Foto caffe

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Користио, користим и користићу...
на велико задовољство и нешто неудобности, али ваљају..

Hvala lepo ... i vise nego dovoljno :)
Jedino sto imam konfuziju oko toga da li uzeti vise ND filtera na jednom ili odvojene u setu.
Ovi sto se samo vrte mi deluju mnogo manje komplikovano i ne mora svaki cas da se menja, ali da li rade to sto bi trebalo da rade?

ND- Neutral Density - неутрална густина...
Очигледно светлости, јер стоји испред објектива и има посао да са том светлошћу нешто учини...
Сад, идејно би ти филтери требали да ублаже оштар контраст, тако што би јако осветљене делове засенили више него оне мање осветљене, али због динамичког опсега дигиталних апарата, они углавном делују тако што генерално смање интензитет осветљености, тј, количину светла која пролази кроз објектив...
Да не улазим пуно у детаље, они се углавном користе да би се омогућила дужа експозиција... а разлози за ту потребу варирају и постављају потребу за оваквим или... онаквим филтером...
Ти филтери долазе у неколико форми...
Најраспрострањенија и најдоступнија је она навојна, где купиш филтер ознаке ND2, ND4, ND8... и имаш гараво стакленце које ти са већим бројем више затамњује...
Има оних мало озбиљнијих који долазе као плочице, са посебним носачем те се само завуку у жљеб, то је онај неки Cokin систем и он има неке своје предности и наравно, мане и није баш нарочито практичан осим ако не знаш за шта ти конкретно треба..
Међу њима већ постоји озбиљан избор широког опсега цена и квалитета, с акцентом на том квалитету, али опет, томе се има смисла посветити ако знаш што ти треба и шта би с њим...
А она има и та, колико је мени у знању новотарија тих варијабилних ND филтера...
имам један већ... неколико година и нисам нарочито задовољан, а није неки јефтини крш...
Мене је силно копкало како ради и одушевљавала ме помисао да имаш у једном филтеру градацију од ND2 до ND400... имао сам пре тога, имам и даље ове обине, навојне, имам и по који од ових Cokin, а ово нисам видео до тад...
и искрен да будем, пријатно сам изнеђен једноставношћу тог решења, али резултати и нису баш... нешто посебно...
Дабоме, може да послужи, чак и да се лепо користи... али увек радије ставим статичан филтер него то...
То је у принципу дупли поларизациони филтери у максимално отвореном положају, они пропуштају једностепено поларизовани талас... а како се окрећу, тако се... линије поља косе и овај други сегмент филтера ... испада из кохеренције са првим и све више и супротније поларизује то светло те га све мање пролази кроз филтер...
Као да имаш две решетке, које стоје у равни, а онмда једну кренеш да окрећеш тако да формира мрежу са другом... у почетку се мало рзаликују осе, а онда све више, док не дођеш до 90 степени...

У суштини, то ради, али није нешто посебно...
А лично бих радије препоручио један ND 4 или сет, 4+8...
а можда би најбоље било узети тек један поларизациони филтер... CPL...
То има тај неки фактор затамњења као ND2 рецимо, тако да може и у ту сврху да послужи, а ако зе то занемари, силно ваља за вањске кадрове, за сумрак, за зеленило, за воду, рефлексије...
Имај само на уму да кад се на објектив навије 2'3 филтера, на широким угловима могу да се појаве вињете (сенке у ђошковима слике)..

Hvala puno na ovom objasnjenju :)
Nisam ih nikad koristila, pa sam se dvoumila dal jedan, dal dva ili vise, koja je najbolja opcija.
Citala sam o tim s posebnim nosasem, i ono sto vidim super je, ali meni je problem oprema i nosanje, za sad. Iako su verujem bolji jer su prilagodljiviji za razne velicine objektiva,

Odlucih se za set (ND2, ND4, ND8 i ND16) + polarizacioni, pa videcemo, nadam se da nece biti razocarenja.
I da... nisam mislila o tim coskovima :neutral: S tim sam imala problem kad sam koristila hood.

19275256_1885015335155066_430613352032588063_n.jpg

- - - - - - - - - -

Selfi dana

Nisam ih nikad koristila, pa sam se dvoumila dal jedan, dal dva ili vise, koja je najbolja opcija.
Citala sam o tim s posebnim nosasem, i ono sto vidim super je, ali meni je problem oprema i nosanje, za sad. Iako su verujem bolji jer su prilagodljiviji za razne velicine objektiva,

Odlucih se za set (ND2, ND4, ND8 i ND16) + polarizacioni, pa videcemo, nadam se da nece biti razocarenja.
I da... nisam mislila o tim coskovima :neutral: S tim sam imala problem kad sam koristila hood.

Опа... фенси...
дабоме, боље све него један...
:hahaha:
одлично, одлично... сјајан сет..
МИслим да ће тај поларизациони теби одлично да легне и да ћеш силно да уживаш користећи га...
То је једини комад опреме који је мени годинама доносио изненађење за изненађењем... остало сам или брзо изгустирао или био просто ... изневерених очекивања...макар у почетку, док нисам кориговао ту скалу очекивања... хехе

Gde si i STA nasla...?posto ja imam slicnu dilemu...? Iskreno svi me ubedjuju(neki nabedjeni kvazi-fotografi) da jeftini ND ne vrede ali po meni...neki set za male novce za probu...sto da ne? nesto ovakvo ,mozda...?https://www.amazon.de/Neutraldichte...UTF8&qid=1499357775&sr=8-8&keywords=ND-Filter

Gde si i STA nasla...?posto ja imam slicnu dilemu...? Iskreno svi me ubedjuju(neki nabedjeni kvazi-fotografi) da jeftini ND ne vrede ali po meni...neki set za male novce za probu...sto da ne? nesto ovakvo ,mozda...?https://www.amazon.de/Neutraldichte...UTF8&qid=1499357775&sr=8-8&keywords=ND-Filter

То је сјајан сет за ту цену...
ја бих и за мене волео један, па ако узимаш и имаш неки метод доставе који не кошта пуно...
код нас бар цена није нека гаранција квалитета, али начелно, филтери с именом и ценом доносе и квалитет... али то су нијансе...које реално, не вреди плаћати осим ако баш оне нису критичне и пресудне...а тим набеђенима којима је цена први критеријум квалитета... њима не знам шта да се да, џаба... без обзира и на оно што направе с тим...

Опа... фенси...
дабоме, боље све него један...
:hahaha:
одлично, одлично... сјајан сет..
МИслим да ће тај поларизациони теби одлично да легне и да ћеш силно да уживаш користећи га...
То је једини комад опреме који је мени годинама доносио изненађење за изненађењем... остало сам или брзо изгустирао или био просто ... изневерених очекивања...макар у почетку, док нисам кориговао ту скалу очекивања... хехе
Na kraju se ipak odlucih za jedan al' vredan :lol: (makar se nadam se da ce tako biti). Samo da je sto manje cimanja s opremom i menjanjem :d
Videcemo, ne ocekujem previse. Mislim da je ok za tu cenu pa da probam, da vidim kako uopste funkcionise.

Isto na amazonu.

Linkovi u sledecom postu :D

I ja kad sam se pocela raspitivati nailazila sam na takve komentare. Ispadne skuplja pita neg' tepsija :lol:
Sta znam, citajuci reviews mislim da radi pos'o. Usotalom, sto i sam rekao, probas pa ako valja super.

Poslednja izmena:
Е, па не мофгу да издржим а да не кажем.
Драги пријатељи већ дуже вренена имамо проблем са такмичењима , али у последње време ово већ личи на бојкот.Пробали смо разне ствари, али као да је све узалудно.
О чему се ради ?

Na kraju se ipak odlucih za jedan al' vredan :lol: (makar se nadam se da ce tako biti). Samo da je sto manje cimanja s opremom i menjanjem :d
Videcemo, ne ocekujem previse. Mislim da je ok za tu cenu pa da probam, da vidim kako uopste funkcionise.

Isto na amazonu.
Tiffen 55mm Circular Polarizer
Polaroid Optics 55mm HD Multi-Coated Variable Range

I ja kad sam se pocela raspitivati nailazila sam na takve komentare. Ispadne skuplja pita neg' tepsija :lol:
Sta znam, citajuci reviews mislim da radi pos'o. Usotalom, sto i sam rekao, probas pa ako valja super.
Tiffen је озбиљно име...
и зашто 55 мм?
то ... то није баш нарочито стандардан навој...

- - - - - - - - - -

Е, па не мофгу да издржим а да не кажем.
Драги пријатељи већ дуже вренена имамо проблем са такмичењима , али у последње време ово већ личи на бојкот.Пробали смо разне ствари, али као да је све узалудно.
О чему се ради ?

Ja sam pričala, ali sam veoma pogrešno shvaćena.
Dve takmičarske teme istovremeno je mnogo, ljudi su prezasićeni.

Takođe treba dobro promisliti i o izboru tema.
U sred proleća, cveća, voća itd...mi dobijamo temu "čokolada" - unapred se izvinjavam postavljačici,
ali se zna kako je i ta tema prošla :aha:

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back