FORMULA 1

• Začetnik teme Začetnik teme Neo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
пс.
По мени она грешка у боксу Мекларена није била пресудна за преузимање првог места од стране Барикела.
Кратка анализа (делимично се ограђујем док не одгледам трку поново):
Хамилтон је због оне грешке у боксу изгубио 5 секунди.
Када је први пут мерено време након што је Барикело обавио пит, разлика је била 6 секунди.
..

Lewis je u boksu proveo ukupno 47,817 sekundi,a Barrichello 39,993 sekundi.
Drugi servis su obavili za 25,599 sekundi Lewis i 19,021 sekundi Rubens.
Eto malo materijala za racunicu ko je raspolozen i kompletna PIT STOP statistika za ostale analize :arrow:

http://www.formula1.com/results/season/2009/816/6663/pit_stop_summary.html

Dvostruku pobedu :confused:

Ako ces iskreno,ja je nisam ocekivao.
Malo zbog Kove,a malo i zbog cinjenice da je Barrichello stvarno dobro isao juce u Q3 i danas u trci.
Prvo i trece mesto bi me ucinilo prezadovoljnim.
P.S. A i imao sam neki los osecaj,djavo da me nosi.:mrgreen:
Vise je to bila bojazan da nesto ne krene po zlu-crkne motor,pukne guma...
Jos mi nije jasno da li je Lewis neplanski usao u boks ili su ovi spavali,posto je bilo "zanimljivo" do bola.Mozda je bilo problema u komunikaciji.:confused: Ono mi je delovalo neprirodno u tako opustenoj trci.

Lewis je u boksu proveo ukupno 47,817 sekundi,a Barrichello 39,993 sekundi.
Drugi servis su obavili za 25,599 sekundi Lewis i 19,021 sekundi Rubens.
Eto malo materijala za racunicu ko je raspolozen i kompletna PIT STOP statistika za ostale analize :arrow:

http://www.formula1.com/results/season/2009/816/6663/pit_stop_summary.html

uopče nije za usporedbu budući da nisu imali isto goriva i različito su goriva livali u bolide. greška McM je nekih 5 sec. 13 umjesto 8 koliko je ulio npr koval.

uopče nije za usporedbu budući da nisu imali isto goriva i različito su goriva livali u bolide. greška McM je nekih 5 sec. 13 umjesto 8 koliko je ulio npr koval.

Kako "nije za usporedbu"?:confused:
Ovo vreme obuhvata i tu gresku od 5 sekundi.
Direktno se moze izracunati koliko je vremena izgubio Lewis u boksu.
Ukupno je proveo oko 8 sekundi vise,a imao je oko 9 kg manje na startu(sto je oko sekund duze dolivanje u boksu,grubo gledano).Ostaje jos 7 sekundi "manjka".
Meni deluje kao da je u boksu izgubio p1, ali cu razmotriti i svaku Tasmanovu dodatnu racunicu.:)

Jos mi nije jasno da li je Lewis neplanski usao u boks ili su ovi spavali,posto je bilo "zanimljivo" do bola.Mozda je bilo problema u komunikaciji.:confused: Ono mi je delovalo neprirodno u tako opustenoj trci.

Dobro se to i zavrsilo. Ljudi sa gumama su ustali kad je on ulazio u poslednju krivinu, moglo je biti mnogo gore. Kad se setim onog haosa tokom montiranja i dodavanja pneumatika, tumbanja iz jedne u drugu ruku...

Definitivno je taj momenat odlucio pobednika. Neka je Lewis tada izgubio 5 sekundi, izasao bi sekund iza Barikela i imao bi sasvim dovoljno vremena da ga napadne. Opet moram da spomenem KERS :)

Па ево 'вако:

Хамилтон је за 6.578 секунди имао дужи други стинт од Барикела.
Хамилтон је отишао у 37, а Барикело у 40-ом кругу, што даље имплицира да је Барикелу требало долити горива за 3 круга мање у односу на Хамилтона.
То спомињем јер под нормалним условима време проведено у боксу искључиво зависи од времене доливања горива.
Сада сам одгледао пар стинтова на прошлогодишњој ВН Европе, и оне предпоставке колико је доливено горива и колико се са тим може прећи кругова.
На основу тога сам дошао податка да су прошлогодишњи болиди трошили око 3,6-3,8 литара по кругу.
То значи да су Хамилтону у другом стинту требали да долију око 10.8-11.4 литара више у односу на Барикела
Она машина за доливање горива испоручује око 10-12 литара у секунди, што даље имплицира да је Хамилтон под нормалним условима требао да се задржи око 1 секунде дуже у односу на Барикела.
Простом рачуницом се долази до податка да је Хамилтон због грешке тима изгубио око 5.5 секунди у односу на Барикела.
Имамо онај податак да је заостатак Хамилтона после првог Барикеловог круга након бокса износила око 6 секунди (та разлика се односи на крај 41 круга).
То значи да би разлика између њих двојице да сребрни нису направили грешку износила 0,5 секунди.
Дошао сам до податка да је Барикело у кругу након бокса (41 круг) изгубио нешто више од 0.5 секунди у односу на Хамилтона.
Непосредно по изласку Барикела из бокса та разлика је износила око 1 секунде, не питајте како сам дошао до овог податка, да необјашњавам због дужине поста :)

Ова рачуница се односи на идеалне услове.
Изузима се људски фактор.
Ако би узели и њега у обзир велика је вероватноћа да би разлика између Барикела и Хамилтон, након непосредног изласка Барикела из пита била већа од оне 1 секунде.
То се да закључити из тога да је Батон укупно у питу провео 38.396, Барикело 39.993, а Ковалаинен 41.462, што може значити да су механичари из Брона били на врхнцу задатка.
У прилог томе иде и податак да је само још Хајдфелд имао укупно време пита испод 40 секунди.

И шта је сад рећи.
Да није било оне грешке, Хамилтон би био много ближи Барикелу.
Сумњам да би Хамилтон успео претећи Барикела, због конфигурације стазе.
Слажем се да има онај дугачки правац, али пре тог правца је изузетно спора кривина, и док онај возач што "вија" изађе из те кривине, "бегунац" је већ на сигурном.
Једино да је Хамилтон био знатно бржи од Барикела (0,6 и више секунди), али та еразлика је била знатно мања, и често је била у корист Барикела.
Треба напоменути да је Хамилтон за оних 17 кругова успео да смањи размак између њега и Барикела за 3,7 секунди, али при том треба рећи је круг пре краја та разлика износила нешто више од 4 секунде, што значи, реално гледано Хамилтон је за 17 кругова успео да смањи разлику за само 2 секунде.

Odakle ti ovoliko inspiracije :) Kimijevo trece mesto? ;)
Slazem se, ali potpuno je drugacije vijati nekog ko je sekundu ispred tebe nego nekog ko je sest sekundi ispred. Ovako ti je bar covek u vidnom polju i jos ga dodatno primoravas da nacini gresku. 18 krugova je skoro trecina trke, vise nego dovoljno vremena da se nesto ucini. I imajuci u vidu Lewisov stil i agresivnost....

Инспирацију сам добио када сам прочитао да ће Бадоер возити и следећу трку :)

Наравно, слажем се, по мени шанса за претицање би била фифти-фифти.
Ту треба узети у обзир да су обојица били максимално мотивисани.
Хамилтон би учини све да претекне, а ова би учинио све да сачува прво место, ко зна шта је ту све могло бити.

Шта мислите, да ли се Брон враћа у форму са почетка сезоне или су им звезде биле наклоњене???

Barikelova pobeda je sasvim zasluzena. Meklaren je trku izgubio losijom taktikom, mislim da greska u boksu nije presudno uticala na ishod. Da je sve funkcionisalo perfektno, Barikelo bi imao sigruno sekund prednosti i ne vidim gde je Hamilton mogao da ga prestigne. Meklaren je ponovo jak i bice jos pobeda do kraja sezone.
Ako Baton posle svega ovoga ne uzme titulu, treba ga streljati na javnom mestu. Sve mu ide na ruku.

Barikelova pobeda je sasvim zasluzena. Meklaren je trku izgubio losijom taktikom, mislim da greska u boksu nije presudno uticala na ishod. Da je sve funkcionisalo perfektno, Barikelo bi imao sigruno sekund prednosti i ne vidim gde je Hamilton mogao da ga prestigne. Meklaren je ponovo jak i bice jos pobeda do kraja sezone.
Ako Baton posle svega ovoga ne uzme titulu, treba ga streljati na javnom mestu. Sve mu ide na ruku.

slažem se u potpunosti:ok:

Obe napolje,Singapur ce biti isti kao ova danas-ne verujem da ce se desiti opet neki sudar koji ce sve promeniti i onakva greska u boxu.
Moze i tako.
:rotf:
Ako bude vozio i trecu,treba li da ocekujemo roman od tebe?:lol:
P.S. Svaka cast na trudu oko one racunice.Prihvatam,makar bila i pogresna( ne kazem da jeste).
A i napaceni Barrichello je zasluzio pobedu.Srce bi mu prepuklo da ovo nije uzeo danas.Ko zna da li ce ikad vise pobediti.
Dobro se to i zavrsilo.

Slazem se.Na korak smo od podijuma u konkurenciji konstruktora.:D

Slazem se.Na korak smo od podijuma u konkurenciji konstruktora.:D

Ako nam je to za utehu ;)
Danas smo mogli bez problema preuzeti trece mesto :)
Moram priznati da se odavno nisam ovako razocarao i iznervirao. Ne racunajuci Brazil 07, poslednji put kad sam oborenih ociju napustio mali ekran bilo je nakon Kimijevog odustajanja u Nirburgringu 05. Izgubio sam prilicno zivaca danas. No, dobro je ipak. 13 bodova u dzepu nije mala stvar, dolazi Spa, ako nista drugo tu bar ocekujem kisu i reprizu proslogodisnje trke :)

Шта мислите, да ли се Брон враћа у форму са почетка сезоне или су им звезде биле наклоњене???

Ako je suditi po Batonu, a on im je kao prvi vozac, onda su naiebali kao Red Bul. Barikelo je tokom svih dana u Valensiji bio agresivan i naostren da pobedi. Ja to kod Batona ne vidjam do kada je vezao sve one pobede na startu. Spa im sigurno nece odgovarati, pogotovo ako zvizne kisa. Ako u Japanu i Brazilu bude malo hladnije, nemaju ni tamo sta da traze. Ostaju Monca, Singapur i Abu Dabi gde bi mogli da budu dobri. Sve pod uslovom da ne naprave nesto revolucionarno sa bolidom. Sto znaci da su sanse 50-50 do kraja da nastave sa dobrim izdanjima.
Njihovu formu s pocetka sezone su ostali, pre svega Meklaren, dostigli i cak nadmasili. Kada bi se vozilo 20 trka, mozda bi Batonova titula dosla u pitanje. Ovako mislim da ce rutinski stvar privoditi kraju. Steta sto Red Bul ima Renoove motore.

Prilicno je diskutabilno.
Da su oba automobila zavrsila unutar prva 3 kao sto je to bio slucaj u prvih par trka, mogli bismo reci da su se povratili. Mada, Barikelo je izgledao prilicno dobro, cak na neke momente odlicno. Medjutim, poslednje 3-4 trke prilicno bledo, da ne upotrebim neki grublji izraz. Ali videcemo, Spa mi se cini kao staza na kojoj ce se zaista videti koliko je ko radio.

Наравно, слажем се, по мени шанса за претицање би била фифти-фифти.
Ту треба узети у обзир да су обојица били максимално мотивисани.
Хамилтон би учини све да претекне, а ова би учинио све да сачува прво место, ко зна шта је ту све могло бити.

Mislim da je Red Bul bio los. Sto se tice Brona, slazem se sa Milosem da im nece odgovarati Spa. Nisu ko sto su bili na pocetku sezone, ali najverovatnije ce uzeti obe titule.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back