Стари Хусар
Domaćin
- Poruka
- 3.039
http://www.blic.rs/vesti/drustvo/ga...gov-brat-boban-rame-uz-rame-sa-svecem/fxnbvs4
СВАКИ КОМЕНТАР ЈЕ СУВИШАН
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
![]()
http://www.blic.rs/vesti/drustvo/ga...gov-brat-boban-rame-uz-rame-sa-svecem/fxnbvs4
СВАКИ КОМЕНТАР ЈЕ СУВИШАН
pa kao ktitori crkve oni na to imaju pravo.
Svidjalo se to nekom ili ne.
Crkva ne moze da postavlja pitanje odakle im pare da sazidaju crkvu
To pitanje treba da postavljaju poreski i policijski organi nase drzave.
Nisam znala da ktitori imaju pravo da postave svoje likove uz likove svetaca!
Meni to lici na skrnavljenje i snobizam!
Ispravi me ako gresim!
da tako je oduvek.
na nasim srednjevekovnim manastirima su takodje oslikani ktitori kako crkvu predaju svetitelju kome je posvecena.
To je pravoslavni obicaj a ne snobizam.
da tako je oduvek.
na nasim srednjevekovnim manastirima su takodje oslikani ktitori kako crkvu predaju svetitelju kome je posvecena.
To je pravoslavni obicaj a ne snobizam.

Наравно, али ово изгледа очајно, не зато што је ктитор Гашић, већ погледај како је то урађено? Просто не верујем да је ово негде постоји. Како је слика лоша вероваћу да је ово само патка и нечији врло лош фотошоп.
Жао ми што сам отворио уопште ову тему.![]()
Наравно, али ово изгледа очајно, не зато што је ктитор Гашић, већ погледај како је то урађено? Просто не верујем да је ово негде постоји. Како је слика лоша вероваћу да је ово само патка и нечији врло лош фотошоп.
Жао ми што сам отворио уопште ову тему.![]()
...
...
.. `начи сјутра може и који шипац да буде на икони који је лову зарадио продајом српских бубрега у жутој кућ јелте г-дине тихи, а да цркву није бригаCrkva ne moze da postavlja pitanje odakle im pare da sazidaju crkvu
.
`начи сјутра може и који шипац да буде на икони који је лову зарадио продајом српских бубрега у жутој кућ јелте г-дине тихи, а да цркву није брига
Rukovodeci se takvom logikom...sasvim moguce!
Ima li neko da mi objasni, meni neznalici, mogu li ja sutradan, puna para, da podignem hram, kao na Vrdniku, da ga okitim freskama po volji, sa svojim likom...ili ima neki kanon, zakon, ustav, koji kaze sta to pristoji jednom vjerniku i Crkvi?!
Za Boga miloga, zar je moj, ili bilo ciji lik, dostojan jedne freske!
Zar nisu mogli izmisliti neki "svjetovniji" cilj za "osvecenje" svojih para...studentski dom, stipendije, ljecnje djece oboljele od kancera, pomoc sirotinji..?!
Strasno!

zavisi po čijem zakonu želiš da delaš, dal po crkvenom ili pak Božijem
Prepodobni GašićiNisam upoznata, mozda gresim... da li je potrebno imati dozvolu za ovakve freske i otvaranje crkve od SPC?
Апсолутно, али то зависи од мишљења свако од нас понаособ, пре свега о нама самима, је л' те? Што се тиче саме идеје где улагати властити новац, то је такође једнако тако лична ствар као и прво, али мислим да је код нас данас главни "проблем" у томе што међу "богаташима" преовладава мишљење да су само цркве задужбине, јер је мало ко од њих прошао кроз неке више образовне или културне установе, на којима би могао прочитати да су и то задужбине неких заиста богатих људи, пре свега племенитошћу, а затим и врло успешним предузетништвом за свога времена. Управо зато начисто пропада Матица српска или Српска књижевна задруга, док празне цркве нема ко да походи, већ у њима векују ликови неких већ сад заборављених људи.![]()