Gastarbajterska sela

Gde je tebi plus @tab503 plus @Trust no one Pogledajte prilog 1184167da se stavite u situaciju zivotnu okruzenje to sto se desilo njima te posle da idu komentari 🤷‍♀️

...gde je kritika na zemlju tada koja im je onemogucila da imaju pare od rada te ih gurnula u nesrecu odlaska negde daleko?
Gde je kritika okolnosti sezdesetih sedamdesetih koje su dovele do svega sto se sada vidi u medijima?

Kako tako povrsno / gde je shvatanje 🎯 kako je do svega doslo kako je to nastalo kako je zemlja unistila svoje osobe?
Otvori temu na primerenom pdf- pa piši o socijali i problemima iste..i o
empatiji.
Za empatiju na ovoj temi nema baš mnogo mesta jer je ovde reč o
zgradurinama koje nikom ne služe..

3ccfcc1e26f3d804410b90221441f860.jpg

Šta je ovo? Dvorac? Da li ove ljude treba gledati sa empatijom?

Otvori temu na primerenom pdf- pa piši o socijali i problemima iste..i o
empatiji.
Njima zemlja nije dozvolila da se skoluju da mogu da imaju pare / uspeli su da odu preko u zemlju gde je to moguce.
Za pohvalu je sto su pare ostavili u svom selu 🤷‍♀️ u Toplickom kraju kuce su se srusile unistena su dvorista nema nicega.
Bolje ovako nego da sve bude sruseno zaraslo u korov / kursumlijska niska sela su nestala /stare kuce na severu nase zemlje unistava vlaga.
Za empatiju na ovoj temi nema baš mnogo mesta jer je ovde reč o
zgradurinama koje nikom ne služe..
Bolje nego ovo gore sto sam opisala da se desava u napustenim selima.
To malo da se dotera moglo bi lepo da se iznajmljuje za proslave fotografisanje bas lepa para da se uzme.
Da li ove ljude treba gledati sa empatijom?
Sve zato sto ko sudi bude mu sudjeno 🤷‍♀️ .

Tebi plus ostalima se ne dopada sto se neciji izbor izgleda kuce spolja iznutra razlikuje od vaseg shvatanje lepog izbora - koja je logika napraviti temu osude od toga?
Ne shvatam to / ukusi zelje potrebe su razliciti te se o njima ne raspravlja zato sto to ne vodi nigde.

Znate li da se u takvim mestima gleda za koga se udajes / zenis po tome kolika mu / joj je kuca?
Tako se gleda da ne udju kod nekog siromaha ima malu neuglednu kucu da im se ne smeje selo.
Njima je ceo zivot sve sto imaju u tom selu - ono u inostranstvu niti je njihovo niti oni racunaju tako.
(U toliko intervjua u toliko nekih tekstova u novinama je to objasnjavano 🤷‍♀️ moze da se procita cemu to sluzi.)

Poslednja izmena:
Empatija.....
Nepoznat osecaj kod Srba...

Empatija ne postoji kod Srba jer smatraju da svi normalni ljudi misle iskljucivo kao oni , imaju zelje kao oni i ispoljavaju se i reaguju kao oni.

Tako ce slucaj dva brata gde je stariji otisao u inostranstvo jer se trudio i zario palio a cale ga stalno omalovazavao sa debilu kretenu dok je mladji stvarno pravio kretenluke , opijao se , lomio , pa mu kretenu nije tesko padalo i bio je poslusan ocu....i ostao i nasledio sve....biti dobar test model.
Vecina Srba nece ni u ludilu pomisliti da je stariji sin zrtva necega, da je duboka njegova nesreca i da je stoka i kreten sto je dosao samo jednom u posetu i posle vise nije ni kad su roditelji , i majka i otac, umrli....
Takav je srpski kod.
Nece im pasti na pamet da je ustvari ceo zivot bar na pocetku , zeleo da bude uzoran, davao vise nego mladji brat i borio se vise ali je bio pametniji , tj razlicit od oca...a to se na balkanu strogo kaznjava kad nisi kopija oca , makar licio kao jaje jajetu, izrod si...
Te je tretiran od oca kao izrod, a kasnije i od majke koja drzi stranu ocu .....brat je tu neutralan verovatno bio u pocetku , dok kasnije kad je vec imanje njegovo, nema vise uplita i onda je samo nastavio odbacivanje starijeg sina.

Takva psiholoska, socioloska, empatijska slika se ne moze desiti na balkanu kod Srba kazem zbog srpskog koda...videli ste vise delova tog koda koji uslovljavaju da se etiketa kreten sebicnjak, izrod i smrad mora dodeliti starijem bratu...

Slicna situacija se moze dogoditi i kod nekog ko pravi povecu kucu....
U mladosti bez icega, to nije problem
Cesto gladan, to nije problem...
E onda nastupa ruganje sredine i odbijanje i sankcionisanje na nevoljama...e tu postaje problem....kad vidis da bi godisnje puno ustedeo da imas prostor gde da skladistis ono sto ti je potreba.

Tada se spajaju dva efekta, potreba za materijalnim baferovanjem, tj imanjem, i potreba za imovinom prostora....jer neko dominantan nanosi stetu i kaznjava bedu takvog pojedinca..obicno komsija koji zacepi za koriscenje testere, ti ces meni da okopas 10 ara paprike....sigurno ne nesto umerenije, a beda mora da pristane na ucene..

Tako ucene postaju potajni generator zelje za velikim prostorom..
A kad imas zelju za velikim prostorom, onda imas zelju i da ga obogatis onako kako ti se svidi...da bude tvoj....kao vlasnik nekog dvorca...ne svi ali neki da..
Lavovi se tu javljaju tek kad prorade zli jezici familija....obicno tada...
A mladost je vec prosla....beda je gledala obicno kako devojke naskacu na bogatije i one sa pametnijim roditeljima, tipa Dundjerski....a ne tipa Karadzic ....
Neki kompenzuju rasipnistvom, tipa Dubai.....kao da je to mnogo pohvalnije....ili litrama vina.....
Neki kompenzuju velikim prostorom gde negde zele da smeste ono sto im je falilo u mladosti i zivotu...

Naravno ako ipak sve svedemo jos na gluplji nivo pravi srpski seljacki nivo, onda se ne postavlja pitanje zasto veca kuca, pa da bi vise devojaka blenulo u tu kucu, jok zbog prasica....malo sutra...

E sad kako u doba feminacizma reci da su devojke puno puta sponzoruse .....tacnije gold diggerke , sponzorusa je prelepa rec za taj narodni obicaj...ne znam...
Ali znam da seljak mnogo ne razmislja, nema cim, nego zna sto veca kuca, vece samopouzdanje i bezobrazluk da prilazi devojkama.....nemas momka, sad ga imas....imam cardak...da te nagizdam....

Poslednja izmena:
Mozda nema veze sa temom , ali dok sam privodio na velikom kaucu, devojke su em skakale od srece em ne mozes da ih isteras do 13h od jutra..
Kad je krevet normalne velicine, mnogo je lakse je isterati je iz kreveta...a ne smeju ni da skacu kao na kaucu , slomice ga...

Dakle ne vazi da veliki krevet pravi velikog ebaca, ali znaci da veliki ebac itekako zna da iskoristi prednosti velikog kreveta....
Uopste me ne bi vredjalo sutra da me neko pogrdno zove Luj zbog kupovine pravog francuskog kreveta ili velikog kreveta....
Makar ga koristio samo jednom godisnje...
Ali i dalje vazi da sam za sve forumase bednik....

Ovaj gore moderator ti administrator a svoje nezadovoljstvo reflektujete na osobe uspele da imaju pare koji bi vi da bih imate dali na nesto drugo.
Gde ti vidis NASE nezadovoljstvo? Iz tebe ono izbija svakom recenicom jbt kad smo vec kod toga...
I odakle si izvukla cinjenicu da BIHSMO hteli da imamo koliko i oni, ili da nemamo koliko i oni?
Da nema tih osoba nasa zemlja bi bankrotirala 🤷‍♀️ pare koje oni salju cuvaju nasu zemlju od bankrota.
Veruj mi, znam koliko se salje od 'preko'
Da su @tab503 @Trust no one @Poli46 tada tu ziveli isto to bi radili 🤷‍♀️....
Mislis? ili biH ti to radila, pa prebacujes na nas?
U to vreme je hiljade radnika otislo preko, obicnih radnika, ne kao sada visokoobrazovanih ljudi.
Nisu svi sazidali 1000 kvadrata pustare nego pojedinci.
Znate sta je neverovatno 🤷‍♀️ kako @tab503 @Trust no one @Poli46 ne napisete da im nije zemlja omogucila tu gde su da rade imaju para te uopste ne moraju da odlaze?
Informisi se pa onda komentarisi.
stavite u situaciju zivotnu okruzenje to sto se desilo njima te posle da idu komentari 🤷‍♀️
Otkud znas da nismo u slicnoj ili istoj situaciji?
Sto ti ne probas da se stavis u situaciju ili poziciju coveka kojem nije glavni pokretac kompleks?
Sta je tebe toliko protresla ova tema, pao ti lav sa kapije? :think:

Nadjes ti zenu ali brate koliko su aljkave......mene cudi sto u oglasima ne pise trazim muskarca da cisti kucu.....
Evo sad su pocele da budu i portirice....i dalje ima bar 10x vise radnih mesta za zene u BG, ali treba jos radnih mesta....tek kad bude mnogo ponude bice valjda manje eksploatacije, mada to zavisi od mentaliteta, a ne samo od tog ekonomskog bilansa..

Docice valjda vreme da se i cistacicama placa mesecno 5000e kao vodoinstalaterima , pa da se ozbiljnije zainteresuju za to...
Lekare drzati na 1000e, a profesore u skolama na 550e......

Jedna od omiljenih sociopatoloskih izreka je , pritisak stvara dijamante......
Vrlo moderna izreka....cesto je cujem....
Ima veze sa gradnjom velelepnih towera u BG....BG na vodi i slicno..
Tu je zanimljivo da niko ne primecuje slicnost izmedju gradnje kuce sa lavicima i dominiracuje kule, bar u efektima dominacije nad komsilukom...

Meni je to zanimljivo...

Sa druge strane, kvalitet izrade je nemerljiv, kule su kao kineska proizvodnja, tanki medjuspratni slojevi, slaba izolacija i zvucna i toplotna, los dizajn, losa izrada, ide se na zavrsne radove da bi to izgledalo sto bolje spolja...

E tu opet gomila kaze to je umetnost, sustina, a ne kich, ne ruzna duhovnost biti veci od komsije...Ima rec prestiz, kao i sve reci u srpskom tj novosrpskom , izgubila je svoje znacenje.

Ali je zanimljiva jos jedna medijska posledica.....
Svi su sretni sto kule postoje kad ne zive u njima....
Tj to medijski postaje nacionalni ponos, ili gordost, ili prestiz, sta se vec dogovori vecina....o znacenju reci...

Razlika izmedju jedne kule i jednog dvorca je velika, kulturisticno obojeno danas...
Profitno je velika razlika, kvalitetno je velika razlika, jedan gradio za sebe , drugi za druge, to i najnepismeniji seljak iz Srbije zna sta znaci...
Ja se tu najbolje ne snalazim, vec odavno , a to odavno je 30 godina...
Hvale decu koja su prosecna, sankcionisu decu koja su talenti, hvale neki potez koji je destruktivan, blokiraju potez koji je opsterazvojni itd itd...jasno mi je u konacnom , cilj je privatni rast, a ne drustveno blagostanje...ili jacanje drustva...ali se ne znalazim u smislu kad ce biti pljuvanje po zadrugama a kad prica da su jako potrebne, kad ce biti omoguciti izvoz, a kad je izvosnik izdajnik...

Jedna od omiljenih sociopatoloskih izreka je , pritisak stvara dijamante......
Vrlo moderna izreka....cesto je cujem....
Ima veze sa gradnjom velelepnih towera u BG....BG na vodi i slicno..
Tu je zanimljivo da niko ne primecuje slicnost izmedju gradnje kuce sa lavicima i dominiracuje kule, bar u efektima dominacije nad komsilukom...

Meni je to zanimljivo...

Sa druge strane, kvalitet izrade je nemerljiv, kule su kao kineska proizvodnja, tanki medjuspratni slojevi, slaba izolacija i zvucna i toplotna, los dizajn, losa izrada, ide se na zavrsne radove da bi to izgledalo sto bolje spolja...

E tu opet gomila kaze to je umetnost, sustina, a ne kich, ne ruzna duhovnost biti veci od komsije...Ima rec prestiz, kao i sve reci u srpskom tj novosrpskom , izgubila je svoje znacenje.

Ali je zanimljiva jos jedna medijska posledica.....
Svi su sretni sto kule postoje kad ne zive u njima....
Tj to medijski postaje nacionalni ponos, ili gordost, ili prestiz, sta se vec dogovori vecina....o znacenju reci...

Razlika izmedju jedne kule i jednog dvorca je velika, kulturisticno obojeno danas...
Profitno je velika razlika, kvalitetno je velika razlika, jedan gradio za sebe , drugi za druge, to i najnepismeniji seljak iz Srbije zna sta znaci...
Ja se tu najbolje ne snalazim, vec odavno , a to odavno je 30 godina...
Hvale decu koja su prosecna, sankcionisu decu koja su talenti, hvale neki potez koji je destruktivan, blokiraju potez koji je opsterazvojni itd itd...jasno mi je u konacnom , cilj je privatni rast, a ne drustveno blagostanje...ili jacanje drustva...ali se ne znalazim u smislu kad ce biti pljuvanje po zadrugama a kad prica da su jako potrebne, kad ce biti omoguciti izvoz, a kad je izvosnik izdajnik...
Kule Beograda na vodi ne razlikuju se ni malo od gastarbajterskih vila..
I jedne i druge su delo pojedinca da bi zadivio druge..Ali razlika je u tome
što su dvorci građeni svojm sopstvenim novcem..i srce je uloženo u njih.
Kule Beograda na vodi su građene našim novcem i nemaju srca,
Imaju samo golu sujetu jednog čoveka..

Beograd-na-vodi-gradjevinarstvo.jpg

Beograd na vodi

334431_gomilica-11_ff.jpg

Gomilica selo u Srbiji

Mislim da kule Beograda na vodi imaju sasvim pristojnu namjenu a bogme i cijenu.. uvažavam različita mišljenja ali ja to gledam iz drugog ugla. Zašto i mi ne bi imali nekakve "kule" kao što ih imaju mnogi drugi i to znatno prije od nas.
Svakako da se ne možE dovesti u pitanje da im je namjena da zadive i impresioniraju. Niti smo mi izuzetak niti se to tako ne radi bilo gdje - naprotiv.
Kule Beograda na vodi su impresivne i ne mogu nikoga ostaviti ravnodušnim pod ovim našim podnebljem a i šire. A to je tek mali dio onoga što se može vidjeti kao npr u Singapuru, Abu Dabiu, Tokiu, Šangaju, Njujorku.. i mnogim drugim gradovima i destinacijama. Ali, taj luksuz može biti i naš ako smo dovoljno finansijski potkovani i ako (ne) patimo od toga da i mi nekoga zadivimo.. :mrgreen:

Zbog toga mislim da sve te kule i neboderi se ne mogu (us)porediti sa gastarbajterskim kućama. Ruku na srce, nisu sve te impresivne kuće naših gastarbajtera pravljene baš zbog toga da bi zadivile komšije, susjede.. mada u većini, kada se uzme u obzir svrsishodnost, upotrebljivost i realna stambena potreba, daleko su to premašili.
Pokazivao sam ovdje u par slika neke vrlo moderne i impresivne kuće nekih mojih rodjaka - gastarbajtera i one i jesu takve, da zadive i impresioniraju, iako realno 50% od toga im je jednostavno višak.
Medjutim, "sreća nije para puna vreća".. srećan, bogat i udoban dom i kuća je ona u kojoj vlada ljubav, harmonija i istinska sreća zadovoljstva sa onim što imamo i što nas čini srećnim u njoj.

Kule Beograda na vodi su impresivne i ne mogu nikoga ostaviti ravnodušnim pod ovim našim podnebljem a i šire.
ja licno nemam nista protiv njih osim lokacije, da su pomerili kilometar-dva ulevo ili udesno ja bih prvi pozdravio ideju. Ovako em smetaju, em se ne uklapaju ni sa jednim objektom u blizini, a o onom ziru kojem samo fali veverica necu ni da pricam.

ja licno nemam nista protiv njih osim lokacije, da su pomerili kilometar-dva ulevo ili udesno ja bih prvi pozdravio ideju. Ovako em smetaju, em se ne uklapaju ni sa jednim objektom u blizini, a o onom ziru kojem samo fali veverica necu ni da pricam.
Ali unutrašnji radovi su im urađeni vrlo aljkavo.Prozoti ne dihtuju,
krivi su zidovi..loša kupatila itd..Znam to jer mi je kćerka odlazila kao
nadzorni organ tamo.
Dakle samo spolja gladac..iznutra jadac.

Što se tiče lokacije i da li se uklapaju nešto više o tome..
https://www.espreso.co.rs/vesti/beograd/863551/da...

Ali unutrašnji radovi su im urađeni vrlo aljkavo.Prozoti ne dihtuju,
krivi su zidovi..loša kupatila itd..Znam to jer mi je kćerka odlazila kao
nadzorni organ tamo.
Dakle samo spolja gladac..iznutra jadac.
Nešto slično kao i kod nekih stambenih zgrada ovdje kod mene.. sama zgrada se napravi vrlo kvalitetno (neke baš i ne, zbog manjkavosti zvučne izolacije i sl..) ali se zato enterijer prepušta najpovoljnijim na tenderima, a ti nisu džaba "najpovoljniji". :mrgreen:
Poenta je u tome da se već unaprijed rasprodati stanovi prepuštaju budućim vlasnicima da ih koriguju tj dotjeruju i ispravljaju nedostatke.

Što se tiče lokacije i da li se uklapaju nešto više o tome..
https://www.espreso.co.rs/vesti/beograd/863551/da...

Nešto slično kao i kod nekih stambenih zgrada ovdje kod mene.. sama zgrada se napravi vrlo kvalitetno (neke baš i ne, zbog manjkavosti zvučne izolacije i sl..) ali se zato enterijer prepušta najpovoljnijim na tenderima, a ti nisu džaba "najpovoljniji". :mrgreen:
Poenta je u tome da se već unaprijed rasprodati stanovi prepuštaju budućim vlasnicima da ih koriguju tj dotjeruju i ispravljaju nedostatke.
Karakteristični „uvijeni“ oblik simbolično predstavlja obližnje ušće Save u Dunav i spajanje dve velike reke, a sama zgrada odaje utisak fluidnosti i dinamičnosti.

Haha..
meni deluje kao zgužvani tetrapak.. :zcepanje:

Back