, Sopenhauerovci, Hitlerovci kad zatreba, Tadicevci, Nikolicevci, uvek neku struju nadju da se manje vidi blato i mutljavina koju bi u mirnoj vodi pravili...

I uvek, ali uvek im je stil, da svaku komunikaciju koja moze biti rasprava zavrse sto brze mogu...Tamo ili postoji to opste , strujno misljenje ili je metez, preslojavanje, smena vlasti...a to bas nije pozeljno...pa se ugusuje u startu...

Sa ovim prvima mozes i bez cenzure, jesu budalasti kao ja, ali nema tu puno zestine, a i cini mi se da su navikli da stoje iza svoje reci...ovi drugi stoje samo iza svojeg ponosa i titule...ne mogu razabrati sta im je rec....a trudim se...

Znas, patak, mislim da i jeste dobro kada ne misle svi isto. Problem nastaje onda kada smo svi " uniformisani " i mislimo isto. Valjda je zato dobro da postoje, kako ti kazes, " hegelovci " , " sopenhauerovci ", "marksisti " ( ovo poslednje je moj dodatak ! ), itd...

Ja se ne bih slozio sa tobom da sam " ja jedno a moje misljenje drugo ". Nisam bas za takvu podeljenu licnost.

Ali u nekim tvojim primedbama nalazim i svoje.

Hegelova ironicna primedba ( a na ovoj temi jeste rec o Hegelu ! ), iz Fenomenologije duha ( ponovljena kasnije i u Logici i Enciklopediji ) o onom " mudrom " skolasticaru koji je hteo da nauci da pliva pre nego sto se odvazio da udje u vodu, vazi i danas i ovde.

Tako se ja i ne cudim raznim " filozofima " koji bi da svoju " filozofiju " nametnu kao jedinu i neupitnu.
I sada ti tzv. filozofi, poput Hegelovog skolasticara, kritikuju i omalovazavaju Hegela ( a ne samo njega, vec one posle, a o tome je rec ! ), a da se nisu usudili da ga, makar, procitaju ! O razumevanju je tek izlisno govoriti.

Ja znam da ovaj forum nije naucna tribina, ali mislim da ovaj pdf ne bi trebalo da bude utociste , i dom , za one koji svoje zivotne neuspehe, frustracije, besmisao svog ne-ljudskog bitisanja, svoju otudjenost i postvarenost, projektuju na druge, narocito, sve sprdavajuci se ( kao sa visine ??? ) sa filozofijom i filozofima.
I sve se tako srozava na salu i zabavu, kao mehanizam da se pobegne od stvarnih problema ( licnih i drustvenih ) umesto da se ti problemi prakticki ( pripadno ljudskom ! ) resavaju.

Meni sve to lici na Hegelovu pricu iz njegovih Predavanja o istoriji filozofije, kada je Tales, gledajuci zvezde, upao u jamu, a narod mu se podsmevao :

" Ljudi iz naroda ne shvataju sto se filozofi smeju njima koji zaista nisu u stanju da padnu u jamu, posto se od vajkada nalaze u njoj - jer oni ne upravljaju svoje poglede ka necem visem " ( Hegel, Istorija filozofije I, BIGZ, Beograd, 1983., str 143 ).

To je rekao Hegel, ne ja. :)

I, gde je Hegel ?

Mnogo je ljudi u jami danas u Srbiji.Neki su tamo odavno i duboko, a drugi zacudo bejahu nekad malo blize ivici, ali kad gledaju druge kako su dole nize, sidjose i oni da im sladje bude kad uporedjuju sebe sa njima, nije slatko iz daleka...

Danas intelektualci, vecina, ostavljaju na mene isti utisak kao sto su nekad neradnici ispred seoske kafane...Znaci mi znamo , mi smo se dogovorili da znamo, a to je tako blizu onog sledeceg, koje se oseti i vidi kad prodje neki radnik pored te kafane...prodavnice..nije ni kafana..."Sloga"" secam se natpisa...
a to je ruganje i negiranje svega sto taj u prolazu jadnik, radnik kaze...jer covek je stalno u njivi , ne zna kad dolazi ceca na koncert...i tako neke izuzetno vazne stvari za funkcionisanje njegove njive...

Sticajem okolnosti znam koliko je nepromenljivo pokvareno profesorstvo zaselo na celo univerziteta i srodnih strucnih ustanova...Nijedna smena vlasti ih nece skloniti jer oni su kao intelektualci i kao strucnjaci , a ni jedno ni drugo...dobro neki i znaju nesto, mislim ipak su koliko toliko profesori...ali sto su kvarni i prljavi...i kvarice sve sto dodirnu , a dodiruju nove generacije , studente...

Mediji, za koje je odavno trebala lustracija, jer pravdaju svoje snishodjenje i izdaju profesije i interesa drustva, primoranoscu , kao da sudije to nisu morale i vise da trpe...samo se uklapaju u ovu pricu...
I sve sam to video dok sam jos bio mali, ali na selu, sad je u celoj drzavi , sto povlaci zakljucak da smo se proseljacili globalno, neprimetno valjda...
I bas kao na selu, kad hoces nesto novo da odradis, prvo ti svi skoce za vrat kazu oni ce , pametniji su i znaju vise, a onda sednu i zakljuce da je najpametnije da nista ne menjaju...

Ali eto cak i nas dvojica se ne razumemo, mada mi nije jasno zasto, pretpostavljam naglasak , fokus je problem, ali ne znam koji.
Jer ja ukazujem na struje a ti ih svodis na istomisljenistvo ili neistomisljenistvo...verovatno smatras da je udruzivanje u struje mala promena i od malog znacaja...
A razlika izmedju misljenja i osobe je velika...Pa zamisli samo ogromnu razliku izmedju onoga sto ljudi zele da budu i onoga sto jesu...Pa non stop ce mrzeti onoga ko im kvari i rusi snove da jesu ono sto se nadaju da jesu...a i onog ko im izbacuje na videlo ono sto jesu a ne zele da se zna da jesu....sto odbacuju ,a njihovo je.Plus ono sto kriju , to je posebno , to ne odbacuju , tog su svesni da je licemerje...

Isto kao razlika izmedju naseg misljenja o drustvu i naseg ocekivanja u drustvu...
Ja uvodim kontrolne objekte...npr za ovo poslednje kontrolni objekat mi je neznanac...
Znaci, najveci patriote ce jedno pricati i razduvavati , a onda kad zatrazim da mi kazu stav prema neznancu , ispasce sasvim drugacije, a kao prema onome koga stvarno poznaju bice onako kako su malo pre pricali , a takvog i nema.To prilicno nalikuje onoj slici na filozofiji gde su svi glupi, a opet znamo da ima i pametnih, i stalno pricamo kao da ce nasa prica nesto da iskristalise i promeni, a nece nista jer ko je cuo cuo je...nema drugih da cuju..a ne reaguje, jer ceka da neko drugi reaguje...itd..

Danas rece jedan tipus u filmu, ne juri se smisao zivota , to je zabluda, vec se oseca emocija zivota...sto je u skladu sa mojom tezom o emotivnoj genezi kao osnovi svog misaonog...ukljucujuci celu filozofiju , pa i Kantovu, naravno Marksovu, a za ove ostale to i nije bilo u sumnji...

Neodgovornost jeste kolektivna slika Srbina, pre i posle turaka...Valjda zato sto je plodna zemlja

Znas, patak, mislim da i jeste dobro kada ne misle svi isto. Problem nastaje onda kada smo svi " uniformisani " i mislimo isto. Valjda je zato dobro da postoje, kako ti kazes, " hegelovci " , " sopenhauerovci ", "marksisti " ( ovo poslednje je moj dodatak ! ), itd...

Ja se ne bih slozio sa tobom da sam " ja jedno a moje misljenje drugo ". Nisam bas za takvu podeljenu licnost.

Ali u nekim tvojim primedbama nalazim i svoje.

Hegelova ironicna primedba ( a na ovoj temi jeste rec o Hegelu ! ), iz Fenomenologije duha ( ponovljena kasnije i u Logici i Enciklopediji ) o onom " mudrom " skolasticaru koji je hteo da nauci da pliva pre nego sto se odvazio da udje u vodu, vazi i danas i ovde.

Tako se ja i ne cudim raznim " filozofima " koji bi da svoju " filozofiju " nametnu kao jedinu i neupitnu.
I sada ti tzv. filozofi, poput Hegelovog skolasticara, kritikuju i omalovazavaju Hegela ( a ne samo njega, vec one posle, a o tome je rec ! ), a da se nisu usudili da ga, makar, procitaju ! O razumevanju je tek izlisno govoriti.

Ja znam da ovaj forum nije naucna tribina, ali mislim da ovaj pdf ne bi trebalo da bude utociste , i dom , za one koji svoje zivotne neuspehe, frustracije, besmisao svog ne-ljudskog bitisanja, svoju otudjenost i postvarenost, projektuju na druge, narocito, sve sprdavajuci se ( kao sa visine ??? ) sa filozofijom i filozofima.
I sve se tako srozava na salu i zabavu, kao mehanizam da se pobegne od stvarnih problema ( licnih i drustvenih ) umesto da se ti problemi prakticki ( pripadno ljudskom ! ) resavaju.

Meni sve to lici na Hegelovu pricu iz njegovih Predavanja o istoriji filozofije, kada je Tales, gledajuci zvezde, upao u jamu, a narod mu se podsmevao :

" Ljudi iz naroda ne shvataju sto se filozofi smeju njima koji zaista nisu u stanju da padnu u jamu, posto se od vajkada nalaze u njoj - jer oni ne upravljaju svoje poglede ka necem visem " ( Hegel, Istorija filozofije I, BIGZ, Beograd, 1983., str 143 ).

To je rekao Hegel, ne ja. :)

I, gde je Hegel ?

Pa, ako je bas do smeha, iz jame je lako gledati zvezde, ako imas ko da te iz nje izvadi. Malo je veci problem smejati se ako preko tebe odabrani silom, izlaze kad zele i u nju uskacu kada im je dosadno.

Mislim da razlicitost misljenja o istoj stvari ima smisla samo, ako su sposobni da uvaze razlicitost ugla, a ne iz potrebe razbijanja monotonije zivota ili potrebe za pokazivanjem svojih misaono oratorskih sposobnosti u cilju ostvarivanja dominacije. Kad' se vec govori o filozofiji. Nadam se da ces pokusati da mi objasnis zasto su sve zvezdane filozofije u jednom trenutku podrzane silom.

Pa, ako je bas do smeha, iz jame je lako gledati zvezde, ako imas ko da te iz nje izvadi. Malo je veci problem smejati se ako preko tebe odabrani silom, izlaze kad zele i u nju uskacu kada im je dosadno.

Mislim da razlicitost misljenja o istoj stvari ima smisla samo, ako su sposobni da uvaze razlicitost ugla, a ne iz potrebe razbijanja monotonije zivota ili potrebe za pokazivanjem svojih misaono oratorskih sposobnosti u cilju ostvarivanja dominacije. Kad' se vec govori o filozofiji. Nadam se da ces pokusati da mi objasnis zasto su sve zvezdane filozofije u jednom trenutku podrzane silom.
E nek si mu rekoooo!!!!!:)

Back