Па ево 'вако:
Хамилтон је за 6.578 секунди имао дужи други стинт од Барикела.
Хамилтон је отишао у 37, а Барикело у 40-ом кругу, што даље имплицира да је Барикелу требало долити горива за 3 круга мање у односу на Хамилтона.
То спомињем јер под нормалним условима време проведено у боксу искључиво зависи од времене доливања горива.
Сада сам одгледао пар стинтова на прошлогодишњој ВН Европе, и оне предпоставке колико је доливено горива и колико се са тим може прећи кругова.
На основу тога сам дошао податка да су прошлогодишњи болиди трошили око 3,6-3,8 литара по кругу.
То значи да су Хамилтону у другом стинту требали да долију око 10.8-11.4 литара више у односу на Барикела
Она машина за доливање горива испоручује око 10-12 литара у секунди, што даље имплицира да је Хамилтон под нормалним условима требао да се задржи око 1 секунде дуже у односу на Барикела.
Простом рачуницом се долази до податка да је Хамилтон због грешке тима изгубио око 5.5 секунди у односу на Барикела.
Имамо онај податак да је заостатак Хамилтона после првог Барикеловог круга након бокса износила око 6 секунди (та разлика се односи на крај 41 круга).
То значи да би разлика између њих двојице да сребрни нису направили грешку износила 0,5 секунди.
Дошао сам до податка да је Барикело у кругу након бокса (41 круг) изгубио нешто више од 0.5 секунди у односу на Хамилтона.
Непосредно по изласку Барикела из бокса та разлика је износила око 1 секунде, не питајте како сам дошао до овог податка, да необјашњавам због дужине поста
Ова рачуница се односи на идеалне услове.
Изузима се људски фактор.
Ако би узели и њега у обзир велика је вероватноћа да би разлика између Барикела и Хамилтон, након непосредног изласка Барикела из пита била већа од оне 1 секунде.
То се да закључити из тога да је Батон укупно у питу провео 38.396, Барикело 39.993, а Ковалаинен 41.462, што може значити да су механичари из Брона били на врхнцу задатка.
У прилог томе иде и податак да је само још Хајдфелд имао укупно време пита испод 40 секунди.
И шта је сад рећи.
Да није било оне грешке, Хамилтон би био много ближи Барикелу.
Сумњам да би Хамилтон успео претећи Барикела, због конфигурације стазе.
Слажем се да има онај дугачки правац, али пре тог правца је изузетно спора кривина, и док онај возач што "вија" изађе из те кривине, "бегунац" је већ на сигурном.
Једино да је Хамилтон био знатно бржи од Барикела (0,6 и више секунди), али та еразлика је била знатно мања, и често је била у корист Барикела.
Треба напоменути да је Хамилтон за оних 17 кругова успео да смањи размак између њега и Барикела за 3,7 секунди, али при том треба рећи је круг пре краја та разлика износила нешто више од 4 секунде, што значи, реално гледано Хамилтон је за 17 кругова успео да смањи разлику за само 2 секунде.