Gastarbajterska sela

Neki priznaju da im ceo godišnji odmor prođe na čišćenju i spremanju kuće,
koja tokom godine zvrji prazna.

Čudan se neki duh uvuče u te ljude.S jedne strane su jadni,ali su bahati
s druge strane.
oni taki i odlaze na zapad. Puni mrznje, zavidnosti, uglavnom totalno nepismeni na veoma niskom civilizacijskom nivou, ima ih koji i nisu siromasni , imaju mehanizaciju, plodne njive, izgradjena dvorista i poljoprivredne zgrade...............ali sve to ostavljaju da bi otisli na nemacku socijalu............To im godi jer tamo, daleko od ociju komsija i prijatelja, mogu biti najveci bednici a sa nemackom socijalom, rada na crno, sitnim kriminalom,........i naravno, sa zastrasujuciom stednjom, mogu izgraditi zamkove po svojim selima u Srbiji, koji naravno u tom selu ne kosta vise od 200 000 evra, DOK TAKAV "ZAMAK" U BAVARSKOJ KOSTA 5 MILIONA EVRA.
Licno sam poznavao "nase" u nemackoj koji su trosili neverovatnih 250 evra za hranu za ceo mesec za 3-clanu porodicu, naravno uz pun gepek hrane iz Srbije. Njihova deca ne znaju sta je dzeparac, sa 14 godina vec idu po kucama i rade, 20 godina "letuju " u svom selu u Srbiji, ne idu na skolske ekskurzije, zena sa 40 godina kao da joj je 80 radi teskog rada na crno i stednje, ne zna sta je parfem, bar prosecna garderoba, ne znaju sta je vecernji izlazak, pozoriste koje u nemackoj kosta i do 40 evra po osobi, ne znaju sta je dobar auto osima kada dolaze u Srbiju pa izvlace prasnjavi mercedes iz supe , star 10 godina al presao samo 20 000 km koliko iznosi 10 dolazaka na letovanje u Srbiju..............................

ne treba dalje pisati...............dovoljno je prisetiti se serije AVANTURE BORIVOJA SURDILOVICA i legendarnog "Boba" koji je "uspeo" u Berlinu.............i njegovih reci upucenih Surdi "DZABA SI TI OVDE U NEMACKOJ USPEO AKO TI TO ONI DOLE NE VIDE".

To bilo nekad, i to uglavnom kod gastarbajtera nizeg obrazovanja i kulture.

Moja generacija kupuje nekretnine u inostranstvu, i ne interesuje nas mnogo povratak u Srbiju.
Plus, vidimo da je bilo kakva investicija u Srbiji sa ogromnom verovatnocom promasaj, i da pola tog novca koji bismo investirali tu ima da zavrsi u rukama SNS-a ili neke druge stranke koja ce biti na vlasti (realno, svi su ista bagra).

Mene je za ovu temu inspirisala jedna emisija na TV.
mogla da dođem k sebi,kad sam videla kolika je količina
kiča ugrađena u tu kuću...i ponos domaćina što ga snimaju.
Nije mi jasno kako ti ljudi koji provedu život npr.u Austriji..
ne poprime ništa od kulture.
Postaju bahati i polupismeni i dalje.

Draginje.jpg

Selo Draginje

Ako ćemo iskreno ostavljaju samo problem djeci

Svekar i svekrva napravili ogromnu kuću na selu kad su otišli u penziju vratili se dole i opet ogromni radovi oko kuće betoniranje , asvaltiranje seoskog puta još jedan pomocni objekat , pa hotel za kokoške

Istina je da izgleda prelepo kao park ali kad ih više nebude ključ u bravu i to je to

Ili moramo nešto atraktivno dograditi i iznajmljivati sobe

Moj životni cilj nije vratiti se

A u gradu takodje kuća koja se trenutno renovira

Mislim stvarno nature ti životnu priču za koju nemaš ambicija niti volje a normalno da ne možeš pustiti ni da propada

Drama

To bilo nekad, i to uglavnom kod gastarbajtera nizeg obrazovanja i kulture.

Moja generacija kupuje nekretnine u inostranstvu, i ne interesuje nas mnogo povratak u Srbiju.
Plus, vidimo da je bilo kakva investicija u Srbiji sa ogromnom verovatnocom promasaj, i da pola tog novca koji bismo investirali tu ima da zavrsi u rukama SNS-a ili neke druge stranke koja ce biti na vlasti (realno, svi su ista bagra).
ma ima ih i sada. Ne govorim za one gastarbajtere koji zive normalno i tamo i ovamo vec za ove sto su tamo cigani a ovde carevi.
Radi njih i ovi posteni su etiketirani sa JUGO-CIGANI.

Isti slučaj..matori grade i ostavljaju problem deci
oko raspodele . Sudske rasprave i tako dalje.
a buduci o kakvim se primitivnim naslednicima radi, padaju i glave oko nasledstva.

Stil zivota je isto domen kulture, jer kakva nam je kultura, takav nam je i stil zivota kojem tezimo.
Nazalost, kod nas je i dalje vaznije "da napravim ja kucu, dve, tri, da imam sta da ostavim deci", nego "daj da ulozimo u dete, u obrazovanje, vestine, znanje, da dete vidi svet i izgradi se u kvalitetniju osobu".

Ima jedna izreka koja kaze "sve je pozajmljeno". Kada umremo, nista ne nosimo sa sobom.

Milije mi je da kada budem umirao, umrem sa znanjem da sam iza sebe ostavio dete koje zna, ume, moze, i koje je dobar covek, nego dete koje ima 10 kuca i stanova.

Stil zivota je isto domen kulture, jer kakva nam je kultura, takav nam je i stil zivota kojem tezimo.
Nazalost, kod nas je i dalje vaznije "da napravim ja kucu, dve, tri, da imam sta da ostavim deci", nego "daj da ulozimo u dete, u obrazovanje, vestine, znanje, da dete vidi svet i izgradi se u kvalitetniju osobu".

Ima jedna izreka koja kaze "sve je pozajmljeno". Kada umremo, nista ne nosimo sa sobom.

Milije mi je da kada budem umirao, umrem sa znanjem da sam iza sebe ostavio dete koje zna, ume, moze, i koje je dobar covek, nego dete koje ima 10 kuca i stanova.
E da..ali prokleta gramzivost i materijalizam su kod nas još na prvom mestu.

E da..ali prokleta gramzivost i materijalizam su kod nas još na prvom mestu.
ne kod svih. Mnogi su potpali pod 3-decenijsku americku propagandu da su profit i dolar vazniji od sopstvenog deteta.
Naravno, takva filozofija najvise ima uticaja na najnize intelekte pa su osobe tipa "Srecko Sojic i Micika" ,politicari , zatim "gastarbajteri" (uglavnom polupismeni, zaostali provincijalci) najpodlezniji materijalizmu. Nazalost cele nacije, oni su danas elita.............sto upravo pokazuju vile ovih gastarbajtera, politicara, tajkuna..............

Isti slučaj..matori grade i ostavljaju problem deci
oko raspodele . Sudske rasprave i tako dalje.

Uverena sam da tog neslaganja i svadje neće biti

Makar ne izmedju žmua i sestre , ja se tu svakako neću ni petljati nemam ništa sa tim

Sve se to mora održavati i to je to sto nervira gurat u nešto pare sto ako uopšte jednom godišnje koristiš

I znam da ima groznih priča sto se tiče nasledstva

ne kod svih. Mnogi su potpali pod 3-decenijsku americku propagandu da su profit i dolar vazniji od sopstvenog deteta.
Naravno, takva filozofija najvise ima uticaja na najnize intelekte pa su osobe tipa "Srecko Sojic i Micika" ,politicari , zatim "gastarbajteri" (uglavnom polupismeni, zaostali provincijalci) najpodlezniji materijalizmu. Nazalost cele nacije, oni su danas elita.............sto upravo pokazuju vile ovih gastarbajtera, politicara, tajkuna..............
Karići i sl.

Kako se to dogodilo?
Izgleda da su u osvit civilizacije neki krenuli novim putem,a neki su ostali na
starom putu...zato se toliko međusobno razlikujemo.
pa zamisli koliko su ljudi danas humani, placu nad nesrecama drugih, tuguju ako necije dete nema hleba, zrtvuju se da pomognu drugima...............a na drugoj strani imas politicare, kapitalisticke bogatase, materijaliste.........koji ubijaju decu, bombarduju gradove, pljackaju i muce covecanstvo zarad svog sto veceg profita i vlasti nad planetom. Pogledaj samo Bil Gejtsa, taj nije zadovoljan sa par milijradi, malo mu i 100 milijardi...........on nema granica u bogacenju ...a svaki njegov dolar sto ga profitira, kosta zivota jednog deteta negde u svetu. Naravno to je umotano u globalnu americku politiku dominacije, u cemu su uracunati i izazivanje ratova i kriza po svetu, pa i COVID-a.
Taki nemaju milosti jer se u njima Kainizam kroz hiljade godina usavrsio i sada nemaju pardona kada vade detetu srce da bi ga prodali i ugradili 100-godisnjem
Rokfeleru......................
Nazalost, oni imaju milijarde ovaca oko sebe, NATO, zakone, policiju, religiju...............tako da je svaki otpor Aveljovaca u startu onemogucen.
Pogledaj samo ovde na forumu kolko ima tih "cuvara" Kainizma......pocevsi od "Komsije", Grossmeister.............i ostalih NATO-redara.

pa zamisli koliko su ljudi danas humani, placu nad nesrecama drugih, tuguju ako necije dete nema hleba, zrtvuju se da pomognu drugima...............a na drugoj strani imas politicare, kapitalisticke bogatase, materijaliste.........koji ubijaju decu, bombarduju gradove, pljackaju i muce covecanstvo zarad svog sto veceg profita i vlasti nad planetom. Pogledaj samo Bil Gejtsa, taj nije zadovoljan sa par milijradi, malo mu i 100 milijardi...........on nema granica u bogacenju ...a svaki njegov dolar sto ga profitira, kosta zivota jednog deteta negde u svetu. Naravno to je umotano u globalnu americku politiku dominacije, u cemu su uracunati i izazivanje ratova i kriza po svetu, pa i COVID-a.
Taki nemaju milosti jer se u njima Kainizam kroz hiljade godina usavrsio i sada nemaju pardona kada vade detetu srce da bi ga prodali i ugradili 100-godisnjem
Rokfeleru......................
Nazalost, oni imaju milijarde ovaca oko sebe, NATO, zakone, policiju, religiju...............tako da je svaki otpor Aveljovaca u startu onemogucen.
Pogledaj samo ovde na forumu kolko ima tih "cuvara" Kainizma......pocevsi od "Komsije", Grossmeister.............i ostalih NATO-redara.
Znam...ali to mi hrlimo u svoju propast..ipak svako mora da uzme svoje
parče tog kolača.. Nisam nešto religiozna u smislu crkvi i slično..
Ipak ta božja pravda stigne. Često nam se čini nepravedno,ali od
smrti se ne možeš spasiti..

Znam...ali to mi hrlimo u svoju propast..ipak svako mora da uzme svoje
parče tog kolača.. Nisam nešto religiozna u smislu crkvi i slično..
Ipak ta božja pravda stigne. Često nam se čini nepravedno,ali od
smrti se ne možeš spasiti..
jedina nam je sansa evolucija coveka u pozitivnom smislu, da ce zlo samo sebe unistiti.
Zlo se vec unistava medjusobno ali nazalost koriste covecanstvo kao "topovsko meso".
Ipak, ni to "zlo" nije ono pravo zlo. Pravo zlo su "ovce" jer bez njih, veliko zlo ne bi opstalo ni sekunda.

Gastarbajterima je bitna i kuća za onaj svet. Valja se da njihov život, isprepletan
kulukom i radom, bude krunisan dostojnim odlaskom i lepim spomenikom, na
grobu koji će njihova deca i unuci posećivati sa ponosom.
Pogledajte prilog 1182616
Uhhhhhhh..I u smrti se treba razlikovati. :mrgreen:
Jaooo majko šta sve nema....u Srbiji.
Čuo sam za jednog dedu koji je živeo u mojoj blizini, kad je umro, ostavio u banci oko pola miliona evra, iznenadio i svoju decu, i celu porodicu i okolinu, nikome se nije hvalio koliko ima pa ni svojoj deci, živeo kao da nema.

Ako ćemo iskreno ostavljaju samo problem djeci

Svekar i svekrva napravili ogromnu kuću na selu kad su otišli u penziju vratili se dole i opet ogromni radovi oko kuće betoniranje , asvaltiranje seoskog puta još jedan pomocni objekat , pa hotel za kokoške

Istina je da izgleda prelepo kao park ali kad ih više nebude ključ u bravu i to je to

Ili moramo nešto atraktivno dograditi i iznajmljivati sobe

Moj životni cilj nije vratiti se

A u gradu takodje kuća koja se trenutno renovira

Mislim stvarno nature ti životnu priču za koju nemaš ambicija niti volje a normalno da ne možeš pustiti ni da propada

Drama
Kakav je to hotel za kokoške?
P.S. Naravno, oni misle da najbolje znaju..

To su ljudi koji su u velikom siromaštvu odrasli i sad žele da bar na izgled žive drugačije. Ko sam ja da im se rugam, kad nikad gladna nisam bila?
Upoznala sam ženu iz Draginja ili nekako slično se zove mjesto, kuće kao te sa slike i pitala sam je zašto tako? Kaže mi tako volimo. Meni dosta.
Stavljati sve ljude koji su vani u isti koš je jednako generalizaciji da su svi u bivšoj Yu krezavi.

To su ljudi koji su u velikom siromaštvu odrasli i sad žele da bar na izgled žive drugačije. Ko sam ja da im se rugam, kad nikad gladna nisam bila?
Upoznala sam ženu iz Draginja ili nekako slično se zove mjesto, kuće kao te sa slike i pitala sam je zašto tako? Kaže mi tako volimo. Meni dosta.
Stavljati sve ljude koji su vani u isti koš je jednako generalizaciji da su svi u bivšoj Yu krezavi.

Pa nije to vezano za inicijalno materijalno stanje.
Ima i onih koji su odrastali mnogo imućnije od mene, a danas zidaju takve kućerine. A ima i nas koji smo odrastali ne siromašno, ali veoma skromno, pa opet nam je važnije sta nosimo u sebi a ne na sebi.
Sve je stvar kultute.

Mnogi su ljubomorni zato sto zele to / nemaju te se istresaju na internetu 🤷‍♀️ mnogi su ljubomorni sto oni nisu sposobni da zarade te pare uloze ih u ono sto zele 🤷‍♀️ .

Lepo je za videti / lepo za fotografisati / sluzi kao muzej skupo je ne sme nista da padne ošteti se ogrebe / zive u prizemlju / nekoj kucici pored dok ova sluzi da se osecaju lepo zato sto je imaju.

Zasto su se bunili kada je Svajcarska cini mi se popisivala njihove kuce u nasoj zemlji seca li se neko?
Puni su para to im je nista 🤷‍♀️ secam se bila je ta vest posle nje nista.

Back