FORMULA 1

• Začetnik teme Začetnik teme Neo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Колико ми је познато БМВ, Хонда и Вилијамс су приказали ''костур'' болида који ће се полако обликовати и они су једини тестирали у глобалу, хтели су да створе општу слику стања.
Остали су тестирали појединачне ствари.
Ферари је тежиште на овом тестирању бацио на баласт болида, односно бавили су се тежином болида и њеном расподелом...
Нисам нашао на нету шта су остали радили (само сам претрчао сајтове), тако да не знам ко је тестирао КЕРС (то је једна од занимљивијих ствари).
Надам се да ће на следећем тестирању већи број тимова направити костур болида по правилима за следећу сезону па ћемо имати мало јаснију слику...

КЕРС се налази испод надписа Тојота:

diapo_118-1.jpg

Pozdrav svima...vidim da ste još uvek aktivni na temi :ok:
Pozdrav i mojim crvenim prijateljima a posebno Mihaelu Šumaheru za ove slike i podatke i zamolio bih ga da se ne ljuti na mene zbog one izjave o njegovom ljubimcu ;)

Pozdrav svima...vidim da ste još uvek aktivni na temi :ok:
Pozdrav i mojim crvenim prijateljima a posebno Mihaelu Šumaheru za ove slike i podatke i zamolio bih ga da se ne ljuti na mene zbog one izjave o njegovom ljubimcu ;)

Ма нема ни говора о љутњи:ok:

Него шта има код тебе?
Како ти је колега преживео ову сезону?

I prosle zime je tesko bilo proceniti ko sta radi i ko je koliko dobar(mnogi su se "upecali" na Williams,osim mudrog druga brere),ali ce ta konfuzija biti jos veca sada.
Ciji je KERS koliko dobar,kako je bolid balansiran,kako ce resiti aerodinamiku(bar ovo malo sto mogu),kako ce se bolidi ponasati prema gumama...gomila faktora,a mi tek povrsno upuceni...I,kad sklope ceo bolid,ostaje da vidimo kako se ponasa kao celina.
Ne bih bio na mestu inzenjera ove zime,a mozda i bih,kad pomislim na njihovu platu.:mrgreen:

google-1.gif
:lol:

Kinetic Energy Recovery System a.k.a. KERS je sistem za "nadoknadu" kinetičke energije.
Energija izgubljena tokom usporavanja bolida će biti na raspolaganju vozaču za ubrzanje. kers će imati maksimalni dozvoljeni kapacitet od 400 kJ po jednom krugu. to je otprilike dovoljno da doda 60 kW (cca 82 ks) u trajanju od 6-7 sekundi. očekuje se da će težina celog kers-a biti cca 24 kg, ali izgleda da neće biti limita za težinu.
http://en.wikipedia.org/wiki/Regenerative_brake

Hoce li mi neko objasniti sta je KERS?

To ti je cudo.;)

KERS= Kinetic Energy Recovery Systems

U najkracem,to je sistem koji ce "prikupljati" kineticku energiju,nastalu pri kocenju,a onda je isporucivati nazad motoru u pogodnom momentu(vozaci ce sami da aktiviraju tu isporuku dugmetom na volanu-pitam se samo sta ce biti ako Hamilton pobrka dugmice,kao onomad :lol: ).
Trebalo bi da ima kljucnu ulogu u momentima kada se neko zeli prestici ili se odbraniti od necijeg napada(preticanja).

Нов предлог квалификација:

Да сви возачи изађу на стазу у исто време.
Након сваког круга би ''испадао'' најспорији возач.
После 14 кругова преосталих 6 најбржих возача би отишло у бокс на замену пнеуматика, док би количина горива остала иста.
Након тога би наставили борбу за пол-позицију.
Постоји могућност да освајач пол-позиције добије 1 бод.

Ово ће вероватно бити занимљивије за нас гледаоце, али шта ако се неко ''заглави'' иза споријег...
Мени је био задовољавајући онај формат квалификација који је промењен чини ми се 2003 године, где су возачи имали на располагању сат времена, 12 кругова и где количина горива није зависила од тактике.
Са овим новим предлогом брзина у квалификацијама ће зависити од тактике и од ''саобраћаја'':thumbdown:

Нов предлог квалификација:

Да сви возачи изађу на стазу у исто време.
Након сваког круга би ''испадао'' најспорији возач.
После 14 кругова преосталих 6 најбржих возача би отишло у бокс на замену пнеуматика, док би количина горива остала иста.
Након тога би наставили борбу за пол-позицију.
Постоји могућност да освајач пол-позиције добије 1 бод.

Ово ће вероватно бити занимљивије за нас гледаоце, али шта ако се неко ''заглави'' иза споријег...
Мени је био задовољавајући онај формат квалификација који је промењен чини ми се 2003 године, где су возачи имали на располагању сат времена, 12 кругова и где количина горива није зависила од тактике.
Са овим новим предлогом брзина у квалификацијама ће зависити од тактике и од ''саобраћаја'':thumbdown:

Predlog nije fascinantan,osim onog jednog boda za pp.To bi bilo dobro uvesti.
Sistem kvalifikacija iz najboljeg razdoblja u F1(12 krugova bez ikakvog limita) je i meni bio najomiljeniji.
Mene cak ni dolivanje goriva u toku trke ne fascinira,a jos manje "taktiziranje" na treningu u Q3.
Ali,koga briga za mene...:neutral:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back