FORMULA 1

• Začetnik teme Začetnik teme Neo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Hm... da vidimo matematiku... ali ni Lewis ne bi uzeo ništa, jer bi se propisno polomio da je Kimi krenuo u skretanje. Sa druge strane, Masa bi profitirao i definitivno bi uzeo više bodova...
Lewis bolje nek se poklopi ušima i nek ćuti, jer je ove godine izazvao bar 10 incidenata pre Japana.

Lewis je na nuli i ovako.
Znamo svi da je napravio dosta gresaka(one su obelezje cele sezone kod vecine vozaca),ali ako jednog dana Lewis pocne praviti manje gresaka,mnogi ce dugo,dugo cutati-zbog ocaja.
Uslov je da vozi dobar bolid.
Vec je neko rekao da jedino on i Vettel imaju hrabrosti za borbu.
Kimi je u svom svetu.
Alonso je klasa za sebe(on se bori na svoj nacin).
Velike afere ili incidente,ali i najsvetlije momente u F1 donoslili su vozaci koji razmisljaju kao Lewis.

Iako je jedan od najboljih mladih vozaca( uz Vettela),uvek ce ga pratiti to prokletstvo dolaska u McLaren "preko reda".Samo poboljsanjem svojih kvaliteta,pobedama i titulama (bez afera)Lewis moze to skinuti sa sebe.

Tako je, kljucna stvar je ta "preko reda" jer smo navikli da veliki talenti krecu iz malih timova (poput Alonsa,Kimija). Govorim za poslednjih par godina. Naravno da ne opravdavam neke nepromisljenje poteze Lewisa,daleko od toga,onda ne bi bio navijanja nego huliganstva,ali mislim da iz date situacije treba izvuci maximum,samo sto on to ne radi bas uvek na pravi nacin. A i kako ce kad je Formula 1 postala cirkus (a za svaki cirkus su potrebni klovnovi jel tako) :lol:

Ovo bi moglo biti dobro:

http://www.f1-hr.com/vijesti.php?id=2663

Kada je najavljeno vracanje pravila o dolivanju goriva,pre 15-ak godina,ja sam bio ubedjen da ce to jos poboljsati trke.
U pocetku mi je to bilo i zanimljivo,ali je ubrzo postalo jasno da nas je to samo uskratilo za deo borbe na stazi(veci deo).
Jeste da je uzbudljiva cinjenica da ne znamo ko sa koliko goriva krece u trku (bar je tako bilo u pocetku,danas i to ljudi pogode skoro u litar),ali nije to ni blizu uzbudjenju koje donosi jedno preticanje.
Dok su se menjale samo gume,a vozila cela trka sa jednim tankom,znalo se da ce svi jednom ili dva puta u boks na po 5-6 sekundi(u McLarenu je to cesto bilo za par desetinki krace,jer su mehanicari bili brzi od ostalih:ok: ),ali to nije ostavljalo mogucnost velike kalkulacije.I dalje se vecina posla morala obaviti na stazi.da je neko Mansellu dao priliku '92. da doliva,titanski dvoboji sa Sennom bi skoro izostali.To vazi i za Prosta '93. Toliko su bili brzi od McLarena,da bi za taj jedan ili dva kruga napravili par sekundi prednosti i trka bi bila resena nakon prvog stinta.
Dolivanje je dobrim delom svelo trku na dva tri brza kruga u momentu kada konkurencija izlazi natankovana za novi stint i,samim tim,izostanak borbe na stazi.
Vreme je pokazalo da to "velike" ekipe cini jos "vecim".Zar je to smisao?:???:
Vremenom se menjao i sistem kvalifikacija,kako bi se dala sansa slabijim ekipama,ali bez uspeha.U kombinaciji sa jos nekim netrkackim pravilima,najjaci bolidi su i dalje bili neprikosnoveni u trci.
Zamislite samo koliko bi spektakla donela borba Schumachera,Hilla,Villeneuvea,Hakkinena,Alonsa i Kimija,da su na stazi morali resiti najveci broj duela.Na momente je i bez toga bilo uzbudjenja,ali kome bi smetalo da ih je bilo i vise?Nikome,naravno!
Kad se dosta toga menja,treba menjati odn. ukinuti i dolivanje goriva,makar se ispostavilo i pogresnim potezom.
Ja sam za "rizik".
P.S.Kad smo preziveli zabranu menjanja guma :roll: pre tri sezone,preziveli bismo i ovo,a sumnajm da moze omanuti.

Ovo bi moglo biti dobro:

http://www.f1-hr.com/vijesti.php?id=2663

P.S.Kad smo preziveli zabranu menjanja guma :roll: pre tri sezone,preziveli bismo i ovo,a sumnajm da moze omanuti.

Слажем се...
Највећи део борбе треба да се одвија на стази, и свако правило које тако нешто подстиче треба га подржати...

Slicnost je vizuelna,a razlika sustinska.To je mnogo bitnije.
Lewis jeste gurao Kimija,ali bez namere da ga udari,jer to ne odgovara Lewisu,pre svega.
Zaneo se covek,malo precenio trenutak i okolnosti na stazi,ali namere da se naudi Kimiju nije bilo.Nije li tako?
Sa druge strane,Massa je izgubio duel sa Lewisom i iz cistog ocaja ga malo cuknuo,na svoju veliku srecu-izvukao je maksimum iz tog dogadjaja.Necu decidirano tvrditi da je Massa samo hteo da ga udari i nista vise(jer nij emogao znati kako ce se to zavrsiti),ali nije NISTA ucinio da izbegne sudar.
Ipak ima razlike.;)

A kako to mislis bez namere da ga udari ? Sta bi bilo da se Kimi nije sklonio ?

Obratite paznju na oba McLarena

Vec sam napisao da je jedini mogao biti kaznjen Kovalainen. A zasto Kimi nije isao skroz desno kada je izbio na celo i tako branio krivinu? Sam je kriv sto je ostavio otvorena vrata sa desne strane i to jos sa unutrasnje strane.

Vec sam napisao da je jedini mogao biti kaznjen Kovalainen. A zasto Kimi nije isao skroz desno kada je izbio na celo i tako branio krivinu? Sam je kriv sto je ostavio otvorena vrata sa desne strane i to jos sa unutrasnje strane.

Zato sto je drzao idealnu putanju u ovoj situaciji a od kamikaza nemozes nikako da se odbranis. Krivi su i negro i kova jer ako obratis paznju oba McLarena su van staze u prvoj krivini a zbog cega ? Odgovor lezi u desnoj prednjoj gumi kod negra, sto je dovelo do izletanja u 4 krivini ;) dok uletanje kove mi izgleda jako prljavo ali se njemu moze i oprostoti jer inace nije agresivan vozac kao sto je to negro. Kimi je izgleda imao veliku zelju da zavrsi trku pa je zato i postupio onako dzentlmenski. Mozda je i uticalo ono plakanje po novinama iz srebrnog tabora da se nadaju da Kimi nece igrati prljavo i pretnjama iz istog tabora da u slucaju da Kimiju nesto tako padne napamet, kova moze isto prljavo da igra.

http://f1.com/news/headlines/2008/10/8530.html

Ova je u 09:00h

Fri 17 October 2008
Friday Practice 1 04:00 - 05:30
Friday Practice 2 08:00 - 09:30

Sat 18 October 2008
Saturday Practice 05:00 - 06:00
Qualifying 08:00

Sun 19 October 2008
Race 09:00

Toliko mrzite Hamiltona da vam ta mrznja polako ali sigurno pomucuje misli... Ima da prsnete sa mozgom narednih godina :hahaha: , predstoji mu duga karijera :klap:

Ne sekiraj se,navikli smo mi na te njihove "izlive emocija" prema Hamiltonu.....jedini od kmera koji (barem nisam do sada video) koji nije napisao ništa u stilu "negro,balavac,smeško i ostale nebuloze" je Michael Schumacher (srpski ;) ) .

Tako sto je ocigledno da se Lewis malo precenio na kocenju,ali je to shvatio suvise kasno da bi ista mogao promeniti.Kimi je jedini mogao da nesto ucini i ucinio je.:klap:
Kada je Lewis prestigao Massu,jasno je bilo svima,pa i Felipeu "ja nikad nisam kriv" Massi da se tu nema sta pokusavati,jer je pozicija izgubljena.Massa je bio van staze i nije se morao odmah vratiti,bar jos koju desetinku,sto bi bilo dovoljno za izbegavanje kontakta sa Lewisom.Massa je ,dakle,imao opciju da ne ubrzava odmah,a i mao je i gde da se skloni,iako za tim nije bilo potrebe.Kako god,Massa je imao izbora kada je pogresio i omogucio Lewisu da ga prestigne,a Lewis svoju gresku u prvoj krivini nije mogao vise ispraviti.
A sto se tice idealne putanje...ona je idealna samo kada niko ne moze i ne pokusava da te prestigne.Sto Kubica nije isao tom "idealnom" putanjom dok se branio od Kimija?
Zato sto za tu priliku ona nije idealna.;)
Sto Massa nije isao tom idealnom putanjom,nego je morao gurati Bourdaisa?
Zato sto bi ga ovaj prestigao u borbi za poziciju.
Kad bolje pogledamo,ta prva krivina se moze voziti na vise nacina i ima vise idealnih putanja,sto je neko od vozaca i rekao nakon trke.
Dakle,Lewis je imao pravo napasti Kimija,samo je trebao to uciniti malo suptilnije,tako da moze i odustati od preticanja,ako se to pokaze neizbeznim,a pokazalo se.

Toliko mrzite Hamiltona da vam ta mrznja polako ali sigurno pomucuje misli... Ima da prsnete sa mozgom narednih godina :hahaha: , predstoji mu duga karijera :klap:

Ja ne mrzim hamiltona,cak sam ga i gotivio prosle sezone,ali ove razocarenje u ponasanju.A tako su i montoji govorili da mu pretstojio duga karijera u meklarenu,a znamo koliko je i on rizicno vozio pa ga sada nema.A ja mislim da ce hamilton vrlo brzo da izgori pogotovo ako sada ne osvoji titulu.Aja nesmem da garantujem da hoce.A nesmem da garantujem i da ce masa.;)Kako sudije kazanjavaju i oduzimaju bodove mozda i alonso bude sampion.:lol:

Na onaj nacin niko ne bi ni pokusao da obidje nekog, jer je suludo i nemoguce bez posledica. Za Massu nemam reci decko je debil. Mogao je da izbegne kontakt i u jednom i u drugom slucaju a narocito u prvom slucaju. Sve sto vise gledam sve vise mislim da kazni nije ni trebalo biti ni u jednom slucaju. Sve kazne su dodeljne u cilju toga da sezona bude jos neizvesnija do samoga kraja. Pa zar ovo sve sto smo videli u Japanu nije ono sto treba da se vidi, borba na krv i noz, kontakti, izletanja, izbacivanja... zar to nije ona stara formula koju smo nekad gledali 80-90-ih ?

Na onaj nacin niko ne bi ni pokusao da obidje nekog, jer je suludo i nemoguce bez posledica. Za Massu nemam reci decko je debil. Mogao je da izbegne kontakt i u jednom i u drugom slucaju a narocito u prvom slucaju. Sve sto vise gledam sve vise mislim da kazni nije ni trebalo biti ni u jednom slucaju. Sve kazne su dodeljne u cilju toga da sezona bude jos neizvesnija do samoga kraja. Pa zar ovo sve sto smo videli u Japanu nije ono sto treba da se vidi, borba na krv i noz, kontakti, izletanja, izbacivanja... zar to nije ona stara formula koju smo nekad gledali 80-90-ih ?

Kako se nisi setio ovo da napišeš kada su samo Hamiltona kažnjavali i pored toga osvajao bodove ili kada je latino-šporetar zaostajao i po dva kruga zaostatka :rtfm:

Mozda je vreme da se okrecemo trci u Kini.
Lewis je tu prosle godine ispustio sansu da "overi" titulu na jedan od najbizarnijih nacina u istoriji F1.Interesantno je da se to desilo po kisi,koja Lewisu odgovara.Nakon toga je prilicno dominirao na svakoj mokroj stazi.
I ove godine ima sansu da u Kini resi pitanje sampiona,mada to sad ne zavisi od njega.
Ove godine jos niko nije vezao tri pobede.Bilo bi neverovatno da to uspe Alonsu,bez obzira na poslednja dva sjajna nastupa.Ipak,desi li se to,moci cemo smatrati da je sezonu definitivno obelezio on.Od ocaja do sjaja uz suze,krv i znoj.
-----------------------------------------------------
P.S.Nesto ste indiferentni prema predlogu da se ukine dolivanje goriva.:confused:
Ocekivao sam vise stavova,ali nema veze.Ionako je to u magli i daljini.

Moaram reci i da sa zadovoljstvom primecujem da se ekipa na temi znatno pojacala u poslednje vrerme,nakon par meseci kriznog perioda.:)
Narocito me raduje uvecanje naseg(srebrnog) tabora.:D

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back