GAŠIĆ OSVANUO NA FRESCI

Ne9ktkqTURBXy9jZDQ0N2Y4NjFkMWUxYzRjMzNjYWE4YWZkNGE5YTc1NS5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

http://www.blic.rs/vesti/drustvo/ga...gov-brat-boban-rame-uz-rame-sa-svecem/fxnbvs4

СВАКИ КОМЕНТАР ЈЕ СУВИШАН

"...sazidao par crkava da malo smirim savest..." sto bi rekla ona pesma Beogradskog sindikata.

On kao ktitor crkve ima pravo na tu ktitorsku ikonu ili kako god se to zove, po crkvenim obicajima. Tako je i onaj blentavi Kole iz Cacka isto u Kotrazi sazidao crkvu i nacrtao neku nebuloznu ikonu. Ovo sa Gasicem je cita baljezgarija i dno dna i vredjanje svakog pravoslavnog vernika. Samo je umesto Svetog Jovana Krstitelja trebao da nacrta neku novinarku kako kleci a u ruci umesto crkve da drzi helihopter i slika bi bila potpuna...Boze me oprosti

da tako je oduvek.

na nasim srednjevekovnim manastirima su takodje oslikani ktitori kako crkvu predaju svetitelju kome je posvecena.

To je pravoslavni obicaj a ne snobizam.

Наравно, али ово изгледа очајно, не зато што је ктитор Гашић, већ погледај како је то урађено? Просто не верујем да је ово негде постоји. Како је слика лоша вероваћу да је ово само патка и нечији врло лош фотошоп. :neutral:

Жао ми што сам отворио уопште ову тему. :P

Poslednja izmena:
Наравно, али ово изгледа очајно, не зато што је ктитор Гашић, већ погледај како је то урађено? Просто не верујем да је ово негде постоји. Како је слика лоша вероваћу да је ово само патка и нечији врло лош фотошоп. :neutral:

Za Boga miloga, zar je moj, ili bilo ciji lik, dostojan jedne freske!
Zar nisu mogli izmisliti neki "svjetovniji" cilj za "osvecenje" svojih para...studentski dom, stipendije, ljecnje djece oboljele od kancera, pomoc sirotinji..?!
Strasno!

Да, стварно је трагично........ Св.Јован Крститељ и тела браће Гашић насликана су византијским стилом - а онда нека будалетина НАСЛИКАЛА РЕАЛИСТИЧНО ФАЦЕ БРАЋЕ ГАШИЋ....... па то је да се човек ............

чист аматеризам..... дилетантизам.... не знам ЗАШТО ЈЕ ТО СПЦ ДОЗВОЛИЛА.......

Да, стварно је трагично........ Св.Јован Крститељ и тела браће Гашић насликана су византијским стилом - а онда нека будалетина НАСЛИКАЛА РЕАЛИСТИЧНО ФАЦЕ БРАЋЕ ГАШИЋ....... па то је да се човек ............

Nisam upoznata, mozda gresim... da li je potrebno imati dozvolu za ovakve freske i otvaranje crkve od SPC?

`начи сјутра може и који шипац да буде на икони који је лову зарадио продајом српских бубрега у жутој кућ јелте г-дине тихи, а да цркву није брига

Rukovodeci se takvom logikom...sasvim moguce!
Ima li neko da mi objasni, meni neznalici, mogu li ja sutradan, puna para, da podignem hram, kao na Vrdniku, da ga okitim freskama po volji, sa svojim likom...ili ima neki kanon, zakon, ustav, koji kaze sta to pristoji jednom vjerniku i Crkvi?!

Za Boga miloga, zar je moj, ili bilo ciji lik, dostojan jedne freske!
Zar nisu mogli izmisliti neki "svjetovniji" cilj za "osvecenje" svojih para...studentski dom, stipendije, ljecnje djece oboljele od kancera, pomoc sirotinji..?!
Strasno!

Апсолутно, али то зависи од мишљења свако од нас понаособ, пре свега о нама самима, је л' те? Што се тиче саме идеје где улагати властити новац, то је такође једнако тако лична ствар као и прво, али мислим да је код нас данас главни "проблем" у томе што међу "богаташима" преовладава мишљење да су само цркве задужбине, јер је мало ко од њих прошао кроз неке више образовне или културне установе, на којима би могао прочитати да су и то задужбине неких заиста богатих људи, пре свега племенитошћу, а затим и врло успешним предузетништвом за свога времена. Управо зато начисто пропада Матица српска или Српска књижевна задруга, док празне цркве нема ко да походи, већ у њима векују ликови неких већ сад заборављених људи. :(

Црква није у власништву СПЦ, већ у власништву онога ко је прави, а можда ће тек једног дана постати власништво СПЦ. Додуше, ми овде не знамо тачно, да ли је то црква или крипта, можда и маузолеј поменуте породице, али дефинитивно СПЦ са тим нема још везе.

Nisam upoznata, mozda gresim... da li je potrebno imati dozvolu za ovakve freske i otvaranje crkve od SPC?

Фрескописање само посеби је врста сликарства, и оно није резервисано само за цркве, па тако и ово не мора да буде проблем. Црква наша има правила која би се требала испоштовати да нешто буде храм, кад то нешто већ буде прелазило у њен посед, али то у овом случају још није случај, ако икада и буде, по садашњим критеријумима ни овде неће бити замерке.

Апсолутно, али то зависи од мишљења свако од нас понаособ, пре свега о нама самима, је л' те? Што се тиче саме идеје где улагати властити новац, то је такође једнако тако лична ствар као и прво, али мислим да је код нас данас главни "проблем" у томе што међу "богаташима" преовладава мишљење да су само цркве задужбине, јер је мало ко од њих прошао кроз неке више образовне или културне установе, на којима би могао прочитати да су и то задужбине неких заиста богатих људи, пре свега племенитошћу, а затим и врло успешним предузетништвом за свога времена. Управо зато начисто пропада Матица српска или Српска књижевна задруга, док празне цркве нема ко да походи, већ у њима векују ликови неких већ сад заборављених људи. :(

I onda...treba da se poradi na humanosti, a zatim tek na vjeri!
Jer, ako pustim "bliznjega svoga" da skapa u gladi i neznanju, zar sam ucinio Bogougodnodjelo..zar moj spas stoji ispred pomoci i interesa moga bliznjega?
Zar nas je potrosacko drustvo toliko udaljilo od biti postojanja..stvaranja i humanizma?!

Back