FORMULA 1

• Začetnik teme Začetnik teme Neo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Here We Go Again
c022.gif

20456007.jpg

Da je Ros baja i po što se tiče konstrukcije - jeste. Videćemo da li je prešao ovog puta granicu ili nije.

Ne verujem da ce ove godine imati nesto spektakularno. Prosla godina je bila potpuno druga prica, sad su svi odradili difuzore u velikom stilu :)

ne pratim nešto u zadnje vrijeme. jel zna netko kakav je odnos alonzo massa. ko je brži???

Od kog Masa moze da bude brzi :mrgreen:

Da je Ros baja i po što se tiče konstrukcije - jeste. Videćemo da li je prešao ovog puta granicu ili nije.
Ize mi j.ja :rtfm: ...opet će biti utrkivanje sa novim difusorima i na kraju nećemo imati realno najboljeg.
ne pratim nešto u zadnje vrijeme. jel zna netko kakav je odnos alonzo massa. ko je brži???

Pa tu su negde...čas je Masa brži,čas Alonso ali su sveukupno daleko slabiji od ostalih :andjeo:

Nikada za ovih 60 godina nije bilo ovakvog srozavanja i blacenja nekada krunskog dragulja u trkackoj kruni... pa mater vam ebem americku,odlucite se vise :dash:

Danima se vec govori o dva usrana ''tima'' koja bi u srecna vremena molila za ulazak u F3000 ili neku slicnu seriju

Ja sam nesto citao da zele izuzece sa svih trka. Izgleda da su ovo shvatili ozbiljno, pa zele da se maksimalno spreme za 2011 :lol: Inace Kampos menja ime u Spanija rejsing, ili tako nesto.

"To je smesno: ostra kritika novog sistema bodovanja

U Formuli 1 ce se od ove sezone po prvi put dodeljivati bodovi desetorici najbolje plasiranih vozaca na trci. Novi nacin bodovanja glasi 25-18-15-12-10-8-6-4-2-1 umesto 10-8-6-5-4-3-2-1. Do 2003. godine je samo sest vozaca bilo nagradjivano (10-6-4-3-2-1), cime je malim timovima sakupljanje bodova bilo znatno otezano.

Ali argument da novi sistem bodovanja zbog vece razlike izmedju prvog i drugog mesta podstice vise napada i preticanja na stazi nije naisao na odobravanje u zajednici Formule 1. 'Ja to smatram smesnim', izjavio je Mark Veber. A Norbert Haug kaze: 'Pobeda je pobeda. Pretpostavljati da vozac koji se nalazi na drugom mestu nece dati sve od sebe da pobedi je prilicno potcenjivanje. Prvo mesto je dvesta puta vrednije od drugog. Oni koji tako razmisljaju bi jednom trebalo da se provozaju sa tim vozacima u putnickom automobilu - bilo zbog uzitka ili kazne! Onda bi videli kako oni preticu. To je vrhunski sport. Tu se u svakom krugu daje sve od sebe. Niko tu ne sedi u autu i razmislja 'pa dobro, bolje da ne prestizem, nije mi do toga'. To je potcenjivanje koje nije u redu. Moramo imati respekta prema vozacima.'

Zakljucno sa 1990. godinom u kraljevskoj klasi je primenjivan sistem bodovanja 9-6-4-3-2-1. Uz to su se brisali 5 najlosijih rezultata svakog vozaca u sezoni. Od 1991. godine uveden je sistem 10-6-4-3-2-1, a 2003. je usledila sledeca izmena. Ali najnovije izmene su izazvale revolt medju puritancima, jer ce se za pobedu dobijati dva i po puta vise bodova nego do sada. Na taj nacin sva statisticka poredjenja padaju u vodu.

'Ne volim ovaj sistem. Ionako se svi bore u trci i primenjuju taktiku koja je tog dana za njih ispravna', smatra Gerhard Berger. 'Mislim da mnogo zivimo u proslosti i da zelimo da pravimo poredjenja i da saznamo kako je to nekada izgledalo. Ta poredjenja nece biti vise moguca. Mislim da je to steta. Osim toga smatram da je menjanje pravila u ovoj oblasti na svake tri godine potpuno pogresno.'

Da njegovo misljenje dele i ostali, svedoci gromoglasni aplauz koji je Berger dobio nakon ove izjave u jednom sou programu u Hangaru 7 u Salcburgu, a koji je cak i Vebera naterao da izusti: 'Mozda bi Gerhard trebalo da postane predsednik FIA!' Prebaciti krivicu za ove izmene samo na FIA nije ispravno, jer su na kraju krajeva u okviru komisije F1 pravo odlucivanja imali svi timovi.

'Meni se vec izmena sa devet na deset bodova nije dopadala i nisam je mogao razumeti', nastavlja Berger. 'Ali sam zato smatrao zanimljivim da ostane devet bodova za pobedu, a da se dodeljuje jedan bod za pol poziciju, jer kvalifikacije iziskuju toliko snage, umeca i truda da bi ih trebalo nagraditi na neki nacin. To je bilo moje misljenje, ali stvarnost je drugacija.'

'Slazem se sa Gerhardom', govori sef Red Bula, Kristijan Horner. 'Bilo je pogresno menjati sistem bodovanja. Vozaci ce sada sakupljati gomilu bodova u jednoj sezoni i onda se misli da bi razlika mogla biti veca nego sto stvarno jeste. Ideja je bila da se vozaci podstaknu na vise preticanja, ali mislim da se to ovako ne moze udesiti. Veliku ulogu u tome igra i staza. U Brazilu smo na primer prosle godine videli mnogo prestizanja."

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back