MilosB
Iskusan
- Poruka
- 6.571
Berni je skroz poludeo, pazite ovo:
"Medalje, žreb, žuti i crveni kartoni - pa još i jedinstveni motor od 2010.: dok je Berni Eklston iskazao neverovatne vizije o Formuli 1, svetska automobilistička federacija FIA je u petak najavila raspisivanje tendera za jedinstvene motore, čime bi od 2010. godine trebalo da se dobije znatno jeftiniji šampionat.
Eklston je u intervjuu časopisu Auto, motor und sport predložio uvođenje medalja kao i žutih i crvenih kartona. Na sve to je dodao i sistem bodovanja u kvalifikacijama, ali i predlog da se startne pozicije prvih 10 vozača određuju naknadno žrebom.
"Ja bih kao i na Olimpijskim igrama dodeljivao medalje umesto bodova. Jedno zlato je bolje nego tri bronze. U sistemu sa medaljama bilo bi više preticanja. Meni je srebro draže od bronze, jer mi u borbi za titulu više pomaže nego današnja šema bodovanja".
Pri tom Britanac želi da prenese sistem kažnjavanja iz fudbala u Formulu 1. "Zalažem se za vrhovnog sudiju, koji bi ili odmah propisivao neku kaznu ili bi kao u fudbalu pokazivao žuti karton. Za svakog vozača bi se vodila evidencija o prekršajima. Za određene prekršaje bi se odmah dodeljivao crveni karton, za neke druge žuti. Kada bi se nakupio određeni broj žutih kartona, vozaču bi bilo zabranjeno učešće na narednoj trci".
Nadalje se Eklston zalaže za radikalnu izmenu sistema kvalifikacija. "Kvalifikacije bi trebalo izmeniti kako bi najbrži vozač zaista bio na prvom mestu. Svi voze sa minimalnom količinom goriva. Za kvalifikacije bi trebalo da se dodeljuju bodovi. Time bi bilo isplativo stajati na pol poziciji. U ovom trenutku pol pozicija predstavlja samo čast. Stvarne pozicije prvih deset vozača bi trebalo naknadno odrediti žrebom. Ne bi li to bio jedan mali šou detalj".
tkacio: